Vaccinaties en inentingen Suriname

Vaccinaties voor Suriname

Voor verre reizen raden wij u aan om na te gaan welke vaccinaties u (mogelijk) nodig heeft voor aanvang van uw reis. Wij helpen u graag op weg, daarom vindt u op deze pagina meer informatie over eventuele inentingen en overige gezondheidsadviezen voor een reis naar Suriname. Zorg ervoor dat u uw eventuele vaccinaties ruim voor vertrek regelt.

Heb ik verplichte vaccinaties nodig voor Suriname?

Gele koorts
Gele koorts is een ziekte die door muggen wordt overgebracht en deze ziekte kan dodelijk zijn. Suriname is één van de landen waar gele koorts voorkomt. De vaccinatie tegen gele koorts is niet meer verplicht voor alle reizigers. Wanneer u vanuit een land reist waar gele koorts voorkomt, dan bent u wel verplicht om zich te laten inenten tegen gele koorts. Reist u dus vanuit Nederland of België, dan bent u niet verplicht om deze vaccinatie te laten zetten. Reist u via een ander land naar Suriname, dan wordt aangeraden om een medisch deskundige te vragen of u voor uw reis deze vaccinatie nodig heeft.

Aanbevolen vaccinaties voor Suriname

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (het LCR) beveelt de volgende vaccinaties  aan voor een reis naar Suriname:

DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
Door middel van een DTP-vaccinatie wordt u ingeënt tegen de ziektes difterie, tetanus en polio. Het LCR beveelt alle reizigers naar Suriname aan om de DTP-vaccinatie te halen voorafgaand aan de reis naar Suriname.

Hepatitis A
Hepatitis A, ook wel bekend als besmettelijke geelzucht, is een ontsteking van de lever en wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het LCR geeft alle reizigers naar Suriname het advies om zich te laten vaccineren tegen Hepatitis A.

Moet ik het gele vaccinatieboekje meenemen tijdens mijn reis naar Suriname?

Het is natuurlijk altijd aan te raden om uw vaccinatieboekje mee te nemen als u op reis gaat, maar zeker wanneer u naar Suriname reist vanuit een land waar gele koorts voorkomt moet u uw vaccinatieboekje meenemen. In dit geval bent u namelijk verplicht om de vaccinatie tegen gele koorts te hebben gehad en dient uw vaccinatieboekje als inentingsbewijs. In dit boekje staan uw vaccinaties geregistreerd en deze kunt u dus, indien men er naar vraagt, aan de douane tonen.

Overige gezondheidsadviezen voor Suriname

Hepatitis B
Wanneer u tijdens uw reis besmet raakt met het hepatitis B-virus heeft u de kans om hepatitis B te krijgen, een ernstige en zeer besmettelijk infectie van de lever. Dit virus wordt (vooral) overgedragen via besmet bloed en bloedproducten, maar ook door (wisselend) seksueel contact.

Wij raden u aan om voorafgaand aan uw reis naar Suriname met een medisch deskundige te bespreken of vaccinatie tegen hepatitis B zinvol voor u is.

Malaria
De malariamug kan in Suriname voorkomen. Er zijn drie dingen die u kunt doen tegen malaria. Ten eerste is het belangrijk om uzelf goed te beschermen tegen muggenbeten. In sommige gevallen kunt u ook gebruik maken van malariatabletten of is het aan te raden om een noodbehandeling mee te nemen. Raadpleeg een medisch deskundige voor meer advies over wat u kunt doen tegen malaria in uw persoonlijke situatie.

Muggen
Andere ziektes die in Suriname door muggen overgedragen kunnen worden zijn zika, dengue (knokkelkoorts) en/of chikungunya. Bescherm uzelf dus overdag en ’s nachts goed te tegen muggenbeten.

Rabies
In Suriname kan rabiës (hondsdolheid) bij zoogdieren voorkomen. Rabiës is een ernstige infectie van de hersenen en het RNA-virus dat rabiës kan veroorzaken kan via een beet, lik of krab van een besmettelijk dier worden overgebracht. U wordt geadviseerd om contact met zoogdieren te vermijden. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen rabiës zinvol voor u is wanneer u naar Suriname reist.

Schistosomiasis
Schistosomiasis is een parasitaire wormziekte die u kunt oplopen door contact met tropisch zoet oppervlaktewater. Vermijd contact met zoet oppervlaktewater tijdens uw reis naar Suriname.

Waar kan ik mijn vaccinaties halen?

Wilt u zich voorafgaand aan uw reis naar Suriname laten vaccineren, neem dan op tijd contact op met uw huisarts, GGD of het vaccinatiebureau in uw woonplaats.

Kosten (verplichte) vaccinaties en gezondheidsadviezen voor Suriname

De tarieven voor een vaccinatie kunnen per aanbieder verschillen. Dit is omdat er geen onderlinge prijsafspraken gemaakt mogen worden. Wilt u precies weten hoeveel uw reisvaccinatie(s) kost(en) , neem dan contact op met uw huisarts, de GGD locatie in de buurt of het vaccinatiebureau in uw woonplaats. Ook online zijn bij diverse aanbieders op de website tarievenlijsten te vinden, zodat u gemakkelijk de prijzen per aanbieder kunt vergelijken.

Over het algemeen kunnen we stellen dat u rekening kunt houden met de volgende kosten:

 • Consult kosten
  Deze kosten betaalt u per persoon voor de tijd die een medisch deskundige voor u heeft gereserveerd. Tijdens dit consult geeft de arts of reizigersverpleegkundige u advies en voorlichting, ontvangt u indien van toepassing informatiemateriaal en wordt de vaccinatie gezet.
 • Vaccin kosten
  Een vaccin ontwikkelen brengt grote kosten met zich mee en zijn daarom niet goedkoop. U betaalt alleen de vaccins die u tijdens het consult krijgt.
 • Het vaccinatieboekje
  Het vaccinatieboekje is een internationaal bewijs van inenting. Sommige landen willen wanneer u het land binnenkomt uw vaccinatieboekje zien om zeker te weten dat u bepaalde vaccinaties heeft gehad. Ook kan een land al in een eerder stadium bij het aanvragen van een visum om uw vaccinatieboekje vragen. De prijzen voor het vaccinatieboekje kunnen per aanbieder verschillen.
 • Recepten
  Er worden kosten in rekening gebracht voor het verstrekken van een recept. Bij de apotheek betaalt u uw medicijnen. Afhankelijk van uw zorgverzekering kunt u mogelijk (een gedeelte van) de kosten van het medicijn vergoed krijgen.
 • Kosten extra producten 
  U kunt verschillende extra producten kopen, afhankelijk van uw reis. Denk hierbij aan producten als anti muggen lotion, een klamboe en diarree remmers. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze kosten vaak niet.

Vergoeding vaccinaties door de zorgverzekering

In sommige gevallen kan het zo zijn dat de kosten voor een reisvaccinatie (gedeeltelijk) worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Deze vergoeding is niet inbegrepen bij de basisverzekering, maar kan vallen onder uw aanvullende verzekering. Wij raden u aan om vooraf bij uw zorgverzekering te informeren welke kosten voor reisvaccinaties voor u persoonlijk worden vergoed.

Ik reis met mijn baby / kind naar Suriname. Heeft hij/zij extra vaccinaties nodig?

Het is in Nederland mogelijk om uw kind vanaf 2 maanden te laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). In principe raadt het LCR geen aanvullende of vervroegde vaccinaties aan wanneer u met een kind naar Suriname wilt reizen. Twijfelt u of heeft u gezondheidsvragen omtrent het reizen met een kind, neem dan contact op met uw huisarts om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Disclaimer

De informatie op deze pagina is algemene informatie over de (verplichte) inentingen die u nodig heeft voor uw reis naar Suriname. Wanneer u naar Suriname reist raden wij u aan om u altijd persoonlijk te laten adviseren door een (huis)arts, reizigersverpleegkundige of andere medisch deskundige, zodat u weet welke vaccinaties u in uw persoonlijke situatie nodig heeft om uw reis te kunnen maken. Dit kan afhankelijk zijn van uw reisbestemming, verblijfsduur, het soort reis en de activiteiten die u gaat ondernemen, evenals uw gezondheid en leeftijd.

Regel uw zaken op tijd

Het is verstandig om uw zaken ruim van tevoren te regelen. Zo kan de voorpret zo vroeg mogelijk beginnen en kunt u onbezorgd op reis. Naast het boeken van uw reis en verblijf, en het aanvragen van uw visum, is het dus belangrijk om tijdig bij uw (huis)arts te informeren of u vaccinaties nodig heeft voor uw reis naar Suriname en om uw visum op tijd aan te vragen.