Wanneer ESTA Amerika aanvragen

Wanneer kan ik een ESTA Amerika aanvragen?

Voor een reis naar Amerika heeft u een ESTA of visum nodig. Een ESTA is een elektronische reismachtiging waarmee u naar de Verenigde Staten mag reizen. In veel gevallen volstaat een ESTA en hoeft u geen visum aan te vragen. Een ESTA kunt u digitaal aanvragen, waardoor u geen bezoek hoeft te brengen aan het consulaat. De luchtvaartmaatschappij die uw vlucht naar de Verenigde Staten verzorgt controleert of u in het bezit bent van een geldige reistoestemming of visum. U kunt in de volgende gevallen een ESTA aanvragen:

 • U beschikt over de Nederlandse- of Belgische nationaliteit;
 • U beschikt over een geldig paspoort;
 • U wilt voor maximaal 90 dagen voor toerisme of zaken in het land verblijven (per inreis);
 • U bent na 1 maart 2011 niet in Irak, Iran of één van de andere restrictie landen geweest;
 • U heeft geen strafblad;
 • U reist met een aangesloten vervoersbedrijf.

Hoe lang van te voren kan ik mijn ESTA aanvragen?

Een ESTA is twee jaar geldig vanaf het moment van afgifte. U kunt uw aanvraag daardoor ruim voor aanvang uw reis naar Amerika indienen. Binnen deze twee jaar mag u meerdere keren met uw ESTA reizen. Zorg ervoor dat zowel uw paspoort als uw ESTA geldig zijn gedurende uw gehele verblijf in Amerika. De afdeling Department of Homeland Security mag er 72 uur over doen om uw aanvraag te beoordelen. Wij raden u daarom aan om uw ESTA-vergunning op tijd aan te vragen.

In welke gevallen wordt een ESTA afgewezen?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn wanneer uw ESTA aanvraag wordt afgewezen. In veel gevallen is het online formulier niet goed ingevuld. Wij raden u aan om na het invullen van het aanvraagformulier goed alle persoonlijke gegevens en ja/nee vragen door te nemen en naar waarheid in te vullen. Ook kan een ESTA afgewezen worden indien de ingevulde gegevens niet overeenkomen met de paspoortgegevens van de reiziger of wanneer de reiziger met een tijdelijk paspoort een aanvraag indient. De reden van afwijzing van een ESTA vergunning wordt vrijwel nooit medegedeeld. Ook kan de reden van afwijzing niet worden opgevraagd bij het consulaat. Meer informatie over de stappen die u kunt ondernemen na weigering van uw ESTA, leest u op onze pagina over de voorwaarden ESTA Amerika.

Wanneer heb ik een nieuwe ESTA nodig?

Beschikt u reeds over een ESTA, maar is uw persoonlijke situatie veranderd? Dan kan het zijn dat u een nieuwe ESTA dient aan te vragen. Dit is het geval indien:

 • Uw paspoort verloopt binnen de geldigheidstermijn van uw ESTA. In dat geval is uw ESTA geldig tot de datum dat uw paspoort verloopt, omdat deze is gekoppeld aan uw paspoortnummer. U dient zowel een nieuw paspoort als een nieuwe ESTA aan te vragen.
 • U uw naam, geslacht of nationaliteit wijzigt. U vraagt dan een nieuwe ESTA aan met daarop de juiste gegevens.
 • U sinds uw vorige reis naar een ander land verhuisd bent.
 • Er veranderingen zijn opgetreden in uw gezondheid. Controleer altijd of u in dit geval een nieuwe ESTA moet aanvragen bij het consulaat van Amerika.
 • U betrapt bent op het gebruik van drugs na uw vorige reis en ESTA-aanvraag. U kunt Amerika niet meer in met alleen een ESTA. U kunt een visum voor Amerika aanvragen via de US Consulate in Amsterdam.
 • U na uw vorige reis een misdrijf gepleegd heeft of bent u betrapt door de Amerikaanse douanemedewerkers op het overtreden van regels. U dient dan contact op te nemen met het consulaat.
 • Bij een controle van de douane blijkt dat u Amerika heel kort verlaten hebt om de verblijfsduur van 90 dagen te verlengen naar 180 dagen kan het zijn dat u niet toegelaten wordt vanwege het omzeilen van de regels. Advies: wilt u langer verblijven, neem contact op met het Amerikaanse consulaat.
 • U na uw vorige reis naar Amerika in een van de volgende landen bent geweest: Syrië, Irak, Iran, Somalië, Libië, Soedan en Jemen. U kunt dan niet meer met een ESTA reizen, maar vraagt een visum aan bij de Amerikaanse ambassade.

Indien uw reisdatum, uw reisdoel of uw verblijfplaats anders is dan u heeft aangegeven op de ESTA van de vorige reis dan is dat geen probleem, mits u nog steeds voldoet aan alle voorwaarden gesteld door de Amerikaanse overheid.

We raden u altijd aan de geldigheid van uw ESTA te verifiëren voordat u naar Amerika reist.

Maximale verblijfsduur ESTA

Binnen de twee jaar die uw ESTA reistoestemming geldig is mag u, indien gewenst meerdere keren, naar de Verenigde Staten reizen. Per reis kunt u maximaal 90 dagen in Amerika verblijven. Na deze periode dient u het land te verlaten. Bent u tijdens uw reis eveneens in Canada, Mexico of the Caraïben geweest? Dan telt het verblijf in deze landen mee in de verblijfsduur van maximaal 90 dagen. Belangrijk is daarbij dat u ervan op de hoogte bent dat u voor maximaal 45 aaneengesloten dagen in de Caraïben mag verblijven.