Geldigheid visum Rusland

Geldigheid van het e-visum en regulier visum Rusland

Uw reis naar Rusland staat gepland en u heeft een visum nodig. Om te kunnen bepalen of een e-visum of een regulier visum nodig heeft is het belangrijk dat u meer weet over de geldigheid van uw visum. Wij beantwoorden uw vragen over de geldigheid van de Rusland visa op deze pagina.

Hoe vaak kan ik met mijn visum naar Rusland reizen?

Per visum is vastgelegd hoe vaak u met het specifieke visum naar Rusland mag reizen. Heeft u een toerisme visum nodig, dan kunt u kiezen voor een e-visum of een single entry regulier visum. Met beide visa types mag u eenmaal het land in reizen.

Gaat u voor een zakelijke reis naar Rusland, dan kunt u kiezen uit de volgende visa types:

  • E-visum - hiermee mag u één keer het land in reizen
  • Single entry business visum - net als met het e-visum mag u met dit visum één keer het land in reizen
  • Double entry business visum - hiermee mag u binnen de geldigheid van het visum tweemaal het land in reizen
  • Multiple entry business visum - met dit visum kunt u gedurende de geldigheid van het visum meerdere keren naar Rusland reizen.

Hoe lang is mijn visum voor Rusland geldig?

Gaat u met het e-visum op reis (voor zakelijke of toeristische doeleinden) dan is het belangrijk om te weten dat uw e-visum vanaf de datum van afgifte 30 dagen geldig is. Binnen deze geldigheidsperiode kunt u met dit visum het land binnen reizen. Wanneer u het land binnenkomt gaat uw verblijfsduur in.

Ditzelfde geldt ook voor het reguliere single entry toerisme visum en het zakelijke single entry visum.

Voor zakelijke reizigers is er naast het single entry (e-)visum ook de keuze uit een double entry visum of een multiple entry visum. Het double entry visum is vanaf de dag van afgifte 90 dagen geldig, en binnen deze 90 dagen kunt u dus tweemaal naar Rusland reizen. Wilt u vaker naar Rusland of een langere visumgeldigheid, dan kunt u kiezen voor het multiple entry business visum. Dit is namelijk een jaar geldig vanaf de afgiftedatum en binnen dit jaar mag u meerdere keren Rusland bezoeken.

Wij houden met het indienen van uw aanvraag rekening met de door u opgegeven aankomstdatum. U kunt dus ook voor een reis die u pas maanden later gaat maken alvast uw visum bij ons aanvragen.

Wilt u meer weten over de tijd die wij nodig hebben om uw visum aan te vragen? Lees dan onze pagina over de levertijd van het visum voor Rusland.

Hoe lang mag ik met mijn visum in Rusland blijven?

Voor zowel zakelijke reizigers als reizigers met een toeristisch doeleinde geldt dat u met een e-visum maximaal 8 dagen in Rusland mag verblijven. Belangrijk hierbij is dat u enkel naar één van de aangewezen gebieden voor het e-visum reist. Buiten deze gebieden (zowel de binnenkomst in het land als het verblijf) heeft u een regulier visum nodig, ook als uw verblijfsduur maximaal 8 dagen is. Het is dus belangrijk om de voorwaarden voor het Rusland e-visum van tevoren goed door te lezen.

Reist u als toerist en wilt u gebruik maken van een regulier visum dan mag u met dit visum maximaal 30 dagen in Rusland verblijven.

Met het zakelijke double entry mag u binnen de geldigheid van uw visum maximaal 90 dagen in totaal in Rusland verblijven. Wilt u met een multiple entry visum reizen, dan geldt een verblijfsduur van maximaal 90 dagen op een periode van 180 dagen.

Vanaf het moment dat u het land binnen reist - en een stempel in uw paspoort ontvangt - gaat uw verblijfsduur in en mag u het maximaal aantal dagen dat op uw visum van toepassing is in Rusland verblijven.

Kan ik mijn visum laten verlengen?

Het is niet mogelijk om uw visum in Rusland te verlengen zodat u langer in het land kunt blijven. Enkel in uitzonderlijke omstandigheden waardoor het niet mogelijk is het land te verlaten, zoals medische noodgevallen of overmacht, kunt u verlenging van uw visum aanvragen. Wij raden u aan om, mocht u zich onverhoopt in een dergelijke situatie bevinden, zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de Nederlandse ambassade in Rusland en om verlenging van uw visum aan te vragen.

Mag ik met een zakelijk visum in Rusland werken?

Het is niet toegestaan om met een zakelijk visum te werken in Rusland. Hiervoor heeft u een werkvisum nodig. Voor meer informatie over een werkvisum en werken in Rusland raden wij u aan om contact op te nemen met het Russia Visa Application Centre in Den Haag.