ESTA of ETA

ESTA of ETA?

De afkortingen ESTA en eTA Canada (ook wel eTA) lijken veel op elkaar maar betekenen niet hetzelfde. Zowel het ESTA als het ETA zijn elektronische reisautorisaties die u nodig heeft als u naar Canada of naar de Verenigde Staten wilt reizen. In bepaalde gevallen heeft u beide nodig, zowel een ESTA als een ETA. Bijvoorbeeld als u tijdens uw reis moet overstappen in een van beide landen. U leest hier precies wanneer u welke elektronische reisautorisatie nodig heeft. Het ESTA en ETA kunnen online worden aangevraagd en worden ook wel een e-visum genoemd.

Wanneer heeft u een ESTA nodig?

Een ESTA is een document dat u nodig heeft als u naar de Verenigde Staten wilt reizen. Burgers uit 38 landen, waaronder ook België en Nederland mogen zonder visum naar de Verenigde Staten reizen als zij het land willen bezoeken voor zaken of voor toeristische doeleinden. In plaats van een visum moeten zij beschikken over een ESTA. Zonder ESTA (of visum) mogen luchtvaartmaatschappijen u niet meenemen. Zorg er dus voor dat u tijdig een ESTA aanvraagt als u van plan bent de Verenigde Staten te bezoeken.

Wanneer heeft u een ETA nodig?

Een ETA is een document dat u nodig heeft als u naar Canada wilt reizen. Ook Canada heeft bepaalde landen, waaronder Nederland en België, vrijgesteld van de visumplicht en daarvoor in de plaats de ETA verplicht gesteld. Gaat u op vakantie in Canada dan dient u tijdig een ETA Canada aan te vragen. Luchtvaartmaatschappijen mogen u niet meenemen als u niet beschikt over een ETA.

Wanneer heeft u een ETA + ESTA nodig?

U heeft zowel een ETA Canada als een ESTA Amerika nodig als u van plan bent beide landen te bezoeken. Ook als u met vakantie gaat naar een van beide landen en alleen een korte trip wilt maken naar het andere land. Moet u overstappen in de Verenigde Staten op uw reis naar Canada? U dient dan zowel een ETA als een ESTA aan te vragen. En vice versa.
Alleen in het geval dat uw vliegtuig een tussentijdse landing maakt, en u weer doorvliegt zonder dat u hoeft uit te stappen, heeft u niet beide documenten nodig.

Meer informatie over het ESTA Amerika

U kunt uw ESTA Amerika eenvoudig online aanvragen via de website. Het kost u slechts vijf minuten om het formulier in te vullen en wij controleren uw aanvraag vervolgens op de meest voorkomende fouten. U kunt betalen met iDEAL, Mister Cash of per overboeking. Een creditcard is niet nodig. De kosten van het ESTA Amerika zijn € 29,95 per persoon. U ontvangt het ESTA per email, meestal dezelfde dag. De gemiddelde tijd bedraagt 4 uur en maximaal duurt het 72 uur voordat u het ESTA ontvangt. Vertrekt u op korte termijn dan kunt u ook een ESTA met spoed aanvragen.

Houd uw paspoort, en die van eventuele medereizigers bij de hand en neem alle gegevens correct over. Uw ESTA is 2 jaar geldig na datum afgifte maar korter als in de tussentijd uw paspoort verloopt. Als u een nieuw paspoort aanvraagt, moet u ook weer een nieuwe ESTA aanvragen. Denk er aan dat alle reizigers, dus ook kinderen, een eigen ESTA nodig hebben en een eigen paspoort.
Met een ESTA mag u maximaal 90 dagen per reis in de Verenigde Staten verblijven en alleen voor toeristische doeleinden en voor (kort) zakelijk verblijf. U heeft het ESTA nodig als u Amerika met het vliegtuig of de boot binnen reist. Reist u per auto dan heeft u geen ESTA nodig maar dient u bij aankomst een I-94 formulier in de vullen.

Meer informatie over het ETA Canada

Ook de ETA Canada kunt u eenvoudig online aanvragen. De aanvraag duurt slechts 5 minuten en u hoeft niets mee te sturen. De kosten van het ETA Canada bedragen € 19,95 per persoon en u kunt betalen met iDEAL, Mister Cash of per overboeking. U heeft geen creditcard nodig. Wij nemen uw aanvraag in behandeling en controleren deze op de meest voorkomende fouten. Het ETA Canada is 5 jaar geldig vanaf het moment dat deze is afgegeven en verloopt eerder als uw paspoort eerder verloopt. Als u een nieuw paspoort aanschaft dan dient u ook een nieuwe ETA Canada aan te schaffen.
U heeft alleen een ETA nodig als u per vliegtuig reist. Als u per boot of met de auto in Canada arriveert dan beslist de douane hoe lang u in Canada mag blijven. U ontvangt het ETA Canada omgaand per email en maximaal binnen 72 uur. Vertrekt u op zeer korte termijn naar Canada dan kunt u ook een spoedaanvraag ETA Canada doen. Ook voor een ETA Canada geldt dat alle reizigers in uw gezelschap, ook kinderen, een eigen ETA en paspoort nodig hebben.
Als u een ETA aanvraagt en betaalt door middel van een overboeking dan duurt het ongeveer twee dagen voordat u het ETA ontvangt.

Adviezen ETA en ESTA

U kunt het beste een ETA en/of ESTA aanvragen uiterlijk een week voor uw vertrek. Ruim daarvoor dient u na te gaan of uw paspoort aan vernieuwing toe is. Kinderen hebben een eigen paspoort en ESTA/ETA nodig. Vraag dus tijdig een paspoort aan voor meereizende kinderen en regel ook toestemming van gezaghebbenden voor de aanvraag ESTA/ETA. Vertrekt u al snel naar Canada of de Verenigde Staten kies dan voor de spoedprocedure aanvraag ESTA en/of ETA. Het is raadzaam om van belangrijke documenten een kopie te maken en deze te bewaren bij uw bagage. Denk ook aan uw rijbewijs, medicijnen en een medicijnpaspoort, een reisverzekering en medische verzekeringen. Stel achterblijvers op de hoogte van uw verblijf in het buitenland en zorg dat u op de hoogte bent van de situatie in Canada en de Verenigde Staten voor wat betreft het weer. In Amerika en Canada kunnen extreem hoge en lage temperaturen voorkomen, aardbevingen, zware stormen en bosbranden.