Vaccinaties Egypte

(Verplichte) vaccinaties voor Egypte

Het is belangrijk om voorafgaand aan uw reis en visum Egypte aanvraag te controleren welke vaccinaties u nodig heeft om naar Egypte te kunnen reizen. Op deze pagina vindt u meer informatie over de (verplichte) vaccinaties voor Egypte. Regel uw eventuele vaccinaties ruim voor vertrek.

Welke vaccinaties zijn verplicht voor Egypte?

Gele koorts

Gele koorts wordt door muggen overgebracht en kan dodelijk zijn. In Egypte komt geen gele koorts voor. De vaccinatie tegen gele koorts is wel verplicht wanneer u vanuit een risicoland voor gele koorts reist. Ook wanneer u vanuit de laagrisicogebieden Eritrea, Somalië, Rwanda, Zambia en Tanzania naar Egypte reist dient u ingeënt te zijn tegen gele koorts. Het is, wanneer u via een ander land naar Egypte reist, aan te raden om een medisch deskundige te vragen of u voor uw reis deze vaccinatie nodig heeft.

Welke vaccinaties zijn aanbevolen voor Egypte?

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (het LCR) beveelt de volgende vaccinaties  aan wanneer u naar Egypte reist:

DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

De DTP-vaccinatie is een inenting tegen de ziektes difterie, tetanus en polio. Het LCR beveelt alle reizigers naar Egypte aan om de DTP-vaccinatie te halen voorafgaand aan de reis naar Egypte.

Hepatitis A

Hepatitis A wordt ook wel besmettelijke geelzucht genoemd en is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. De Hepatitis A-vaccinatie wordt door het LCR aanbevolen voor alle reizigers naar Egypte.

Het gele vaccinatieboekje

Reist u vanuit een risicoland voor gele koorts naar Egypte? Vergeet dan niet om uw vaccinatieboekje mee te nemen op reis. In dit boekje staan uw vaccinaties, waaronder uw gele koorts vaccinatie, geregistreerd. De douane controleert of u aan de voorwaarden voor het Egypte visum voldoet, maar zij kunnen ook vragen of u gevaccineerd bent tegen gele koorts. Het vaccinatieboekje dient dan als inentingsbewijs.

Zijn er nog andere gezondheidsadviezen voor Egypte waar ik rekening mee moet houden?

Hepatitis B

Hepatitis B is een ernstige en zeer besmettelijk infectie van de lever en wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het hepatitis B-virus wordt (vooral) overgedragen via besmet bloed en bloedproducten maar ook door (wisselend) seksueel contact. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen hepatitis B zinvol voor u is wanneer u naar Egypte reist.

Muggen

In Egypte komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen. Denk hierbij aan ziekten als zika, dengue en/of chikungunya. Het is belangrijk om u overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten.

Mazelen

Er bestaat een verhoogd risico op mazelen in Egypte. Om deze reden beveelt het LCR de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond aan voor iedereen die in of na 1965 geboren is en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt is. Wanneer u gaat reizen met een kind ouder dan 6 maanden die (nog) geen BMR-vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma heeft gehad, raadt het LCR ook aan om deze vaccinatie voorafgaand aan uw reis naar Egypte te halen.

Rabiës

In Egypte kan rabiës (hondsdolheid) bij zoogdieren voorkomen. Rabiës is een ernstige infectie van de hersenen. Het RNA-virus kan via een beet, lik of krab van een besmettelijk dier overgebracht worden. Het advies is om contact met zoogdieren te voorkomen. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen rabiës zinvol voor u is wanneer u naar Egypte reist.

Schistosomiasis

Schistosomiasis is een parasitaire wormziekte die u kunt oplopen door contact met tropisch zoet oppervlaktewater. Het advies is om tijdens uw reis naar Egypte contact met zoet oppervlaktewater te vermijden.

Vaccinatie reizen Egypte

Waar kan ik mijn vaccinaties halen?

Als u zich voorafgaand aan uw reis naar Egypte wilt laten vaccineren voor een of meerdere infectieziekten, neem dan op tijd contact op met uw huisarts, GGD of het vaccinatiebureau in uw woonplaats.

Wat zijn de kosten voor de (verplichte) vaccinaties en gezondheidsadviezen voor Egypte?

Omdat er geen onderlinge prijsafspraken gemaakt mogen worden, kunnen de tarieven voor een vaccinatie per aanbieder verschillen. Het is daarom niet mogelijk om een eenduidige prijs te noemen, maar hoewel er prijsverschillen zijn, zijn deze niet spectaculair. Om precies te weten hoeveel uw reisvaccinatie(s) kost(en) is het aan te raden contact op te nemen met uw huisarts, de GGD locatie in de buurt of het vaccinatiebureau in uw woonplaats. Op veel websites van diverse aanbieders kunt u ook online een tarievenlijst vinden waardoor u gemakkelijk de prijzen kunt vergelijken.   

Over het algemeen kunnen we stellen dat u rekening kunt houden met de volgende kosten:

 • Consult kosten
  Deze kosten betaalt u per persoon voor de tijd die een medisch deskundige voor u heeft gereserveerd. Tijdens dit consult geeft de arts of reizigersverpleegkundige u advies en voorlichting, ontvangt u indien van toepassing informatiemateriaal en wordt de vaccinatie gezet.
 • Vaccin kosten
  Een vaccin ontwikkelen brengt grote kosten met zich mee en zijn daarom niet goedkoop. U betaalt alleen de vaccins die u tijdens het consult krijgt.
 • Het vaccinatieboekje
  Het vaccinatieboekje is een internationaal bewijs van inenting. Sommige landen willen, wanneer u het land binnenkomt, uw vaccinatieboekje zien om zeker te weten dat u bepaalde vaccinaties heeft gehad. Ook kan een land al in een eerder stadium bij het aanvragen van een visum om uw vaccinatieboekje vragen. De prijzen voor het vaccinatieboekje kunnen per aanbieder verschillen.
 • Recepten
  Er worden kosten in rekening gebracht voor het verstrekken van een recept. Bij de apotheek betaalt u uw medicijnen. Afhankelijk van uw zorgverzekering kunt u mogelijk (een gedeelte van) de kosten van het medicijn vergoed krijgen.
 • Kosten extra producten 
  U kunt verschillende extra producten kopen, afhankelijk van uw reis. Denk hierbij aan producten als anti muggen lotion, een klamboe en diarree remmers. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze kosten vaak niet.

Worden mijn reisvaccinaties vergoed door mijn zorgverzekering?

Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten van een vaccinatie vanuit de aanvullende zorgverzekering. Het is aan te raden om vooraf bij uw zorgverzekering te informeren welke kosten voor reisvaccinatie(s) voor u persoonlijk worden vergoed.

Heeft mijn baby / kind extra vaccinaties nodig voor Egypte?

In Nederland kunt u uw kind vanaf 2 maanden laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Wanneer u gaat reizen met een kind ouder dan 6 maanden die (nog) geen BMR-vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma heeft gehad, raadt het LCR aan om deze vaccinatie voorafgaand aan uw reis naar Egypte te halen.

Gaat u met uw kind op reis en vraagt u zich af of uw kind een extra of vervroegde vaccinatie nodig heeft? Neem dan contact op met uw huisarts of het consultatiebureau om specifiek voor uw kind te kijken naar het vaccinatieschema.

Disclaimer 

De informatie op deze pagina is algemene informatie over de (verplichte) inentingen die u nodig heeft voor uw reis naar Egypte. Wanneer u naar Egypte reist raden wij u aan om u altijd persoonlijk te laten adviseren door een (huis)arts, reizigersverpleegkundige of andere medisch deskundige, zodat u weet welke vaccinaties u in uw geval nodig heeft om uw reis te kunnen maken. Dit kan namelijk afhankelijk zijn van de volgende factoren: uw reisbestemming, verblijfsduur, het soort reis en de activiteiten die u gaat ondernemen, evenals uw gezondheid en leeftijd.

Regel uw zaken op tijd

Het is verstandig om uw zaken ruim van tevoren te regelen. Controleer voorafgaand aan uw reis ook het reisadvies voor Egypte. Zo kan de voorpret zo vroeg mogelijk beginnen en kunt u onbezorgd op reis. Naast het boeken van uw reis en verblijf is het dus belangrijk om tijdig bij uw (huis)arts te informeren of u vaccinaties nodig heeft voor uw reis naar Egypte en om uw visum op tijd aan te vragen.