Indonesie introduceert e-visum in 2021

Indonesisch e-visum in 2021 beschikbaar voor Nederlandse reizigers

De regering van Indonesië heeft aangekondigd dat er binnenkort een e-visum wordt gelanceerd voor reizigers uit een aantal landen. Het e-visum vereenvoudigt het visumaanvraagproces voor reizigers. Het nieuwe online systeem vermindert het directe contact dat momenteel vereist is tijdens het visumaanvraagproces. Direct contact dient zoveel mogelijk te worden vermeden met het oog op de aanhoudende coronavirus-pandemie.

Binnenkomst en doorreis door Indonesië was al sinds begin april voor de meeste buitenlandse reizigers verboden. Behalve voor een bepaalde categorie reizigers; reizigers met een essentiële functie of reisdoel.

De Indonesische immigratiedienst heeft haar grenzen beperkt heropend voor buitenlandse reizigers waar de Indonesische regering regelingen mee heeft getroffen; de zogenoemde ‘Reciprocal Green Lane’-regeling. De Reciprocal Green Lane (RGL)-regeling vergemakkelijkt kortdurende essentiële zakelijke en officiële reizen tussen Indonesië en deelnemende landen.

De online visumaanvraag voor Indonesië zal voor het eerst beschikbaar zijn vanaf 15 oktober 2020 voor reizigers uit geselecteerde landen, maar het systeem zal naar verwachting in 2021 worden geïmplementeerd voor een breder scala aan nationaliteiten waaronder Nederland.

Voordelen van het online visum voor Indonesië

De lancering van het e-visum voor Indonesië betekent dat het land zich zal aansluiten bij een aantal andere landen in Zuidoost-Azië die al een eenvoudig online autorisatiesysteem hebben voor internationale reizigers, naast Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam.

De online visumaanvraag voor Indonesië vermijdt het risico van directe interactie tijdens de coronaviruspandemie die optreedt bij het aanvragen van een ambassade. Ook zal het visumaanvraagproces voor Indonesië aanzienlijk versnellen, van bezoekvisa tot een visum voor kort verblijf.

Visum Indonesië