Reizen naar Egypte? De situatie in Egypte uitgelegd

Kan ik van de Egyptische winterzon genieten?

Met de winter voor de deur snakken velen naar de winterzon. Een weekje of twee dat zonnetje op je lichaam voelen branden geeft je energie om de rest van de winter te overleven. Egypte is een populaire bestemming om even aan de winterkou te ontsnappen, maar door de Corona pandemie ziet alles er even heel anders uit. Hoe is de situatie in Egypte en is het dit jaar wel mogelijk om er naartoe te reizen?

Politieke situatie in Egypte

Voordat de Corona pandemie uitbrak was de toeristenindustrie in Egypte net aan het herstellen van jaren van politieke onrust. Deze politieke onrust werd veroorzaakt door de toenmalige president Hosni Mubarak, die in 2011 werd afgezet en zelfs tot gevangenisstraf werd veroordeeld vanwege corruptie en machtsmisbruik. In de jaren die volgden heeft er nog een presidentswisseling plaatsgevonden waardoor Abdul Fatah al-Sisi, de huidige president, in 2014 aan de macht kwam. Langzaam maar zeker was hij in staat de politieke onrust te herstellen. Toch is het in Egypte nog niet volkomen rustig wanneer het aankomt op de politieke situatie.

Het advies luidt dan ook om geen gebieden te bezoeken die aan Libië grenzen. In Libië heerst grote onrust en er vinden veel ontvoeringen en wapensmokkels plaats bij de grens. Daarbij kun je de gebieden rondom de Hala’ib-driehoek, het grensgebied Bir-Tawil en Noord Sinaï beter vermijden. In deze gebieden heerst grote onrust vanwege discussies die gaande zijn tussen Egypte en de aangrenzende landen over het opeisen van de gebieden.

Toeristische badplaatsen, zoals Hurghada, El Gouna, Sharm el-Sheikh en Makadi Bay zijn allemaal rustiger wat betreft de politieke situatie. Er wordt alleen afgeraden om overheidsgebouwen en kerken en kloosters te bezoeken. Mocht je deze toch bezoeken, wees dan altijd op je hoede.

De situatie in Egypte rondom Corona

Momenteel is de situatie rondom het Coronavirus in Egypte aardig onder controle. Er zijn gemiddeld 0,1 personen besmet op iedere 100.000 inwoners. In Nederland ligt dit cijfer momenteel op 44,1. Dit is een gemiddeld aantal over de afgelopen zeven dagen. Het aantal uitbraken neemt steeds verder af, maar dat wil niet zeggen dat er geen maatregelen meer worden genomen.

Corona maatregelen

Ook in Egypte worden er uiteraard de nodige Corona maatregelen in acht genomen. De overheid laat toeristen vanuit vrijwel alle landen toe, maar wel onder strikte voorwaarden. Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet hoef je bij aankomst in Egypte niet in quarantaine. Wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet, wordt je teruggestuurd. Je kunt dus niet bij aankomst in quarantaine en ter plaatsen een Covid-19 test uit laten voeren.

  • Alle reizigers van 6 jaar of ouder, inclusief reizigers met een Egyptische nationaliteit, moeten bij aankomst in Egypte de testresultaten kunnen laten zien van een negatieve Covid-19 test die niet langer dan 72 uur voor aankomst is afgenomen. Deze resultaten dien je afgedrukt mee te nemen, want digitale kopieën worden niet geaccepteerd.
  • Alle reizigers moeten een geldige reis- en zorgverzekering hebben.
  • Bij aankomst moet je een ingevulde ‘Public Health Card’ bij je hebben, die je hier kunt downloaden.

Eenmaal in Egypte moet je je aan de maatregelen houden die de Egyptische overheid heeft opgesteld om de spreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Zo is het verplicht om in alle gebouwen (winkelcentra, winkels, overheidsgebouwen, musea, kantoren, supermarkten etc.) een mondkapje te dragen. Ook wordt er nadrukkelijk gevraagd je aan de ‘social distancing’ te houden en dus voldoende afstand te houden van andere mensen.

Sinds 1 september zijn de meeste toeristische attracties weer geopend. Zo kun je naar het strand of een museum bezoeken. Voor musea gelden wel beperkingen met het aantal mensen dat ze binnen laten, ga dus na of het mogelijk is om van tevoren een ticket te boeken. Ook duikscholen hebben toestemming gekregen om weer op te starten, uiteraard onder strikte voorwaarden. Verder zijn restaurants, barretjes en bioscopen open, maar wel op halve capaciteit.

Laat Egypte Nederlandse toeristen binnen?

Hier kunnen we vrij kort over zijn, want dit antwoord is ‘ja’. Sinds 1 juli heeft Egypte de grenzen weer open gesteld voor internationale reizigers. Echter wel onder de voorwaarden die we eerder in dit artikel al hebben besproken.

Daarbij heb je als Nederlander een geldig visum nodig om Egypte te kunnen bezoeken. Via onze website kun je in enkele minuten een visum Egypte aanvragen. Om een visum aan te kunnen vragen heb je een paspoort nodig dat nog minimaal zes maanden geldig is. Daarnaast moet je een reisplan kunnen overleggen met vluchten van aankomst en vertrek en hotelboekingen voor alle nachten die je in Egypte verblijft. Het visum is vervolgens 90 dagen geldig waarvan je 30 dagen in Egypte mag verblijven.

Het Nederlandse reisadvies voor Egypte

De Nederlandse overheid heeft alle landen buiten de EU-Schengenzone oranje gekleurd, dus ook Egypte. Dit houdt in dat er vanuit de overheid wordt afgeraden om naar Egypte op vakantie te gaan en alleen noodzakelijke reizen te maken.

Een reisadvies is echter niet bindend, dat wil dus zeggen dat het nog wel mogelijk is om naar Egypte toe te gaan. Maar keer je terug naar Nederland na je Egyptereis dan moet je minimaal 10 dagen in thuisquarantaine.

Je kunt hier het volledige reisadvies voor Egypte lezen dat door het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken is opgesteld: Reisadvies Egypte.

Conclusie: Kan ik dit jaar de winterzon opzoeken in Egypte?

Natuurlijk is thuis blijven het veiligst, omdat je daar het minste gevaar loopt om besmet te raken met Corona. Maar als je er toch even tussenuit wil en van de winterzon wil genieten, is Egypte een mogelijkheid. Je moet het je dan wel kunnen veroorloven om 10 extra vakantiedagen op te nemen zodat je bij terugkomst in Nederland in quarantaine kunt gaan. Dat is het in ieder geval wel waard, want Egypte is een heerlijke bestemming waar je kunt genieten van een lekker zonnetje en prachtige zandstranden. En als je zin hebt in een beetje avontuur, kun je de onderwaterwereld ontdekken tijdens een duikexcursie.