De voorwaarden

De voorwaarden

In onze vorige hoofdstukken heeft u al het een en ander kunnen lezen over de ESTA en haar functie. Zoals we hebben gezien is de ESTA ( Electronic System for Travel Authorization ) een elektronisch visum dat u vanaf 2018 verplicht bent aan te vragen als u de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft en een vakantie- of zakelijke reis naar Amerika wilt maken of dat u Amerika gebruikt als doorvlucht – of overstapstation voor een vervolgreis.
De eis van de Amerikaanse overheid is dat u aan alle voorwaarden voldoet voor het verkrijgen van de ESTA. Hieronder leest u wat deze voorwaarden inhouden.
De Amerikaanse overheid heeft o. a voorwaarden gesteld met betrekking tot:

  • Waaraan dient uw reis te voldoen? Stel uzelf de volgende vragen:
  • Waaraan dient uw paspoort te voldoen? Stel uzelf de volgende vragen:
  • Waaraan moet ik als persoon voldoen? Stel uzelf de volgende vragen:

Dat er voorwaarden worden gesteld aan u als persoon heeft alles te maken met de toegenomen zorg voor veiligheid en het voorkomen van bedreigingen van de Amerikaanse samenleving. De Amerikaanse overheid heeft de controle op haar buitengrenzen verscherpt en oefent een strikte controle uit op wie het land binnenkomt. Om deze controle mogelijk te maken worden er enkele voorwaarden gesteld aan de achtergrond van de reiziger waarbij er gekeken wordt naar het hoe en waarom van uw reis. In ons hoofdstuk ‘Wetenswaardigheden’ kunt u een aantal artikelen lezen over de veranderende inreis voorwaarden van de Trump administratie. Amerika heeft voor een aantal landen een inreisverbod!

Heeft u in het verleden een van onderstaande landen bezocht?

Omdat Amerika betrokken is bij de brandhaarden in Iran, Irak, Soedan, Syrië, Jemen, Somalië en Libië en u als reiziger heeft deze landen bezocht dan voldoet u niet aan de voorwaarden die door de Amerikaanse overheid zijn gesteld. Uw aanvraag wordt afgewezen en u dient contact op te nemen met de Amerikaanse ambassade om een fysiek visum aan te vragen.

Tips

  • Uw reis
  • Uw paspoort
  • U als persoon
  • Uw bezoek aan andere landen
    • Is mijn luchtvaartmaatschappij aangesloten bij het ‘Visa Waiver Program ‘? Zo niet dan voldoet u niet aan de voorwaarden ter verkrijging van een ESTA. Op dit moment zijn alle lijnvluchten naar de Verenigde Staten vanaf Nederland en België aangesloten. Wilt u meer weten over het programma ‘Visa Waiver Program’,  kijk dan even op de site van het Amerikaans  consulaat in Amsterdam. Daar wordt uitvoerig ingegaan op de betekenis van dat programma.
    • Heb ik een retourticket of een doorvlucht ticket? Zo niet dan voldoet u niet aan de voorwaarden ter verkrijging van een ESTA. U dient deze tickets te laten zien aan de Amerikaanse douane ter bevestiging dat u Amerika ook weer gaat verlaten.
    • Blijf ik langer dan 90 dagen in Amerika, Canada, Mexico of de Caribische eilanden? Zo ja dan voldoet u niet aan de voorwaarden ter verkrijging van een ESTA.
    • Is mijn reis een vakantiereis of een zakelijke reis of bezoek ik familie of vrienden? Zo niet dan voldoet u niet aan de voorwaarden ter verkrijging van een ESTA.
    • Heb ik mijn ESTA in bezit voordat ik het vliegtuig instap? Zo niet dan voldoet u niet aan de voorwaarden. Advies: vraag op tijd uw ESTA aan! Vertraging in de afhandeling ligt altijd op de loer! Zelfs bij spoedaanvragen.
    • Treed ik in dienst van een Amerikaanse werkgever of ga ik een studie volgen? Zo ja dan voldoet u niet aan de voorwaarden ter verkrijging van een ESTA.
    • Is mijn paspoort geldig gedurende mijn geplande verblijf in de Verenigde Staten. Zo niet, dan voldoet u niet aan de voorwaarden en krijgt u geen goedgekeurde ESTA.
    • Heb ik één van de volgende landen bezocht: Irak, Syrië, Iran, Soedan ,Libië, Somalië of Jemen? Zo ja dan voldoet u niet aan de voorwaarden die de Amerikaanse overheid heeft gesteld aan uw paspoort. U mag Amerika niet in reizen met een ESTA. U dient contact op te nemen met de Amerikaanse ambassade of het Amerikaans consulaat voor het verkrijgen van een visum.
    • Hebben mijn kinderen en andere mede reizigers een eigen paspoort en zijn deze gedurende de reis geldig? Zo niet dan voldoet u niet aan de gestelde voorwaarden ter verkrijging van een ESTA.
    • Is het paspoort dat ik bij me heb dezelfde als die ik gebruikte bij mijn ESTA aanvraag? Zo niet dan voldoet u niet aan de voorwaarden ter verkrijging van een ESTA. Paspoortnummer en ESTA zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verschilt de een van de ander dan dient u een nieuwe ESTA aan te vragen. De vorige ESTA is dan niet meer geldig. Een en ander hangt nauw samen met de automatische meldplicht aan luchtvaartmaatschappij en Amerikaanse douane.
    • Bezit ik een Amerikaans paspoort? Zo ja dan is het niet nodig een ESTA aan te vragen. U heeft alle rechten van een Amerikaans staatsburger en kunt vrij in- en uitreizen.
    • Is mijn paspoort een machinaal leesbaar paspoort? Zo niet dan dient u een nieuw paspoort aan te vragen.

    Vraag in dit geval na bij het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam of u een visum moet aanvragen. Doe dit liefst 6 tot 12 maanden voor uw vertrek, want u kan de toegang het land ontzegd worden.

    • Vanaf juli 2014 is het verplicht om bij uw vertrekhal op Schiphol aan te geven dat u elektronica in uw handbagage heeft. Deze nieuwe regel van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA is bedoeld om te voorkomen dat er bommen in telefoons en labtops vervoerd kunnen worden. Zorg ervoor dat alle elektronica makkelijk te vinden is , uit de hoes gehaald kunnen worden en aangezet kunnen worden.
    • Zorg ervoor dat u een pen in uw handbagage hebt voor het invullen van het zgn. witte formulier, het douane aangifteformulier. Deze Customs Declaration vult u in en als u geen goederen invoert vul dan € 0,00 in. Laat dit formulier zien bij de eerste douanepost en lever het in bij de tweede ( nadat uw koffers gecontroleerd zijn).
    • Omdat er lange files zijn bij de douane gaat het er nogal streng aan toe. Zorg dat u alles op orde heeft en sluit aan in de goede rij die bestemd is voor buitenlanders.
    • Is er ooit een aangevraagde ESTA van u afgekeurd? Houd bij de aanvraag rekening met een afkeuring. Zorg dat u tijdig uw reisdocumenten op orde heeft.

      Korte samenvatting:

      U mag niet via het ESTA-programma naar de VS als u aan minstens één van onderstaande voorwaarden voldoet:

      • U bent ernstig (besmettelijk) ziek;
      • U bent drugsverslaafd;
      • U bent in het verleden gearresteerd of veroordeeld voor een moreel vergrijp of een vergrijp met drugs, of u bent twee keer of vaker veroordeeld en heeft daarbij in totaal meer dan vijf jaar in gevangenschap doorgebracht;
      • U bent een spion (geweest) of van plan spionage te plegen, of u bent terrorist (geweest);
      • U wilt werken in de VS, u bent ooit de toegang tot de VS geweigerd of gedeporteerd, of u heeft geprobeerd door fraude een visum te verkrijgen;
      • U heeft ooit een kind van een Amerikaanse staatsburger vastgehouden of de staatsburger toegang tot het kind geweigerd, ook al is het uw kind.