Corona maatregelen Sri Lanka

Coronatesten tijdens uw reis naar Sri Lanka

Sri Lanka treft op dit moment voorbereidingen om toeristen opnieuw in het land te verwelkomen. Naar verwachting gaan vanaf 1 augustus de landsgrenzen weer open en kunt u deze steeds populairder wordende vakantiebestemming ontdekken. Het kleine eiland heeft veel te bieden. Eeuwenoude tempels, ongerepte natuur, vriendelijke inwoners en een prachtige kust om te surfen of ultiem te ontspannen. Maar om dit te kunnen ervaren en een visum te krijgen moet u straks, als gevolg van de corona pandemie, aan een aantal aanvullende maatregelen voldoen. Wij helpen u graag met een goede voorbereiding en hebben daarom belangrijke informatie voor uw reis naar Sri Lanka voor u op een rij gezet.

Coronatesten

Misschien heeft u er al van gehoord, een coronatest voordat u überhaupt op reis mag. Voor een reis naar Sri Lanka zijn vanaf augustus maar liefst drie tot vier coronatesten verplicht.

 • Voor vertrek
  De eerste coronatest laat u afnemen binnen 72 uur voor uw vlucht. U kunt enkel reizen met een negatieve uitslag voor de Covid-19 test en een gezondheidsverklaring.
 • Bij aankomst
  Nadat u op het vliegveld aangekomen bent wordt opnieuw een coronatest afgenomen. Deze is gratis en in augustus verwacht men de uitslag van de test binnen 4 tot 6 uur te kunnen geven. Wanneer u 24 uur moet wachten op uw testresultaten heeft u de mogelijkheid om een nacht in een gecertificeerd 4 of 5-sterren hotel in (afhankelijk van uw luchthaven van aankomst) Colombo, Negombo of Hambantota te overnachten totdat de testresultaten binnen zijn.
 • Tijdens uw verblijf
  4 tot 5 dagen na aankomst in Sri Lanka wordt in afstemming met uw accommodatie door een mobiele testafdeling opnieuw een coronatest uitgevoerd. De kosten hiervoor zijn onbekend.

  Verblijft u langer dan 10 dagen in Sri Lanka, dan moet u tijdens uw verblijf een derde coronatest laten afnemen. Deze test is gratis.

Er is nog niet veel bekend over de kosten voor de coronatesten in Sri Lanka. Wilt u dit van tevoren weten, raadpleeg dan uw reisorganisatie of de ambassade van Sri Lanka.

Een positieve testuitslag tijdens uw verblijf in Sri Lanka

Wordt u onverhoopt positief getest op het coronavirus, dan wordt u in quarantaine geplaatst in een ziekenhuis of zogenaamd quarantaine hotel. Een quarantaine duurt gemiddeld 14 tot 21 dagen en de kosten voor een verblijf in quarantaine zijn $100 per nacht (per persoon).

(Minimaal) verblijf in Sri Lanka

Per augustus is het vereist dat u minimaal 5 aaneengesloten nachten in Sri Lanka verblijft. Uw verblijf mag alleen plaatsvinden in accommodaties die gecertificeerd zijn door de Sri Lanka Tourism Development Authority (SLTDA).

Het visum voor Sri Lanka

Ja, ook na de coronacrisis heeft u een visum nodig om naar Sri Lanka te kunnen reizen. U kunt nog steeds voor een verblijf van maximaal 30 dagen een visum Sri Lanka. Wilt u langer dan 30 dagen blijven? Dat kan. Voor het verlengen van uw e-visum tot een maximale verblijfsduur van 6 maanden na aankomst in Sri Lanka kunt u vóór het verstrijken van de (eerste) 30 dagen een verzoek indienen bij het Department of Immigration.

Belangrijk om te weten is dat de kale visumprijs is verhoogd naar 100 dollar per persoon. Hier komen nog bemiddelingskosten bovenop. 

Tekst gaat door onder de foto

Maatregelen op de luchthaven en in Sri Lanka zelf

Op de luchthaven zult u merken dat er meer gezondheidsmaatregelen worden genomen, in alle gebieden en voor het personeel, net zoals op andere (internationale) vliegvelden. Zo moet u het mondkapje dat u tijdens de vlucht heeft gedragen weggooien bij aankomst op de luchthaven, vervolgens een nieuw mondkapje gebruiken, uw handen wassen met zeep en wordt uw temperatuur gemeten.

Het is niet mogelijk om het openbaar vervoer te gebruiken. Regel dus voorafgaand aan uw aankomst in Sri Lanka zelf vervoer van de luchthaven van en naar uw accommodatie, bijvoorbeeld via uw touroperator.

Bij aankomst in uw (gecertificeerde) accommodatie vult u een Covid-19 verklaring in waarin u aangeeft of u last heeft (gehad) van eventuele symptomen die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus, en wordt uw lichaamstemperatuur gecontroleerd. U zult merken dat uw temperatuur elke keer dat u uw accommodatie binnenkomt opgemeten wordt.

Net zoals in Nederland moet u ook in Sri Lanka, op de luchthaven en tijdens uw verblijf in het land, anderhalve ( 1,5 ) meter afstand houden van anderen. U kunt zich verder vrij bewegen over het eiland, zonder restricties bij het reizen tussen verschillende districten. Wilt u toeristische trekpleisters bezoeken, dan kan dit eveneens vanaf 1 augustus. Houd er wel rekening mee dat ook op deze plekken meer veiligheidsmaatregelen en protocollen zullen gelden om uw welzijn en dat van andere reizigers te waarborgen.

Bij het verlaten van Sri Lanka wordt voor vertrek uw temperatuur opgemeten door een werknemer van uw accommodatie en vult u nogmaals (net als bij het inchecken) een formulier in waarin u aangeeft of u last heeft van een of meerdere Covid-19 symptomen. Bij aankomst op de luchthaven voor vertrek wordt vervolgens opnieuw uw temperatuur opgemeten en moet u een gezondheidsverklaring, het zogenaamde Health Declaration Form (HDF) tonen.


De Covid-19 verklaring zoals u die bij uw accommodatie zult moeten invullen.

Ayubowan
Hoort u tijdens uw reis de Sri Lankaanse bevolking “Ayubowan” zeggen? Dit is een typisch Sri Lankaanse groet waarbij u een lang leven toegewenst wordt. Het wordt vaak gezegd in combinatie met het een zogenaamd ‘bid-gebaar’. U plaatst dan uw handpalmen voor uw borst tegen elkaar alsof u gaat bidden en zegt “Ayubowan”. Probeer het eens tijdens uw reis. Dit zal zeker gewaardeerd worden en het is een mooie manier om contact te leggen met de lokale bevolking én de 1,5 meter afstand in stand te houden.

Veelgestelde vragen over de nieuwe maatregelen voor reizen naar Sri Lanka tijdens de corona pandemie

Via welke luchthavens kan ik Sri Lanka in reizen?

Per 1 augustus 2020 worden Bandaranaike International Airport (BIA), Colombo Ratmalana Airport (RMA) and Mattala Rajapaksa Hambantota Airport (MRIA) weer opengesteld voor toeristische reizen.

Welke documenten moet ik aanleveren voor mijn visumaanvraag?

Tijdens het invullen van uw aanvraagformulier zullen wij u vragen naar de volgende documenten:

 • Een boekingsbevestiging van een gecertificeerde accommodatie(s), waarvan de eerste nacht een hotel geboekt is in of rond Colombo/ Negombo or Hambantota, afhankelijk van uw luchthaven van aankomst
 • Reisschema voor de gehele periode van uw verblijf in Sri Lanka
 • Een retourticket vanuit Sri Lanka
 • Bewijs van uw reisverzekering dat medische kosten gedurende uw gehele reis gedekt zijn

Bovenstaande documenten worden aanvullend aan de reguliere voorwaarden voor een e-visum Sri Lanka gevraagd.

Hoe kom ik aan een gezondheidsverklaring voor mijn reis?

Veel landen hebben een eigen gezondheidsverklaring opgesteld die de reiziger moet invullen en ondertekenen. Zo is het Health Screening Form van Nederland net wat anders dan het Health Declaration Form van Sri Lanka, maar komt de inhoud grotendeels overeen. Wij raden u daarom aan om bij uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij te informeren welk formulier u moet meenemen.

 

Disclaimer: aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Laatste update: 25 juni 2020.