Vaccinaties Thailand

(Verplichte) vaccinaties voor Thailand

Voorafgaand aan uw reis is het belangrijk te controleren welke vaccinaties voor Thailand u nodig heeft. Op deze pagina vindt u meer informatie over de verplichte en aanbevolen vaccinaties voor Thailand. Regel uw eventuele vaccinaties ruim voor vertrek. 

Welke vaccinaties zijn verplicht voor Thailand?

Lees de voorwaarden voor de verplichte vaccinaties hieronder goed door. 

Gele koorts
Gele koorts wordt door muggen overgebracht en kan dodelijk zijn. In Thailand komt geen gele koorts voor. De vaccinatie tegen gele koorts is wel verplicht wanneer u vanuit een land reist waar gele koorts voorkomt. Het is, wanneer u via een ander land naar Thailand reist, aan te raden om een medisch deskundige te vragen of u voor uw reis deze vaccinatie nodig heeft.

Welke vaccinaties zijn aanbevolen voor Thailand? 

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (het LCR) beveelt de volgende vaccinaties  aan wanneer u naar Thailand reist:

DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
De DTP-vaccinatie is een inenting tegen de ziektes difterie, tetanus en polio. Het LCR beveelt alle reizigers naar Thailand aan om de DTP-vaccinatie te halen voorafgaand aan de reis naar Thailand.

Hepatitis A
Hepatitis A wordt ook wel besmettelijke geelzucht genoemd en is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. De Hepatitis A-vaccinatie wordt door het LCR aanbevolen voor alle reizigers naar Thailand.

Het gele vaccinatieboekje 

Reist u vanuit een land waar gele koorts voorkomt naar Thailand en bent u verplicht om de gele koorts vaccinatie te hebben gehaald? Vergeet dan niet om uw vaccinatieboekje mee te nemen op reis. In dit boekje staan uw vaccinaties geregistreerd. Het kan zijn dat de douane wilt weten of u gevaccineerd bent tegen gele koorts. Het vaccinatieboekje dient dan als inentingsbewijs.

Thailand reizen vaccinaties

Zijn er nog andere gezondheidsadviezen voor Thailand waar ik rekening mee moet houden?

Buiktyfus
De salmonella bacterie salmonella typhi, die in water en voedsel kan voorkomen, kan buiktyfus veroorzaken. Wanneer u last heeft van buiktyfus heeft u vooral darmklachten. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen buiktyfus zinvol voor u is wanneer u naar Thailand reist. Voor kinderen is het mogelijk om vanaf de leeftijd van twee jaar een vaccinatie tegen buiktyfus te laten zetten. 

Hepatitis B
Hepatitis B is een ernstige en zeer besmettelijk infectie van de lever en wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het hepatitis B-virus wordt (vooral) overgedragen via besmet bloed en bloedproducten maar ook door (wisselend) seksueel contact.

Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen hepatitis B zinvol voor u is wanneer u naar Thailand reist. 

Japanse encefalitis 
In Thailand komt (mogelijk) Japanse encefalitis voor. Dit is een virusinfectie die een ontsteking in de hersenen kan veroorzaken. Het virus dat Japanse encefalitis veroorzaakt wordt overgedragen door een bepaalde muggensoort, maar reizigers raken zeer zelden besmet. Het is dus belangrijk dat u zichzelf zo goed mogelijk tegen muggen beschermt, bijvoorbeeld met een klamboe en anti muggen lotion. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen Japanse encefalitis zinvol voor u is wanneer u naar Thailand reist.

Malaria
In sommige gebieden van Thailand komt Malaria voor. Het is dus belangrijk om uzelf goed te beschermen tegen muggenbeten. In sommige gevallen kunt u ook gebruik maken van malariatabletten. Bespreek met een medisch deskundige of het zinvol voor u is om malariatabletten te gebruiken wanneer u naar Thailand reist.

Mazelen
Er bestaat een verhoogd risico op mazelen in Thailand. Om deze reden beveelt het LCR de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond aan voor iedereen die in of na 1965 geboren is en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt is. Wanneer u gaat reizen met een kind ouder dan 6 maanden die (nog) geen BMR-vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma heeft gehad, raadt het LCR ook aan om deze vaccinatie voorafgaand aan uw reis naar Thailand te halen. 

Muggen
In Thailand komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen. Denk hierbij aan ziekten als zika, dengue en/of chikungunya. Het is belangrijk om u overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten. 

Rabiës
In Thailand kan rabiës (hondsdolheid) bij zoogdieren voorkomen. Rabiës is een ernstige infectie van de hersenen. Het RNA-virus kan via een beet, lik of krab van een besmettelijk dier overgebracht worden. Het advies is om contact met zoogdieren te voorkomen. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen rabiës zinvol voor u is wanneer u naar Thailand reist.

Schistosomiasis
Schistosomiasis is een parasitaire wormziekte die u kunt oplopen door contact met tropisch zoet oppervlaktewater. Het advies is om tijdens uw reis naar Thailand contact met zoet oppervlaktewater te vermijden.

Tuberculose (TBC)
In Thailand kan tuberculose voorkomen. Tuberculose is een veelvoorkomende infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie wordt meestal overgedragen via de lucht. Het is belangrijk dat u voorkomt dat iemand in uw gezicht hoest. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen tuberculose of controle op besmetting zinvol voor u is wanneer u naar Thailand reist.

Waar kan ik mijn vaccinaties halen?

Als u zich voorafgaand aan uw reis naar Thailand wilt laten vaccineren voor een of meerdere infectieziekten, neem dan op tijd contact op met uw huisarts, GGD of het vaccinatiebureau in uw woonplaats. 

Wat zijn de kosten voor de (verplichte) vaccinaties en gezondheidsadviezen voor Thailand?

Naast de kosten voor uw visum maakt u ook kosten voor het inwinnen van gezondheidsadviezen en eventuele vaccinaties. Omdat er geen onderlinge prijsafspraken gemaakt mogen worden kunnen de tarieven voor een vaccinatie per aanbieder verschillen. Om precies te weten hoeveel uw reisvaccinatie(s) kost(en) is het aan te raden contact op te nemen met uw huisarts, de GGD locatie in de buurt of het vaccinatiebureau in uw woonplaats. Op veel websites van diverse aanbieders kunt u ook online een tarievenlijst vinden waardoor u gemakkelijk de prijzen kunt vergelijken.   

Over het algemeen kunnen we stellen dat u rekening kunt houden met de volgende kosten:

  • Consult kosten
    Deze kosten betaalt u per persoon voor de tijd die een medisch deskundige voor u heeft gereserveerd. Tijdens dit consult geeft de arts of reizigersverpleegkundige u advies en voorlichting, ontvangt u indien van toepassing informatiemateriaal en wordt de vaccinatie gezet.
  • Vaccin kosten
    Een vaccin ontwikkelen brengt grote kosten met zich mee en zijn daarom niet goedkoop. U betaalt alleen de vaccins die u tijdens het consult krijgt.
  • Het vaccinatieboekje
    Het vaccinatieboekje is een internationaal bewijs van inenting. Sommige landen willen wanneer u het land binnenkomt uw vaccinatieboekje zien om zeker te weten dat u bepaalde vaccinaties heeft gehad. Ook kan een land al in een eerder stadium bij het aanvragen van een visum om uw vaccinatieboekje vragen. De prijzen voor het vaccinatieboekje kunnen per aanbieder verschillen. 
  • Recepten
    Er worden kosten in rekening gebracht voor het verstrekken van een recept. Bij de apotheek betaalt u uw medicijnen. Afhankelijk van uw zorgverzekering kunt u mogelijk (een gedeelte van) de kosten van het medicijn vergoed krijgen.
  • Kosten extra producten 
    U kunt verschillende extra producten kopen, afhankelijk van uw reis. Denk hierbij aan producten als anti muggen lotion, een klamboe en diarree remmers. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze kosten vaak niet.

Deze kosten komen nog bovenop de kosten voor een visum Thailand

Worden mijn reisvaccinaties vergoed door mijn zorgverzekering?

Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten van een vaccinatie vanuit de aanvullende zorgverzekering. Het is aan te raden om vooraf bij uw zorgverzekering te informeren welke kosten voor reisvaccinatie(s) voor u persoonlijk worden vergoed.

Heeft mijn baby / kind extra vaccinaties nodig voor Thailand?

In Nederland kunt u uw kind vanaf 2 maanden laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Wanneer u gaat reizen met een kind ouder dan 6 maanden die (nog) geen BMR-vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma heeft gehad, raadt het LCR aan om deze vaccinatie voorafgaand aan uw reis naar Thailand te halen. 

Gaat u met uw kind op reis en vraagt u zich af of uw kind een extra of vervroegde vaccinatie nodig heeft? Neem dan contact op met uw huisarts of het consultatiebureau om specifiek voor uw kind te kijken naar het vaccinatieschema. 

Disclaimer

De informatie op deze pagina is algemene informatie over de (verplichte) inentingen die u nodig heeft voor uw reis naar Thailand. Wanneer u naar Thailand reist raden wij u aan om u altijd persoonlijk te laten adviseren door een (huis)arts, reizigersverpleegkundige of andere medisch deskundige, zodat u weet welke vaccinaties u in uw persoonlijke situatie nodig heeft om uw reis te kunnen maken. Dit kan namelijk afhankelijk zijn van de volgende factoren: uw reisbestemming, verblijfsduur, het soort reis en de activiteiten die u gaat ondernemen, evenals uw gezondheid en leeftijd. 

Reis naar Thailand voorbereiden

Wij raden u aan om uw reis naar Thailand goed voor te bereiden. Het is belangrijk om op tijd uw visum voor Thailand aan te vragen en te controleren of u over de juiste documenten beschikt. Zo kunt u onbezorgd op reis. Naast het boeken van uw reis en verblijf is het dus belangrijk om ruim voor uw vertrek naar Thailand bij uw (huis)arts te informeren of u vaccinaties nodig heeft.