ESTA aanvragen na verblijf in Iran, Irak

Reizigers die na 1 maart 2011 in bepaalde landen zijn geweest komen niet in aanmerking voor een ESTA Verenigde Staten. Voor deze landen geldt ook dat reizigers niet in het bezit mogen zijn (geweest) van een paspoort dat is uitgegeven door een van deze landen. Het gaat om de volgende landen:

  • Iran
  • Irak
  • Syrië
  • Soedan
  • Jemen
  • Libië
  • Somalië.

Bent u na 1 maart 2011 naar een van deze landen met vakantie geweest? Of heeft u het land bezocht in verband met zaken, studie of familiebezoek? U kunt dan geen ESTA aanvragen maar moet een visum aanvragen bij de ambassade in Amsterdam.

ESTA aanvragen na verblijf vóór 1 maart 2011

Bent u voor 1 maart 2011 in een van bovengenoemde landen geweest dan staat niets een aanvraag ESTA Verenigde Staten in de weg. U kunt dan het ESTA gewoon online aanvragen en hoeft niet speciaal een afspraak te maken bij de ambassade. Dit scheelt u natuurlijk aanzienlijk in tijd en kosten.

ESTA VS en uw paspoort(en)

Als u in het bezit bent van een paspoort dat is uitgegeven door Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië dan kunt u geen ESTA Verenigde Staten aanvragen. Ook niet als u nu niet meer in het bezit bent van dat paspoort. Sommige mensen beschikken over twee paspoorten, uitgegeven door verschillende landen. Het kan dus voorkomen dat u naast een paspoort uitgegeven door een van bovenstaande landen, ook beschikt over een paspoort dat is uitgegeven door een van de landen die tot het Visa Waiver Program (waaronder België en Nederland) behoren.

Een reiziger met een paspoort dat is uitgegeven door een van de landen uit het Visa Waiver Program mag een ESTA Verenigde Staten aanvragen. Echter, deze regel vervalt als deze reiziger daarnaast ook een paspoort uit een van de hierboven genoemde landen heeft. Of in het verleden heeft gehad.

Aanvraagformulier ESTA Amerika

Als u een ESTA Amerika wilt aanvragen dan kunt u alles online regelen. U dient een formulier in te vullen en alle vragen naar waarheid te beantwoorden. Naast persoonlijke gegevens zoals naam en adres moet u ook andere vragen beantwoorden. Zo wordt gevraagd naar de namen van uw ouders, naar uw gezondheid en moet u gegevens over uw paspoort invullen. Een van de vragen die u moet beantwoorden is of u na 11 maart 2011 in Irak, Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië of Jemen bent geweest. Als dat het geval is, komt u niet in aanmerking voor het ESTA Verenigde Staten. Het invullen van het formulier kan geheel in het Nederlands en neemt niet meer dan 5 minuten van uw tijd.
U dient voor elke reiziger een aparte aanvraag te doen, ook voor kinderen. Kinderen moeten dus ook hun eigen paspoort hebben. U kunt heel eenvoudig direct een ESTA aanvragen voor meerdere personen.

Geldigheid en kosten ESTA Verenigde Staten

Een ESTA Verenigde Staten kost € 29,95 per persoon. U vraagt het ESTA online aan, hoeft niets mee te sturen en kunt betalen met iDEAL, Mister Cash of per overboeking. U krijgt uw ESTA Amerika per email toegezonden, gemiddeld binnen 4 uur. Maximaal duurt de aanvraag ESTA 72 uur. Vertrekt u al op heel korte termijn? Vraag dan het ESTA met spoed aan.

De ESTA Amerika is alleen bedoeld voor zakelijke en toeristische reizen naar Amerika. U mag met het ESTA maximaal 90 dagen aaneengesloten in Amerika verblijven. Daarnaast dient u een geldig paspoort te hebben. De ESTA is 2 jaar geldig of zolang als uw paspoort geldig is. Verloopt uw paspoort tussentijds? U dient dan eerst een nieuw paspoort aan te vragen en daarna een nieuwe ESTA Amerika. Heeft u vragen over het ESTA Amerika kijk dan op de pagina veelgestelde vragen over ESTA. U kunt ook altijd contact met ons opnemen. Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar.

U komt niet in aanmerking voor een ESTA Amerika

Als u niet in aanmerking komt voor een ESTA Amerika, dan betekent dat niet altijd dat u niet naar Amerika mag reizen. U dient dan een andere route te volgen en contact op te nemen met de ambassade. Reizigers met een ander doel dan toerisme of zaken, reizigers die langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika willen verblijven, reizigers die willen studeren of werken in Amerika of in Amerika willen gaan wonen moeten een visum aanvragen en kunnen niet volstaan met een ESTA. Ook als u in het verleden (na 1 maart 2011) een van de volgende landen heeft bezocht moet u een visum aanvragen: Iran, Irak, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië. Dit geldt ook voor reizigers die een paspoort hebben of hebben gehad dat door een van deze landen is verstrekt.

Er zijn twee verschillende visums voor Amerika: het non-immigrant-visum voor tijdelijk verblijf in de Verenigde Staten en een immigrant-visum voor permanent verblijf in de Verenigde Staten. Beide visums kunt u aanvragen bij de ambassade van de Verenigde Staten van Amerika in Amsterdam. U kunt het beste vooraf een afspraak maken.