Reisadvies Egypte & corona

Reizen naar Egypte tijdens corona – Waarmee moet ik rekening houden?

Evenals in andere delen van de wereld, heeft ook Egypte corona perikelen. Om de verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk tegen te gaan, zijn er een aantal noodverordeningen aangenomen. Deze verordeningen hebben ook betrekking op het reisverkeer tussen Nederland en Egypte.

De Egypte corona ontwikkelingen

Bent u nog van plan om in 2021 naar Egypte af te reizen, dan dient er rekening gehouden te worden met de coronamaatregelen. Eind november 2020 werden er nog bijna 115.000 besmettingen geteld, terwijl er 6.585 personen overleden zijn aan de ziekte. Dit zijn echter de gerapporteerde besmettingen, het werkelijke aantal besmettingen kan hoger liggen. Helaas is het aantal besmettingen de laatste weken weer aan het oplopen, waar er momenteel zo’n 400 besmettingen per dag bijkomen. Voor de meest recente informatie bekijkt u de statistieken van Wikipedia, via Google’s zoekopdracht ‘corona Egypte’.

Waar er voorheen een inreisverbod actief was, heeft de regering vanaf 1 juli vorig jaar internationale commerciële vluchten weer toegestaan. Een visum Egypte is dan ook weer te verkrijgen, zodat u ook het e-visum voor Egypte weer kunt aanvragen. Als aanvullende vereisten dient u wel in goede gezondheid te zijn en dient uw ziektekostenverzekering de eventuele ziektekosten in Egypte te dekken.

Rood reisadvies Egypte – Reizen niet toegestaan

Reisadvies Egypte via het Ministerie van Buitenlandse Zaken

In Egypte is momenteel sprake van een oranje reisadvies in Egypte voor het grootste gedeelte van het land. Hier worden alleen noodzakelijke reizen aanbevolen. Op dit moment kent Egypte vijf rode gebieden, waarin het wordt aangeraden om niet te reizen. Dit is echter niet vanwege corona, maar vooral vanwege terroristische dreigingen in deze gebieden. Dit zijn:

 • De grensstreek met Libië;

 • Het gebied in het noordoosten van Egypte bij El Arish en de grens met Israël;

 • Noord-Sinaï, waar er sprake is van veel gewelddadigheden en een verhoogd risico op terroristische aanslagen.

 • Het zuidoostelijke punt van Egypte met bekende stad Hala’ib.

 • Het grensgebied Bir Tawil tussen Egypte en Sudan. Het grensgebied is niet veilig doordat het door beide landen wordt opgeëist. Het wordt dan ook afgeraden om hier naartoe te reizen.

Oranje reisadvies corona Egypte – Alleen noodzakelijk reizen wordt geadviseerd

Ook zijn er een aantal oranje gebieden gedefinieerd. Op dit moment is het advies geldig in grote delen van het land vanwege corona. Echter dient extra aandacht gegeven te worden aan twee gebieden:

 • De woestijn ten westen van de Nijl. Hier treedt het leger vaak op in verband met criminele groepen;

 • Het noordelijke deel van Zuid-Sinaï.

Voor oranje reisadviezen geldt dat het voor de ambassade lastiger is om hulp te bieden.

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, dient er bij aankomst in Egypte een verplichte PCR-test overlegd te worden. Deze test mag maximaal 72 uur oud zijn, tenzij u vliegt vanaf London Heathrow, Parijs of Frankfurt, dan geldt een periode van 96 uur. Bent u in het gezelschap van een kind van 6 jaar of ouder, dan dient deze ook een negatief testresultaat te overleggen. Kinderen onder de 6 hoeven niet te voldoen aan deze voorwaarde.

Uitzondering op de negatieve PCR-test

Reist u naar een van de volgende luchthavens, dan is het niet nodig om een negatieve PCR-test te overhandigen. Dit geldt voor de vliegvelden: Sharm El-Sheikh, Taba, Hurghada, Marsa Alam of Marsa Matrouh. Deze kunt u namelijk ook op het vliegveld zelf doen, natuurlijk tegen additionele kosten. Let hier wel op voor lange wachttijden.

Op het vliegveld in Caïro is het NIET mogelijk om een test te doen. Komt u hier aan zonder geldige negatieve PCR-test, dan wordt u geweigerd.

Thuisquarantaine van 10 dagen in Nederland verplicht

Bij thuiskomst dient u 10 dagen in thuisquarantaine te blijven. Het idee hierachter is dat nieuwe besmettingen voorkomen worden. Als aanvullend advies geldt: was regelmatig uw handen, snuit uw neus in papier en draag bij voorkeur een mondkapje.

Gezondheidsverklaringen noodzakelijk in Nederland en Egypte

Op dit moment vragen veel luchtvaartmaatschappijen een gezondheidsverklaring. Deze kun je op het vliegveld krijgen en invullen, maar om vertragingen te voorkomen, zouden we willen adviseren om deze vooraf uit te printen en in te vullen. Deze verklaring kunt u hier downloaden. Deze gezondheidsverklaring dient zowel voor Egypte als voor Nederland ingevuld te worden en dient per persoon ingevuld te worden.

Piramides reisadvies Egypte

Wat te doen als u momenteel in Egypte verblijft

Bent u momenteel in Egypte, dan dient u er rekening mee te houden dat de overheid van Egypte verschillende maatregelen neemt om corona tegen te gaan:

 • De reismogelijkheden zijn beperkt. Dit geldt voor zowel binnenlandse als internationale vluchten.

 • Vermijd plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Ook in Egypte is sprake van een 1.5 meter samenleving.

 • Er geldt een mondmaskerplicht, de openingstijden van winkels zijn beperkt en ook toeristische attracties kunnen gesloten zijn. Dit kan daarnaast ook regionaal sterk verschillen.

 • Ook de overheid in Egypte kan lokaal verstrekkende maatregelen nemen om het risico van besmetting tegen te gaan. Denk hierbij ook aan het openbaar vervoer in het land.

Kan ik weer op vakantie naar Egypte?

Reizen naar Egypte is sinds 1 juli 2020 weer mogelijk. Sinds dat moment is het ook weer mogelijk om een visum aan te vragen voor Egypte bij e-visums.nl. Echter dient hierbij wel vermeld te worden dat een verplichte thuisquarantaine van 10 dagen vereist is bij terugkomst in Nederland. Daarnaast dient u als reiziger ook rekening te houden met dergelijke maatregelen in Egypte.

Veiligheidsrisico’s – Vermijdt nachtelijke activiteiten

Reizen in de toeristische gebieden brengt tevens risico’s met zich mee. Vooral in de hoofdstad Caïro en grotere steden als Alexandrië en de Nijldelta dient opgepast te worden voor criminaliteit. Veel toeristische gebieden worden echter goed beveiligd door de politie en het leger. Het is daarom ook vooral oppassen wanneer u via de weg reist. Daarnaast dient up op te passen bij hotelresorts, cruises, excursies over de weg en het gebied rondom de Middellandse zeekust.

Bij demonstraties dient tevens opgelet te worden op een gewelddadig verloop. De politie kan hierbij hard optreden, waarbij ook traangas gebruikt kan worden. Vermijd daarom zoveel mogelijk samenscholingen en demonstraties.

Terrorisme – Overheidsgebouwen ontlopen

Zoals hierboven al kort aangekondigd, kan er in Egypte ook sprake zijn van terrorisme. Terroristische aanslagen worden regelmatig gepleegd, waarbij de autoriteiten, het leger en de politie vaak tot het doelwit behoren. Bij overheidsgebouwen dient daarom extra opgelet te worden. Ook bij kerken en kloosters wordt waakzaamheid geadviseerd.

Criminaliteit – Reis bij voorkeur niet alleen

Dit is een ander veelvoorkomend probleem in Egypte, mede te wijten aan armoede en een slechte economische situatie. Zakkenrollers opereren vaak bij toeristische trekpleisters, grote steden of bij badplaatsen. De volgende maatregelen kunnen helpen bij het voorkomen dat u slachtoffer wordt van criminaliteit:

 • Reis niet na zonsondergang of in de avond.

 • Loop bij voorkeur niet alleen over straat. Op dit moment van de dag vinden de meeste overvallen plaats. Daarbij dient extra aandacht besteedt te worden aan vrouwen. In Egypte wordt nog regelmatig melding gemaakt van seksueel geweld. Reis als vrouw bij voorkeur met iemand samen.

 • Vermijd de sloppenwijken.

 • Draag kostbare bezittingen zo veel mogelijk uit het zicht. Neem tevens een kopie van kostbare documenten mee.

 • Wordt u overvallen, bied dan geen weerstand. Dit kan de kans op geweld vergroten.

 • Zorg dat u uw bezittingen altijd dichtbij houdt.

Visum voor Egypte aanvragen – de procedure

Doordat het luchtruim boven Egypte weer is vrijgegeven, is het ook weer mogelijk om een visumaanvraag in te dienen. Is een visumaanvraag eenmaal in behandeling genomen, dan is er niet meer de mogelijkheid om deze te annuleren. Dit geldt ook wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt of kan worden gemaakt.

Het is mogelijk om het land binnen te komen én te verlaten, mits deze binnen de geldigheidsperioden vallen die op het visum Egypte staan. Het is niet verplicht om te arriveren op de datum die op het aanvraagformulier staat vermeld. Bent u in Egypte aangekomen, dan is het belangrijk om bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

 • Er gelden maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het corona-virus. Daaronder vallen bijvoorbeeld een avondklok, beperking van openingstijden van winkels en mondmaskerplicht. Deze kunnen per regio sterk verschillen. In toeristische gebieden worden tot op heden weinig verplichtingen doorgevoerd.

 • Vermijd plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Denk daarbij aan horecagelegenheden, uitgaansgebieden en het openbaar vervoer.

 • Let op de regionale corona-richtlijnen zoals deze aangegeven worden door de Egyptische regering.

 • Reismogelijkheden binnen Egypte kunnen regionaal ingeperkt zijn.

Let erop dat bij thuiskomst de quarantaineperiode van 10 dagen in acht genomen dient te worden.

Is vakantie nog mogelijk in Egypte met corona?

Een vakantie naar Egypte is officieel nog niet toegestaan. Alleen noodzakelijke reizen worden toegestaan, waar een vakantie niet onder valt. Wel gaan er weer vluchten tussen Nederland en Egypte. Of deze vluchten ook daadwerkelijk plaatsvinden, is mede afhankelijk van de Nederlandse Rijksoverheid, de beslissing van de reisorganisatie en de lokale ontwikkelingen in Egypte. Houdt hiervoor altijd contact met uw reisorganisatie of de vliegtuigmaatschappij.