Ooit in Canada gewoond? Misschien krijgt u geen eTA

Ooit in Canada gewoond? Misschien krijgt u geen eTA

Wij komen het regelmatig tegen: reizigers die een eTA Canada willen aanvragen maar deze niet krijgen. De reden hiervoor is dat deze reizigers ooit in Canada hebben gewoond en daar de status ‘permanent resident’ hebben gekregen. Heeft u deze status, dan kunt u geen eTA Canada aanvragen. Het is natuurlijk bijzonder vervelend als u hier pas achter komt op het moment dat u een eTA heeft aangevraagd en binnen korte termijn naar Canada wilt reizen. Al bij vertrek op het vliegveld wordt gecontroleerd of u over de juiste reispapieren beschikt. Heeft u geen eTA, dan mag de vliegmaatschappij u niet meenemen op de vlucht.

Wat is de status permanent resident

In de periode na de Tweede Wereldoorlog zijn er veel mensen vertrokken naar meer welvarende landen om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Naast Canada werd vaak gekozen voor vertrek naar Nieuw-Zeeland of Australië. Als immigrant in Canada kreeg men de status ‘permanent resident’ toegekend. Op dat moment natuurlijk fijn en ook nodig maar nu kan die status voor problemen zorgen. Een groot deel van de Canadese immigranten besloot later weer terug te keren naar hun thuisland. Zij verzuimden echter om hun status van permanent resident in Canada op te zeggen. En die status hebben zij dan nu nog steeds, zonder zich daarvan misschien bewust te zijn. Pas op het moment dat een eTA wordt aangevraagd, komt dit aan het licht.
Veel oud-immigranten hebben vrienden of familie in Canada wonen die zij graag willen bezoeken. Soms moet om minder plezierige redenen zoals een begrafenis snel worden afgereisd. Het is natuurlijk heel vervelend als u dan wordt geconfronteerd met het probleem dat u geen eTA krijgt.

Canada uitzicht bergen visum

Oplossingen

Er zijn vier verschillende oplossingen als u wordt geconfronteerd met het probleem dat u geen eTA Canada krijgt om de reden dat u in Canada nog de status permanent resident heeft. De oplossingen zijn echter allemaal tijdrovend en staan een snel vertrek naar Canada in de weg. Het is daarom verstandig om te overwegen uw verblijfsstatus op te zeggen. Wilt u dan op een later moment naar Canada, dan heeft u geen problemen bij het aanvragen van het eTA.

Oplossing 1: Aanvragen Canadees paspoort

Dit is een heel tijdrovende oplossing. U vraagt bij het Canadese consulaat in Nederland of België een Canadees paspoort aan. Hier zijn naast veel tijd ook kosten en aanvullende voorwaarden aan verbonden.

Oplossing 2: Aanvragen Permanent Travel Document

Heeft u de afgelopen vijf jaar minimaal twee jaar in Canada gewoond? U kunt dan gebruik maken van de mogelijkheid een Permanent Travel Document (PRTD) aan te vragen. Het PRTD kan bij elk Canadees Application Center worden aangevraagd en is een minder tijdrovende oplossing dan oplossing 1.

Oplossing 3: Laten vervallen van uw permanent resident status

Dit is een relatief simpele oplossing maar ook weer erg tijdrovend. U dient twee formulieren in te vullen en er zijn geen kosten aan verbonden. Daar staat tegenover dat het Canadees consulaat de formulieren doorgaans niet erg voortvarend behandeld en u dus misschien lang moet wachten. Een andere reden om niet te kiezen voor deze oplossing is dat opgebouwde rechten kunnen komen te vervallen. Bijvoorbeeld het recht op een pensioenuitkering. U dient dit voordat u besluit uw permanent resident status te laten vervallen goed na te gaan.

Oplossing 4: Reis via de Verenigde Staten
De laatste mogelijkheid om naar Canada te reizen zonder dat u een eTA kunt aanvragen is via de Verenigde Staten te reizen. Dit is wel een enigszins omslachtige manier. U vliegt naar een vliegveld in de VS dat dicht bij Canada ligt. U dient wel een ESTA Amerika aan te vragen. Vervolgens pakt u een auto of het openbaar vervoer en reist zo naar Canada. Reizigers met een Nederlands paspoort die over land naar Canada komen hebben geen eTA Canada nodig.

Onderneem vroegtijdig actie

Als u ooit in Canada heeft gewoond dan is het verstandig na te gaan of u wellicht nog steeds over de status permanent resident beschikt. In dat geval kunt u tijdig nadenken over te nemen stappen voor het geval u naar Canada wilt reizen. Het is natuurlijk uiterst vervelend als u al dan niet onverwacht naar Canada wilt en tegen problemen aanloopt wat uw eTA betreft.

Meer over het eTA Canada

Het eTA Canada is eenvoudig online aan te vragen, kost €19,95 per persoon en ontvangt u doorgaans nog dezelfde dag, via de mail. Alleen als u per vliegtuig reist is een eTA verplicht. U dient het eTA al te tonen voordat u vertrekt.

Om in aanmerking te komen dient u te voldoen aan bepaalde voorwaarden die onder meer uw paspoort, uw reisdoel en verblijfduur betreffen. Zo moet uw paspoort op de dag van vertrek uit Canada nog minimaal één dag geldig zijn en is een eTA alleen geschikt voor de reisdoelen toerisme, zaken en familiebezoek. U mag met een eTA Canada niet gaan werken in het land.

De geldigheid van een eTA Canada is 5 jaar maar korter als uw paspoort eerder verloopt. Met het eTA mag u maximaal 6 maanden aangesloten in het land verblijven en bij binnenkomst dient u in het bezit te zijn van een vliegticket naar een volgende bestemming of retourticket. Lees alles over de voorwaarden, geldigheid en andere informatie over het eTA Canada op onze website.