Betekenis ESTA

Betekenis ESTA Amerika

Een ESTA of visum aanvragen is verplicht voordat u naar Amerika reist. Een ESTA kunt u uitsluitend aanvragen indien u over één van de 38 nationaliteiten van VWP beschikt. Maar wat is een ESTA en wat is het verschil met een visum?

Wat is een ESTA?

ESTA staat voor “Electronic System for Travel Authorization” en is een elektronische reistoestemming voor reizen naar de Verenigde Staten van Amerika. Het geautomatiseerde ESTA systeem wordt door de Amerikaanse overheid gebruikt om te bepalen of reizigers onder het Visa Waiver Program (VWP).

Het Visa Waiver Program staat staatsburgers van bepaalde landen toe om zonder visum, maar met een ESTA, naar Amerika te reizen voor zakelijke en toeristische reizen van maximaal 90 dagen. Ook kunnen reizigers een ESTA aanvragen voor een overstap in de Verenigde Staten. Nederlandse- en Belgische reizigers komen, mits ze aan de voorwaarden voldoen, in aanmerking voor een ESTA voor de VS.

De Amerikaanse overheid heeft op 12 januari 2009 beslist dat een ESTA verplicht is voor reizigers uit VWP landen, die niet over een visum voor Amerika beschikken. Het vervangt de groene I-94W card die voorheen moest worden ingevuld.

Met een goedgekeurde ESTA heeft u toestemming om naar de Verenigde Staten te reizen. Uw luchtvaartmaatschappij controleert voor uw vertrek of u over een ESTA reistoestemming beschikt. Als dit niet het geval is wordt u niet toegelaten op de vlucht. Zorg daarom dat u uw ESTA op tijd aanvraagt. We raden aan deze in ieder geval 72 uur voor uw vertrek aan te vragen.  Als u op zeer korte termijn vertrekt kunt u een ESTA met spoed aanvragen. Deze aanvraag wordt met voorrang behandeld, waardoor u uw ESTA meestal binnen een uur ontvangt.

Waarom een ESTA?

Een ESTA is geen visum. Als u over een geldig visum voor Amerika beschikt hoeft u geen ESTA aan te vragen. Het ESTA biedt veel voordelen ten opzicht van het aanvragen van een visum USA.

De aanvraagprocedure voor een ESTA is volledig online. U dient uitsluitend het digitale formulier op onze website in te vullen. In tegenstelling tot het aanvragen van een visum, hoeft u geen afspraak te maken bij het consulaat. Een bezoek aan het Amerikaanse consulaat is daarmee niet nodig. Indien uw ESTA toegekend wordt, ontvangt u uw ESTA per e-mail, meestal nog op dezelfde dag. Dit bespaart veel tijd en moeite.

Een ESTA kost slechts €29,95. Het aanvragen van een ESTA is goedkoop. De kosten voor het aanvragen van een visum liggen vele malen hoger. Ook hoeft u geen rekening te houden met eventuele reiskosten voor een bezoek aan het Consulaat Generaal van Amerika.

Eenvoudig digitaal aanvraagproces. U vult het Nederlandse aanvraagformulier in via onze website. Hiervoor dient u uitsluitend over een geldig paspoort te beschikken en te voldoen aan de vereisten voor het ESTA. Na afronding van uw betaling, ontvangt u binnen 72 uur uw ESTA-vergunning per e-mail. Vanaf dit moment kunt u naar Amerika reizen.

Meerdere malen reizen naar Amerika. De geldigheidsduur van het ESTA is 2 jaar. Binnen deze periode kunt u meerdere malen gebruik maken van uw ESTA. Zo kunt u uw vakantie doorbrengen in het land en daaropvolgend een zakenreis maken naar Amerika met hetzelfde ESTA. Belangrijk is dat u er rekening mee houdt dat ieder bezoek maximaal 90 dagen mag duren.

Wie kan een ESTA aanvragen?

Reist u binnenkort naar Amerika en wilt u weten of u in aanmerking komt voor een ESTA? Controleert u dan of u over één van de nationaliteiten beschikt die onder het VWP programma vallen. Nederland (sinds 1989) en België (sinds 1991) vallen onder dit programma, evenals 36 andere landen. Indien u over één van deze nationaliteiten beschikt, zijn er enkele voorwaarden die bepalen of u een ESTA-aanvraag kunt indienen:

  • U heeft een geldig paspoort (een verblijfsvergunning of tijdelijk paspoort zijn niet toegestaan);
  • U heeft geen visum dat geldig is;
  • Uw verblijf in Amerika duurt 90 dagen of minder (aantoonbaar met een vluchtreservering voor een retour- of doorvlucht);
  • U reist naar de VS voor het ondernemen van toeristische activiteiten of voor een zakelijk doel.

Indien u via de Verenigde Staten doorreist naar een andere bestemming (doorvlucht of overstap), heeft u ook een ESTA nodig. U kunt in dit geval kiezen voor een transit ESTA. Deze kunt u eveneens via onze website regelen. Iedere individu heeft een eigen ESTA nodig voor een reis naar de USA. Ook voor minderjarige kinderen is een eigen paspoort en elektronische reistoestemming verplicht.