Reisadvies Rusland

Reisadvies Rusland

Belangrijke update (01-05-2020)

Rusland heeft voorlopig haar grenzen gesloten tot 11 mei 2020. De achterliggende gedachten is zo de verspreiding van het Coronavirus een halt toe te roepen. Niemand kan het land meer in of uit. Mensen die zich momenteel in Rusland bevinden moeten zich houden aan strenge regels. Verlaten van hun woonvoorziening mag alleen onder strikte voorwaarden. Reizigers die naar Moskou willen afreizen, dienen eerst contact op te nemen met het volgende telefoonnummer +7 495 870 45 09. Voor vertrek naar St. Petersburg dient er naar 112 gebeld te worden. Dit zijn preventieve voorzorgsmaatregelen om het Coronavirus zo veel mogelijk buiten de grote steden te houden. Mensen die onnodig naar buiten gaan, riskeren een geldboete en zelfs een gevangenisstraf van 1 jaar. Mocht iemand anders besmet raken en komen te overlijden als gevolg van het onnodig naar buiten gaan, dan kan de gevangenisstraf oplopen tot 5 jaar.

Uw gezondheid

Neem telefonisch contact op met uw dokter bij een luchtweginfectie in combinatie met koorts (hoger dan 38 graden). Ga niet onnodig naar buiten en blijf zo veel mogelijk binnen. Blijf op 1,5 meter afstand van anderen, schud elkaar niet de hand. Hoest of nies in uw elleboog. Gebruik papieren wegwerp zakdoeken voor het snuiten van uw neus en was erna uw handen met zeep. Kom niet met ongewassen handen in aanraking met uw slijmvliezen. Was regelmatig uw handen met zeep of gebruik desinfectie middel.

Visum Rusland aanvragen

U kunt op onze landenpagina het aanvraagformulier voor een visum Rusland invullen. De grenzen van het land zijn momenteel gesloten voor alle reizigers, houdt hier rekening mee met het uitkiezen van uw vertrekdatum. Op alle uitgegeven visums vindt u een verloopdatum van het visum. Tot deze datum kunt u gebruik maken van uw visum. Voor een reeds uitgegeven visum kan helaas geen restitutie plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor een visumaanvraag die al ter controle ligt bij de overheid.

Bent u gestrand in het buitenland?

Tot 8 april 2020 konden Nederlanders die vastzaten in het buitenland zich registren op de website van Bijzondere Bijstand Buitenland. Wanneer u nog op zoek bent naar mogelijkheden om het buitenland te verlaten, neem dan contact op met het telefoonnummer: +31 247 247 247. Het call enter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u graag. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar. 

Bent u teruggekomen met behulp van Bijzonder Bijstand Buitenland?

Door middel van uw gegevens wordt contact met u opgenomen. Achteraf worden de kosten voor uw terugkomst via incasso verrekend. De kosten worden alleen bij u in rekening gebracht, wanneer u gebruik hebt gemaakt van een vlucht in het kader van ‘Bijzondere Bijstand Buitenland’. De kosten bedragen €300,- voor terugkeer binnen Europa en €900,- wanneer u terug bent gekomen vanuit een land buiten Europa.

Risicogebieden met betrekking tot uw veiligheid

Er zijn gebieden in Rusland, waar een verhoogd risico is op terroristische aanslagen, ontvoeringen, gewapende conflicten en niet ontplofte landmijnen. Deze gebieden zijn:

 • Tsjetsjenië;
 • Noord-Kaukasus (Dagestan en Ingoesjetië);
 • Kabardino-Balkarië & Elbrus-regio;
 • De grensgebieden van Stavropolski Kraj met Dagestan en Tsjetsjenië.

Door het geweld in deze gebieden is er een verhoogd veiligheidsrisico in de grotere steden van Rusland. Houdt dit in gedachten wanneer u bijvoorbeeld naar Moskou of St. Petersburg reist. In het verleden zijn deze steden vaker slachtoffer geworden van terroristische aanslagen. Wees alert op plaatsten waar veel mensen samenkomen, zoals vliegvelden en metrostations.

Diefstal in grote steden

Vooral in de grote steden van Rusland komen zakkenrollers en tasjesdieven voor. Ook zijn er steeds meer gewelddadige overvallen en bedreigingen met wapens in St. Petersburg. In het uitgaansleven moet u oppassen voor mensen die u een drankje aanbieden en opletten dat er niets in uw drankje wordt gedaan. Zo proberen ze u te drogeren om vervolgens u te kunnen beroven.

Gestolen kentekenplaten

Het komt steeds vaker voor dat kentekenplaten van buitenlanders worden gestolen in Moskou. Ze laten een briefje achter dat u de kentekenplaten tegen betaling terug kunt krijgen. De politie doet hier vrijwel niets aan.

Afgesloten en onbegaanbaar gebied

Het schiereiland Kamtsjatka is niet geopend voor buitenlanders. Petropavlovsk-Komchatskiy, Yelizovo, Paratunka en Termal’nyy zijn wel voor u geopend via de wegen die de steden verbind.

Let op: in gebieden waar code rood of oranje word afgeven kan de ambassade u niet of moeilijk helpen.

Misdaad

Er komen afrekeningen voor in het criminele circuit van Rusland, deze misdaden zijn niet gericht op buitenlanders.

Protesten

Er komen af en toe protesten voor in Rusland. De Russische autoriteiten treden hard op tegen deze protesten. Probeer wanneer mogelijk de protesten te ontwijken, politie houdt namelijk vaak ook voorbijganger aan.

Racisme

Het komt helaas nog steeds voor dat buitenlanders worden gediscrimineerd. Vooral mensen met een gekleurde huid worden vaak slachtoffer van racisme en moeten op hun hoede zijn voor vreemdelingenhaat.

Verkeer

Momenteel vliegen er geen reguliere internationale vluchten naar of vanaf Rusland. Door het sluiten van de grenzen is ook het (passagiers) treinverkeer voor onbepaalde tijd stil komen te liggen. Wilt u in Moskou of de regio daar omheen reizen met de auto? Dan dient u voordat u gebruik kunt maken van uw voertuig, een digitale QR-code aanvragen. Enkel mensen van dezelfde huishouding mogen bij elkaar in één auto zitten. Reizen met mensen die geen deel uitmaken van uw huishouden is verboden. Voor het verlaten van het huis te voet is geen digitale QR-code benodigd. Het huis mag alleen verlaten worden onder deze omstandigheden:

 • Om naar werk te gaan;
 • Om boodschappen te gaan doen;
 • Om het vuilnis buiten te zetten;
 • Om de hond uit te laten (max. 100 meter van de woning).

Noodnummer

Algemeen noodnummer: 112

Verkeert u in een noodsituatie? Neem dan direct contact op met het bovenstaande telefoonnummer.

Tot slot een aantal tips

 • Dataverkeer via een Russisch netwerk wordt gecontroleerd.

In de Russische wet is vastgelegd dat uw gegevens nagetrokken mogen worden, mogen worden geanalyseerd en opgeslagen. Ze kijken naar uw bel- en/of internet gedrag. Houdt dit in gedachten wanneer u gebruik maakt van het Russische netwerk.

 • Per auto naar Rusland

Volgens de Russische wetgeving mag u een auto uitsluitend voor tijdelijke import naar Rusland mee nemen. 

 • Seksuele geaardheid

In Rusland wordt homoseksualiteit over het algemeen niet geaccepteerd. Er is zelfs een wet die ‘propaganda van niet-traditionele seksuele relaties onder minderjarigen’ verbiedt. Deze wet is ook van kracht voor buitenlanders. Mensen die zich niet houden aan deze wet kunnen en geldboete, celstraf of uitzetting verwachten.

 • Militaire zones

Door middel van borden en omheiningen worden militaire zones aangegeven. Betreding van deze zones is verboden voor buitenlanders. Ook het maken van foto’s is strafbaar en u kunt hiervoor worden aangehouden.