Reisadvies

Ontwikkelingen in Sri Lanka

Sri Lanka heeft op 6 maart 2018 de noodtoestand uitgeroepen en deze op 19 maart 2018 weer opgeheven. In de stad Kandy en in diverse andere plaatsen kwam het tot een treffen tussen boeddhisten en moslims die zo ernstig waren dat president Maithiripale Sirisena de noodtoestand uitriep. Zowel in 2009 als in 2011 was er ook een noodtoestand uitgeroepen. Aanleiding was toen de burgeroorlog tussen regering en de Tamil- separatisten. In februari van dit jaar werden winkels van moslims en een moskee aangevallen door boeddhisten. Helaas nemen de spanningen toe. Doordat de Rohingya's uit Myanmar asiel hebben gezocht in Sri Lanka is het er niet rustiger op geworden.

Politieke crisis

Deze crisis ontstond na de verkiezingen waarbij de nieuwe partij de SLPP won van de Partij voor de vrijheid. Het einde van de burgeroorlog in 2009 heeft nog steeds zijn weerslag op Sri Lanka. Er is verscherpte controle van politie en leger. Tip: neem altijd je legitimatie mee! Vooral het oosten en het noorden zijn verscherpte controles mede door de aanwezigheid van mijnvelden die nog niet opgeruimd zijn. Het aantal berovingen en aanrandingen stijgt nog steeds in Sri Lanka. Wees voorzichtig met het dragen van persoonlijke bezittingen. Dit advies geldt vooral voor vrouwen die alleen reizen. In het overwegend boeddhistische land is het niet toegestaan Boeddah tatoeages in het publiek te tonen en men verwacht gepaste kleding bij bezoek van tempels waarbij schouders en benen bedekt moeten zijn. Fotograferen van beveiligde plekken is niet toegestaan. Met de rug naar een Boeddahbeeld mag men niet gefotografeerd worden. Homoseksualiteit is strafbaar in Sri Lanka. Houd hier rekening mee.

Regering is akkoord met nieuwe visumregels

Het gaat hierbij om wijzigingen rondom immigratie en emigratie. Deze uit 1948 stammende wet is aangescherpt en gaat om strengere sancties rondom het verlopen visum en de uitgifte van visa aan studenten. De verscherpte controle gaat over de controle van verlopen visa. Als uw visum verlopen is en u blieft in Sri Lanka dan riskeert u een boete van 500 Amerikaanse dollars. Tevens dient u een nieuw visum aan te vragen. Voor studenten komt een speciaal visum die zo lang geldig is als de studie duurt. Het is mogelijk een visum aan te vragen voor maximaal 10 jaar. Voorwaarde is dat de aanvrager beschikt over 500.000 Amerikaanse dollars en deze afdraagt aan de overheid in Sri Lanka. Ook gaat de regering over van Sri Lankaanse roepies naar Amerikaanse dollars bij aanvraag van een visum.

Het actuele reisadvies

Het reisadvies is samengesteld in samenwerking met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook als u het reisadvies opvolgt: er zijn geen garanties voor een risicovrije reis. Er is dan ook geen enkele vorm van aansprakelijkheid in het geval van letsel of schade.

Tip 1

Neem voorzorgsmaatregelen op het gebied van veiligheid, Denk na over vaccinaties! Vraag tijdig visum aan en sluit een reisverzekering af die alle te ontplooien activiteiten afdekt en die geldig is voor de gehele reis. De vaccinaties betreffen de gele koorts, hepatitis A en B, DTP, buiktyfus, tuberculose, mazelen, Japanse encefalitis. Bespreek e.e.a. met een deskundige arts.

Tip 2

Zorg voor voldoende bescherming tegen muggen: lange broekspijpen en lange mouwen en smeer u in met DEET. Zo voorkomt u zika, chikunguya en knokkelkoorts (dengue).

Tip 3

Neem voldoende medicijnen mee en controleer of deze niet verboden zijn in Sri Lanka.

Tip 4

Houd contact met het thuisfront. Bij calamiteiten weet men dan waar u bent. Bij een crisissituatie kunt u zich tot het ministerie van Buitenlandse Zaken wenden. Zorg ervoor dat u telefonisch bereikbaar bent.

Tip 5

Maak u verblijf zo veilig mogelijk door:

 • Bezoek geen politieke bijeenkomsten.
 • Ga niet naar demonstraties.
 • Vraag of er veiligheidsrisico's zijn.
 • Bewaak uw reisdocumenten.
 • Houd uw bagage bij u.
 • Doe aangifte bij diefstal.
 • Niet alleen reizen na zonsondergang.
 • Overtreedt geen regels en wetten.
 • Respecteer de normen en waarden.
 • Toon geen sieraden.
 • Wacht bij een ongeval op de politie.
 • Neem geen drank aan.
 • Verberg uw portemonnee.
 • Geen drugs.
 • Homoseksualiteit is strafbaar. Houd daar rekening mee.

Tip 6

Houd rekening met natuurgeweld in het regenseizoen. In het zuiden en zuidwesten is deze van juni t/m augustus. In het noordoosten van oktober t/m februari. Houd rekening met overstromingen en wees alert op de lokale berichtgeving.

Tip 7

Vermijd gebieden rondom militaire bases. Verlaat de hoofdwegen niet. Er zijn mijnvelden die nog niet opgeruimd zijn.

Tip 8

Bij crisis doe als volgt: Neem contact op met de lokale autoriteiten. Kunnen zij dit niet oplossen zoek contact met het thuisfront en informeer deze. Bel eventueel de Nederlandse ambassade in Sri Lanka. Last but not least... Wij van e- visums.nl aanvaarden geen aansprakelijkheid vppr schade of letsel dat voorkomt uit bovenstaande informatie. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid en dient zeer alert te zijn. Laatste advies wat wij u nog kunnen geven is dat u de laatste veiligheidsupdates van de Rijksoverheid omtrent reizen naar Sri Lanka doorneemt voordat u op reis gaat. Wij wensen u een goede reis!

Belangrijke telefoonnummers

Algemeen alarmnummer  19
Brandweer   110
Politie   +94112433333 en +94112421111
Ambulance   1990
Toeristenpolitie  +94112421451
De Nederlandse Ambassade in Sri Lanka  +94112510200