Betekenis ESTA

Betekenis ESTA Amerika

Voor u naar Amerika reist bent u verplicht om een ESTA of een visum aan te vragen. Wat is een ESTA? Wie kan een ESTA aanvragen? En wat is het verschil tussen een ESTA en een visum?

Wat is een ESTA?

ESTA staat voor “Electronic System for Travel Authorization” en is een elektronische reistoestemming voor reizen naar de Verenigde Staten van Amerika. Het geautomatiseerde ESTA systeem wordt door de Amerikaanse overheid gebruikt om te bepalen of reizigers onder het Visa Waiver Program (VWP).

Het Visa Waiver Program staat staatsburgers van bepaalde landen toe om zonder visum, maar met een ESTA, naar Amerika te reizen voor zakelijke en toeristische reizen van maximaal 90 dagen. Nederlandse en Belgische reizigers komen, mits ze aan de voorwaarden voldoen, in aanmerking voor een ESTA.

De Amerikaanse overheid heeft op 12 januari 2009 beslist dat een ESTA verplicht is voor reizigers uit VWP landen, die niet over een visum voor Amerika beschikken. Het vervangt de groene I-94W card die voorheen moest worden ingevuld.

Met een goedgekeurde ESTA heeft u toestemming om naar de Verenigde Staten te reizen. Uw luchtvaartmaatschappij controleert voor uw vertrek of u over een ESTA reistoestemming beschikt. Als dit niet het geval is wordt u niet toegelaten op de vlucht. Zorg daarom dat u uw ESTA op tijd aanvraagt. We raden aan deze in ieder geval 72 uur voor uw vertrek aan te vragen.  Als u op zeer korte termijn vertrekt kunt u een ESTA met spoed aanvragen. Deze aanvraag wordt met voorrang behandeld, waardoor u uw ESTA meestal binnen een uur ontvangt.

Ticket Verenigde Staten

Waarom een ESTA?

Een ESTA is geen visum. Als u over een geldig visum voor Amerika beschikt hoeft u geen ESTA aan te vragen.  Een ESTA heeft een aantal voordelen ten opzichte van het aanvragen van een visum Amerika:

  • Een ESTA kan volledig online worden aangevraagd. U hoeft dus niet naar de ambassade.
  • U ontvangt uw ESTA snel per email, meestal dezelfde dag al.
  • Een ESTA is goedkoop. Een ESTA kost slechts € 29,95
  • Het aanvraagproces is eenvoudig. U vult het Nederlandse aanvraagformulier in, voldoet de betaling en ontvangt uw ESTA na goedkeuring per email.
  • Uw ESTA is 2 jaar geldig en kunt u gebruiken voor meerdere reizen naar de Verenigde Staten.

Wie kan een ESTA aanvragen?

Reist u binnenkort naar Amerika en wilt u weten of u in aanmerking komt voor een ESTA? Als u aan de volgende voorwaarden voordoet kunt u een ESTA aanvragen:

  • U heeft een geldig paspoort van een land dat onder het Visa Waiver Program valt.
  • U heeft op dit moment geen geldig visum voor Amerika.
  • Uw verblijf in Amerika duurt 90 dagen of minder en u kunt dit aantonen d.m.v. een retour- of doorvlucht.
  • Uw reis heeft een toeristisch of zakelijk doel.

Als u via de Verenigde Staten doorreist naar een andere bestemming heeft u ook een ESTA nodig. U kunt dan kiezen voor een transit ESTA.

Minderjarige kinderen hebben een eigen ESTA nodig om naar Amerika te reizen.