Reisadvies Thailand & corona: impact op visum Thailand

Reisadvies Thailand

Belangrijk

Vanaf 25 maart heeft Thailand de grenzen wegens het Corona virus gesloten voor mensen die het land willen inreizen. Alleen mensen met de Thaise nationaliteit mogen het land nog inreizen. Alle openbare voorzieningen zijn gesloten, op supermarkten en apotheken na. Volgt u het laatste nieuws en volgt u de adviezen van de lokale autoriteiten op.

Bent u nog in Thailand?

Als u momenteel in Thailand verblijft overweegt u dan of uw verblijf echt noodzakelijk is. Mocht dit niet het geval zijn, neemt u dan direct contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij om na te gaan welke mogelijkheden u heeft om terug te reizen. Er zijn op dit moment nog geen uitreisbeperkingen voor Thailand, maar deze kunnen nog wel worden ingesteld. Mocht dit het geval zijn, dan bent u verplicht om voor onvoorziene tijd in Thailand te verblijven.

Bent u gestrand in Thailand?

Bent u gestrand in Thailand door het Corona virus / Covid-19 en kunt u niet meer terug? Meldt u zich dan direct bij Bijzonder Bijstand in het Buitenland

Deze organisatie helpt reizigers die vast zitten in het buitenland om terug te reizen naar huis. Beschikt u over slecht internet of heeft u geen toegang tot het internet? Belt u dan met het volgende telefoonnummer +31 247 247 247.

Kan ik nog een tussentop in Bangkok maken?

Tot en met 31 maart 2020 (23:49) kunt u nog overstappen mits u beschikt over een ‘fit to fly’ verklaring ondertekend voor een dokter. De overstap mag maximaal 24 uur duren en u mag de transitzone absoluut niet verlaten. De vereiste ziektekosten verzekering van minimaal 100.000 USD is te komen vervallen. Dit geldt alleen voor mensen die een tussenstop maken in Thailand, niet langer dan 24 uur in Thailand verblijven en de transit zone niet verlaten. Een overstap van Don Muang Airport naar Suvarnabum Airport is helaas niet meer mogelijk. Let op, deze transit voorwaarden kunnen veranderen in de tussentijd, neemt u daarom voor uw vlucht ter bevestiging altijd contact op met uw luchtvaartmaatschappij.

Kan ik de kosten voor mijn visum terug krijgen?

Als u het visum reeds ontvangen heeft of ligt deze al onder beoordeling bij de overheid, dan is het helaas niet mogelijk om de kosten hiervan terug te krijgen. Is uw aanvraag nog in behandeling en ligt deze nog niet bij de overheid, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact met ons op om de aanvraag te annuleren. Wanneer wij hebben gewerkt aan uw visumaanvraag, rekenen wij service kosten. Is dit niet het geval, dan ontvangt u het volledige betaalde bedrag van ons terug.

Is het mogelijk om een visum voor Thailand aan te vragen?

U kunt via onze website nog een visumaanvraag voor Thailand indienen. Let u daarbij wel op de aankomstdatum die u invult op het online aanvraagformulier. Wij weten helaas niet wanneer landen hun grenzen sluiten en weer openen wegens het Corona virus. Neemt u dus contact op met uw luchtvaart maatschappij om te gaan wanneer er weer vluchten worden uitgevoerd. Let u ook goed op de geldigheidsduur van het visum.

Is mijn visum nog geldig?

Op het visum dat u van ons heeft ontvangen staat altijd een verloopdatum. Tot deze datum kunt u gebruik maken van uw visum. Is de datum al verstreken? Dan is het visum helaas niet meer geldig en zult u een nieuwe visumaanvraag moeten indienen wanneer u naar Thailand wilt reizen. Het is niet mogelijk om een reeds uitgegeven visum aan te passen of terug te sturen om restitutie te ontvangen.   

Uitzicht water Thailand reizen

Onveilig gebied

Het word aftreden om naar de volgende gebieden te reizen:

  • Yala
  • Narathiwat
  • Pattani
  • Songkhla

Gaat u toch naar een van deze zuidelijke provincies? Volgt u dan de de instructies op van locale autoriteiten. In deze gebieden worden veel bomaanslagen, moorden gepleegd of branden gesticht. Burgers zijn hier ook niet veilig en zijn zelf ook vaak slachtoffer.

Gids aangeraden

Besluit u om op pad te gaan, dan is het verstandig om met een betrouwbare gids te gaan. Zij kennen de gebieden het beste en weten welke gebieden veilig zijn en waar de niet onklaargemaakte mijnen liggen. Blijft u op de aangegeven paden en volgt u altijd de instructies van de autoriteiten op.

Aanslagen Thailand

Op 2 augustus 2019 zijn er drie bomaanslagen geweest waar veel gewonden bij zijn gevallen. Er bestaat een kans dat er weer een bomaanslag volgt. Bij plekken waar veel mensen bijeenkomen is nu vaak meer veiligheidspersoneel aanwezig, dit omdat deze plekken een mogelijk doelwit kunnen zijn. Volgt u altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.

Verhuur fraude

Let u op bij het huren van bijvoorbeeld een voertuig als toerist. De verhuurder vraagt uw paspoort of rijbewijs als onderpand. Als u terug komt zegt de verhuurder dat er schade is aan het voertuig. Ze geven uw documenten dan pas terug wanneer u extra betaald. Dit komt vooral voor op Phuket, Pattaya en Koh Samui. Geef ze nooit uw officiële documenten maar kopieën en maak foto’s van het voertuig voordat u op pad gaat.

Wees alert wanneer u een bromfiets huurt. Vaak worden deze ‘gestolen’ door ‘handlangers’ van de verhuurder. Achteraf blijkt de verhuurder niet verzekerd te zijn en moet u de nieuw prijs van de bromfiets afrekenen. Hier kan ook fysiek geweld bij komen kijken dus wees gewaarschuwd.

Drugshandel

Koopt u nooit drugs in Thailand. Wanneer de politie u aanhoudt en u bent in het bezit van drugs, dan kunt u daar een hoge straf voor krijgen. Drugsdealers kunnen erg sluw zijn en hebben vooral rond de strand gebieden meerdere handlangers die zogenaamd ‘politie in burger’ zijn en u aanhouden wanneer u drugs heeft gekocht. U wordt gearresteerd en moet een hoge borgsom betalen om vrij te komen.

Protesten

Thailand is een democratie en protesteren kunnen gepaard gaan met agressie en geweld. Wij raden u daarom ook af om deze gelegenheden te bezoeken. Ook is het niet verstandig om openlijk uw (politieke) mening te uiten of via social media.

Natuurrampen

In mei tot september is het regenseizoenen in Thailand. In deze periode ontstaan heftige stormen en plotselinge overstromingen. Dit kan een gevaarlijke tijd zijn. Checkt u daarom altijd de weersvoorspellingen. 

Stroom en internet kunnen onverwachts uitvallen, waardoor u niet meer kan bellen. Door de overstromingen is transport soms vertraagd of onmogelijk.

Ook komen er aardbevingen in Thailand voor. Deze duren vaak maar een paar seconden, maar kunnen flinke schade aanrichten. Als er een tafel is, gaat u daar dan onder zitten en beschermt u uw nek en hoofd met uw armen. Blijft u zitten waar u zit, totdat de schokken ophouden. Vaak zijn er nog naschokken. Sprinklers gaan vaak ook af zonder dat er brand is. Na een aardbeving kunt u beter geen liften gebruiken, neemt u dus de trap.

Verkeert u in een noodsituatie?

Volgt u altijd de aanwijzingen van lokale autoriteiten op. Ligt u altijd uw familie en vrienden in. Heeft u een vakantie naar Thailand geboekt bij een reisorganisatie? Neemt u dan contact met hen op. Heeft u direct hulp nodig? Neemt u dan contact op met de ambassade en uw reisverzekeraar, via het telefoonnummer +31 247 247 24 of via Twitter @247BZ.

Verkeersongeval

In Thailand vallen jaarlijks veel doden in het verkeer. Heeft u een verkeersongeval gehad, wacht u dan altijd op de politie. Veel voertuigen zijn niet verzekerd.

Als u een motorvoertuig wilt gaan huren bekijk dan eerst of uw reisverzekering dit dekt. Huurt u alleen bij een bekendstaande verhuurder, vraag bijvoorbeeld de manager van uw hotel waar u het beste een voertuig kunt huren. U mag alleen een motorvoertuig besturen als u in het bezit bent van een internationaal of Thais rijbewijs. Draagt u altijd een goed passende helm wanneer u op een brommer of motor op pad gaat. Geeft u enkel een kopie van uw paspoort, maar nooit uw officiële paspoort. Om eventuele claims op eerder gemaakte schade te voorkomen is het slim om van te voren foto’s te maken van het voertuig.

Openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer, zoals een bus, kan gevaarlijk zijn. De bussen in Thailand zijn over het algemeen niet goed onderhouden. Ook in het regenseizoen (mei tot september) kan door plotseling slechte weersomstandigheden een busrit gevaarlijk worden. Let u op als u na zonsopgang met het openbaar vervoer nog op pad gaat.

Gevaar van (veer)boten in Thailand

Gebruik van (veer)boten word afgeraden als dit niet nodig is. Bijvoorbeeld bij slecht weer. De boten zijn vaak niet goed onderhouden en er is maar weinig of geen reddingsmatriaal (reddingsvesten) aanwezig aan boord. De boten zijn overbeladen en/of er zijn te veel mensen aan boord.

Advies ambassade

Vrijwilligerswerk

Het is hartstikke goed om anderen te helpen, maar het word afgeraden om dit te doen in een weeshuis in Thailand. In Thailand zijn weeshuizen namelijk een verdienmodel. Kinderen zijn vaak niet eens wezen en zijn weggelokt bij hun ouders met de belofte van onderwijs en goede verzorging. Vervolgens worden deze kwetsbare kinderen ingezet om te bedelen en geld van toeristen te krijgen. De kinderen worden mishandeld, seksueel misbruikt en er is ook mensenhandel actief in dit circuit.

Gevangenissen

De omstandigheden in detentiecentra, waar u heen word gestuurd voordat u het land uitgezet word, zijn erg slecht. Omstandigheden in deze gevangenissen zijn zowel lichamelijk als mentaal erg zwaar.

Pillen zonder recept

Mocht u bij een lokale apotheek slaappillen willen halen zonder doktersrecept, dan kunt u aangehouden worden. U kunt dan een geldboete ontvangen of u kunt zelfs gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Koningshuis

Doet u geen beledigende uitspraken over het koningshuis in Thailand. Hierop staan zware straffen die streng gehandhaafd worden.

Roken in Thailand

Sinds 2017 is het in Thailand verboden om op populaire stranden te roken. Hierop staat een gevangenisstraf van 1 jaar. U mag niet meer dan 200 sigaretten invoeren. Hierop word gecontroleerd bij de douane op de luchthaven. Dit geld ook voor e-sigaretten en de navullingen. Hierop staan hoge geld boetes of een gevangenisstraf van 10 jaar.

Alarmnummers Thailand

Algemeen alarmnummer: 191
Ambulance: 1646
Politie: 1155
Brandweer: 199

Slaat u deze nummers op in uw telefoon, zodat u meteen kunt bellen in geval van nood.

Ambassade

Als u in Nederland bent belt u dan het volgende telefoonnummer: +31 247 247 247. Bent u momenteel in het buitenland? Belt u dan het lokale nummer van de ambassade of consulaat. U betaald dan het lokale tarief. U kunt ook contact leggen via Twitter @247BZ. De ambassade en het consulaat zijn 24 uur 7 dagen per week bereikbaar.