Nieuw Russisch e-visum: bezoek heel Rusland

Inwoners van 52 landen, waaronder EU-lidstaten (inclusief Nederland, België en Duitsland), China en India, zouden vanaf 1 januari 2021 kunnen profiteren van nieuwe uniforme e-visa voor het hele Russische grondgebied. Houders van e-visum kunnen Rusland binnenkomen voor toeristische, zakelijke en andere persoonlijke redenen zodra de opschorting die er vanwege het coronavirus kwam is opgeheven.

Welke Russische e-visa waren voorheen beschikbaar?

Voorheen waren alleen specifieke e-visa beschikbaar voor 3 Russische bestemmingen:

  • Het Verre Oosten

  • De oblast Kaliningrad

  • De regio Sint-Petersburg en Leningrad

Elektronische visa zijn een enorm succes dankzij hun gemak, betaalbaarheid en veel kortere wachttijden. Daarom heeft de regering nu besloten om een uniform e-visum te lanceren dat zich uitstrekt over het hele Russische grondgebied en de houder ervan in staat stelt om alle regio's van de Federatie te bezoeken.

Vereiste documenten voor de Russische e-visum applicatie

  • Een ingevuld online aanvraagformulier

  • Een kopie van een geldig paspoort. Het paspoort moet worden afgegeven door een in aanmerking komend land en moet ten minste één blanco pagina voor postzegels bevatten. De geldigheid van het paspoort moet minimaal 6 maanden zijn vanaf de datum van aanvraag

  • Een recente kleurenfoto in paspoort stijl, genomen tegen een witte achtergrond (verhouding: 3,5 x 4,5)

  • Een geldige ziektekostenverzekering voor de duur van het verblijf in Rusland 

Wat is het verschil tussen het regionale e-visum en het Russische algemene e-visum?

Geldigheid e-visum: meer tijd in Rusland

Hoewel de regionale geldigheidsduur van het e-visum 30 dagen is, mochten houders van een e-visum slechts een verblijf van maximaal 8 dagen in Rusland vanaf het moment dat ze voor het eerst het land binnenkwamen.

Met het nieuwe uniforme e-visum kunnen buitenlanders tot 16 dagen in het land blijven. Bovendien blijft het 60 dagen geldig vanaf de dag dat het is goedgekeurd. Dit is vooral handig voor diegenen die meer dan één stad willen verkennen en / of in Rusland willen aankomen na een lange vlucht vanuit een ver land.

Ruimer reisgebied: niet-regiospecifieke visa

De regionale e-visa voor het Verre Oosten, Sint-Petersburg en Kaliningrad boden alleen toegang tot een specifieke Russische regio. Na hun bezoek, moesten buitenlanders Rusland verlaten via een grensdoorlaatpost die tot dezelfde regio behoort waar ze binnenkwamen. Als de buitenlandse reizigers een ander deel van het land wilden bezoeken (bijvoorbeeld Sint-Petersburg en Moskou), dienden ze een ander visum aan te vragen.

Het nieuwe uniforme e-visum is van toepassing op alle steden in Rusland. Dit geeft toeristen veel meer bewegingsvrijheid. De enige uitzondering vormt afgescheiden gebieden en voorzieningen waarvoor schriftelijke toestemming is vereist.

Het aantal toegangspunten dat in aanmerking komt voor het uniforme elektronische visum is ook verhoogd en bezoekers kunnen Rusland verlaten en binnenkomen vanaf elk van de relevante kruispunten.

Hoe bezoekt u Rusland met een e-visum?

De aanvraag van het nieuwe elektronische visum voor Rusland is zeer eenvoudig

Zodra het verzoek is goedgekeurd, wordt het visum elektronisch naar de vakantieganger gestuurd. Het is belangrijk om de bevestiging af te drukken of een digitale kopie op een mobiel apparaat te bewaren voordat u naar Rusland reist.

Bezoekers moeten dan het visum bij zich hebben en aan de grens aan de Russische immigratieambtenaren presenteren.

Premier Mikhail Mishustin keurde een lijst goed met 29 in aanmerking komende grensdoorlaatposten om Rusland binnen te komen met een e-visum. Deze omvatten zee-, land- en luchthaven overgangen.

Waarom lanceert Rusland het nieuwe visum?

De thuisbasis van 23 UNESCO-werelderfgoedlocaties en beroemd om zijn unieke architectuur en verbluffende natuurlijke schoonheid, Rusland is nu al het negende meest bezochte land ter wereld.

Houd het actuele Russische reisadvies in de gaten

We zullen ervoor zorgen dat we u op de hoogte houden zodra we updates verkrijgen. Lees ook het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over Rusland voordat u een reis plant. Uitgebreide informatie kunt u ook terugvinden op onze E-visums.nl pagina reisadvies Rusland.

Bent u in Rusland of heeft u op korte termijn een reis gepland staan van of naar Rusland? Dan raden wij u aan contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij of touroperator.

Zodra Rusland weer de grenzen voor reizigers met de niet-Russische nationaliteit heropent kunt u bij E-visums.nl snel en eenvoudig een visum Rusland aanvragen.