Reisadvies Sri Lanka

Reisadvies Sri Lanka

Let op: belangrijke update coronavirus. Net als veel andere landen wereldwijd heeft Sri Lanka maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2 tegen te gaan. Wij geven hier antwoord op de meest gestelde vragen over reizen naar Sri Lanka zoals: kan ik naar Sri Lanka vliegen? en Tot wanneer geldt het inreisverbod voor Sri Lanka? De informatie wordt regelmatig geactualiseerd. Het algemeen geldende reisadvies voor Sri Lanka vindt u onderaan de pagina.

Reisadvies Sri Lanka inzake het coronavirus 

In deze bijzondere tijd is het extra belangrijk om goed op de hoogte te zijn van het reisadvies voor Sri Lanka. E-visums.nl heeft de belangrijkste adviezen en informatie over reizen naar Sri Lanka tijdens de wereldwijde corona-uitbraak voor u op een rijtje gezet.

Reisadvies Sri Lanka - Kaart van Nederland Wereldwijd (Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Kan ik een visum aanvragen voor Sri Lanka?

Ja, het is mogelijk om momenteel een visum Sri Lanka aan te vragen. Echter is het vanwege het geldende inreisverbod niet mogelijk om naar Sri lanka te vliegen. Visumaanvragen die bij E-visums.nl worden ingediend worden pas in behandeling genomen wanneer het inreisverbod wordt opgeheven door de overheid van Sri Lanka. Wilt u toch een visum aanvragen voor Sri Lanka? Houdt u dan met het kiezen van uw vertrekdatum rekening met de uitbraak van het coronavirus.

Kan ik naar Sri Lanka vliegen?

Nee, vanwege het coronavirus is er een inreisverbod van kracht. Het is daarom momenteel niet mogelijk naar Sri Lanka te vliegen. Het inreisverbod geldt momenteel voor buitenlandse reizigers. Voor reizigers die naar het land mogen afreizen geldt een verplichte quarantaine periode van minimaal 14 dagen. Mogelijk wordt het inreisverbod binnenkort opgeheven, maar dit is momenteel nog niet bevestigd door de Sri Lankaanse overheid. 

Is het mogelijk om een tussenstop te maken in Sri Lanka?

Nee, vanwege het geldende inreisverbod is het momenteel niet mogelijk om een tussenstop te maken in Sri Lanka. Het is niet bekend wanneer het inreisverbod wordt opgeheven. Voor meer informatie over vluchten naar en het maken van een tussenstop kunt u contact opnemen met uw vluchtmaatschappij. Ook kunt u informeren bij uw eventuele reisorganisatie. 

Tot wanneer geldt het inreisverbod voor Sri Lanka?

Het is niet bekend tot wanneer het inreisverbod voor Sri Lanka geldt. Wel gaan er geruchten dat het inreisverbod eind december 2020 of in januari 2021 wordt opgeheven. Dit is echter nog niet bevestigd door de Sri Lankaanse overheid. E-visums.nl wacht nog op bevestiging. 

Ik ben momenteel in Sri Lanka, wat kan ik doen?

Als u zich momenteel in Sri Lanka bevindt is het mogelijk niet toegestaan om terug te reizen naar Nederland of zijn de mogelijkheden daartoe beperkt. De Rijksoverheid adviseert u om zich aan te melden en te registreren bij de Nederlandse ambassade in Sri Lanka. Dit kunt u doen via de pagina van Nederland Wereldwijd. Heeft u zich geregistreerd en verlaat u Sri Lanka? Vergeet u zich dan niet uit te schrijven. Voor hulp bij het registreren en eventuele andere vragen kunt u bellen met het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Zij helpen u graag en zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.

Ik ben in Sri Lanka en mijn visum verloopt bijna of is al verlopen, is dit een probleem?

Op dit moment worden nieuw ingediende visumaanvragen niet door de Sri Lankaanse overheid in behandeling genomen. Bevindt u zich nog in Sri Lanka en is uw visum verlopen? Dan kunt u deze mogelijk, vanwege de beperkte mogelijkheden om het land te verlaten, verlengen. Een verlenging kunt u aanvragen en betalen via de website van de Department of Immigration and Emigration Sri Lanka.

Algemene informatie en corona maatregelen Sri Lanka

De maatregelen die de Sri Lankaanse overheid treft om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan veranderen van tijd tot tijd. Zo is er in het verleden een avondklok ingesteld, maar deze maatregel is momenteel weer opgeheven. Wel bent u nu verplicht om een mondkapje te dragen in alle openbare ruimten. Dit geldt voor zowel binnen als buiten. Op de website Nederland Wereldwijd kunt u actuele informatie vinden over de coronamaatregelen in Sri Lanka. E-visums.nl doet haar best om de informatie op onze site regelmatig te voorzien van de meest actuele stand van zaken omtrent de uitbraak van het coronavirus. 

Uw gezondheid tijdens een verblijf in Sri Lanka

Als u last heeft van luchtwegklachten in combinatie met koorts (hoger dan 38 graden) raadpleeg dan zo spoedig mogelijk telefonisch een dokter. Het is belangrijk om uw handen regelmatig te wassen met zeep. Bent u verkouden? Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken en was daarna uw handen. Wanneer u in contact komt met anderen blijf dan minimaal op 1,5 meter afstand en schud elkaar niet de hand. Wanneer u moet niezen of hoesten, doe dit dan in uw elleboog of een wegwerpzakdoek.om niet met ongewassen handen in contact met uw mond, neus of ogen. Door de algemene gezondheidsadviezen op te volgen verkleint u de kans om het krijgen van Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2.

Transport naar de luchthaven

Wegens de Covid-19 uitbraak in Sri Lanka zijn er mogelijk een beperkt aantal taxi’s en bussen beschikbaar. Reserveer tijdig uw vervoermiddel en raadpleeg het personeel van uw hotel voor eventuele hulp bij het vinden van een vervoerbedrijf.

Disclaimer: uiteraard is er veel onduidelijkheid omwille van het coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19). Informatie kan zich te allen tijde veranderen. Houd er daarom rekening mee dat het door ons verstrekte reisadvies niet altijd actueel kan zijn. Op het moment is de door ons verstrekte informatie gebaseerd op beschikbare bronnen zoals het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Aan de door ons verstrekte informatie kunnen geen rechten ontleend worden.

Algemeen reisadvies voor Sri Lanka

Let op: het reisadvies voor Sri Lanka is zorgvuldig samengesteld. Wij baseren onze informatie op het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wij dragen echter geen verantwoordelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het opvolgen van het reisadvies. Het motto is en blijft dat u zelf verantwoordelijk bent voor uw eigen veiligheid. Zorg er dus voor dat u goed op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van het reisadvies voor Sri Lanka.

In de onderstaande hoofdstukken leest u een aantal opmerkelijke zaken die u informeren over de veiligheid van een bezoek aan Sri Lanka.

Protesten

In Sri Lanka komen vaak onverwachte protesten voor die dikwijls gewelddadig eindigen. Probeer deze protesten te vermijden en wees alert wanneer u zich in grote menigten bevindt.

Terroristische activiteiten

Er is een verhoogd risico op een terroristische aanslag in Sri Lanka. De laatste aanslag was op 21 april 2019. Kort achter elkaar volgden er meerdere aanslagen in de hoofdstad Colombo en in Batticaloa en Negombo. De terroristen hadden het vooral gemunt op (rooms-katholieke) kerken en luxe hotels. Er vielen die dag 253 doden en rond de 500 gewonden. Twee dagen erna werden de aanslagen opgeëist door een islamitische terreurgroep. Wees alert op drukbezochte plaatsen en volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Niet ontplofte mijnen

Rondom de militaire basis in het noorden van Sri Lanka liggen nog landmijnen die niet ontploft zijn. Het gaat om de noordelijke gebieden na de A12 (tussen de steden Puttalam en Trincomalee). Ook in de districten rondom de militaire basis van Trincomalee, Batticaloa en Ampara liggen nog landmijnen. Reis in deze gebieden enkel over de hoofdwegen en verlaat deze niet.

Crimineel gedrag

Op toeristische trekpleisters - voornamelijk in het zuiden en op stranden - vinden veel berovingen en aanrandingen plaats. Het advies is daarom om de volgende aanbevelingen op te volgen:

 • Laat sieraden thuis in verband met verlies of beroving.

 • Verlaat na zonsondergang uw woonvoorziening niet meer, ook niet om verder te reizen.

 • Wees overdag alert wanneer u op pad gaat en ga bij voorkeur niet alleen. De meeste diefstallen/overvallen vinden overdag plaats.

 • Blijf weg van sloppenwijken.

 • Houd uw bezittingen altijd in de gaten en altijd binnen handbereik.

 • Neem geen drankjes aan van vreemden.

 • Draag onopvallend op uw lichaam geld, creditcards en andere waardevolle documenten mee in bijvoorbeeld een heuptasje.

 • Draag geen onnodige documenten of extra geld mee en bewaar deze op een veilige plek.

 • In het geval van een beroving is het belangrijk dat u geen verzet biedt. Dit leidt vaak enkel tot meer geweld.

Natuurrampen

Sri Lanka kent twee regenseizoenen: van juni t/m augustus in het westen en zuidwesten en van oktober t/m februari in het noordooste. Door de overdaad aan regen kunnen er snel onverwachts overstromingen ontstaan. Houd de actuele weerberichten in de gaten wanneer u van plan bent om in het regenseizoen naar Sri Lanka af te reizen.

Muistroom

Aan de kust van Sri Lanka komen regelmatig muistromen voor. Dit zijn sterke stromingen in het water die mensen van het strand wegtrekken de zee in. Door muistromen vallen ook doden. Vaak wordt er gewerkt met vlaggen langs de kustlijn. Wanneer er een rode vlag zichtbaar is, is het onveilig om het water in te gaan. Dit houdt echter niet in dat als u geen rode vlag ziet het wel veilig is om te gaan zwemmen. Vraag lokale bewoners waar u het veiligst kunt zwemmen of watersporten.

Verkeer

Het wegverkeer in Sri Lanka is vaak druk en onoverzichtelijk. Hierdoor ontstaan vaak verkeersongelukken. Wanneer u zelf niet gewend bent om veel auto te rijden wordt het afgeraden om deel te nemen aan het wegverkeer in Sri Lanka. De hoofdwegen zijn geasfalteerde wegen die goed onderhouden zijn. In de meer afgelegen gebieden van Sri Lanka zijn nog onverharde wegen. Wanneer u aan het verkeer deelneemt wees dan op uw hoede. De Sri Lankanen houden zich minder goed aan de verkeersregels dan u misschien gewend bent in Nederland. Bent u onverhoopt betrokken bij een verkeersongeval? Wacht dan altijd tot de politie arriveert.

Voor vertrek nog een aantal tips

In Sri Lanka praktiseert men meerdere religies zoals het boeddhisme, christendom, islamisme en hindoeïsme.  Wanneer u een religieuze plek bezoekt wordt er van u verwacht dat u gepaste kleding aan heeft. Dit houdt in dat de armen en benen bedekt zijn en er ook de mogelijkheid is om met een sjaal het hoofd te bedekken. Als u een Boeddha-tatoeage heeft kunt u deze beter bedekken. Deze tatoeages worden vaak niet geaccepteerd. Ook het fotograferen met uw rug naar een Boeddhabeeld gekeerd wordt niet gewaardeerd.

Vrijwilligerswerk in weeshuizen

Vaak brengt werken in een vrijwilligershuis onbedoeld negatieve gevolgen met zich mee. Weeshuizen zijn namelijk een verdienmodel. De kinderen zijn vaak niet eens wees. Kinderen worden weggelokt bij hun ouders met de belofte voor onderwijs en een betere verzorging. Vaak moeten deze kinderen geld bij toeristen gaan bedelen of vrijwilligers werven. De kinderen kunnen ook lichamelijk en/of seksueel misbruikt worden en kunnen in de mensenhandel eindigen. Om deze redenen is het niet verstandig om vrijwilligerswerk in weeshuizen te verrichten, omdat u op die manier (onbedoeld) de uitbuiting/mensenhandel van de kinderen in stand houdt. Dit kan mogelijk tot misverstanden leiden. Gaat u toch vrijwilligerswerk verrichten? Onderzoek dan goed of het gaat om een betrouwbare organisatie met een bewezen reputatie.

Foto’s maken

Het is verboden om in Sri Lanka foto’s of opnames te maken van overheidsgebouwen, militaire objecten, zwaarbeveiligde plekken met militairen en van mensen in uniform.

Drugs

In Sri Lanka pleegt u een strafbaar feit wanneer u in het bezit bent van drugs. Voor het bezit of handel ervan kunt u een zware straf opgelegd krijgen. De wetgeving in Sri Lanka is anders dan die u in Nederland gewend bent. Er kan een doodstraf opgelegd worden voor een relatief klein vergrijp.

Seksuele geaardheid

Homoseksualiteit is zowel voor inwoners als toeristen strafbaar. Houd dat in gedachten.

Noodnummers in Sri Lanka

 • Algemeen noodnummer: 119

 • Ambulance: 1990

 • Brandweer: 110

 • Politie: 011 24 33 333

 • Toeristenpolitie: 011 242 1451

Het is verstandig om deze nummers op te slaan in uw mobiele telefoon. Op die manier kunt u zo spoedig mogelijk handelen in geval van nood.

Uw eigen bereikbaarheid

Blijf altijd bereikbaar in crisissituaties. Laat uw contactgegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens - zoals uw verblijfadres - achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Een visum voor Sri Lanka aanvragen 

Er zijn verschillende manieren waarop u een visum voor Sri Lanka kunt aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld via de Sri Lankaanse overheid of via een visumbureau. De visumspecialisten van E-visums.nl helpen u graag bij uw aanvraag. Door gebruik te maken van onze visumservice bent u verzekerd van een 24/7 Nederlandstalige klantenservice. Ook controleren wij uw aanvraag op juistheid en volledigheid. Bij eventuele fouten of onvolledigheden nemen wij contact met u op. Zo zorgen we samen voor een snelle en correcte visumaanvraag voor uw bezoek aan Sri Lanka. Houdt er rekening mee dat uw paspoort bij aankomst in Sri Lanka nog minimaal zes maanden geldig moet zijn. Lees voor vertrek het actuele reisadvies voor Sri Lanka goed door zodat u niet voor verrassingen komt te staan bij aankomst.