Reisadvies Egypte & corona

Reizen naar Egypte tijdens corona – Waarmee moet ik rekening houden?

Evenals in andere delen van de wereld, heeft ook Egypte corona perikelen. Om de verspreiding van de ziekte zoveel mogelijk tegen te gaan, zijn er een aantal noodverordeningen aangenomen. Deze verordeningen hebben ook betrekking op het reisverkeer tussen Nederland en Egypte.

De corona ontwikkelingen in Egypte

Ook in 2021 moet er nog rekening gehouden worden met Corona. Momenteel zijn er in Egypte meer dan 15.000 mensen overleden aan het virus, en zijn er sinds de verspreiding van het virus in 2020 in totaal wel 275.000 mensen besmet. Hoewel de dagelijkse besmettingen in Egypte een neerwaartse trend laten zien, werden er begin juni 2021 nog zo'n 1000 nieuwe besmettingen per dag geteld. Dit zijn echter enkel de gerapporteerde besmettingen, het werkelijke aantal besmettingen kan hoger liggen. Voor de meest recente informatie bekijkt u de statistieken van Wikipedia, via Google’s zoekopdracht ‘corona Egypte’.

Reizen in Egypte in 2021

Waar er voorheen een inreisverbod actief was, heeft de regering vanaf 1 juli 2020 internationale commerciële vluchten weer toegestaan. Een visum Egypte is dan ook weer te verkrijgen. Wel zijn er een aantal maatregelen en adviezen waarmee u rekening dient te houden.

Een visum voor Egypte aanvragen? Is dat mogelijk?

De Egyptische overheid heeft het inreisverbod ingetrokken. Alhoewel, de Nederlandse overheid past nog altijd een negatief reisadvies toe. Het is helaas niet mogelijk om een lopende visumaanvraag te annuleren of terugbetalen. Evenmin indien er geen gebruik van wordt gemaakt.

Verblijft u maximaal 15 dagen in één van de vakantieoorden Sharm-el-Sheikh, Dahab, Nuweiba en Taba? En, land u op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh? In dat geval is de Egyptische visumplicht momenteel uitgesteld om het toerisme te stimuleren. Dus, zodra u land op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh dan benodigt u momenteel geen visum om Egpte binnen te treden. Aan de hand van een stempel in uw paspoort verkrijgt u toestemming om maximaal 15 dagen in een van de resorts te verblijven. Wilt u buiten dit gebied treden? Of, wilt u een vakantie van langer dan 15 dagen hier verblijven? In dat geval dient u een visum aan te vragen.

Welke documenten heb ik bij aankomst in Egypte nodig?

Reizigers, die minimaal 14 dagen voor hun reis al volledig met een door de WHO toegelaten vaccin ingeënt zijn, hoeven geen PCR-testresultaat te laten zien, maar kunnen in plaats daarvan een vaccinatiebewijs overleggen. Het vaccinatiebewijs moet een QR-code bevatten, zodat de Egyptische ambtenaren het bewijs kunnen controleren en het vaccinatiebewijs mag niet digitaal zijn (mag dus niet op uw telefoon of tablet staan, maar moet op papier zijn).

Verplichte documenten bij aankomst in Egypte

Bent u minmaal 14 dagen voorafgaand aan uw reis volledig met een door de WHO goedgekeurd vaccin ingeënt? Dan hoeft u geen PCR-testrestultaat t tonen. Als alternatief hiervoor dient u selchts uw vaccinatiebewijst te overleggen. Het vaccinatiebewijs dient voorzien te zijn van een QR-code die door Egyptische autoriteiten op echtheid gecontroleerd kunenn worden. Ook dient het vaccinatiebewijs fysiek (dus uitgeprint op papier) overhandigd te worden.

Rood reisadvies Egypte – Reizen niet toegestaan

Reisadvies Egypte via het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Voor het overgrote deel van Egypte geldt momenteel een oranje reisadvies in verband met corona. Echter zijn er 5 gebieden in Egypte waarvoor een rood reisadvies geldt. Reizen naar een van de onderstaande gebieden wordt sterk afgeraden in verband met terroristische dreigingen. Tot deze gebieden behoren:

 • De grensstreek met Libië;

 • Het gebied in het noordoosten van Egypte bij El Arish en de grens met Israël;

 • Noord-Sinaï, waar er sprake is van veel gewelddadigheden en een verhoogd risico op terroristische aanslagen.

 • Het zuidoostelijke punt van Egypte met bekende stad Hala’ib.

 • Het grensgebied Bir Tawil tussen Egypte en Sudan. Het grensgebied is niet veilig doordat het door beide landen wordt opgeëist. Het wordt dan ook afgeraden om hier naartoe te reizen.

Oranje reisadvies corona Egypte – Alleen noodzakelijk reizen wordt geadviseerd

Ook zijn er een aantal oranje gebieden gedefinieerd. Op dit moment is het advies geldig in grote delen van het land vanwege corona. Echter dient extra aandacht gegeven te worden aan twee gebieden:

 • De woestijn ten westen van de Nijl. Hier treedt het leger vaak op in verband met criminele groepen;

 • Het noordelijke deel van Zuid-Sinaï.

Voordat u naar Egypte reist voor noodzakelijke redenen, zult u moeten voldoen aan de volgende maatregelen:

 • Negatieve PCR test;

 • Gezondheidsverklaring.

Voor oranje reisadviezen geldt dat het voor de ambassade lastiger is om hulp te bieden.

Negatieve PCR test bij aankomst in Egypte

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, dient er bij aankomst in Egypte een verplichte PCR-test overlegd te worden. Deze test mag maximaal 72 uur oud zijn, tenzij u vliegt vanaf London Heathrow, Parijs of Frankfurt, dan geldt een periode van 96 uur. Bent u in het gezelschap van een kind van 6 jaar of ouder, dan dient deze ook een negatief testresultaat te overleggen. Kinderen onder de 6 hoeven niet te voldoen aan deze voorwaarde.

Uitzondering op de negatieve PCR-test

Reist u naar een van de volgende luchthavens, dan is het niet nodig om een negatieve PCR-test te overhandigen. Dit geldt voor de vliegvelden: Sharm El-Sheikh, Taba, Hurghada, Marsa Alam of Marsa Matrouh. Deze kunt u namelijk ook op het vliegveld zelf doen, natuurlijk tegen additionele kosten. Let hier wel op voor lange wachttijden.

Op het vliegveld in Caïro is het NIET mogelijk om een test te doen. Komt u hier aan zonder geldige negatieve PCR-test, dan wordt u geweigerd.

Gezondheidsverklaringen noodzakelijk in Nederland en Egypte

Op dit moment vragen veel luchtvaartmaatschappijen een gezondheidsverklaring. Deze kunt u op het vliegveld krijgen en invullen. Om vertragingen te voorkomen, adviseren we echter om deze vooraf al uit te printen en in te vullen. Deze gezondheidsverklaring kunt u hier downloaden. Deze gezondheidsverklaring dient voor elk individu ingevuld te worden voor zowel Egypte als voor Nederland.

Thuisquarantaine van 10 dagen in Nederland verplicht

Bij thuiskomst dient u 10 dagen in thuis quarantaine te blijven. Het doel hiervan is nieuwe besmettingen te voorkomen. Als aanvullend advies geldt: was regelmatig uw handen, snuit uw neus in papier en draag bij voorkeur een mondkapje.

Piramides reisadvies Egypte

Wat te doen als u momenteel in Egypte verblijft

Bent u momenteel in Egypte, dan dient u er rekening mee te houden dat de overheid van Egypte verschillende maatregelen neemt om corona tegen te gaan:

 • De reismogelijkheden zijn beperkt. Dit geldt voor zowel binnenlandse als internationale vluchten.

 • Vermijd plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Ook in Egypte is sprake van een 1.5 meter samenleving.

 • Er geldt een mondmasker plicht, de openingstijden van winkels en restaurants (1 uur 's ochtends)  zijn ietwat beperkt voor Egyptische begrippen (winkels open tot 11 uur 's avonds, restaurants open tot 1 uur 's ochtends) en ook toeristische attracties kunnen gesloten zijn. Dit kan daarnaast ook regionaal sterk verschillen.

 • Ook de overheid in Egypte kan lokaal verstrekkende maatregelen nemen om het risico van besmetting tegen te gaan. Denk hierbij ook aan het openbaar vervoer.

Kan ik weer op vakantie naar Egypte?

Reizen naar Egypte is sinds 1 juli 2020 weer mogelijk. Sinds dat moment is het ook weer mogelijk om een visum aan te vragen voor Egypte bij e-visums.nl. Echter dient hierbij wel vermeld te worden dat een verplichte thuisquarantaine van 10 dagen vereist is bij terugkomst in Nederland. Daarnaast dient u als reiziger ook rekening te houden met dergelijke maatregelen in Egypte.

Veiligheidsrisico’s – Vermijdt nachtelijke activiteiten

Reizen in de toeristische gebieden brengt tevens risico’s met zich mee. Vooral in de hoofdstad Caïro en grotere steden als Alexandrië en de Nijldelta dient opgepast te worden voor criminaliteit. Veel toeristische gebieden worden echter goed beveiligd door de politie en het leger. Het is daarom ook vooral oppassen wanneer u via de weg reist. Daarnaast dient up op te passen bij hotelresorts, cruises, excursies over de weg en het gebied rondom de Middellandse zeekust.

Bij demonstraties dient tevens opgelet te worden op een gewelddadig verloop. De politie kan hierbij hard optreden, waarbij ook traangas gebruikt kan worden. Vermijd daarom zoveel mogelijk samenscholingen en demonstraties.

Terrorisme – Overheidsgebouwen ontlopen

Zoals hierboven al kort aangekondigd, kan er in Egypte ook sprake zijn van terrorisme. Terroristische aanslagen worden regelmatig gepleegd, waarbij de autoriteiten, het leger en de politie vaak tot het doelwit behoren. Bij overheidsgebouwen dient daarom extra opgelet te worden. Ook bij kerken en kloosters wordt waakzaamheid geadviseerd.

Criminaliteit – Reis bij voorkeur niet alleen

Dit is een ander veelvoorkomend probleem in Egypte, mede te wijten aan armoede en een slechte economische situatie. Zakkenrollers opereren vaak bij toeristische trekpleisters, grote steden of bij badplaatsen. De volgende maatregelen kunnen helpen bij het voorkomen dat u slachtoffer wordt van criminaliteit:

 • Reis niet na zonsondergang of in de avond.

 • Loop bij voorkeur niet alleen over straat. Op dit moment van de dag vinden de meeste overvallen plaats. Daarbij dient extra aandacht besteedt te worden aan vrouwen. In Egypte wordt nog regelmatig melding gemaakt van seksueel geweld. Reis als vrouw bij voorkeur met iemand samen.

 • Vermijd de sloppenwijken.

 • Draag kostbare bezittingen zo veel mogelijk uit het zicht. Neem tevens een kopie van kostbare documenten mee.

 • Wordt u overvallen, bied dan geen weerstand. Dit kan de kans op geweld vergroten.

 • Zorg dat u uw bezittingen altijd dichtbij houdt.

Visum voor Egypte aanvragen – de procedure

Doordat het luchtruim boven Egypte weer is vrijgegeven, is het ook weer mogelijk om een visumaanvraag in te dienen. Is een visumaanvraag eenmaal in behandeling genomen, dan is er niet meer de mogelijkheid om deze te annuleren. Dit geldt ook wanneer er geen gebruik van wordt gemaakt of kan worden gemaakt.

Het is mogelijk om het land binnen te komen én te verlaten, mits deze binnen de geldigheidsperiode vallen die op het visum Egypte staan. Het is niet verplicht om te arriveren op de datum die op het aanvraagformulier staat vermeld. Bent u in Egypte aangekomen, dan is het belangrijk om bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht te nemen.

 • Er gelden maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het corona-virus. Daaronder vallen bijvoorbeeld een avondklok, beperking van openingstijden van winkels en mondmaskerplicht. Deze kunnen per regio sterk verschillen. In toeristische gebieden worden tot op heden weinig verplichtingen doorgevoerd.

 • Vermijd plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Denk daarbij aan horecagelegenheden, uitgaansgebieden en het openbaar vervoer.

 • Let op de regionale corona-richtlijnen zoals deze aangegeven worden door de Egyptische regering.

 • Reismogelijkheden binnen Egypte kunnen regionaal ingeperkt zijn.

Let erop dat bij thuiskomst de quarantaineperiode van 10 dagen in acht genomen dient te worden.

Is vakantie nog mogelijk in Egypte met corona?

Een vakantie naar Egypte is officieel nog niet toegestaan. Alleen noodzakelijke reizen worden toegestaan, waar een vakantie niet onder valt. Wel gaan er weer vluchten tussen Nederland en Egypte. Of deze vluchten ook daadwerkelijk plaatsvinden, is mede afhankelijk van de Nederlandse Rijksoverheid, de beslissing van de reisorganisatie en de lokale ontwikkelingen in Egypte. Houdt hiervoor altijd contact met uw reisorganisatie of de vliegtuigmaatschappij.