Reisadvies

Reisadvies Verenigde Staten van Amerika 17-06-2019

Let op
De reisadviezen zijn zorgvuldig samengesteld waarbij het Ministerie van Buitenlandse Zaken aangeeft geen verantwoordelijkheid te dragen voor eventuele schade die ontstaat door het gebruik van een reisadvies. Het motto is en blijft dat u  zelf verantwoordelijk bent voor uw eigen veiligheid. Zorg er dus voor dat u goed op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van het reisadvies voor Amerika.

In de onderstaande hoofdstukken leest u een aantal opmerkelijke zaken die tot hoofddoel hebben de reiziger te informeren over de veiligheid van het te bezoeken land land.

De onberekenbare natuur

In de Verenigde Staten zijn de maanden juni tot en met november het seizoen van de orkanen, tropische stormen en de gigantische bosbranden. De bosbranden komen vooral voor aan de westkust zoals in de staat Californië waarbij de luchtkwaliteit erg kan worden aangetast. Mensen met  een ademhalingsproblematiek zoals astma wordt afgeraden zich in deze gebieden op te houden. Kijk voor meer informatie over de actuele luchtkwaliteit in Californië op de website van de U.S. Environmental Protection Agency of de Engelstalige website van CAL FIRE.

De orkanen en cyclonen komen vooral voor aan de zuid- en oostkust. Ook op Hawaii komen de stormen vaak voor. De tornado komt veelvuldig voor in het midden van de Verenigde staten ( maart tot juni). Houdt u van de wintersport pas dan op voor lawines. Wordt u geconfronteerd met dit natuurgeweld dan adviseren wij u met klem: volg het advies op van de lokale autoriteiten en uw reisorganisatie! Stem uw radio af op de lokale zenders en volg het nieuws.

Voor meer informatie omtrent het weer kunt u terecht bij de onderstaande websites

  • California Fire Weather;
  • California Department of Forestry and Fire Protection;
  • Federal Emergency Management Agency;
  • National Hurricane Center.

Criminaliteit en terrorisme

Door het hoge particuliere bezit van vuurwapens in de Verenigde Staten komt er veel  vuurwapengeweld voor in het gehele land. Zelfs op de scholen lopen sinds de massale schietincidenten gewapende beveiligers rond. Deze gewapende aanvallen zijn veelal gericht op de eigen gemeenschap. Het is de hoogste tijd dat er fundamenteel ingegrepen gaat worden in het vuurwapenbeleid van de overheid. Maar helaas…ook bij de huidige president zal er niet veel veranderen.  

In de grote steden zijn veel onveilige buurten de zgn. ‘no go areas’. Wij adviseren u voordat u een hotel boekt te onderzoeken of uw hotel in een veilige buurt staat. De hoofdwegen in de steden zijn relatief veilig en als u parkeert doe dat op goed verlichte parkeerplaatsen.

De staat Florida kent een hoge criminaliteit. Wees alert bij het ‘shoppen’ in grote winkelcentra en bij het zonnen op de stranden en in de pretparken. Laat uw waardevolle spullen niet achter in auto of caravan!

De drugshandel is een zeer groot probleem in vele staten van de Amerika. De vele drugsbendes gebruiken geweld. Blijf op de hoogte en volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten als u in deze gebieden reist. Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in de Verenigde Staten streng bestraft. Betrokkenheid bij drugshandel buiten de Verenigde Staten kan leiden tot een arrestatie.
Helaas komen er in de Verenigde Staten ook terroristische aanslagen voor. In New York ( Manhattan ) vonden in 2017  aanslagen plaats waarbij doden en gewonden vielen. De ‘terror’ dreiging is vergelijkbaar met de situatie in Nederland.
De website ‘National Terrorism Advisory System‘ geeft officiële waarschuwingen en adviezen van de Amerikaanse overheid door.
Elk land heeft haar eigen wetten, regels en gebruiken. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Als u een land bezoekt, moet u zich aan de lokale wetten, regels en gebruiken houden. Net zoals de inwoners van het land zelf. Als u dat niet doet, kunt u ernstig in de problemen komen.

Homoseksualiteit

Gaat u met uw vriend of vriendin, uw man of uw vrouw naar de Verenigde Staten wees u ervan bewust dat homosexualiteit niet algemeen geaccepteerd is. Er zijn staten waar seks tussen volwassenen van gelijk geslacht wettelijk verboden is.

Evacuatie bij medische problemen

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als u een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het nodig zijn dat u medisch geëvacueerd wordt. Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan uw reis uw reisverzekering. Worden deze kosten niet door uw zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.
Moet u in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Uw basiszorgverzekering dekt deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk u hiervoor extra te verzekeren. Dat kan via een aanvulling op uw basiszorgverzekering of door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.
Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Wat te doen bij een noodsituatie

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Reisdocumenten en visa

De Amerikaanse autoriteiten bepalen aan welke eisen u moet voldoen om de Verenigde Staten in te reizen. Deze eisen kunnen veranderen. Bekijk voordat u op reis gaat wat u precies nodig heeft en aan welke voorwaarden u moet voldoen om het land in te kunnen reizen.
Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig.  Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. De regels voor reizen naar de VS kunnen veranderen. Informeer daarom voor uw reis bij uw luchtvaartmaatschappij en voor uw visum raadpleeg de website van de ambassade van de Verenigde Staten in Wassenaar over welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Laatste Tips

Zorg voor een goede voorbereiding op uw reis. Dat kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering die ook alle extra kosten dekt. Maak met de thuisblijvers goede afspraken en informeer ze over uw reisplannen, uw bereikbaarheid, uw reisdocumenten. Zorg voor een contactpersoon in het thuisland die van alle ‘ins- and outs ‘ op de hoogte is. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar de Verenigde Staten.

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911.
Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Blijf bereikbaar in crisissituaties! Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.