Reisadvies Australië

Reisadvies Australië

Belangrijk (laatste update 19-03-2020)

De overheid van Australië neemt maatregelen om verspreiding van het Coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen zeer snel wijzigen. Dit betekend dat er sancties kunnen zijn voor het in- of uitreizen of er kunnen in het dagelijkse leven beperkingen kunnen zijn.

 • In heel Australië geldt nu: Alleen noodzakelijke reizen.
 • Door de uitbraak van het corona virus zijn er medische controles op de luchthaven.
 • Alle inkomende reizigers moeten zichzelf 14 dagen isoleren.
 • Wanneer u op doorreis bent of u een tussenstop in Australië maakt, moet u in uw verblijf uzelf isoleren tot dat u de overstap maakt óf u moet op het luchthaven blijven.
 • Wanneer u ondanks het reisadvies toch naar Australië afeist raden we u aan om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij. Het kan gevolgen hebben voor de dekking van uw verzekering.
 • Was regelmatig uw handen, snuit uw neus in papieren zakdoek, gooi het daarna weg en was u handen daarna goed. Raadpleeg onmiddellijk een art als u vermoed of symptomen heeft van het corona virus (COVID-19)
 • Lees altijd de laatste informatie over wijzigingen in het luchtvaartverkeer op International Air Transport Association (IATA)

Kan ik een visumaanvraag indienen voor Australie?

Op het huidige moment is het nog steeds mogelijk om een eTA/ E-visitor visum aan te vragen. We merken momenteel dat veel aanvragen langer duren dan normaliter. Het visum is één jaar geldig om Australië in te reizen. Wanneer u Australië in reist gaat de geldigheid van aantal dagen verblijf in.

Kan ik het visum gebruiken tijdens de corona situatie?

Australië laat momenteel geen reizigers meer toe. Ook niet voor een overstap. Dit geldt ook als u al een visum heeft aangeschaft. Er kunnen twee uitzonderingen zijn:

 • Mensen die Australische nationaliteit hebben of een tijdelijk verblijfsvergunning hebben.
 • Directe familie van personen met Australische nationaliteit of tijdelijke verblijfsvergunning.

Waar kan ik de schade van COVID-19 verhalen?

Het is op dit moment niet duidelijk waar u financiële de schade kan verhalen. Sommige reisverzekeraars keren de schade die als gevolg van Coronavirus ontstaat uit. Ook zijn er verzekeraars die hebben gemeld dat ze niet in staat zijn om alle schade te vergoeden omdat er geen voldoende geld hiervoor is. Visums die zijn uitgegeven en al zijn aangevraagd bij de overheid kunnen niet geannuleerd worden. De overheid van Australië neemt geen visums terug, restitueert het bedrag niet terug en willen het visum wijzigen

Algemeen reisadvies Australie

Het doel van dit reisadvies is u te informeren over de veiligheid in Australië en daarnaast vindt u algemene en praktische tips. We gaan in op de volgende onderwerpen:

 • Natuurgeweld
 • Gezondheidssituatie
 • Visum
 • Terrorisme
 • Criminaliteit
 • In geval van nood

Reisadvies Australië vliegtuig uitzicht

Natuurgeweld

In de periode van oktober tot en met maart is er een risico op bosbranden. Hierdoor kan het zijn dat in sommige delen van het land de luchtkwaliteit wat slechter is. Voor jonge kinderen en mensen met longklachten kan de rooknevel zeer schadelijk zijn.

Helaas komen overstromingen jaarlijks voor in Australië. Het noodnummer van de staten Queensland, New South Wales en Victoria voor overstromingen, stormen of vloedgolven is: 132 500

Volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten op, houdt de weerberichten in de gaten en volg het nieuw op lokale radio AM666.

Gezondheidssituatie

Om verspreiding van het corona virus (COVID-19) tegen te gaan in Australië zijn alleen noodzakelijk reizen naar Australië toegestaan.

De gezondheidssituatie is normaal gesproken te vergelijken met die in Nederland.

Visum

Wanneer u noodzakelijkerwijs naar Australië wilt reizen, dan bent u verplicht een (e-)visum voor Australië aan te vragen. 

Terrorisme

Op dit moment schat de overheid van Australië de terrorisme bedreiging in als: Waarschijnlijk.

Criminaliteit

In grote steden en gebieden in het binnenland komen vooral berovingen, straatcriminaliteit en autodiefstal voor.

In geval van nood

Algemeen alarmnummer in Australië is: 000

De Nederlandse ambassade in Canberra is 24 uur per dag 7 dagen in de week bereikbaar via onderstaande contactgegevens:

Telefoonnummer:+61262733386

Mail adres: can@minbuza.nl

Visum Australië