ESTA aanvragen na verblijf in Iran of Irak

ESTA na bezoek aan Irak, Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië Noord-Korea of Jemen

Kan ik een ESTA aanvragen als ik in Iran of Irak ben geweest?

Reizigers die ná 1 maart 2011 in bepaalde landen zijn geweest komen niet in aanmerking voor een ESTA Verenigde Staten. Ook wanneer u in het bezit bent (geweest) van een paspoort dat is uitgegeven door een van deze landen kunt u geen ESTA aanvragen. De landen waarvoor dit geldt zijn:

  • Iran
  • Irak
  • Noord-Korea
  • Syrië
  • Soedan
  • Jemen
  • Libië
  • Somalië

Bent u na 1 maart 2011 op vakantie geweest naar een van deze landen? Of heeft u het land bezocht in verband met zaken, studie of familiebezoek? U kunt dan geen ESTA aanvragen maar moet een visum voor Amerika aanvragen bij de ambassade in Amsterdam.

ESTA aanvragen na verblijf vóór 1 maart 2011

Bent u voor 1 maart 2011 in een van bovengenoemde landen geweest dan staat niets een ESTA aanvraag in de weg. U kunt dan uw ESTA online aanvragen en hoeft niet speciaal een afspraak te maken bij de ambassade. Dit scheelt u natuurlijk aanzienlijk in tijd en kosten.

ESTA VS en uw paspoort(en)

Als u in het bezit bent van een paspoort dat is uitgegeven door Iran, Irak, Syrië, Noord-Korea, Soedan, Jemen, Libië of Somalië dan kunt u geen ESTA voor de Verenigde Staten aanvragen. Dit geldt ook als u in het verleden een paspoort van een van deze landen heeft gehad maar deze nu niet meer bezit.

Sommige mensen beschikken over twee paspoorten, uitgegeven door verschillende landen. Het kan dus voorkomen dat u naast een paspoort uitgegeven door een van bovenstaande landen, ook beschikt over een paspoort dat is uitgegeven door een van de landen die tot het Visa Waiver Program (waaronder België en Nederland) behoren.

Een reiziger met een paspoort dat is uitgegeven door een van de landen uit het Visa Waiver Program mag een ESTA Verenigde Staten aanvragen. Echter, deze regel vervalt als deze reiziger daarnaast ook een paspoort uit een van de hierboven genoemde landen heeft of in het verleden heeft gehad.

Aanvraagformulier ESTA Amerika

Het aanvragen van een ESTA kunt u helemaal online regelen. U vult het ESTA formulier in en beantwoordt alle vragen naar waarheid. Naast persoonlijke gegevens zoals uw naam en adres worden er in het aanvraagformulier ook een aantal andere vragen gesteld. Zo wordt gevraagd naar de namen van uw ouders, naar uw gezondheid en moet u gegevens over uw paspoort invullen. Eén van de vragen die u dient te beantwoorden is of u na 11 maart 2011 in Irak, Noord-Korea, Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië of Jemen bent geweest. Als dit het geval is, komt u niet in aanmerking voor een ESTA. 

Ik kom niet in aanmerking voor een ESTA, kan ik wel nog naar de Verenigde Staten reizen?

Als u niet in aanmerking komt voor een ESTA Amerika, dan betekent dat niet altijd dat u niet naar Amerika mag reizen. U dient dan een andere route te volgen en contact op te nemen met de ambassade van de Verenigde Staten.

Reizigers met een ander doel dan toerisme of zaken, reizigers die langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika willen verblijven, reizigers die willen studeren of werken in Amerika of in Amerika willen gaan wonen moeten een visum aanvragen en kunnen niet volstaan met een ESTA. Ook als u in het verleden (na 1 maart 2011) een van de eerder genoemde landen heeft bezocht moet u een visum aanvragen. Dit geldt ook voor reizigers die een paspoort hebben of hebben gehad dat door een van deze landen is verstrekt.