Suriname: Toeristenkaart via het consulaat verleden tijd

Reizigers die voor toerisme naar Suriname reizen, dienen rekening te houden met de visumwijziging die vanaf 19 oktober 2019 van kracht is. Vanaf deze datum is het aanvragen van een toeristenkaart Suriname via het consulaat verleden tijd. Het consulaat van Suriname in Amsterdam zal daarmee geen visum (sticker) in het paspoort meer verstrekken. Het loket hiervoor zal na 18 oktober 2019 gesloten worden. Ook is het niet meer mogelijk om een fysieke toeristenkaart aan te vragen via één van de loketten op luchthaven Schiphol. Reeds gekochte toeristenkaarten kunnen worden gebruikt tot 25 november 2019.

De toeristenkaart via het consulaat wordt vervangen door een elektronische toeristenkaart. Deze wijziging heeft als voordeel dat reizigers die naar Suriname willen, niet meer voor hun visumaanvraag naar Amsterdam hoeven af te reizen. Hierdoor hoeven er geen vrije dagen meer te worden opgenomen en bespaart de reiziger reistijd en geld. De elektronische toeristenkaart, ook wel e-visum Suriname of e-toeristenkaart genoemd, kan eenvoudig en snel online worden aangevraagd.

Vlag Suriname toeristenkaart

Visum Suriname

Elke reiziger die voor toeristische doeleinden afreist naar Suriname, dient te beschikken over een geldig visum Suriname. Zonder geldig visum kan u de toegang tot het land worden ontzegt door de immigratiedienst op de luchthaven. Tevens mogen luchtvaartmaatschappijen en cruise-rederijen reizigers zonder geldig visum weigeren op de vlucht of aan boord.

Levertijd en kosten visum Suriname

Met de komst van de e-toeristenkaart is het niet meer mogelijk om kort voor vertrek nog een visum aan te vragen. De verwerkingsduur voor een visumaanvraag Suriname bedraagt minimaal 5 werkdagen. Let er daarom op dat u uw e-visum op tijd aanvraagt. Dit kan tot maximaal 2 maanden voor vertrek naar Suriname. De kosten voor de elektronische toeristenkaart bedragen €64,95 per persoon. Iedere individuele reiziger dient een visum aan te vragen. Een visum aanvragen voor Suriname kan eenvoudig en veilig online. De betaling kan worden voldaan via Ideal, PayPal, door middel van overboeking of Mister Cash.

Geldigheid en voorwaarden

Reizigers met de Nederlandse- en Belgische nationaliteit kunnen met een e-visum of e-toeristenkaart voor een periode van maximaal 90 aaneengesloten dagen voor toerisme in het land verblijven. Dit mag één maal binnen een tijdsbestek van 180 dagen. Reizigers dienen in ieder geval te beschikken over een geldig paspoort, een kopie van de reis- en verblijfsgegevens, een pasfoto en in sommige gevallen een bewijs van voldoende financiële middelen.

Reisadvies Suriname

In heel Suriname geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn. Dit is gebaseerd op (gewelddadige) criminaliteit die voorkomt in het land. Hierbij kunnen wapens worden gebruikt, echter zijn de acties niet specifiek gericht op mensen die naar Suriname komen voor toeristische doeleinden. Een goede voorbereiding op een reis naar Suriname is belangrijk. Lokale begrippen en gebruiken kunnen afwijken van de standaarden in Nederland of België.