Wanneer ESTA Amerika aanvragen

Wanneer kan ik een ESTA Amerika aanvragen?

Voor een reis naar Amerika heeft u een ESTA of visum nodig. Een ESTA is een elektronische reismachtiging waarmee u naar de Verenigde Staten mag reizen. In veel gevallen volstaat een ESTA en hoeft u geen visum aan te vragen. Bijvoorbeeld als u voor maximaal 90 dagen voor toerisme of zaken in Amerika wilt verblijven. U kunt op elk moment een ESTA aanvragen. De reistoestemming kunt u tot 2 jaar na de afgiftedatum gebruiken. 

Hoe vraag ik een ESTA voor Amerika aan?

Een ESTA kunt u digitaal aanvragen waardoor u geen bezoek hoeft te brengen aan het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. De luchtvaartmaatschappij die uw vlucht naar de Verenigde Staten verzorgt controleert of u in het bezit bent van een geldige reistoestemming of visum.

U kunt een ESTA aanvragen als u:

 • beschikt over de Nederlandse- of Belgische nationaliteit;
 • in het bezit bent van een geldig paspoort;
 • voor maximaal 90 dagen voor toerisme of zaken in Amerika wilt verblijven (per inreis);
 • na 1 maart 2011 niet in Irak, Iran of één van de andere restrictie landen bent geweest;
 • geen strafblad heeft;
 • reist met een aangesloten vervoersbedrijf.

Veelgestelde vragen over uw ESTA aanvraag

Wilt u reizen naar de Verenigde Staten van Amerika (VS) voor een vakantie of een zakelijk bezoek? Zorg ervoor dat u zich goed informeert over het tijdig aanvragen van de benodigde reisdocumenten. Hieronder beantwoorden wij de meest gestelde vragen. Heeft u een andere vraag? Wij zijn per e-mail bereikbaar via contact@e-visums.nl en telefonisch via +31502100245.

Wanneer heb ik een ESTA nodig?

Wanneer u naar of via Amerika reist heeft u of een visum of een ESTA nodig. Voor de meeste reizen geldt dat het aanvragen van een visum niet nodig is en dat scheelt u een hoop tijd en papierwerk. Wilt u voor maximaal 90 dagen voor een vakantie of zakelijk bezoek in Amerika verblijven? Dan vraagt u een ESTA aan. Een ESTA is een elektronische reismachtiging en kent een eenvoudige aanvraagprocedure. De vliegmaatschappij waarmee u naar Amerika vliegt controleert of u in het bezit bent van een geldige ESTA.

Is een ESTA aanvragen duur?

Nee, het aanvragen van een ESTA is niet duur. De kosten voor een ESTA voor de Verenigde Staten zijn € 29,95 voor zowel reizen met een toeristisch doeleinde als zakelijke reizen. Deze prijs is exclusief extra opties zoals een ambassaderegistratie en een spoedaanvraag. De kosten voor een spoedaanvraag bedragen € 9,95 per persoon.

Hoe lang van te voren kan ik mijn ESTA aanvragen?

Een ESTA is twee jaar geldig vanaf het moment van afgifte. U kunt uw aanvraag daardoor ruim voor aanvang uw reis naar Amerika indienen. Binnen deze twee jaar mag u meerdere keren met uw ESTA reizen. Zorg ervoor dat zowel uw paspoort als uw ESTA geldig zijn gedurende uw gehele verblijf in Amerika. De afdeling Department of Homeland Security mag er 72 uur over doen om uw aanvraag te beoordelen. Wij raden u daarom aan om uw ESTA-vergunning op tijd aan te vragen.

Wanneer wordt een ESTA afgewezen?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn wanneer uw ESTA aanvraag wordt afgewezen. In veel gevallen is het online formulier niet goed ingevuld. Wij raden u aan om na het invullen van het aanvraagformulier goed alle persoonlijke gegevens en ja/nee vragen door te nemen en naar waarheid in te vullen. Ook kan een ESTA afgewezen worden indien de ingevulde gegevens niet overeenkomen met de paspoortgegevens van de reiziger of wanneer de reiziger met een tijdelijk paspoort een aanvraag indient. De reden van afwijzing van een ESTA vergunning wordt vrijwel nooit medegedeeld. Ook kan de reden van afwijzing niet worden opgevraagd bij het consulaat. Meer informatie over de stappen die u kunt ondernemen na weigering van uw ESTA, leest u op onze pagina over de voorwaarden ESTA Amerika.

Wanneer heb ik een nieuwe ESTA nodig?

Beschikt u reeds over een ESTA, maar is uw persoonlijke situatie veranderd? Dan kan het zijn dat u een nieuwe ESTA dient aan te vragen. Dit is het geval indien:

 • Uw paspoort verloopt binnen de geldigheidstermijn van uw ESTA. In dat geval is uw ESTA geldig tot de datum dat uw paspoort verloopt, omdat deze is gekoppeld aan uw paspoortnummer. U dient zowel een nieuw paspoort als een nieuwe ESTA aan te vragen.
 • U uw naam, geslacht of nationaliteit wijzigt. U vraagt dan een nieuwe ESTA aan met daarop de juiste gegevens.
 • U sinds uw vorige reis naar een ander land verhuisd bent.
 • Er veranderingen zijn opgetreden in uw gezondheid. Controleer altijd of u in dit geval een nieuwe ESTA moet aanvragen bij het consulaat van Amerika.
 • U betrapt bent op het gebruik van drugs na uw vorige reis en ESTA-aanvraag. U kunt Amerika niet meer in met alleen een ESTA. U kunt een visum voor Amerika aanvragen via het Amerikaanse consulaat in Amsterdam.
 • U na uw vorige reis een misdrijf gepleegd heeft of bent u betrapt door de Amerikaanse douanemedewerkers op het overtreden van regels. U dient dan contact op te nemen met het consulaat.
 • Bij een controle van de douane blijkt dat u Amerika heel kort verlaten hebt om de verblijfsduur van 90 dagen te verlengen naar 180 dagen kan het zijn dat u niet toegelaten wordt vanwege het omzeilen van de regels. Advies: wilt u langer verblijven, neem contact op met het Amerikaanse consulaat.
 • U na uw vorige reis naar Amerika in een van de volgende landen bent geweest: Syrië, Irak, Iran, Somalië, Libië, Soedan en Jemen. U kunt dan niet meer met een ESTA reizen, maar vraagt een visum aan bij de Amerikaanse ambassade.

Indien uw reisdatum, uw reisdoel of uw verblijfplaats anders is dan u heeft aangegeven op de ESTA van de vorige reis dan is dat geen probleem, mits u nog steeds voldoet aan alle voorwaarden gesteld door de Amerikaanse overheid. We raden u altijd aan de geldigheid van uw ESTA te verifiëren voordat u naar Amerika reist.

Kan ik een aanvraag indienen zonder paspoort?

Nee, het is niet mogelijk om een ESTA voor de Verenigde Staten van Amerika (VS) aan te vragen zonder geldig paspoort. Ben je momenteel in het bezit van een identiteitskaart? Vraag dan een paspoort aan bij je gemeente. Ben je al in het bezit van een paspoort, maar is deze verlopen of verloopt deze binnenkort? Vraag dan een nieuw paspoort aan voordat je een ESTA aanvraag voor Amerika indient. Een paspoort aanvragen doe je bij de gemeente waarin je woonachtig bent.

Woon je in het buitenland? Dan kun je een paspoort aanvragen of verlengen bij de Nederlandse ambassade of consulaat ter plaatse. Ook kun je terecht bij een van de aangewezen grensgemeenten in Nederland en de gemeentebalie op Schiphol.

Wat is de maximale verblijfsduur in Amerika met een ESTA?

Binnen de twee jaar die uw ESTA reistoestemming geldig is mag u, indien gewenst meerdere keren, naar de Verenigde Staten reizen. Per reis kunt u maximaal 90 dagen in Amerika verblijven. Na deze periode dient u het land te verlaten. Bent u tijdens uw reis eveneens in Canada, Mexico of de Caraïben geweest? Dan telt het verblijf in deze landen mee in de verblijfsduur van maximaal 90 dagen. Belangrijk is daarbij dat u ervan op de hoogte bent dat u voor maximaal 45 aaneengesloten dagen in de Caraïben mag verblijven.

Kan ik mijn ESTA verlengen?

Nee, het is niet mogelijk om een ESTA te verlengen. Nadat de geldigheidsperiode van 2 jaar is verlopen dient u een nieuwe aanvraag voor uw reis naar de Verenigde Staten in te dienen.