Reisadvies Nepal

Reisadvies Nepal

Naast de praktische informatie over een visumaanvraag is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van het reisadvies voor Nepal. Wij hebben de meest belangrijke informatie voor u op een rij gezet. Omdat de wereld op dit moment te maken heeft met de Covid-19 pandemie kunt u eerst lezen over reisadviezen en antwoorden op vragen van reizigers rondom het coronavirus. Gevolgd door meer algemene reisadviezen voor uw reis naar Nepal.

Reisadvies Nepal met betrekking tot het Coronavirus

Belangrijke update 08-06-2020

Nepal heeft vanaf 24 maart 2020 aangekondigd dat per direct een nationale lockdown van kracht was voor het hele land in, wegens de uitbraak van het Coronavirus. Het eind van de lockdown staat gepland voor 30 juni 2020. Dit is echter geen garantie dat deze maatregel niet verlengd zal worden. Het is heel goed mogelijk dat de grenzen langer dicht blijven als de omstandigheden daar om vragen.

Welke maatregelen treft Nepal m.b.t. het COVID-19 virus?

De grensovergangen en luchthavens zijn tijdelijk gesloten. Er is een lockdown van kracht tot 30 juni 2020. Houd er rekening mee dat deze maatregel verlengd kan worden. Alle internationale vluchten naar Nepal zijn uitgesteld tot minimaal 30 juni 2020. Wanneer de luchthavens weer openen moet u er rekening mee houden dat u ruim op tijd vertrekt. Het uitvoeren van speciale medische controles kan veel tijd in beslag nemen.

Vertrekt er nog vliegverkeer van of naar Nepal?

Nee, tot op heden is er een tijdelijk verbod voor luchthavens om vliegtuigen met passagiers te laten landen in Nepal. Met andere woorden, mensen in Nepal mogen en kunnen het land niet verlaten en mensen die naar Nepal willen kunnen dat niet.

Kan ik een visum voor Nepal aanvragen?

Helaas worden er op het moment geen visumaanvragen door Nepal verwerkt. U kunt wel alvast een visumaanvraag voor Nepal bij ons indienen. Wij gaan direct voor u aan de slag wanneer de visumaanvragen weer in behandeling worden genomen. Wanneer u een visumaanvraag indient, vragen wij u bij het invullen van uw aankomstdatum rekening te houden met de maatregelen omtrent de Covid-19 uitbraak. 

Het visum voor Nepal is 6 maanden geldig vanaf het moment van afgifte. Afhankelijk van het visum dat u gekozen heeft kunt u maximaal 15, 30 of 90 dagen aaneengesloten in Nepal verblijven.

Heeft u al een visum (aangevraagd), maar is het door de maatregelen tegen het coronavirus voor u niet mogelijk om van dit visum gebruik te maken? Het is niet mogelijk om voor reeds uitgegeven visums geld terug te storten. Ook kan geen restitutie plaatsvinden voor een visumaanvraag die al ter controle bij de overheid ligt. Is uw aanvraag nog niet ingediend bij de overheid? Neem dan contact met ons op over de annulering van uw visumaanvraag.

Dit kunt u doen als u gestrand bent in Nepal

De rijksoverheid adviseert Nederlanders in het buitenland zich uw verblijf in Nepal aan te melden en te registreren bij de ambassade. Meer informatie hierover vindt u op de website van Nederland Wereldwijd, of u kunt telefonisch contact opnemen met het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Zij helpen u graag en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Heeft u zich geregistreerd en het land inmiddels verlaten? Vergeet u zich dan niet uit te schrijven.

U kunt zich ook registreren bij de ambassade in India (ook als u in Nepal zit). U kunt dit per e-mail doen door de volgende gegevens te mailen naar nde-ca@minbuza.nl :

  • Uw voor en achternaam zoals op uw paspoort vermeld staat
  • Geslacht
  • Paspoort nummer met nationaliteit
  • Geboortedatum
  • Telefoonnummer (met landnummer +31 of +91)
  • E-mailadres
  • De provincie waarin u momenteel in Nepal verblijft (de staat, plaats en adres).

U wordt zo spoedig mogelijk geïnformeerd wanneer er een ingelaste vlucht beschikbaar is voor u.

Deze preventieve maatregelen kunt u treffen

Het is belangrijk om de volgende gezondheidsadviezen op te volgen om besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
  • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is.
  • Hoest of nies in uw elleboog.
  • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand.
  • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken.
  • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.
  • Vermijd het aanraken van uw gezicht met ongewassen handen.
  • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie? Neem dan telefonisch contact op met uw dokter.

Algemeen reisadvies Nepal

Terrorisme

In het verleden zijn er al vaker aanslagen gepleegd in de regio’s Terai en Kathmandu. Hindoe-extremisten en activisten waren de groeperingen achter deze aanslagen.

Natuurrampen

Aardbevingen
Nepal ligt in een aardbevingsgebied. De aardbevingen zijn vaak hevig en de schade kan hoog oplopen. Na een aardbeving is het normaal dat er nog enkele naschokken voorkomen.

Aardverschuivingen
Voornamelijk tijdens de moesson-periode komen er aardverschuivingen en lawines voor in Nepal. De moesson-periode is van halverwege juni tot en met september. Het is daarom verstandig om in deze periode in de stad te blijven en niet naar afgelegen dorpjes buiten de stad te reizen.

Reisbeperkingen

Als gevolg van de aardbeving in 2015 is de infrastructuur nog niet optimaal en zijn sommige gebieden moeilijk bereikbaar. De gebieden Ghorka, Rasuwa, Manaslu en Langtang zijn moeilijk begaanbaar. In deze vier gebieden vinden vaak bergtochten plaats maar deze zijn moeilijk toegankelijk. Houd er rekening mee dat alle wegen, ook in de bergen, slecht onderhouden zijn.

Sinds 2013 heeft de Europese Commissie besloten om alle Nepalese vluchten naar Europa te weren. Alle Nepalese luchtvaartmaatschappijen staan op een zwarte lijst. Deze beslissing is gemaakt naar aanleiding van vele vliegtuigongevallen in de afgelopen jaren.

Bereikbaarheid en registratie

Breng uw familie/vrienden op de hoogte van uw plannen en wanneer u mobiel te bereiken bent. Tijdens het indienen van een visumaanvraag kunt u er in het aanmeldformulier voor kiezen dat wij de registratie van uw reis bij de Nederlandse overheid regelen. Dit kunt u doen door het selectievakje onder het kopje Ambassaderegistratie aan te vinken. Wanneer u uw reis registreert bij de ambassade is bekend wanneer u in Nepal verblijft en wordt u, mocht de veiligheidssituatie in Nepal veranderen, direct per e-mail of sms geïnformeerd.

Noodnummers

Verkeert u in een noodgeval? Bel dan meteen met een van de volgende lokale alarmnummers.

  • Ambulance: 102
  • Brandweer: 101
  • Politie: 100

Sla deze nummers op in uw mobiele telefoon zodat u direct kunt handelen in geval van nood. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Volg natuurlijk altijd de instructies op van de lokale autoriteiten wanneer zich een noodsituatie voordoet.

Tips voor vertrek

Bergwandelen
Pas op wanneer u gaat wandelen in de bergen of een bergtocht maakt. Buitenlanders raken soms vermist op afgelegen plekken op hooggelegen gebieden. Tref daarom de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Maak de tocht niet alleen, maar maak gebruik van lokale gidsen en ga als groep op pad.
  • Ga na bij uw reisorganisatie of gids of u een vergunning nodig heeft voor uw tocht. Afhankelijk van de hoogte van de berg is soms een vergunning benodigd.
  • Controleer voor uw vertrek of uw verzekeringspolis bergtochten dekt. In sommige gebieden mag enkel de Nepalese luchtmacht een reddingsactie uitvoeren. Nepalese autoriteiten komen amper of niet in actie om reddingsoperaties op te zetten.

Vrijwilligerswerk in weeshuizen
Het wordt afgeraden om vrijwilligerswerk te verrichtten in weeshuizen. Het kan namelijk zijn dat u hierdoor onbedoeld een negatieve organisatie in stand houdt. In Nepal zijn weeshuizen vaak een verdienmodel. Kinderen worden bij hun ouders weggelokt met de belofte voor onderwijs en een betere verzorging om vervolgens doorverkocht te worden aan weeshuizen. De Nepalese weeshuizen staan bekend om uitbuiting, kindermishandeling, seksueel misbruik en kunnen vervolgens eindigen in de mensenhandel.

Trage rechtsgang
De Nepalese overheid en het ministerie van Justitie zijn vaak niet open over de duur van gerechtsprocedures. Vaak kunnen deze gerechtelijke procedures oplopen tot enkele jaren.