Reisadvies Canada

Reisadvies Canada

Belangrijk (laatste update 20-05-20)

De Canadese overheid heeft tijdelijke maatregelen genomen om de verspreiding van Corona virus ( Covid-19) tegen te gaan om zo de Canadese inwoners te beschermen. Vanwege vergaande maatregelen kunnen reizigers op basis van een eTA op dit moment niet afreizen naar Canada. Een eTA aanvragen is op dit moment via onze site nog mogelijk. Belangrijk: lees hier de actuele stand van zaken i.v.m het Corona virus in Canada en met welke reisrestricties u rekening dient te houden.

Actuele stand van zaken in Canada

De Canadese overheid wil meer besmettingen met het Corona virus voorkomen en neemt daarin maatregelen met reizigers die met een ETA Canada willen betreden. Alle internationale reizigers worden op dit moment de toegang tot Canada ontzien. Enkel voor de volgende groepen geldt een uitzondering:

 • Canadese staatsburgers
 • Permanente inwoners van Canada
 • Aircrew - diplomaten
 • Directe familie van Canadese staatsburgers
 • Amerikaanse staatsburgers

Beperking vluchten

Op dit moment zijn er nog vluchten mogelijk naar Canada als u onder de categorie valt welke nog mogen afreizen naar Canada. Er zijn nog vier luchthavens in gebruik: Montreal, Calgary, Vancouver en Toronto. Elke vliegmaatschappij is verplicht om bij alle reizigers een gezondheidscheck uit te voeren. Alle reizigers met symptomen mogen niet mee op de vlucht naar Canada. Het is belangrijk dat u contact met uw luchtvaartmaatschappij houdt, zodat u op de hoogte bent van de laatste updates. Op dit moment vertrekken er vanaf luchthaven Schiphol geen (KLM) vluchten meer naar de luchthavens van Calgary, Montreal en Vancouver. Er gaan vanaf de luchthaven in Amsterdam nog enkele vluchten naar Toronto. Deze vluchten vertrekken op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Kan ik nog wel een eTA voor Canada aanvragen door Corona?

Ja, een eTA kunt u aanvragen. Omdat een eTA altijd vijf jaar geldig is kan men deze ten alle tijden nog indienen. Omdat een eTA een ruime tijd geldig is vragen veel reizigers deze direct aan als men verwacht binnen enkele maanden weer naar Canada af te reizen. De levertijd van de eTA Canada is door de huidige crisis nog niet gewijzigd.

Ik heb een geldige Eta, mag ik nu niet naar Canada reizen?

Op dit moment geldt er een algemeen inreisverbod voor reizigers die niet aan de bovenstaande criteria voldoen om naar Canada te mogen reizen. De Nederlandse en Belgische nationaliteiten welke een geldige eTA hebben mogen op dit moment niet afreizen naar Canada. Voor hen geldt een inreisverbod. Het inreisverbod is van tijdelijke aard, er is nog geen nieuws wanneer dit verbod wordt opgeheven. De landgrens tussen Canada en de Verenigde Staten blijft minimaal tot 21 juni 2020 gesloten. Na deze datum wordt er gekeken of deze maatregel langer van kracht moet blijven of opgeheven kan worden.

Aan welke regels moet ik mij houden in Canada vanwege Corona?

Wanneer u zich al in Canada bevind en u heeft niet de mogelijkheid om op dit moment terug te keren dan kunt u de regels in acht nemen welke ook van kracht zijn in Nederland of België. Op dit moment worden de regels met grote regelmaat aangepast en verscherpt. Op dit moment kunt u de volgende voorzorgsmaatregelen in acht nemen om het risico op besmetting te verkleinen.

 • Ga alleen naar buiten wanneer dit noodzakelijk is;
 • Minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar;
 • Heeft u griepklachten, blijf thuis. U mag niet naar buiten. Neem bij koorts en een luchtweginfectie direct telefonisch contact op met uw arts;
 • Niet meer dan 3 personen bij elkaar;
 • Was met grote regelmaat uw handen met zeep;
 • Maak gebruik van wegwerp zakdoekjes;
 • Kom niet met ongewassen handen in contact met uw slijmvliezen;
 • Vermijd groepen mensen bij elkaar, ga niet onnodig op bezoek,

Deze regels gelden voor alle reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit die met een eTA Canada zijn betreden. De Canadese overheid komt regelmatig met nieuws over het Corona virus naar buiten. Houdt deze nieuwsberichten goed in de gaten om de nieuwe maatregelen te hanteren en zo besmetting te voorkomen.

Wanneer kan ik met een eTA weer naar Canada afreizen?

Er is nog geen nieuws naar buiten gebracht wanneer de Canadese overheid het luchtruim weer openzet voor reizigers die Canada willen betreden. U dient er rekening mee te houden dat Canada de komende maanden nog op slot zit en dat het inreisverbod nog een tijd van kracht is.

In Nederland zijn de meeste vluchten uitgesteld tot 1 juli 2020. Vanaf dat moment zal er weer opnieuw bekeken worden wat de stand van zaken is inzake het inreisverbod. U kan bij uw luchtvaartmaatschappij informeren welke maatregelen zij hebben genomen. Deze kunnen soms afwijken van het inreisverbod van Canada zelf.

Wie betaald mijn schade als gevolg van Corona?

Wij ontvangen vaak de vraag of de kosten van een reeds uitgegeven eTA worden vergoed. De Canadese overheid welke de eTA uitgeeft geeft geen betaling terug als men geen gebruik kan maken van dit reisdocument.

Omdat de schade voor veel organisaties enorm is zult u met vragen inzake uw vakantie bij uw reisverzekering, luchtvaartmaatschappij of annuleringsverzekering moeten zijn om te vragen in hoeverre men de kosten gaat vergoeden. Elke organisatie heeft hierin een eigen beleid. Een eTA is vijf jaar geldig, deze kunt u op een later tijdstip wanneer het inreisverbod niet meer van kracht is gebruiken.

Gesloten grenzen

De grens tussen Canada en de Verenigde Staten is vanaf 21 juni 2020 gesloten voor niet-essentiële reizen. Deze maatregelen blijft in ieder geval 30 dagen van kracht en kan na deze datum verlengt worden.

Algemeen reisadvies Canada

Er gelden momenteel bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Canada. Houd er wel rekening mee dat er natuurgeweld voorkomt in Canada: overstromingen, bosbranden en extreem lage temperaturen. U dient er verder ook rekening mee te houden dat Canada een uitgestrekt land is waar u in bepaalde gebieden weinig tot geen mensen tegenkomt en voorzieningen zoals benzinestations of hotels schaars zijn.
Het doel van dit reisadvies is u te informeren over de veiligheid in Canada en daarnaast vindt u algemene en praktische tips. Lees het gehele reisadvies of kies direct voor een van de onderwerpen:

 • Lokale wetten, regels en gebruiken
 • Bereikbaarheid en noodsituaties
 • Gezondheid
 • Natuurgeweld
 • Reisdocumenten en visa

Lokale wetten, regels en gebruiken

Als u naar Canada reist dan krijgt u te maken met andere wetten, regels en gebruiken. U dient zich aan de wetten en regels te houden van het land dat u bezoekt. Zorg daarom dat u op de hoogte bent van algemeen geldende wetten en regels.

Reisadvies Canada vlag

Bereikbaarheid in noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zodat u beter vindbaar bent. Zorg dat u voortdurend op de hoogte bent van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. U dient altijd een geldig legitimatiebewijs bij u te hebben. Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 911. Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247. 

Gezondheid

Ga na welke voorzorgsmaatregelen u voor uw gezondheid moet nemen. Denk aan vaccinaties. De medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn en het kan nodig zijn u te evacueren als u ziek wordt of een ongeluk krijgt. De kosten hiervan zijn hoog en daarom dient u na te gaan of de kosten hiervan worden gedekt door uw zorgverzekeraar. Sluit indien nodig een extra reisverzekering af.
Als u naar de dokter moet of in het ziekenhuis wordt opgenomen dan worden deze kosten doorgaans vergoed uit de basiszorgverzekering. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. Soms is het nodig u hiervoor extra te verzekeren.
U kunt op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering informatie vinden over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen.

Natuurgeweld

Er komen in heel Canada en vooral in het westelijk deel regelmatig bosbranden voor. In de zomermaanden kunnen deze bosbranden veel schade aanrichten. Zo waren er in 2016 bosbranden in de provincie Alberta en in 2017 in de provincie British Columbia. Bent u van plan naar een gebied in Canada te reizen waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie. Actuele informatie kunt u op vinden op de website van de Canadese overheid Canadian Wildland Fire Information.
De winters in Canada zijn streng en lang. De temperatuur kan in verschillende gebieden zakken naar min 30 graden Celsius. Als gevolg hiervan kunnen wegen door sneeuw en ijzel onbegaanbaar worden.
Er zijn ook regelmatig overstromingen in Canada.
U dient er rekening mee te houden dat Canada een groot en uitgestrekt land is waar u in bepaalde gebieden weinig tot geen mensen tegenkomt en voorzieningen zoals benzinestations schaars zijn.
Volg de berichten in de media en informeer u over de weersomstandigheden.

Reisdocumenten en visa

Voor uw reis naar Canada heeft u een geldig reisdocument nodig (ETA). Eenvoudig binnen 5 minuten het eTA Canada aanvragen en betaal per iDEAL of via Mister Cash. Ontvang uw visum nog dezelfde dag en in ieder geval binnen 72 uur.