Reisadvies Egypte

Hoe veilig is Egypte

Op 28-06 2018 is het reisadvies van de Rijksoverheid opnieuw tegen het licht gehouden en we adviseren u om voordat u een reis naar Egypte boekt, deze na te lezen. U klikt hier meteen naar de goede pagina. Beslis voor uzelf of u de reis gaat maken. Een aantal risico’ noemen we hieronder, maar dat hoeft u er niet van te weerhouden om een droomreis naar Egypte te maken.

Er zijn in Egypte politieke spanningen, en er is een verhoogd risico op aanslagen. Het grensgebied met Libië en Noord-Sinaï moet u vermijden. Zuid-Sinaï kan wel worden bezocht, maar aangeraden wordt de vakantieresorts niet te verlaten, ook daar kunnen veiligheidsrisico’s voorkomen.
In drukke badplaatsen en grote steden is de criminaliteit de laatste jaren toegenomen. Let altijd goed op uw bagage en draag geen dure sieraden. Zorg dat uw documenten goed zijn opgeborgen en bewaar kopieën van alle reisdocumenten apart van de originelen. We raden met klem aan om de reis in groepsverband te maken. Er kunnen opdringerige verkopers op u af komen en ook taxichauffeurs zorgen soms voor conflicten over de ritprijs, wees hierop voorbereid. Het vliegveld van Sharm-el-Sheikh geldt als de minst veilige van Egypte.

Oudheden bezoeken

Rondom Luxor zijn hoge veiligheidseisen. Om de weg van Hurghada naar Luxor te kunnen gebruiken, moeten reisorganisaties van tevoren toestemming vragen aan de toeristenpolitie. Toch is het zeer de moeite waard om de tempels van Karnak of Opet in Luxor te bekijken, bewonder de oude hiërogliefen en waan je in oude tijden. De vallei der Koningen is ook vanuit hier te bezoeken, met onder andere het graf van Toetanchamon.Vanuit Caïro zijn de piramides goed te bereiken. De afstand naar de piramides is vaak groter dan men verwacht, dus wees goed uitgerust. Reisorganisaties doen er alles aan om uw verblijf zo veilig mogelijk te maken. Luister dan ook altijd goed naar de gids. Hebt u altijd al eens op een kameel willen rijden? In Egypte zijn veel plaatsen waar dit kan. Ervaar waarom de kameel het schip van de woestijn wordt genoemd.

Strandvakantie

Egypte heeft een groot aantal prachtige stranden. Hurghada is een hele bekende badplaats, met prachtige witte stranden en helder water. Vanuit hier zijn ook boottochten te maken. Ook Sharm el Luli heeft een prachtig strand, u kunt er goed snorkelen. In de koraalriffen zitten allerlei visjes en ook schildpadden. Relaxen kan prima in Marsa Alam,e zee is ook hier helder en met een beetje geluk ziet u hier ’s ochtends vroeg zeekoeien. Tenslotte noemen we nog even El Fanar, waar je niet alleen kunt snorkelen, maar waar ook dolfijnen zijn te zien.Natuurlijk zijn er nog veel meer stranden. Ga maar eens kijken in de reisgidsen. De Egyptische stranden zijn echte toplocaties!

Welke documenten heeft u nodig

Wanneer u naar Egypte reist, moet u in het bezit zijn van een paspoort dat bij aankomst nog minimaal 8 maanden geldig is, dit geldt ook voor kinderen en baby’s. Daarnaast is een visum verplicht. Sinds 2017 is deze online aan te vragen. U vindt hier een Nederlandstalig formulier en u kunt betalen via Ideal of PayPal. Een overschrijving wordt ook geaccepteerd, maar houd er rekening mee dat dit langer duurt. Vraag uw visum ruim een week van tevoren aan, het kan enige tijd duren voordat uw aanvragen zijn afgehandeld. Voor alleenreizende ouders met kinderen is een toestemmingsformulier van de andere ouder verplicht.
Let op! Zorg dat u in Egypte altijd uw legitimatie bij u hebt, er kan naar gevraagd worden.

Medicijnen mee naar Egypte

Vraag bij uw huisarts of er door u of uw gezinsleden medicijnen worden gebruikt waarvoor een medische verklaring nodig is. U kunt dit ook zelf checken op de pagina van CAK. Neem de medicijnen altijd mee in de originele verpakking. Omdat het in Egypte erg warm kan zijn en het eten anders is dan we gewend zijn, kan onze maag soms van streek raken. Neem daarvoor een middel tegen diarree mee.
Inentingen worden aanbevolen voor DTP en Hepatitis A. Neem ook altijd DEET mee, het helpt tegen stekende insecten. Uw huisarts of de GGD kan u hierover meer vertellen.

Wat kunt u zelf doen voor uw veiligheid

U bent te gast in Egypte wanneer u daar op vakantie bent. Zorg dus dat u zich aanpast aan de gebruiken van het gastland. Regels en wetten kunnen heel anders zijn dan in Nederland. U moet zich, net als de inwoners van Egypte, houden aan de regels en wetten van het land, anders kunt u ernstig in de problemen komen. Het kan gebeuren dat u toevallig in de buurt bent van een demonstratie, maak daar geen opnames van, ook niet van militaire gebouwen en terreinen, ook al ziet het er nog zo onschuldig uit. Neem geen drugs mee naar Egypte, u kunt gearresteerd worden, het verloop na een arrestatie is niet eenduidig. Het kan ook zijn dat u het land wordt uitgezet. Wanneer u een voertuig huurt, gaat duiken of een ballontocht gaat maken, ga dan eerst na of het bedrijf erkend is en goed bekend staat. Hebt u besloten om een reis te maken naar Egypte, download zo mogelijk de 24/7 BZ reisapp voor Android of iPhone of iPad. Op deze manier blijft u op de hoogte van het allerlaatste nieuws omtrent veiligheid.

Houd er rekening mee dat het erg heet kan zijn in de zomermaanden. Neem altijd een flesje water mee, bedek het hoofd, het lichaam en draag een zonnebril. Er wordt weleens gedacht dat mensen met lange gewaden het wel heel warm zullen hebben, maar het omgekeerde is waar. Mensen met blote armen en benen zullen veel meer last van de warmte hebben.