Reisadvies Canada

Corona en het reisadvies Canada

De Canadese overheid heeft tijdelijke maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan om zo de Canadese inwoners te beschermen. Vanwege vergaande maatregelen kunnen reizigers met een eTA op dit moment niet naar Canada reizen. Een eTA Canada aanvragen via onze site is op dit moment nog wel mogelijk. Maar voor alle internationale reizigers geldt dat ze geen toegang krijgen tot Canada.

Alleen Canadese staatsburgers of permanente inwoners van Canada komen het land nog in. De uitzondering geldt ook voor aircrew, diplomaten en directe familieleden van Canadese burgers. Bij aankomst moeten deze reizigers wel eerst in quarantaine en hun contact- en quarantainegegevens opgeven in de ArriveCAN-app. Reizigers met symptomen van het coronavirus krijgen geen toegang tot het land en luchtvaartmaatschappijen moeten bij iedere reiziger een gezondheidscheck uitvoeren.

Wat is het reisadvies Canada van de Nederlandse overheid?

De Nederlandse overheid heeft Canada ‘code oranje’ gegeven. Dat betekent dat het alleen toegestaan is om voor noodzakelijke reizen naar Canada te gaan. Komt u terug vanuit Canada? Omdat u daar al langer was of omdat u als aircrew, diplomaat of directe familie van Canadese burgers wel naar het land mocht reizen? Dan moet u op uw reis naar Nederland een gezondheidsverklaring bij u hebben voor u aan boord gaat van het vliegtuig. Dit formulier krijgt u van de luchtvaartmaatschappij. Alleen met een ingevuld formulier mag u aan boord. Het formulier moet u de hele reis bij de hand houden en op Schiphol kunnen laten zien als daarom wordt gevraagd.

Reisadvies Canada - kaart van de Nederland Wereldwijd

Daarnaast moet u bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Krijgt u binnen die 10 dagen corona-gerelateerde klachten, maak dan een afspraak om u te laten testen. Zo probeert de overheid verdere verspreiding van het coronavirus in Nederland te voorkomen.

Hoe is de situatie in Canada met corona nu?

Het aantal besmettingen loopt de laatste tijd weer op. Inmiddels staat de teller in totaal op 435.000 coronagevallen, waarvan bijna 13.000 patiënten zijn overleden. De actuele corona-situatie in Canada bekijkt u via de statistieken van Google. Hier vind je onder meer de dagelijkse besmettingscijfers. De Canadese overheid wil meer besmettingen met het Coronavirus voorkomen en heeft besloten om inkomende reizigers daarom voorlopig te weren.

Kan ik ondanks corona nog wel een eTA aanvragen om te reizen naar Canada?

Ja, u kunt nog steeds een eTA aanvragen. Een eTA blijft altijd 5 jaar geldig, waardoor u een nieuwe aanvraag gewoon nog kunt indienen. Omdat een eTA lang geldig is vragen veel reizigers hem meteen aan als men verwacht binnen enkele maanden weer naar Canada af te reizen. De gemiddelde levertijd van de eTA Canada is door de huidige coronacrisis nog niet gewijzigd

Ik heb een geldige eTA, wat is dan mijn reisadvies voor Canada?

Momenteel geldt er een algemeen inreisverbod voor alle internationale reizigers, met uitzondering van onderstaande categorieën:

 • Canadese staatsburgers

 • Permanente inwoners van Canada

 • Aircrew - diplomaten

 • Directe familie van Canadese staatsburgers

 • Amerikaanse staatsburgers

Nederlanders en Belgen met een geldige eTA hebben mogen op dit moment niet reizen naar Canada. Voor hen is een inreisverbod van kracht. Het inreisverbod is tijdelijk, maar er is nog geen nieuws wanneer dit verbod wordt opgeheven. De grens tussen Canada en de Verenigde Staten blijft tot minimaal 21 juni 2020 gesloten. Na deze datum gaat de Canadese regering kijken of deze maatregel langer van kracht moet blijven of kan worden opgeheven.

Een tussenlanding in Canada op weg naar een andere bestemming is momenteel wel mogelijk, mits het land van de eindbestemming de reis toestaat. Ook voor een tussenlanding heeft u een geldige eTA nodig. Tijdens uw tijd op de luchthaven in Canada mag u de internationale terminal niet verlaten.

Kan ik nog wel vliegen naar Canada?

Er gaan nog vluchten naar Canada, maar u mag alleen mee als u onder de categorie reizigers valt die we hierboven al even opsomden. Er zijn nog vier luchthavens in gebruik: Montreal, Calgary, Vancouver en Toronto. Elke luchtvaartmaatschappij moet bij alle reizigers een gezondheidscheck uitvoeren. Reizigers met symptomen mogen niet mee op de vlucht naar Canada.

Het is belangrijk dat u met uw luchtvaartmaatschappij contact houdt, zodat u op de hoogte bent van de laatste updates. Momenteel vertrekken er vanaf de luchthaven Schiphol geen (KLM) vluchten meer naar de luchthavens van Calgary, Montreal en Vancouver. Er gaan nog wel enkele vluchten naar Toronto. Deze vluchten vertrekken op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Hoe zit het als ik een Canadees werkvisum, studentenvisum of permanente verblijfsvergunning heb?

Er zijn gevallen waarin u met deze visa nog wel naar Canada mag reizen. Daarvoor moet u voor vertrek wel een gezondheidscheck ondergaan. Als u symptomen van het coronavirus vertoont, dan mag u niet naar Canada afreizen. Ook na aankomst in Canada volgt weer een gezondheidscheck en moet u altijd 14 dagen in quarantaine, ook als u geen symptomen heeft.

Wanneer kan ik met een eTA weer reizen naar Canada?

De Canadese overheid heeft nog geen nieuws naar buiten gebracht over wanneer het luchtruim weer opengaat voor reizigers die Canada willen betreden. Aangezien de besmettingen met het coronavirus in het land weer toenemen, dient u er rekening mee te houden dat Canada de komende maanden nog op slot zit en dat het inreisverbod nog een tijd van kracht is.

In Nederland zijn de meeste vluchten uitgesteld tot 1 juli 2020. Daarna gaan luchtvaartmaatschappijen opnieuw kijken wat de stand van zaken is inzake het inreisverbod. Luchtvaartmaatschappijen nemen vaak ook nog extra maatregelen, die soms verder gaan dan de maatregelen van de Canadese overheid. Informeer voor uw reis naar Canada bij uw luchtvaartmaatschappij om welke maatregelen het gaat.

Wat zijn de coronaregels in Canada?

Als u al in Canada bent en u momenteel geen mogelijkheid heeft om terug te keren naar huis, dan kunt u de coronaregels in acht nemen die ook van kracht zijn in Nederland of België. Op dit moment worden de coronaregels in Canada regelmatig aangepast en verscherpt. We raden u aan de volgende voorzorgsmaatregelen in acht nemen om het risico op besmetting met het coronavirus te verkleinen.

 • Ga alleen naar buiten als dit noodzakelijk is.

 • Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen.

 • Heeft u griepklachten? Blijf thuis! Neem bij koorts en een luchtweginfectie meteen telefonisch contact op met uw arts.

 • Kom met niet meer dan 3 personen bij elkaar.

 • Was met grote regelmaat uw handen met zeep.

 • Maak gebruik van wegwerpzakdoekjes.

 • Zit niet met ongewassen handen aan uw gezicht.

 • Kom niet groepen mensen bij elkaar, ga niet onnodig op bezoek.

Deze regels gelden voor alle reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit die met een eTA naar Canada reizen. De Canadese overheid komt regelmatig met nieuws over het coronavirus. Houdt deze nieuwsberichten goed in de gaten om de nieuwe coronaregels te kunnen volgen en zo besmetting te voorkomen.

Wie betaalt mijn schade als gevolg van het reisadvies Canada door corona?

Veel reizigers vragen ons of de kosten van een reeds uitgegeven eTA worden vergoed. De Canadese overheid die de eTA uitgeeft geeft geen geld terug als reizigers geen gebruik kunnen maken van dit reisdocument.

Omdat de schade voor veel organisaties enorm is, moet u met vragen over uw vakantie bij uw reisverzekering, luchtvaartmaatschappij of annuleringsverzekering zijn. U kunt die partijen vragen in hoeverre ze de kosten vergoeden. Elke organisatie heeft zijn een eigen beleid. Een eTA is 5 jaar geldig. U kunt hem op een later tijdstip alsnog gebruiken als het inreisverbod niet meer van kracht is.

Algemeen reisadvies Canada

Er gelden momenteel bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Canada. Houd er wel rekening mee dat er natuurgeweld voorkomt in Canada: overstromingen, bosbranden en extreem lage temperaturen. U dient er verder ook rekening mee te houden dat Canada een uitgestrekt land is waar u in bepaalde gebieden weinig tot geen mensen tegenkomt en voorzieningen zoals benzinestations of hotels schaars zijn.

Het doel van dit reisadvies is u te informeren over de veiligheid in Canada en daarnaast vindt u algemene en praktische tips. Lees het gehele reisadvies of kies direct voor een van de onderwerpen:

 • Lokale wetten, regels en gebruiken
 • Bereikbaarheid en noodsituaties
 • Gezondheid
 • Natuurgeweld
 • Reisdocumenten en visa

Lokale wetten, regels en gebruiken

Als u naar Canada reist dan krijgt u te maken met andere wetten, regels en gebruiken. U dient zich aan de wetten en regels te houden van het land dat u bezoekt. Zorg daarom dat u op de hoogte bent van algemeen geldende wetten en regels.

Reisadvies Canada vlag

Bereikbaarheid in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zodat u beter vindbaar bent. Zorg dat u voortdurend op de hoogte bent van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. U dient altijd een geldig legitimatiebewijs bij u te hebben. Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247. 

Gezondheid

Ga na welke voorzorgsmaatregelen u voor uw gezondheid moet nemen. Denk aan vaccinaties. De medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn en het kan nodig zijn u te evacueren als u ziek wordt of een ongeluk krijgt. De kosten hiervan zijn hoog en daarom dient u na te gaan of de kosten hiervan worden gedekt door uw zorgverzekeraar. Sluit indien nodig een extra reisverzekering af.

Als u naar de dokter moet of in het ziekenhuis wordt opgenomen dan worden deze kosten doorgaans vergoed uit de basiszorgverzekering. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. Soms is het nodig u hiervoor extra te verzekeren.

U kunt op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering informatie vinden over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen.

Natuurgeweld

Er komen in heel Canada en vooral in het westelijk deel regelmatig bosbranden voor. In de zomermaanden kunnen deze bosbranden veel schade aanrichten. Zo waren er in 2016 bosbranden in de provincie Alberta en in 2017 in de provincie British Columbia. Bent u van plan naar een gebied in Canada te reizen waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie. Actuele informatie kunt u op vinden op de website van de Canadese overheid Canadian Wildland Fire Information.

De winters in Canada zijn streng en lang. De temperatuur kan in verschillende gebieden zakken naar min 30 graden Celsius. Als gevolg hiervan kunnen wegen door sneeuw en ijzel onbegaanbaar worden. Er zijn ook regelmatig overstromingen in Canada.

U dient er rekening mee te houden dat Canada een groot en uitgestrekt land is waar u in bepaalde gebieden weinig tot geen mensen tegenkomt en voorzieningen zoals benzinestations schaars zijn. Volg de berichten in de media en informeer u over de weersomstandigheden.

Reisdocumenten en visa

Voor uw reis naar Canada heeft u een geldig reisdocument nodig (ETA). Eenvoudig binnen 5 minuten het eTA Canada aanvragen en betaal per iDEAL of via Mister Cash. Ontvang uw visum nog dezelfde dag en in ieder geval binnen 72 uur.