Wanneer ESTA Amerika aanvragen

Hoe lang van te voren kan ik een ESTA aanvragen?

Voor uw reis naar Amerika heeft u een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) nodig. De luchtvaartmaatschappij die uw vlucht naar de Verenigde Staten verzorgt mag u niet toelaten wanneer u niet over een geldige ESTA beschikt. Uw ESTA aanvragen doet u snel en eenvoudig online. 

Een ESTA is twee jaar geldig vanaf het moment van afgifte. U kunt uw aanvraag daardoor ruim voor uw reis naar Amerika indienen. Binnen deze twee jaar mag u meerdere keren met uw ESTA reizen. Zorg ervoor dat zowel uw paspoort als uw ESTA geldig zijn gedurende uw gehele verblijf in Amerika.

Vliegtuig luchthaven Verenigde Staten

Wanneer moet ik een nieuwe ESTA aanvragen?

Een ESTA is twee jaar geldig vanaf de datum afgifte. Er is een aantal situaties waarbij de geldigheid eerder verloopt dan deze twee jaar:

  • Uw paspoort verloopt binnen de geldigheidstermijn van uw ESTA. In dat geval is uw ESTA geldig tot de datum dat uw paspoort verloopt, omdat deze is gekoppeld aan uw paspoortnummer. U dient zowel een nieuw paspoort als een nieuwe ESTA aan te vragen.
  • U bent na uw vorige reis naar Amerika in een van de volgende landen geweest: Syrië, Irak, Iran, Somalië, Libië, Soedan en Jemen. U kunt dan niet meer met een ESTA reizen, maar vraagt een visum aan bij de Amerikaanse ambassade.
  • Uw ESTA is niet meer geldig bij wijziging van naam, geslacht of nationaliteit. U vraagt dan een nieuwe ESTA aan met daarop de juiste gegevens.
  • Bent in sinds uw vorige reis verhuist naar een ander land, dan dient u een nieuwe ESTA aan te vragen.
  • Zijn er veranderingen opgetreden in uw gezondheid? Controleer of u een nieuwe ESTA moet aanvragen bij de ambassade van Amerika.
  • Bent u betrapt op het gebruik van drugs na uw vorige reis en aanvraag? U kunt Amerika niet meer in met alleen een ESTA. U kunt een visum voor Amerika aanvragen via de ambassade.
  • Heeft u na uw vorige reis een misdrijf gepleegd of bent u betrapt door de Amerikaanse douanemedewerkers op het overtreden van regels? Neemt u dan contact op met de ambassade.
  • Indien bij een controle van de douane blijkt dat u Amerika heel kort verlaten hebt om de verblijfsduur van 90 dagen te verlengen naar 180 dagen kan het zijn dat u niet toegelaten wordt vanwege het omzeilen van de regels. Advies: wilt u langer verblijven, neem contact op met de ambassade.

Indien uw reisdatum, uw reisdoel of uw verblijfplaats anders is dan u heeft aangegeven op de ESTA van de vorige reis dan is dat geen probleem, mits u nog steeds voldoet aan alle voorwaarden gesteld door de Amerikaanse overheid.

We raden u altijd aan de geldigheid van uw ESTA te verifiëren voordat u naar Amerika reist.

Maximale verblijfsduur ESTA

Binnen de twee jaar die uw ESTA reistoestemming geldig is mag u, indien gewenst meerdere keren, naar de Verenigde Staten reizen. Per reis kunt u maximaal 90 dagen in Amerika verblijven. Na deze periode dient u het land te verlaten.

Let op! Bent u tijdens uw reis in Canada, Mexico of de Cariben (op de Cariben is de verblijfsduur 45 dagen!) geweest, dan telt het verblijf in deze landen mee in de verblijfsduur van maximaal 90 dagen.