Hoe lang ESTA geldig

Alles wat u moet weten over de geldigheidsduur van het ESTA

U gaat naar Amerika reizen en heeft een ESTA nodig. Maar hoe lang is dat ESTA geldig en hoe lang mag u dan in de VS blijven? Of u ontdekt een fout op uw ESTA, wat moet u dan doen? Wij geven u graag antwoord op deze en andere vragen op deze pagina over de geldigheid van het ESTA.

Hoe vaak kan ik met mijn ESTA naar Amerika reizen?

Het ESTA is een zogenaamd multiple entry ‘visum’. Met deze elektronische reistoestemming mag u binnen de geldigheidsduur van uw ESTA meerdere keren naar Amerika reizen.

Hoe lang is mijn ESTA voor Amerika geldig?

Vanaf de datum van afgifte heeft uw ESTA een geldigheidsduur van 2 jaar. De verloopdatum van uw ESTA staat ook op een ESTA vermeld.

Hoe lang mag ik met mijn ESTA in de Verenigde Staten blijven?

Het is toegestaan om met uw ESTA per bezoek maximaal 90 dagen in Amerika te verblijven. Wanneer u bij aankomst in Amerika de douane passeert gaat uw verblijfsduur in. Per reis mag u maximaal 90 dagen in het land verblijven. Let op, ook een tussentijds of aansluitend verblijf in Canada, de Caribische eilanden en Mexico wordt hierin meegeteld.

Ik heb al een ESTA. Hoe kan ik zien of mijn ESTA nog geldig is?

Bovenaan op uw ESTA staat onder het kopje Authorization Approved een blokje met daarin links het Application Number en rechts de Expiration date, ofwel verloopdatum. Houd met het aflezen van de datum rekening met de manier waarop Amerikanen de datum opschrijven, namelijk eerst de maand, dan de dag en vervolgens het jaar. Bijvoorbeeld, 05/04/2022 is dus 4 mei 2022.

Is mijn ESTA nog geldig bij een nieuw paspoort?

Verloopt uw paspoort (bijna)? Wij raden u aan om eerst een nieuw paspoort aan te vragen en vervolgens pas een nieuw ESTA. Het nummer van het paspoort van het nieuwe paspoort moet namelijk worden ingevuld in het ESTA aanvraagformulier. Wanneer u uw ESTA aanvraagt geeft u ook de gegevens van uw reisdocument (uw paspoort) op. Op het moment dat uw ESTA wordt afgegeven wordt dit gedaan met de door u ingevulde gegevens. Uw ESTA is dus gekoppeld aan het paspoort waarmee u de aanvraag heeft gedaan. Ontvangt u in de tussentijd een nieuw paspoort, bijvoorbeeld door het verlopen van het eerste paspoort of doordat u uw paspoort tussentijds bent kwijt geraakt, en bent u van plan om opnieuw naar Amerika te reizen, dan is uw ESTA niet meer geldig en dient u een nieuw ESTA aan te vragen.

Verloopt uw paspoort bijna? Vraag dan eerst een nieuw paspoort aan voordat u uw ESTA aanvraagt. Op die manier kunt u een ESTA aanvragen met het paspoortnummer van uw nieuwe paspoort en optimaal gebruik maken van de geldigheid van een ESTA.

Wanneer is de geldigheidsduur van mijn ESTA korter dan twee jaar?

In principe is uw visum na afgifte twee jaar geldig. Er zijn echter een aantal situaties waarin de geldigheid van uw ESTA verloopt. Wij hebben deze onderstaand voor u toegelicht.

Paspoort
Het voor u uitgegeven ESTA en uw paspoortgegevens zijn aan elkaar gekoppeld. Wanneer uw paspoortgegevens onjuist zijn overgenomen tijdens het doen van uw aanvraag of wanneer de geldigheid van uw paspoort verloopt, dan vervalt eveneens de geldigheidsduur van uw ESTA.

Fouten in het ESTA formulier
Het gebeurt bijna dagelijks dat er een foutje in het ESTA formulier staat, waardoor uw ESTA ongeldig is omdat de gegevens niet overeenkomen met de gegevens in het paspoort. Omdat bij uw ESTA aanvraag geen paspoortscan wordt gevraagd kunnen de door u opgegeven persoonsgegevens niet gecontroleerd worden door ons of de immigratiedienst. Hierdoor kan het weleens voorkomen dat er een ESTA wordt afgegeven met een verkeerde geboortedatum of een spelfout in de naam.

Controleert u dus zorgvuldig uw gegevens tijdens het doorlopen van het aanvraagproces.

De geldigheid van een ESTA kan om verschillende redenen al eerder vervallen
Verandert er iets in uw situatie waardoor de door eerder door u ingevulde gegevens niet meer actueel zijn, dan kan het zijn dat de geldigheid van uw ESTA komt te vervallen. Kunt u op één of meerdere van de volgende vragen ‘ja’ antwoorden, dan verloopt de geldigheid van uw ESTA direct en dient u een nieuw ESTA aan te vragen:

  1. Heeft u sinds de uitgifte van uw ESTA een nieuw paspoort in gebruik genomen?
  2. Heeft u sinds de uitgifte van uw ESTA een nieuwe voor- of achternaam aangenomen?
  3. Bent u sinds de uitgifte van uw ESTA van nationaliteit of geslacht veranderd?
  4. Bent u sinds de uitgifte van uw ESTA naar een ander land verhuisd? Een verhuizing binnen hetzelfde land is geen probleem.
  5. Kunt u sinds de uitgifte van uw ESTA niet meer alle veiligheidsvragen met ‘nee’ beantwoorden?

Verblijf langer dan 90 dagen
Met een ESTA mag u maximaal 90 dagen in Amerika verblijven. Indien u deze maximale verblijfsduur overschrijdt wordt uw ESTA direct ongeldig verklaard.

Overtreden van de ESTA voorwaarden
Een reistoestemming voor de USA wordt uitgegeven wanneer u aan de gestelde voorwaarden voldoet. Zo dient u alle informatie correct in te vullen en de veiligheidsvragen naar waarheid te beantwoorden. Overtreedt u toch de ESTA voorwaarden, dan is uw ESTA direct ongeldig.

Wilt u weten of u voldoet aan de voorwaarden? Lees dan onze pagina over de voorwaarden voor een ESTA goed door. Hier hebben wij alle voorwaarden voor u op een rij gezet.

Ik ga een nieuwe reis maken met mijn ESTA, maar ik zal niet op dezelfde plek verblijven. Kan ik met mijn ESTA wijzigen of moet ik een nieuwe reistoestemming aanvragen?

Het is niet mogelijk om een al uitgegeven ESTA of een aanvraag welke al ter beoordeling bij de overheid ligt te wijzigen. Over het algemeen geldt de regel dat er geen onjuiste gegevens op uw ESTA vermeld mogen staan. Omdat u met een ESTA meerdere keren naar Amerika kunt reizen zijn hierop echter een aantal uitzonderingen.

Uw ESTA blijft geldig in de volgende gevallen:

  • Uw aanspreekpunt of contactpersoon in de Verenigde Staten van Amerika is gewijzigd
  • Uw reisdatum of verblijfadres in de US wijzigt
  • Wanneer u met een ander doel (geldig binnen de voorwaarden van het ESTA) naar Amerika reist

In bovenstaande gevallen kunt u gewoon gebruik blijven maken van uw ESTA, indien u nog steeds aan de overige ESTA voorwaarden voldoet.

Ik wil graag langer dan 90 dagen in Amerika verblijven. Kan ik mijn ESTA laten verlengen?

Er is geen mogelijkheid om uw ESTA te verlengen en zo langer dan 90 dagen in het land te verblijven. Ook het zogenaamde grenshoppen, waarbij u als reiziger kort het land verlaat om direct weer het land in te reizen en zo een langere verblijfsduur te realiseren, is niet toegestaan met een ESTA.

Minimale periode tussen twee reizen naar Amerika

De Verenigde Staten heeft geen officiële minimale periode tussen twee reizen naar Amerika voordat u het land weer mag betreden, maar de douane zal op het moment dat u het land opnieuw wilt binnen reizen een inschatting maken van de situatie. Wanneer het vermoeden bestaat dat u enkel het land bent uit gereisd om uw verblijf in Amerika te verlengen, dan kan uw ESTA ongeldig worden verklaard.

Wilt u dus langer dan 90 dagen in Amerika verblijven? Vraag dan een visum aan.

Mijn ESTA is verlopen, wat moet ik nu doen?

Helaas, na het verlopen van de geldigheid van uw reistoestemming kunt u niet meer met dit document reizen. U dient dus een nieuwe ESTA aan te vragen. Wist u dat dit ongeveer 3 dagen duurt en een spoedaanvraag vaak zelfs binnen een werkdag wordt beoordeeld en uitgegeven? Wilt u zich voorbereiden op uw aanvraag, lees dan onze pagina over het ESTA formulier goed door. Wij nemen op deze pagina alle stappen van het ESTA formulier met u door.