Vaccinaties Nepal

(Verplichte) vaccinaties voor Nepal

U heeft uw reis geboekt en uw visum aangevraagd. Voordat u op reis gaat moet u mogelijk nog (verplichte) vaccinaties laten zetten. Wij hebben de adviezen rondom (verplichte) vaccinaties en andere gezondheidsadviezen voor u op een rijtje gezet. Zorg ervoor dat u uw eventuele vaccinaties ruim voor vertrek regelt.

Heb ik verplichte vaccinaties nodig voor Nepal?

Lees de voorwaarden voor de verplichte vaccinaties hieronder goed door.

Gele koorts
In Nepal komt geen gele koorts voor. Gele koorts wordt door muggen overgebracht en kan dodelijk zijn. Let op: reist u vanuit een land waar gele koorts voorkomt naar Nepal, dan bent u verplicht om zich te laten vaccineren tegen gele koorts. Reist u via een ander land naar Nepal, dan raden wij aan om een medisch deskundige te vragen of u voor uw reis deze vaccinatie nodig heeft.

Welke vaccinaties worden aanbevolen voor mijn reis naar Nepal?

Door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (het LCR) worden de volgende vaccinaties aanbevolen voor een reis naar Nepal:

Buiktyfus
Buiktyfus wordt veroorzaakt door een bacterie die in water en voedsel kan voorkomen. Heeft u buiktyfus, dan heeft u vooral darmklachten. Reist u twee weken of langer naar Nepal, dan beveelt het LCR een vaccinatie tegen buiktyfus aan.

Voor kinderen is het mogelijk om vanaf de leeftijd van twee jaar een vaccinatie tegen buiktyfus te laten zetten. Raadpleeg altijd eerst een medisch deskundige of een vaccinatie tegen buiktyfus zinvol is.

DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
U kunt zich met de DTP-vaccinatie laten inenten tegen de ziektes difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie wordt door het LCR aanbevolen voor alle reizigers naar Nepal.

Hepatitis A
Hepatitis A staat ook wel bekend als besmettelijke geelzucht. Het is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. De Hepatitis A-vaccinatie wordt door het LCR aanbevolen voor alle reizigers naar Nepal.

Het gele vaccinatieboekje
Heeft u een verplichte vaccinatie gehaald voorafgaand aan uw reis? Neem dan uw vaccinatieboekje mee op reis. In dit boekje staan uw vaccinaties geregistreerd en dit dient als inentingsbewijs tijdens een controle. Op het moment dat de douane wilt weten of u gevaccineerd bent kunt u uw vaccinatieboekje tonen.

Overige gezondheidsadviezen voor Nepal

Hepatitis B
Hepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus en is een ernstige en zeer besmettelijk infectie van de lever. Het hepatitis B-virus wordt (vooral) overgedragen via besmet bloed en bloedproducten maar ook door (wisselend) seksueel contact.

Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen hepatitis B zinvol voor u is wanneer u naar Nepal reist.

Japanse encefalitis
In Nepal kan (mogelijk) Japanse encefalitis voorkomen, een virusinfectie die een ontsteking in de hersenen kan veroorzaken. Japanse encefalitis wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door een bepaalde muggensoort, maar reizigers raken zeer zelden besmet. Belangrijk is om uzelf zo goed mogelijk te beschermen tegen muggen, bijvoorbeeld met een klamboe en anti muggen lotion. Bespreek voorafgaand aan uw reis met een medisch deskundige of vaccinatie tegen Japanse encefalitis zinvol voor u is wanneer u naar Nepal reist.

Malaria
In sommige gebieden van Nepal komt Malaria voor. Bescherm uzelf goed tegen muggenbeten. In sommige gevallen kunt u ook gebruik maken van malariatabletten. Raadpleeg een medisch deskundige of het zinvol voor u is om malariatabletten te gebruiken wanneer u naar Nepal reist.

Mazelen
Er bestaat een verhoogd risico op mazelen in Nepal. Daarom wordt de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond door het LCR aanbevolen voor iedereen die in of na 1965 geboren is en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt is. Reist u met een kind ouder dan 6 maanden die (nog) geen BMR-vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma heeft gehad, dan raadt het LCR ook aan om deze vaccinatie voorafgaand aan uw reis naar Nepal te halen.

Muggen
In Nepal komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen. Denk hierbij aan ziekten als zika, dengue en/of chikungunya. Bescherm uzelf dus overdag en ’s nachts goed te tegen muggenbeten.

Rabies
In Nepal kan rabiës (hondsdolheid) bij zoogdieren voorkomen. Via een beet, lik of krab van een besmettelijk dier kunt u het RNA-virus dat rabiës veroorzaakt oplopen. Het advies is om contact met zoogdieren te voorkomen. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen rabiës zinvol voor u is wanneer u naar Nepal reist.

Tuberculose (TBC)
Er bestaat een verhoogd risico op tuberculose in Nepal. Tuberculose is een veelvoorkomende infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie wordt meestal overgedragen via de lucht. Voorkom dus dat iemand in uw gezicht hoest. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen tuberculose of controle op besmetting zinvol voor u is wanneer u naar Nepal reist.

Monniken beschilderen hun gezicht met speciale oranje verf bij een tempel in Nepal

Waar kan ik mijn (verplichte) vaccinaties halen?

Wanneer u zich voorafgaand aan uw reis naar Nepal wilt laten vaccineren of een persoonlijk advies wilt van een medisch deskundige, neem dan op tijd contact op met uw huisarts, GGD of het vaccinatiebureau in uw woonplaats.

Wat kost mijn (verplichte) vaccinatie?

Omdat er geen onderlinge prijsafspraken gemaakt mogen worden kunnen de tarieven voor een vaccinatie per aanbieder verschillen. Om precies te weten hoeveel uw reisvaccinatie(s) kost(en) is het aan te raden contact op te nemen met uw huisarts, de GGD locatie in de buurt of het vaccinatiebureau in uw woonplaats. Op veel websites van diverse aanbieders kunt u ook online een tarievenlijst vinden waardoor u gemakkelijk de prijzen kunt vergelijken.   

Over het algemeen kunnen we stellen dat u rekening kunt houden met de volgende kosten:

 • Consult kosten
  Deze kosten betaalt u per persoon voor de tijd die een medisch deskundige voor u heeft gereserveerd. Tijdens dit consult geeft de arts of reizigersverpleegkundige u advies en voorlichting, ontvangt u indien van toepassing informatiemateriaal en wordt de vaccinatie gezet.
 • Vaccin kosten
  Een vaccin ontwikkelen brengt grote kosten met zich mee en zijn daarom niet goedkoop. U betaalt alleen de vaccins die u tijdens het consult krijgt.
 • Het vaccinatieboekje
  Het vaccinatieboekje is een internationaal bewijs van inenting. Sommige landen willen wanneer u het land binnenkomt uw vaccinatieboekje zien om zeker te weten dat u bepaalde vaccinaties heeft gehad. Ook kan een land al in een eerder stadium bij het aanvragen van een visum om uw vaccinatieboekje vragen. De prijzen voor het vaccinatieboekje kunnen per aanbieder verschillen.
 • Recepten
  Er worden kosten in rekening gebracht voor het verstrekken van een recept. Bij de apotheek betaalt u uw medicijnen. Afhankelijk van uw zorgverzekering kunt u mogelijk (een gedeelte van) de kosten van het medicijn vergoed krijgen.
 • Kosten extra producten 
  U kunt verschillende extra producten kopen, afhankelijk van uw reis. Denk hierbij aan producten als anti muggen lotion, een klamboe en diarree remmers. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze kosten vaak niet.

Worden reisvaccinaties vergoed door mijn zorgverzekering?

Veel zorgverzekeraars vergoeden reisvaccinaties (gedeeltelijk) vanuit de aanvullende verzekering. Bent u dus aanvullend verzekerd, informeer vooraf bij uw zorgverzekering welke kosten voor u persoonlijk worden vergoed.

Moet ik mijn baby / kind extra laten vaccineren voor onze reis naar Nepal?

Vanaf de leeftijd van 2 maanden kunt u in Nederland uw kind laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Is uw kind ouder dan 6 maanden op het moment dat u uw reis maakt en heeft hij of zij (nog) geen BMR-vaccinatie volgens het RVP gehad? Dan raadt het LCR aan om deze vaccinatie voorafgaand aan uw reis naar Nepal te halen.

Gaat u met uw kind op reis en vraagt u zich af of uw kind een extra of vervroegde vaccinatie nodig heeft? Neem dan contact op met uw huisarts of het consultatiebureau om specifiek voor uw kind te kijken naar het vaccinatieschema.

Disclaimer

De informatie op deze pagina is algemene informatie over de (verplichte) inentingen die u nodig heeft voor uw reis. Wanneer u naar Nepal reist raden wij u aan om u altijd persoonlijk te laten adviseren door een (huis)arts, reizigersverpleegkundige of andere medisch deskundige, zodat u weet welke vaccinaties u in uw persoonlijke situatie nodig heeft om uw reis te kunnen maken. Dit kan afhankelijk zijn van uw reisbestemming, verblijfsduur, het soort reis en de activiteiten die u gaat ondernemen, evenals uw gezondheid en leeftijd.

Belangrijk: regel uw zaken op tijd

Wij adviseren u om uw zaken ruim van tevoren te regelen. Denk naast het boeken van uw reis en verblijf aan het op tijd aanvragen van uw visum en maak een afspraak met uw (huis)arts om te informeren of u vaccinaties nodig heeft voor uw reis naar Nepal.

Voor een optimale voorbereiding van uw visumaanvraag hebben wij voor u een overzicht gemaakt van alle documenten die u moet aanleveren en vertellen wij u hoe lang uw visumaanvraag duurt

Wij wensen u veel succes en plezier met alle voorbereidingen. Heeft u vragen over uw visumaanvraag? Onze landenspecialisten helpen u graag.