Reisadvies Egypte

Reisadvies Egypte

Laatste update (20-05-2020)

Voor heel Egypte geldt tijdelijk een code oranje vanwege de uitbraak van het COVID-19 virus. Dit houdt in dat het wordt afgeraden om naar Egypte te reizen, met uitzondering van strikt noodzakelijke reizen. Er gelden inreisbeperkingen voor landen waar het Coronavirus is vastgesteld. Het wordt ook afgeraden om naar de volgende grensgebieden af te reizen: Libië, Noord-Sinaï, de Hala’ib-driehoek en Bir Tawil. Bij aankomst wordt bij iedereen er een medische controle uitgevoerd. Bij een positieve uitslag wordt u in quarantaine geplaatst voor 14 dagen in een afgelegen ziekenhuis.

Uw gezondheid

Volg deze gezondheidsadviezen op om besmetting en verspreiding van het COVID-19 virus zo veel mogelijk te voorkomen:

 • Heeft u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met een luchtweginfectie? Neem dan direct telefonisch contact op met uw huisarts of huisartsenpost;
 • Was regelmatig uw handen met zeep en schud elkaar niet meer de hand;
 • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is;
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen;
 • Snuit uw neus in wegwerpzakdoeken;
 • Hoest of nies in uw elleboog;
 • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen;
 • Vermijd het aanraken van uw gezicht met ongewassen handen.

Egypte verlaten

Als u momenteel in Egypte verblijft wordt het aangeraden om terug te keren, wanneer uw verblijf niet noodzakelijk is. Raadpleeg uw reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij om te informeren naar mogelijke opties om het land te verlaten. Er vliegen nog lege chartervluchten om gestrande mensen op te halen. Passagiersvluchten naar Egypte zijn tot nader order opgeschort.

Gestrand in het buitenland?

Als u zich momenteel in het buitenland bevindt is het misschien niet mogelijk om terug te reizen naar Nederland. De rijksoverheid adviseert u om zich aan te melden en te registreren bij de ambassade. Heeft u zich geregistreerd en het land inmiddels verlaten, vergeet u zich dan niet uit te schrijven. Voor hulp bij het registreren en eventuele andere vragen kunt u bellen met het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op +31 247247247. Zij helpen u graag en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Neem contact met uw luchtvaartmaatschappij of met uw touroperator op voor een eventuele boeking voor een chartervlucht.

Verloopt uw visum en kunt u geen nieuwe aanvragen?

Er zullen geen maatregelen genomen worden tegen mensen waarvan het visum verlopen, aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Egypte. Wanneer het weer mogelijk is dient u uw verlopen visum te verlengen of een nieuwe aan te schaffen. Doet u dit niet dan wordt er verwacht dat u Egypte direct verlaat.

Maatregelen Egypte in verband met Corona

Er gaan momenteel geen passagiersvliegtuigen meer naar Egypte. Deze maatregel blijft tot nader orde van kracht. Er geldt een avondklok waar streng op wordt gecontroleerd door militairen en politie. U mag tussen 19:00 uur tot 06:00 uur het huis niet verlaten. Mensen die zich hier niet aan houden riskeren een geldboete van 4.000 EGP en kunnen ook tijdelijk vastgehouden worden. Winkels zijn m.u.v. vrijdag en zaterdag geopend tussen 06:00 uur tot 17:00 uur. Apotheken, bakkers en supermarkten blijven in het weekend wel open. Andere voorzieningen zijn gesloten.

Visum Egypte aanvragen

Via onze website kunt u een visum voor Egypte aanvragen, echter is het op dit moment niet mogelijk om naar het land in te reizen. Houd met het uitkiezen van uw vertrekdatum rekening met de Corona uitbraak. Wij kunnen uw visumaanvraag indienen maar het is niet zeker of er een visum wordt. Beschikt u al over een visum voor Egypte? Het visum voor Egypte is 90 dagen geldig vanaf het moment van uitgifte. Binnen deze 90 dagen kunt u naar Egypte reizen en maximaal 30 dagen verblijven. Bekijk dus of, wanneer reizen weer mogelijk is, uw visum nog geldig is wanneer u op een later tijdstip alsnog uw reis wilt maken. Voor een reeds uitgegeven visum kan helaas geen restitutie plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor een visumaanvraag die al ter controle ligt bij de overheid.

Piramides reisadvies Egypte

Risico gebieden met betrekking tot persoonlijke veiligheid

Ondanks de verbeterde veiligheid de afgelopen jaren in Egypte is er nog steeds een risico op terroristische aanslagen.

Code rood - Ga niet naar deze gebieden

 • Noord-Sinaï: In dit gebied is de veiligheid slecht door veel geweld en terrorisme. Het gaat met name om het gebied ten noorden van de steden Taba en Suez, inclusief de weg die de steden verbind. Het leger is actief in deze gebieden.
 • Grensgebied met Libië: In dit gebied wordt veel gesmokkeld, bijvoorbeeld wapens. Ook is er een hoog risico op ontvoering. Het is ook een gevaarlijk gebied door de onrustige situatie met Libië.
 • Hala’ib-driehoek: Sudan en Egypte hebben een conflict over Hala’ib-driehoek, waardoor het zuid-oostelijke grensgebied onveilig is.
 • Bir Tawil: Dit zuidelijke grensgebied wordt door zowel Egypte als Sudan opgeëist, hierdoor is het gebied onveilig.

Code Oranje - Alleen reizen bij noodzaak

 • Woestijn ten westen van de Nijl: Het leger is hier actief tegen criminele groeperingen.
 •  Zuid-Sinaï boven de St Katherine-Nuweiba road (Noorden)

Let op in gebieden waar code rood of oranje afgegeven is kan de ambassade u maar moeilijk of niet helpen.

Er zijn ook veiligheidrisico’s als u één van de volgende bestemmingen wilt bezoeken;

 • Hoofdstad Caïro, Nijldelta en de stad Alexandrië;
 • Steden Abu Simbel, Aswan en Luxor;
 • Hotelresorts in Sharm-el-Sheikh;
 • Excursies via de weg vanuit hotelressorts naar de kust van Luxor;
 • Middellandse zeekust tot aan de stad Matruh.

In verband met terroristische aanslagen is de weg van Hurghada naar Luxor in de nacht gesloten voor toeristen. Om overdag gebruik te mogen maken van deze weg moeten reisorganisaties van te voren om toestemming vragen bij de toeristenpolitie. Hotelressorts zijn over het algemeen goed beveiligd.

Terreur

Het leger, de politie en de Egyptische autoriteiten zijn vaak de doelwit van aanslagen in Egypte. Bijf uit de buurt van veiligheidsdiensten en blijf alert bij overheidsgebouwen. Ook kerken en kloosters zijn de afgelopen jaren slachtoffer geworden van aanslagen, wees dus ook alert als u hier een bezoek aan wilt brengen. De laatste aanslag was op 4 augustus 2019 in Caïro. Hierbij werd een auto tot ontploffing gebracht door middel van explosieven. Bij deze aanslag zijn doden en gewonden gevallen. Op 19 mei 2019 vond er tevens een aanslag plaats in Caïro. Deze aanslag was gericht op een toeristenbus die in de buurt was van de Giza piramides. Bij deze aanslag zijn gewonden gevallen. Volg altijd de instructies van lokale autoriteiten op.

Crimineel gedrag

De meeste criminaliteit, zoals zakkenrollers, komen voor in de grote steden en op toeristische trekpleisters. De criminaliteit komt voort uit de verslechterde economie en armoede. Voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen zijn:

 • Laat uw sieraden thuis in verband met verlies of diefstal;
 • Houd uw ogen altijd gericht op uw bezittingen;
 • Reis niet in de avond;
 • Vermijd sloppenwijken;
 • Ga na zonsondergang niet naar wijken waar geen buitenlanders komen;
 • Wees alert op straat, ga bij voorkeur niet alleen;
 • Draag waardevolle spullen en/of documenten onopvallend op uw lichaam;
 • Neem niet meer geld dan noodzakelijk is;
 • Laat documenten die u niet direct nodig heeft op een veilige plek achter (paspoort, vliegticket, etc.);
 • Bied geen weerstand bij beroving of overval, dit lijdt alleen tot meer geweld.

Wegverkeer in de grote steden

In het verkeer van Egypte komen vaak dodelijke verkeersongevallen voor. Het verkeer is chaotisch en mensen houden zich niet aan de verkeersregels. Wees extra alert als u deelneemt aan het verkeer. Wanneer u niet gewend bent deel te nemen aan het verkeer, rij dan niet zelf. Vaak ontstaan er ook files en worden bestemmingen onbereikbaar, houd hier rekening mee als u bijvoorbeeld het vlucht moet halen.

Seksueel misbruik

Als westelijke vrouw kunt u slachtoffer worden van seksueel misbruik. Reis daarom niet alleen en reis met iemand die u vertrouwd.

Protesten

Ondanks inzet van politie en leger is er nog steeds sociale onrust. Protesten zijn vaak gewelddadig en er worden vaak (vuur)wapens meegenomen naar protesten. Politie en het leger gebruiken dikwijls traangas om de menigte te bedwingen en af te schikken. Houd er rekening mee dat het gas vaak ook de metrostations bereikt. Vermijd deze protesten als dat mogelijk is. Als u toch verzeild raakt in een protest, volg dan de instructies van de lokale autoriteiten op.

Noodnummers

Als u dringend hulp nodig hebt bel dan met een van de volgende nummers:

 • Ambulance: 123
 • Politie: 122
 • Brandweer: 180

Sla de nummers op in uw telefoon zodat u direct kunt handelen in geval van nood. In geval van nood kunt u contact opnemen met de Nederlandse ambassade via het telefoonnummer +31 247 247 247. Ze zijn 24/7 bereikbaar, of twitter naar @247BZ. Tegen betaling van het lokale tarief kunt u in het buitenland bellen met het lokale nummer van de ambassade.

Tips voor vertrek

Drugs

Op het bezit, gebruik of handel van drugs staan zware straffen, neem het dus niet mee.

Foto’s of opnames

U kunt het land worden uitgezet of gearresteerd worden als u foto’s maakt van de volgende objecten of gebouwen:

 • Alle militaire objecten;
 • Overheidsgebouwen;
 • Protesten;
 • Strategische objecten of plekken zoals het Suezkanaal of elektriciteitscentrales.

Liefdesfraude - ‘bezness’

Gaat u naar toeristische trekpleisters als westerse vrouw, dan kunt u slachtoffer worden van bezness. Dit houdt in dat mannen een relatie aangaan met een vrouw om geld of zelfs vragen voor een ondersteuning voor een visum. Mannen die zich hieraan schuldig maken zijn strafbaar. Ingaan op bezness kan zowel traumatische- als ook financiële gevolgen hebben.

Mening over Egyptische overheid uiten

Wanneer u kritiek uit of uw mening geeft over Egypte, de president, de religie of de veiligheidsdiensten, kan u een gevangenisstraf opgelegd worden. Dit geldt ook voor uitingen op social media.

Seksuele geaardheid

Lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en intersekse worden in Egypte niet geaccepteerd. Buitenlanders zijn hierdoor vaker uit het land gezet. Er worden ook steeds vaker veroordelingen en arrestaties gedaan.

Drones

Voor de invoer van een drone heeft u een invoervergunning nodig. De ambassade van Egypte in Den Haag kan u hierover meer informatie geven. Als u zonder invoervergunning een drone mee neemt (bezit of gebruikt) riskeert u een gevangenisstraf.

Regels voor veiligheid

Gaat u (sportieve) activiteiten ondernemen in Egypte? Zoals het huren van een motor/waterscooter/quad of gaat u een ballonvaart maken? Controleer altijd of het verhuurbedrijf erkend is en goed bekent staat. Er zijn in het verleden wel eens toeristen omgekomen die aan deze activiteiten deelnamen.