Reisadvies Sri Lanka

Reisadvies Sri Lanka

Belangrijke update, 20-05-2020

De overheid van Sri Lanka heeft drastische maatregelen genomen in de stijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Voor alle zakelijke en toeristische reizen geldt daarom een inreisverbod, ook als u al een visum heeft. 

Belangrijke adviezen voor Sri Lanka in verband met de maatregelen tegen het coronavirus

In deze bijzondere tijden is het extra belangrijk om u aan de maatregelen te houden die opgesteld worden door de autoriteiten. Wij hebben daarom de belangrijkste adviezen, informatie en veelgestelde vragen voor u op een rijtje gezet. 

Uw gezondheid

Als u last heeft van een luchtweginfectie in combinatie met koorts (hoger dan 38 graden) raadpleeg dan zo spoedig mogelijk telefonisch uw dokter. Het is belangrijk om uw handen regelmatig te wassen met zeep en wanneer u moet snuiten dit te doen in wegwerpzakdoeken en daarna uw handen te wassen. Wanneer u in contact komt met anderen, blijf dan op 1,5 meter afstand van de ander en schud elkaar niet de hand. Wanneer u moet niezen of hoesten, doe dit dan in uw elleboog en kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen.

Kan ik een visum aanvragen voor Sri Lanka?

Ondanks dat u op dit moment niet naar Sri Lanka kunt afreizen kunt u nog wel een visumaanvraag bij ons indienen. Visumaanvragen die bij ons worden ingediend, worden pas in behandeling genomen wanneer het inreisverbod opgeheven is door de overheid van Sri Lanka. Houdt met het uitkiezen van uw vertrekdatum rekening met de uitbraak van het coronavirus.

Ik ben gestrand in het buitenland, wat kan ik doen?

Als u zich momenteel in het buitenland bevindt is het misschien niet mogelijk om terug te reizen naar Nederland. De rijksoverheid adviseert u om zich aan te melden en te registreren bij de ambassade. Dit kunt u doen via de pagina van Nederland Wereldwijd. Heeft u zich geregistreerd en het land inmiddels verlaten, vergeet u zich dan niet uit te schrijven. Voor hulp bij het registreren en eventuele andere vragen kunt u bellen met het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Zij helpen u graag en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

De huidige situatie in Sri Lanka

In Sri Lanka heeft de overheid een avondklok in het leven geroepen. Dit betekent dat u tijdens de avonduren uw woonvoorziening niet mag verlaten tussen 20:00 uur en 05:00 uur. Let op, hierop wordt streng gecontroleerd. Er wordt een uitzondering gemaakt voor personen die onderweg zijn naar de luchthaven om het land te verlaten. Houdt u, met het oog op de controles, uw paspoort en vliegticket bij de hand wanneer u tijdens de avondklok-uren van uw woonvoorziening naar de luchthaven reist. Wilt u gebruik maken van een taxi of bus, of een auto huren? Doe dit dan tijdig, omdat er maar een beperkt aantal vervoersmiddelen beschikbaar zijn. U kunt ook de manager van uw verblijfsaccommodatie om advies vragen over een vervoersbedrijf die nog actief is.

Ik ben in Sri Lanka en mijn visum verloopt bijna of is al verlopen, is dit een probleem?

Op dit moment worden nieuw ingediende visumaanvragen niet door de Sri Lankaanse overheid in behandeling genomen. Bevindt u zich nog in het land en is uw visums al verlopen, dan wordt uw visum automatisch verlengd tot 11 juni 2020. U kunt uw visum verlengen en de kosten hiervan betalen door een afspraak in te plannen via de website van de Department of Immigration and Emigration Sri Lanka.

Transport naar de luchthaven

Wegens het COVID-19 virus zijn er een beperkt aantal taxi’s en bussen beschikbaar. Reserveer tijdig uw vervoersmiddel, raadpleeg personeel van uw hotel voor eventuele hulp bij het vinden van een vervoerbedrijf.

Kan ik nog naar Sri Lanka reizen?

Nee, er is een inreisverbod van kracht. Het inreisverbod geldt ook voor de mensen die er wonen en momenteel in het buitenland verkeren.

Zodra reizigers bij de grensovergang van Sri Lanka weer worden toegelaten moeten zij eerst in quarantaine of zelfisolatie gedurende 14 dagen.

Is een tussenstop maken in Sri Lanka mogelijk?

Nee, er is een inreisverbod van kracht. Voor meer informatie en mogelijke boekingen dient u contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij en reisorganisatie.

Overige belangrijke reisadviezen voor Sri Lanka

Protesten

In Sri Lanka komen vaak onverwachte protesten voor die dikwijls gewelddadig eindigen. Probeer deze protesten te vermijden en wees alert wanneer u zich in grote menigten bevindt.

Terroristische activiteiten

Er is een verhoogd risico op een terroristische aanslag in Sri Lanka. De laatste aanslag was op 21 april 2019. Kort achter elkaar volgden er meerdere aanslagen in de hoofdstad Colombo en in twee andere steden, Batticaloa en Negombo. De terroristen hadden het vooral gemunt op (rooms-katholieke) kerken en luxe hotels. Er vielen die dag 253 doden en rond de 500 gewonden. Twee dagen erna werden de aanslagen opgeëist door een islamitische terreurgroep.

Wees alert op druk bezochte plaatsen en volg altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.

Niet ontplofte mijnen

Rondom de militaire basis in het noorden van Sri Lanka liggen nog landmijnen die niet ontploft zijn. Het gaat om de noordelijke gebieden na de A12 (tussen de steden Puttalam en Trincomalee). Ook in de districten rondom de militaire basis van Trincomalee, Batticaloa en Ampara liggen nog landmijnen. Let op, reis in deze gebieden enkel over de hoofdwegen en verlaat deze niet.

Crimineel gedag

Op toeristische trekpleisters - voornamelijk in het zuiden en op stranden - vinden veel berovingen en aanrandingen plaats. Het advies is daarom om de volgende aanbevelingen op te volgen:

 • Laat sieraden thuis in verband met verlies of beroving.
 • Verlaat na zonsondergang uw woonvoorziening niet meer, ook niet om verder te reizen.
 • Wees overdag alert wanneer u op pad gaat, ga bij voorkeur niet alleen. De meeste diefstallen/overvallen vinden overdag plaats.
 • Blijf weg van sloppenwijken.
 • Houd uw bezittingen altijd in de gaten en altijd binnen handbereik.
 • Neem geen drankjes aan van vreemden.
 • Draag onopvallend op uw lichaam geld, creditcard en andere waardevolle documenten mee in bijvoorbeeld een heuptasje.
 • Draag geen onnodige documenten of extra geld mee, bewaar deze op een veilige plek.
 • In het geval van een beroving is het belangrijk dat u geen verzet biedt, dit leidt vaak enkel tot meer geweld.

Natuurrampen

Sri Lanka kent twee regenseizoenen, namelijk van juni t/m augustus in het westen en zuidwesten van het eiland en van oktober t/m februari in het noordoosten van het eiland. Door de overdaad aan regen kunnen er snel onverwachts overstromingen ontstaan. Houd de actuele weerberichten in de gaten wanneer u van plan bent om in het regenseizoen naar Sri Lanka af te reizen.

Muistroom

Aan de kust van Sri Lanka komen regelmatig muistromen voor. Dit zijn sterkte stromingen in het water die mensen van het strand wegtrekken de zee in. Door muistromen vallen ook doden. Vaak wordt er gewerkt met vlaggen langs de kustlijn. Wanneer er een rode vlag zichtbaar is, is het onveilig om het water in te gaan. Dit houdt echter niet in dat als u geen rode vlag ziet het wel veilig is om te gaan zwemmen. Vraag lokale bewoners waar u het veiligst kunt zwemmen of watersporten.

Verkeer

Het wegverkeer in Sri Lanka is vaak druk en onoverzichtelijk, hierdoor ontstaan vaak verkeersongelukken. Wanneer u zelf niet gewend bent om veel auto te rijden wordt het afgeraden om deel te nemen aan het wegverkeer in Sri Lanka. De hoofdwegen zijn geasfalteerde wegen die goed onderhouden zijn. In de meer afgelegen gebieden van Sri Lanka zijn nog onverharde wegen. Wanneer u aan het verkeer deelneemt wees dan op uw hoede, de mensen houden zich minder goed aan de verkeersregels dan u misschien gewend bent in Nederland. Bent u onverhoopt betrokken bij een verkeersongeval, wacht dan altijd tot de politie arriveert.

Voor vertrek nog een aantal tips

In Sri Lanka praktiseert men meerdere religies, zoals het boeddhisme, christendom, islamisme en hindoeïsme.  Wanneer u een religieuze plek bezoekt, wordt er van u verwacht dat u gepaste kleding aan heeft. Dit houdt in dat de armen en benen bedekt zijn en er ook de mogelijkheid is om met een sjaal het hoofd te bedekken. Als u een Boeddha-tatoeage heeft kunt u deze beter bedekken, deze tatoeages worden vaak niet geaccepteerd. Ook het fotograferen met uw rug naar een Boeddhabeeld gekeerd wordt niet gewaardeerd.

Vrijwilligerswerk in weeshuizen

Vaak brengt werken in een vrijwilligershuis onbedoeld negatieve gevolgen met zich mee. Weeshuizen zijn namelijk een verdienmodel, de kinderen zijn vaak niet eens wees. Kinderen worden weggelokt bij hun ouders met de belofte voor onderwijs en een betere verzorging. Vaak moeten deze kinderen geld bij toeristen gaan bedelen of vrijwillers werven. De kinderen kunnen ook lichamelijk en/of seksueel misbruikt worden en kunnen in de mensenhandel eindigen. Om deze redenen is het niet verstandig om vrijwilligerswerk in weeshuizen te verrichten omdat u op die manier (onbedoeld) de uitbuiting/mensenhandel van de kinderen in stand houdt, dit kan tot mogelijk misverstanden lijden.

Foto’s maken

Het is verboden om in Sri Lanka foto’s of opnames te maken van overheidsgebouwen, militaire objecten, zwaarbeveiligde plekken met militairen en van mensen in uniform.

Drugs

In Sri Lanka pleegt u een strafbaar feit wanneer u in het bezit bent van drugs. Voor het bezit of handel ervan kunt u een zware straf opgelegd krijgen. De wetgeving in Sri Lanka is anders dan die u in Nederland gewend bent. Er kan een doodsstraf opgelegd worden voor een relatief klein vergrijp.

Seksuele geaardheid

Homoseksualiteit is zowel voor inwoners als toeristen strafbaar, houd dat in gedachten.

Noodnummers in Sri Lanka

 • Algemeen noodnummer: 119
 • Ambulance: 1990
 • Brandweer: 110
 • Politie: 011 24 33 333
 • Toeristenpolitie: 011 242 1451

Het is verstandig om deze nummers op te slaan in uw mobiele telefoon. Op die manier kunt u zo spoedig mogelijk handelen in geval van nood.