Gezondheidsverklaring verplicht voor Amerika reis?

Reizen in tijden van Corona?

Op het moment houdt het corona-virus Nederland en andere landen in zijn greep. Regeringen doen er alles aan, om de verspreiding van dit virus tegen te gaan. De meeste landen ( ook Amerika) hanteren dan ook een inreisverbod, waardoor vakanties en reisplannen in het water lijken te vallen. Natuurlijk is dit wennen en blijft de vraag, hoe lang deze coronamaatregelen nog van duur zullen blijven. Tegelijkertijd vraagt men zich ook veelal af, wat überhaupt qua reizen nog mogelijk is. “Kun je nog naar het buitenland reizen? Zijn er nog extra zaken, waar je rekening mee dient te houden?”  Ja, die zijn er! Voor steeds meer reizen, dien je over een gezondheidsverklaring te beschikken. Het is dan ook goed, om hier meer over te lezen!

Reizen alleen wanneer dit strikt noodzakelijk is

Op dit moment wordt Nederlanders aangeraden, veelal thuis te blijven. Reizen, die niet per definitie noodzakelijk zijn, kunnen het beste geannuleerd of naar een later tijdstip verschoven worden. Dit betekent, dat vakantieplannen geen legitieme reden zijn, om naar het buitenland af te reizen. (Balen!) Maar dit is een begrijpelijke, aangezien bij iedereen zijn gezondheid en welzijn voorop staat. Daar kan geen enkele vakantie tegenop.

Wel is het de bedoeling, dat het noodzakelijk verkeer op gang blijft. Dit betekent, dat het inreisverbod niet op vracht- en goederen verkeer van toepassing is. Maar hoe zit het nu met noodzakelijke reizen of reizigers, die vast in het buitenland zitten? Waar dient deze groep reizigers op te letten?

“Gezondheidsverklaring”
De laatste tijd dienen steeds meer reizigers over een gezondheidsverklaring te beschikken, voordat zij naar bepaalde landen kunnen reizen. Dit geldt ook voor reizen naar Nederland. Sinds 17 april, dienen reizigers uit “risicogebieden”, dat zijn plekken waar je een verhoogde kans op corona hebt, over een gezondheidsverklaring te beschikken, voordat zij naar Nederland kunnen reizen. Bij een gezondheidsverklaring gaat het om een extra document, die opheldering over de lichamelijke gezondheid van een desbetreffende reiziger geeft. Afhankelijk van de reisbestemming, kan het gaan om een reisverklaring die je als reiziger zelf of door een huisarts dient te laten invullen. Aan de hand van dit document kunnen luchtvaartmaatschappij vaststellen, of zij een reiziger de toegang tot een vlucht dienen te weigeren. Hierdoor fungeert een gezondheidsverklaring als een belangrijke indicator, voor het vaststellen, van mensen hun gezondheid.

Maar, wanneer is het noodzakelijk om een gezondheidsverklaring aan te vragen? In eerste instantie zullen luchtvaartmaatschappijen reizigers hiervan op de hoogte stellen. Toch kunnen inkomende reizigers, reizigers die naar Nederland reizen, dit van tevoren controleren door de website van het Europees Luchtvaartagentschap te raadplegen. Zij houden precies bij, welke gebieden als risicogebieden voor het oplopen van corona beschouwd worden. Tegelijkertijd is het wel een aanrader, om zelf te controleren, of je over een gezondheidsverklaring dient te beschikken. Met name voor reizen met de trein of eigen vervoer, is het belangrijk, om dit na te gaan.

Urgente reizen naar het buitenland Wanneer reis je uit noodzaak? Dit is lastig vast te stellen, waardoor het niet makkelijk is om deze vraag te beantwoorden. Wat betreft zakelijke reizen, dient elk bedrijf voor zich, te bepalen of een reis pertinent noodzakelijk is. Wel wordt het aangeraden, om reizen te annuleren of uit te stellen (wanneer mogelijk).

Reizen binnen Europa (Schengengebied)

De meeste Europese landen hebben hun grenzen gesloten. Dit houdt in dat niet alleen reizen buiten Europa, maar ook binnen Europa worden afgeraden. Zo is het dus niet de bedoeling, dat de auto naar België of Duitsland gepakt wordt. Toch klinkt dit allemaal nog super vaag. Wanneer heb je nu precies die gezondheidsverklaring nodig? In principe is het altijd aan te raden, om deze bij je hebben. Vraag bij de organisator van uw trein- of vliegreis altijd na, of een gezondheidsverklaring noodzakelijk is. Check daarnaast of een gezondheidsverklaring voor jouw bestemming (plus de landen waar je doorheen reist) een vereiste is.

Vliegreizen
Zoals eerder beschreven werd, hanteert elk land zijn eigen maatregelen wat betreft het reizen van en naar het buitenland. Sommige landen vragen om een extra gezondheidsverklaring, die voorafgaande aan de reis bij de luchtvaartmaatschappij dient te worden ingeleverd. Omdat de regels omtrent een gezondheidsverklaring verschillend zijn, is het handig om hier altijd extra informatie over in te winnen.

Terugkeren naar Nederland
Er zijn niet alleen veel Nederlanders, die naar het buitenland moeten of willen reizen, maar ook veel Nederlanders, die in het buitenland vastzitten en niets liever willen dan naar ons koude kikkerlandje terugkeren. Tot op een week geleden was zangeres Anouk wel een van de meest bekende Nederlanders, die vast in het buitenland zat. Het is dan ook verstandig om als Nederlander in het buitenland ten alle tijden te controleren, of er nog voldoende mogelijkheden zijn, om terug naar Nederland te keren.

Vanuit een land waarvoor een inreisverbod geldt, terug naar Nederland keren
Het algemene Nederlandse inreisverbod is niet van toepassing op terugkerende Nederlanders, EU-inwoners en inwoners van IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Zij kunnen  met behulp van een gezondheidsverklaring naar Nederland reizen.

Esta aanvragen?
Op dit moment is een ESTA aanvragen nog mogelijk. Lees voordat u op reis gaat wel even goed onze reisadvies Amerika pagina goed door om verassingen te voorkomen.

Kortom: Voorkom dan ook onnodige problemen en check in deze hectische tijden, of je een gezondheidsverklaring nodig hebt!