e-visum

E-visum Rusland zonder uitnodiging beschikbaar vanaf 2021

Het initiatief voor een e-visum komt voort uit positieve ervaringen met het e-visum, dat sinds 2017 wordt uitgegeven aan staatsburgers van 18 landen in Azië en het Midden Oosten. Met dit e-visum mogen zij acht dagen in bepaalde aan China grenzende regio’s verblijven. Het Russische ministerie van Buitenlandse zaken heeft hiervoor een digitaal e-visum portaal in het leven geroepen.

Het nieuwe e-visum wordt geldig voor heel Rusland en zal in januari 2021 worden ingevoerd.

Het is de bedoeling dat het nieuwe e-visum in eerste instantie een single entry visum voor een verblijf van maximaal 16 dagen wordt. Het doel is om later ook multiple entry e-visa uit te geven.

Wie kan een e-visum Rusland aanvragen?

Paspoorthouders van China, Zuid-Korea, Japan, EU landen en niet EU-landen die wel Schengen lid zijn, komen in aanmerking voor het e-visum voor Rusland.

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten kunnen het e-visum niet aanvragen.

In het begin wordt het e-visum beschikbaar gesteld voor reizigers die Rusland betreden via grotere steden als Moskou, Sint Petersburg, Sotsji en een aantal andere. Het aantal luchthavens en grensovergangen met de benodigde apparatuur voor het e-visum zal vervolgens worden uitgebreid.

Het e-visum is sinds 1 juli 2019 al beschikbaar voor reizen naar de regio Kaliningrad.

Voordelen van het elektronische visum

Het nieuwe e-visum voor Rusland heeft een aantal voordelen ten opzicht van het huidige visum:

  • De aanvraag verloopt volledig online. U hoeft uw paspoort dus niet op te sturen of langs te brengen, maar u kunt alle benodigde bestanden digitaal aanleveren.
  • Het e-visum wordt goedkoper. De exacte prijs is nog niet bekend gemaakt, maar dat de prijs lager wordt dan die van een regulier visum voor Rusland staat vast.
  • U heeft geen uitnodigingsbrief nodig. Deze uitnodiging is nu voor alle soorten visa verplicht. Voor het e-visum wordt geen uitnodiging gevraagd.

Reizen met een regulier visum

Reist u naar Rusland voor januari 2021? Dan kunt u nog geen gebruik maken van het e-visum, maar een regulier visum aanvragen. Via deze website kunt u een Rusland visum aanvragen zonder dat u zelf naar de ambassade hoeft te reizen. Uw paspoort en de overige benodigde documenten stuurt u aangetekend naar ons toe, of laat u door onze koerier ophalen. Wij zorgen er vervolgens voor dat u uw Rusland visum in uw paspoort krijgt en uw paspoort weer terug ontvangt.