Corona & reisadvies Rusland: invloed op visum Rusland

Reisadvies Rusland

Let op: belangrijke update coronavirus. Ook Rusland heeft maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus (Covid-19) tegen te gaan. Deze maatregelen hebben invloed op het reisadvies en uw visumaanvraag voor Rusland in 2021. Lees de informatie op E-visums.nl over de situatie omtrent het coronavirus in Rusland aandachtig voordat u vertrekt.

In deze bijzondere tijd is het extra belangrijk om goed op de hoogte te zijn van het reisadvies voor Rusland. E-visums.nl heeft de belangrijkste adviezen en informatie over reizen en vliegen naar Rusland voor u op een rijtje gezet. 

Is vliegen naar Rusland mogelijk?

Ja, het is mogelijk om naar Rusland te vliegen. Echter geldt er momenteel een inreisverbod voor inwoners van meerdere landen. Er wordt een uitzondering gemaakt voor verschillende landen waaronder Japan en Zwitserland. Alleen inwoners van deze landen hebben toegang tot Rusland. Controleer voor vertrek op vliegen naar Rusland mogelijk is.  

Wat is het huidige reisadvies voor Rusland?

Reisadvies Rusland - kaart van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vanwege de uitbraak van het coronavirus (Covid-19) geldt er momenteel een negatief reisadvies voor geheel Rusland. Reizen wordt niet geadviseerd mits strikt noodzakelijk (code oranje). Voor een aantal gebieden geldt code rood. U wordt - vanwege het risico op terroristische aanslagen -  geadviseerd niet naar Tsjetsjenië en overige gebieden van de Noord-Kaukasus te reizen. In deze gebieden is het risico op ontvoering, het ontploffen van mijnen, gewapende conflicten en criminaliteit groot. Ook wordt aangeraden niet naar Kabardino-Balkarië (incl. de Elbrus-regio) en het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië te reizen. Ook in deze gebieden bestaat een risico op terroristische aanslagen.

Help, ik ben nu in Rusland. Wat kan ik doen?

Als u momenteel in Rusland bent en beschikt over een geldig visum dan kunt u ervoor kiezen in Rusland te blijven. Let in dit geval goed op uw gezondheid en volg de lokale gezondheidsadviezen op. Het is verstandig om uw contactgegevens achter te laten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. U ontvangt dan een e-mail wanneer het reisadvies voor Rusland wijzigt en een sms bij een crisissituatie. Op deze manier blijft u goed op de hoogte van het reisadvies voor Rusland. 

Kan ik een visum voor Rusland aanvragen? 

U kunt op onze landenpagina het aanvraagformulier voor een visum Rusland invullen. De grenzen van het land zijn momenteel gesloten voor alle reizigers, houdt hier rekening mee met het uitkiezen van uw vertrekdatum. Op alle uitgegeven visums vindt u een verloopdatum van het visum. Tot deze datum kunt u gebruik maken van uw visum. Voor een reeds afgegeven visum kan helaas geen restitutie plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor een visumaanvraag die al ter controle ligt bij de overheid.

Disclaimer: uiteraard is er veel onduidelijkheid omwille van het coronavirus (Covid-19). Informatie kan zich te allen tijde veranderen. Houd er daarom rekening mee dat de door ons verstrekte informatie niet altijd actueel kan zijn. Op het moment is de door ons verstrekte informatie gebaseerd op beschikbare bronnen zoals het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Aan de door ons verstrekte informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Meer informatie over Rusland en de coronamaatregelen leest u hier. 

Algemeen reisadvies voor Rusland

Let op: het reisadvies voor Rusland in 2021 is zorgvuldig samengesteld. Wij baseren onze informatie op het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wij dragen echter geen verantwoordelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het opvolgen van het reisadvies. Het motto is en blijft dat u zelf verantwoordelijk bent voor uw eigen veiligheid. Zorg er dus voor dat u goed op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van het reisadvies voor Rusland.

In de onderstaande hoofdstukken leest u een aantal opmerkelijke zaken die u informeren over de veiligheid van een bezoek aan Rusland.

Risicogebieden in Rusland

Er zijn gebieden in Rusland, waar een verhoogd risico is op terroristische aanslagen, ontvoeringen, gewapende conflicten en niet ontplofte landmijnen. Deze gebieden zijn:

 • Tsjetsjenië;

 • Noord-Kaukasus (Dagestan en Ingoesjetië);

 • Kabardino-Balkarië & Elbrus-regio;

 • De grensgebieden van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië.

Door het geweld in deze gebieden is er een verhoogd veiligheidsrisico in de grotere steden van Rusland. Houdt dit in gedachten wanneer u bijvoorbeeld naar Moskou of St. Petersburg reist. In het verleden zijn deze steden vaker slachtoffer geworden van terroristische aanslagen. Wees alert op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals vliegvelden en metrostations.

Veiligheidsrisico’s in Rusland

Wilt u in 2021 naar Rusland vliegen of op vakantie? Dan is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de veiligheidsrisico’s die momenteel gelden in Rusland. Graag informeren wij u over de volgende risico’s die invloed hebben op uw veiligheid:

 • Diefstal in grote steden

 • Gestolen kentekenplaten

 • Afgesloten en onbegaanbare gebieden

 • Misdaad

 • Protesten

 • Racisme

Diefstal in grote steden

Vooral in de grote steden van Rusland komen zakkenrollers en tasjesdieven voor. Ook zijn er steeds meer gewelddadige overvallen en bedreigingen met wapens in St. Petersburg. In het uitgaansleven moet u oppassen voor mensen die u een drankje aanbieden en opletten dat er niets in uw drankje wordt gedaan. Zo proberen ze u te drogeren om vervolgens u te kunnen beroven.

Gestolen kentekenplaten

Het komt steeds vaker voor dat kentekenplaten van buitenlanders worden gestolen in Moskou. Ze laten een briefje achter dat u de kentekenplaten tegen betaling terug kunt krijgen. De politie doet hier vrijwel niets aan.

Afgesloten en onbegaanbare gebieden

Het schiereiland Kamtsjatka is niet geopend voor buitenlanders. Petropavlovsk-Komchatskiy, Yelizovo, Paratunka en Termal’nyy zijn wel voor u geopend via de wegen die de steden verbindt. Let op: in gebieden waar code rood of oranje wordt afgeven kan de ambassade u niet of moeilijk helpen.

Misdaad

Er komen afrekeningen voor in het criminele circuit van Rusland, deze misdaden zijn niet gericht op buitenlanders.

Protesten

Er komen af en toe protesten voor in Rusland. De Russische autoriteiten treden hard op tegen deze protesten. Probeer wanneer mogelijk de protesten te ontwijken, politie houdt namelijk vaak ook voorbijganger aan.

Racisme

Het komt helaas nog steeds voor dat buitenlanders worden gediscrimineerd. Vooral mensen met een gekleurde huid worden vaak slachtoffer van racisme en moeten op hun hoede zijn voor vreemdelingenhaat.

Belangrijke informatie voor vertrek

Als u van plan om naar Rusland te vliegen voor een vakantie, een zakenbezoek of bezoek aan familie is het belangrijk om op de hoogte te zijn van een aantal zaken. Leest u onderstaande goed door om moeilijkheden te voorkomen. 

Dataverkeer via een Russisch netwerk 

In de Russische wet is vastgelegd dat uw gegevens nagetrokken mogen worden, mogen worden geanalyseerd en opgeslagen. Dit betekent dat de overheid meekijkt en op de hoogte is van uw bel- en/of internetgedrag. Houdt dit in gedachten wanneer u gebruik maakt van het Russische netwerk.

Met de auto naar Rusland

Volgens de Russische wetgeving mag u een auto uitsluitend voor tijdelijke import naar Rusland mee nemen. 

Seksuele geaardheid

In Rusland wordt homoseksualiteit over het algemeen niet geaccepteerd. Er is zelfs een wet die ‘propaganda van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen’ verbiedt. Deze wet is ook van kracht voor buitenlanders. Mensen die zich niet houden aan deze wet kunnen een geldboete, celstraf of uitzetting verwachten.

Militaire zones

Door middel van borden en omheiningen worden militaire zones aangegeven. Betreding van deze zones is verboden voor buitenlanders. Ook het maken van foto’s is strafbaar en u kunt hiervoor worden aangehouden.

Noodnummer Rusland

Heeft u tijdens een verblijf in Rusland dringend hulp nodig? Dan belt u met het algemene noodnummer. Met dit nummer bereikt u zowel politie als brandweer en ambulance.

 • Algemeen noodnummer: 112

Sla het noodnummer op in uw telefoon zodat u direct kunt handelen in geval van nood. In geval van nood kunt u ook contact opnemen met de Nederlandse ambassade via het telefoonnummer +31 247 247 247 of twitter naar @247BZ. De ambassade is 24/7 bereikbaar. Tegen betaling van het lokale tarief kunt u in het buitenland bellen met het lokale nummer van de ambassade.

Uw eigen bereikbaarheid

Blijf altijd bereikbaar in crisissituaties. Laat uw contactgegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens - zoals uw verblijfadres in Rusland - achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Een visum voor Rusland aanvragen 

Er zijn verschillende manieren waarop u een visum of e-visum voor Rusland kunt aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld via de Russische ambassade of via een visumbureau. De visumspecialisten van E-visums.nl helpen u graag bij uw visumaanvraag voor Rusland. Door gebruik te maken van onze visumservice bent u verzekerd van een 24/7 Nederlandstalige klantenservice. Ook controleren wij uw aanvraag op juistheid en volledigheid. Bij eventuele fouten of onvolledigheden nemen wij contact met u op. Zo zorgen we samen voor een snelle en correcte visumaanvraag voor uw bezoek aan Rusland. Houdt er rekening mee dat uw paspoort bij aankomst in Rusland nog minimaal zes maanden geldig moet zijn. Lees voor vertrek het actuele reisadvies voor Rusland goed door zodat u niet voor verrassingen komt te staan bij aankomst.