Vaccinaties Indonesië

(Verplichte) vaccinaties voor Indonesië

Controleer voorafgaand aan uw reis welke vaccinaties u nodig heeft om naar Indonesië te kunnen reizen. Wij hebben alle informatie over de (verplichte) vaccinaties voor Indonesië voor u op een rijtje gezet. Het is belangrijk om uw eventuele vaccinaties ruim voor vertrek te regelen.

Verplichte vaccinaties

Weet u welk visum u nodig heeft en wat u moet aanleveren voor uw visumaanvraag? Voordat u op reis gaat is het ook belangrijk om te controleren of u een verplichte vaccinatie nodig heeft. Lees de voorwaarden voor de verplichte vaccinaties hieronder goed door. U kunt hier namelijk op gecontroleerd worden.

Gele koorts

Gele koorts wordt door muggen overgebracht en kan dodelijk zijn. In Indonesië komt geen gele koorts voor. De vaccinatie tegen gele koorts is wel verplicht wanneer u vanuit een land reist waar gele koorts voorkomt. Wanneer u via een ander land naar Indonesië reist raden wij aan om een medisch deskundige te vragen of u voor uw reis deze vaccinatie nodig heeft.

Polio

Reist u langer dan 4 weken naar Indonesië, dan is een vaccinatie tegen polio verplicht. U kunt zich laten vaccineren tegen polio door middel van het DTP vaccin. U moet deze vaccinatie minder dan 12 maanden voordat u het land weer verlaat laten zetten. Houd hierbij ook rekening met de levertijd van uw visum en neem uw vaccinatieboekje mee op reis, zodat u deze kunt laten zien wanneer er om wordt gevraagd.

Aanbevolen vaccinaties

De volgende vaccinaties worden door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (het LCR) aanbevolen wanneer u naar Indonesië reist:

DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

De DTP-vaccinatie is een inenting tegen de ziektes difterie, tetanus en polio. Het LCR beveelt alle reizigers naar Indonesië aan om de DTP-vaccinatie te halen voorafgaand aan de reis naar Indonesië. Let op: wanneer u langer dan 4 weken naar Indonesië reist is een vaccinatie tegen polio verplicht.

Hepatitis A

Hepatitis A wordt ook wel besmettelijke geelzucht genoemd en is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. De Hepatitis A-vaccinatie wordt door het LCR aanbevolen voor alle reizigers naar Indonesië.

Het gele vaccinatieboekje 

Reist u vanuit een land waar gele koorts voorkomt naar Indonesië en bent u verplicht om de gele koorts vaccinatie te hebben gehaald? Of reist u langer dan 4 weken naar Indonesië en is het verplicht om de polio vaccinatie te hebben gehad? Vergeet dan niet om uw vaccinatieboekje mee te nemen op reis. In dit boekje staan uw vaccinaties geregistreerd. Het kan zijn dat de douane wilt weten of u gevaccineerd bent tegen gele koorts en/of polio. Het vaccinatieboekje dient dan als inentingsbewijs.

Moet ik rekening houden met andere gezondheidsadviezen voor Indonesië?

Buiktyfus

De salmonella bacterie salmonella typhi, die in water en voedsel kan voorkomen, kan buiktyfus veroorzaken. Op het moment dat u last heeft van buiktyfus heeft u vooral darmklachten. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen buiktyfus zinvol voor u is wanneer u naar Indonesië reist. Voor kinderen is het mogelijk om vanaf de leeftijd van twee jaar te vaccineren tegen tegen buiktyfus. Ook hier geldt: bespreek vooraf altijd met een medisch deskundige of dit zinvol is.

Hepatitis B

Hepatitis B is een ernstige en zeer besmettelijk infectie van de lever en wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het hepatitis B-virus wordt (vooral) overgedragen via besmet bloed en bloedproducten maar ook door (wisselend) seksueel contact.

Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen hepatitis B zinvol voor u is wanneer u naar Indonesië reist.

Japanse encefalitis

In Indonesië komt (mogelijk) Japanse encefalitis voor. Dit is een virusinfectie die een ontsteking in de hersenen kan veroorzaken. Een bepaalde muggensoort draagt het virus dat Japanse encefalitis veroorzaakt over, maar reizigers raken zeer zelden besmet. Het is dus wel belangrijk dat u zichzelf zo goed mogelijk tegen muggen beschermt, bijvoorbeeld met een klamboe en anti muggen lotion. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen Japanse encefalitis zinvol voor u is wanneer u naar Indonesië reist.

Malaria

In sommige gebieden van Indonesië komt Malaria voor. Bescherm uzelf dus goed tegen muggenbeten. In sommige gevallen kunt u ook gebruik maken van malariatabletten. Bespreek met een medisch deskundige of het zinvol voor u is om malariatabletten te gebruiken wanneer u naar Indonesië reist.

Mazelen

Er bestaat een verhoogd risico op mazelen in Indonesië. Daarom beveelt het LCR de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond aan voor iedereen die in of na 1965 geboren is en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt is. Reist u met een kind ouder dan 6 maanden die (nog) geen BMR-vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma heeft gehad, dan raadt het LCR ook aan om deze vaccinatie voorafgaand aan uw reis naar Indonesië te halen.

Muggen

In Indonesië komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen. Denk hierbij aan ziekten als zika, dengue en/of chikungunya. Het is belangrijk om u overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten.

Rabiës

In Indonesië kan rabiës (hondsdolheid) bij zoogdieren voorkomen. Rabiës is een ernstige infectie van de hersenen. Het RNA-virus kan via een beet, lik of krab van een besmettelijk dier overgebracht worden. Het advies is om contact met zoogdieren te voorkomen. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen rabiës zinvol voor u is wanneer u naar Indonesië reist.

Schistosomiasis

Schistosomiasis is een parasitaire wormziekte die opgelopen kan worden door contact met tropisch zoet oppervlaktewater. Het advies is om tijdens uw reis naar Indonesië contact met zoet oppervlaktewater te vermijden.

Tuberculose (TBC)

In Indonesië kan tuberculose voorkomen. Tuberculose is een veelvoorkomende infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie wordt meestal overgedragen via de lucht. Voorkom dus dat iemand bijvoorbeeld in uw gezicht hoest. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen tuberculose of controle op besmetting zinvol voor u is wanneer u naar Indonesië reist.

Waar kan ik mij laten vaccineren?

Als u voorafgaand aan uw reis naar Indonesië vaccinaties tegen een of meerdere infectieziekten wilt halen, neem dan op tijd contact op met uw huisarts, GGD of het vaccinatiebureau in uw woonplaats.

Wat kost een (verplichte) vaccinatie voor Indonesië?

Omdat er geen onderlinge prijsafspraken gemaakt mogen worden kunnen de tarieven voor een vaccinatie per aanbieder verschillen. Om precies te weten hoeveel uw reisvaccinatie(s) kost(en) is het aan te raden contact op te nemen met uw huisarts, de GGD locatie in de buurt of het vaccinatiebureau in uw woonplaats. Op veel websites van diverse aanbieders kunt u ook online een tarievenlijst vinden waardoor u gemakkelijk de prijzen kunt vergelijken.   

Over het algemeen kunnen we stellen dat u rekening kunt houden met de volgende kosten:

 • Consult kosten
  Deze kosten betaalt u per persoon voor de tijd die een medisch deskundige voor u heeft gereserveerd. Tijdens dit consult geeft de arts of reizigersverpleegkundige u advies en voorlichting, ontvangt u indien van toepassing informatiemateriaal en wordt de vaccinatie gezet.
 • Vaccin kosten
  Een vaccin ontwikkelen brengt grote kosten met zich mee en zijn daarom niet goedkoop. U betaalt alleen de vaccins die u tijdens het consult krijgt.
 • Het vaccinatieboekje
  Het vaccinatieboekje is een internationaal bewijs van inenting. Sommige landen willen wanneer u het land binnenkomt uw vaccinatieboekje zien om zeker te weten dat u bepaalde vaccinaties heeft gehad. Ook kan een land al in een eerder stadium bij het aanvragen van een visum om uw vaccinatieboekje vragen. De prijzen voor het vaccinatieboekje kunnen per aanbieder verschillen.
 • Recepten
  Er worden kosten in rekening gebracht voor het verstrekken van een recept. Bij de apotheek betaalt u uw medicijnen. Afhankelijk van uw zorgverzekering kunt u mogelijk (een gedeelte van) de kosten van het medicijn vergoed krijgen.
 • Kosten extra producten 
  U kunt verschillende extra producten kopen, afhankelijk van uw reis. Denk hierbij aan producten als anti muggen lotion, een klamboe en diarree remmers. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze kosten vaak niet.

Vergoedt mijn zorgverzekering mijn reisvaccinaties?

Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering (gedeeltelijk) de kosten van een vaccinatie. Informeer vooraf bij uw zorgverzekering welke kosten voor reisvaccinatie(s) voor u persoonlijk worden vergoed.

Moet ik mijn baby / kind extra laten vaccineren voor een reis naar Indonesië?

In Nederland kunt u uw kind vanaf 2 maanden laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Reist u met een kind ouder dan 6 maanden die (nog) geen BMR-vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma heeft gehad? Dan raadt het LCR aan om de BMR-vaccinatie voorafgaand aan uw reis naar Indonesië te halen.

Gaat u met uw kind op reis en vraagt u zich af of uw kind een extra of vervroegde vaccinatie nodig heeft? Neem dan contact op met uw huisarts of het consultatiebureau om specifiek voor uw kind te kijken naar het vaccinatieschema.

Disclaimer

De informatie op deze pagina is algemene informatie over de (verplichte) inentingen die u nodig heeft voor uw reis naar Indonesië. Wanneer u naar Indonesië reist raden wij u aan om u altijd persoonlijk te laten adviseren door een (huis)arts, reizigersverpleegkundige of andere medisch deskundige, zodat u weet welke vaccinaties u in uw persoonlijke situatie nodig heeft om uw reis te kunnen maken. Dit advies kan namelijk afhankelijk zijn van diverse factoren, zoals uw reisbestemming, verblijfsduur, het soort reis en de activiteiten die u gaat ondernemen, evenals uw gezondheid en leeftijd.

Regel uw zaken op tijd

Het is verstandig om uw zaken ruim van tevoren te regelen. Zo kan de voorpret zo vroeg mogelijk beginnen en kunt u onbezorgd op reis. Naast het boeken van uw reis en verblijf is het dus belangrijk om tijdig bij uw (huis)arts te informeren of u vaccinaties nodig heeft voor uw reis naar Indonesië en om uw visum op tijd aan te vragen. Om u optimaal op uw visumaanvraag voor te bereiden hebben wij alvast op een rijtje gezet welke documenten u moet aanleveren om uw visum aan te kunnen vragen.

Visum Indonesië