Reisadvies Suriname

Reisadvies voor Suriname

Belangrijke update 06-05-2020

De overheid van Suriname heeft maatregelen getroffen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. Er is een inreisverbod voor Suriname van kracht, voor onbepaalde tijd. De Surinaamse president roept mensen op om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Belangrijke reisadviezen voor Suriname in verband met de maatregelen tegen het coronavirus

Uw gezondheid

Het is belangrijk om de volgende gezondheidsadviezen op te volgen om besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie, neem dan telefonisch contact op met uw dokter.
 • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand.
 • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken.
 • Hoest of nies in uw elleboog.
 • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.
 • Vermijd het aanraken van uw gezicht met ongewassen handen.

Luchthavens gesloten

Al het vliegverkeer van of naar Suriname ligt op dit moment tot nader order stil. Alle luchthavens in Suriname zijn gesloten en het is ook niet mogelijk om een tussenstop te maken in Suriname. Ook de overige grenzen zijn gesloten. Het is dus eveneens niet mogelijk om via land of per boot naar Suriname te reizen.

Kan ik nog steeds een visum voor Suriname aanvragen?

Op dit moment heeft de overheid van Suriname besloten e-visa aanvragen tijdelijk niet in behandeling te nemen. Heeft u een reis naar Suriname gepland op een later moment en verwacht u dan weer te kunnen reizen, dan kunt u natuurlijk wel alvast uw visum voor Suriname bij ons aanvragen. Wij zorgen er dan voor dat, indien de overheid op dat moment aanvragen weer in behandeling neemt, uw visum tijdig wordt aangevraagd. Houdt u er wel rekening mee dat de verwerkingstijd van uw visumaanvraag straks mogelijk langer duurt dan u gewend bent, namelijk langer dan 72 uur vanaf het moment van indienen bij de overheid.

Heeft u al een visum ontvangen? Of u voor een nieuwe reis een nieuw visum nodig heeft, heeft te maken mete de geldigheid van uw visum. Bekijk dus of, wanneer de grenzen weer opengesteld worden, uw visum nog geldig is wanneer u op een later tijdstip alsnog uw reis maakt.
Voor een reeds uitgegeven visum kan helaas geen restitutie plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor een visumaanvraag die al ter controle ligt bij de overheid.

Kan ik nog terug naar Nederland reizen?

Als u zich momenteel in Suriname bevindt is het niet mogelijk om terug te reizen naar Nederland. De rijksoverheid adviseert u om zich aan te melden en te registreren bij de ambassade in Den Haag. Dit kunt u doen via de servicedienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Heeft u zich geregistreerd en het land inmiddels verlaten, vergeet u zich dan niet uit te schrijven.

Voor hulp bij het registreren en eventuele andere vragen kunt u bellen met het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op +31 247 247 247. Zij helpen u graag en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Algemene reisadviezen voor Suriname

Veiligheidsrisico’s met betrekking tot uw veiligheid

Veiligheidsrisico’s kunnen anders zijn dan dat u in Nederland gewend bent. Daarom adviseren wij u om de volgende adviezen op te volgen tijdens uw verblijf in Suriname:

 • Laat uw sieraden en horloges thuis met het oog op verlies of diefstal.
 • Na zonsondergang is het niet verstandig om nog op pad te gaan, ook niet om verder te reizen.
 • Ga bij voorkeur niet alleen op pad overdag.
 • Bewaak uw bagage, laat deze niet onbemand achter.
 • Blijf weg uit sloppenwijken, vermijd ook stille afgelegen straten of parken.
 • Draag geld, pasjes en belangrijke documenten onopvallend op uw lichaam.
 • Draag niet meer geld mee dan u nodig heeft.
 • Berg uw paspoort, vliegticket en overig geld op een veilige plek op.
 • Bied geen verzet bij een diefstal of overval, dit leidt enkel tot geweld.

Let op, gewelddadige criminelen kunnen een vuurwapen of kapmes dragen. Wees dus op uw hoede.

Vaccinaties

Voorafgaand aan uw reis is het raadzaam om na te gaan of u nog (extra) vaccinaties nodig heeft om naar Suriname te reizen. Wij hebben daarom de adviezen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvies voor u uiteen gezet op onze pagina over vaccinaties voor Suriname. Wij adviseren om een adviesgesprek met een medisch deskundige en eventuele vaccinaties op tijd te regelen.

Wegverkeer

Bent u van plan om met de auto te gaan reizen in Suriname, dan is een auto met vierwielaandrijving noodzakelijk. Ook wordt een gids aangeraden. De kwaliteit van de wegen is redelijk, maar beperkt. Er zijn landinwaarts ook onverharde wegen die vaak doodlopen wanneer ze het onbegaanbare oerwoud bereiken. Reist u tijdens het regenseizoen naar Suriname, houd er dan rekening mee dat wegen onbegaanbaar kunnen worden of grote gaten kunnen bevatten. Wilt u de rivier oversteken, dan kunt u dit per boot doen. Rijd uitsluitend overdag, er is geen verlichting langs de wegen.

Noodnummers

Het kan zijn dat u onverhoopt hulp nodig heeft van de lokale nooddiensten. U kunt deze dan bereiken via de volgende (lokale) telefoonnummers:

 • Politie en ambulance: 115
 • Particuliere ambulance: 117
 • Brandweer: 110

Sla deze nummers op in uw mobiele telefoon, zo kunt u direct handelen in geval van nood.