Corona en het reisadvies voor Australië: de impact op visums
De overheid van Australië neemt strenge maatregelen om verspreiding van het Coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen zeer snel wijzigen. Dit betekent dat er sancties kunnen zijn voor het in- of uitreizen of er kunnen in het dagelijkse leven beperkingen kunnen zijn.
-
In heel Australië geldt nu: alleen noodzakelijke reizen.
-
Door de uitbraak van het coronavirus zijn er medische controles op de luchthaven.
-
Alle inkomende reizigers moeten zichzelf 14 dagen isoleren vanaf het moment van aankomst.
-
Wanneer u op doorreis bent of u een tussenstop in Australië maakt, moet u in uw verblijf uzelf isoleren tot dat u de overstap maakt óf u moet op de luchthaven in de transitzone verblijven.
-
Wanneer u ondanks het reisadvies toch naar Australië afeist raden we u aan om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij. Het kan gevolgen hebben voor de dekking van uw verzekering.
-
Was regelmatig uw handen met zeep, snuit uw neus in een papieren zakdoek, gooi het daarna weg en was u handen daarna goed.
-
Raadpleeg onmiddellijk een arts wanneer u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met luchtwegklachten heeft.
-
Ga alleen bij noodzaak naar buiten, houd dan gepaste afstand tot anderen (1,5 meter).
-
Lees altijd de laatste informatie over wijzigingen in het luchtvaartverkeer op International Air Transport Association (IATA).
Australië en corona: wat is de situatie nu?
Het aantal besmettingen is alweer een tijdje relatief laag. Inmiddels staat de teller in totaal op 28.000 coronagevallen, waarvan bijna 908 patiënten zijn overleden. In vergelijking met andere landen lijken de autoriteiten in Australië de situatie redelijk onder controle te hebben. Dat komt onder meer door de strenge maatregelen die ze nemen. De actuele corona-situatie in Australie bekijkt u via de statistieken van Google. Hier vind je onder meer dagelijkse besmettingscijfers in het land.
Kan ik een visumaanvraag indienen voor Australië?
Op dit moment heeft de overheid van Australië besloten e-visa aanvragen tijdelijk niet in behandeling te nemen. Heeft u een reis naar Australië gepland op een later moment en verwacht u dan weer te kunnen reizen, dan kunt u natuurlijk wel alvast uw visum voor Australië aanvragen bij ons. Wij zorgen er dan voor dat, indien de overheid op dat moment aanvragen weer in behandeling neemt, uw visum tijdig wordt aangevraagd.
Houdt u er wel rekening mee dat de verwerkingstijd van uw visumaanvraag straks mogelijk langer duurt dan u gewend bent, namelijk langer dan 72 uur vanaf het moment van indienen bij de overheid. Het visum voor Australië is één jaar geldig. Wanneer u Australië inreist gaat de geldigheid van uw visum in. Voor een reeds uitgegeven visum kan helaas geen restitutie plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor een visumaanvraag die al ter controle ligt bij de overheid.
Wanneer kan ik met een visum weer reizen naar Australië?
Momenteel is er nog niets bekend over wanneer u weer met een normaal visum naar Australië kunt reizen. De grenzen gaan dit jaar waarschijnlijk niet meer open voor buitenlandse reizigers. Op het moment wordt er door de Australische autoriteiten gekeken of het inreisverbod voor studenten en langetermijnbezoekers binnenkort kan worden versoepeld. Toeristen en zakenreizigers moeten waarschijnlijk langer wachten voordat ze weer naar Australië kunnen reizen.
Kan ik mijn visum gebruiken tijdens de coronamaatregelen?
Australië laat momenteel geen reizigers meer toe. Dit geldt ook als u al een visum heeft aangeschaft. Er kunnen een aantal uitzonderingen zijn:
-
Mensen die Australische nationaliteit hebben of een tijdelijk verblijfsvergunning hebben.
-
Directe familie van personen met een Australische nationaliteit of tijdelijke verblijfsvergunning.
-
Personen met een andere nationaliteit (bijv. Nieuw-Zeeland), maar die wel in Australië woonachtig zijn en directe familie hiervan.
-
Geaccrediteerde diplomaten die momenteel in Australië wonen en hun directe familie.
-
Wettelijke voogden.
Als u aan bovenstaande uitzonderingen voldoet, mag u dus wel naar Australië reizen. U heeft dan naast een geldig visum, ook nog toestemming nodig van de immigratiedienst. Voor die toestemming moet u kunnen bewijzen dat u aan de gestelde voorwaarden voldoet. U moet de toestemming minimaal 2 weken van tevoren en niet langer dan 3 maanden voor uw reis naar Australië aanvragen.
Naast de speciale toestemming van de immigratiedienst, moet u voor vertrek ook nog een verklaring invullen: de Australia Travel Declaration. Dat moet u ook als u alleen in Australië overstapt. Met behulp van die verklaringen verzamelt de Australische overheid de contact-, vlucht- en gezondheidsgegevens van binnenkomende reizigers. Na aankomst moet u vervolgens in een aangewezen faciliteit zoals een hotel bij de luchthaven 14 dagen in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt als u met een quarantainevrije vlucht uit Nieuw-Zeeland arriveert.
Is een tussenstop maken nog mogelijk?
Bij hoge uitzondering wordt er toestemming gegeven voor het maken van een overstap in Australië. Om een transit via Australië te regelen voor een intercontinentale vlucht, dient u contact op te nemen met CG Sydney. Deze procedure duurt doorgaans twee werkdagen en er is geen garantie dat het lukt. Contacteer voor hulp naar SYD-CA@minbuza.nl. Tijdens een mogelijke overstap wordt er wel van u verlangt dat u in de transitzone blijft en niet de luchthaven verlaat.
Is reizen (met auto of vliegtuig) binnen Australië mogelijk?
Sommige deelstaten hebben aangekondigd dat hun binnengrenzen gesloten zijn voor niet-essentiële reizen. Het gaat hierbij om de volgende deelstaten:
-
Western Australia
-
South Australia
-
Tasmanië
-
Queensland
Reizigers die toch de grenzen met deze deelstaten betreden, worden voor 14 dagen in quarantaine geplaatst. De luchthavens van Sydney en Melbourne zijn nog geopend en bereikbaar voor binnenlandse vluchten.
Bent u gestrand in Australië?
Als u zich momenteel in het Australië bevindt raadt de Nederlandse overheid u aan om alleen indien noodzakelijk te blijven. Wilt u niet terug naar huis? Neem dan contact op met uw verzekering of de dekking nog kracht is nu er sprake is van een negatief reisadvies. Zorg er daarnaast voor dat u als u wilt blijven over een geldig visum beschikt. Dreigt u visum te verlopen? Vraag dan op tijd een nieuwe aan. Er zijn speciale ‘bridging visa’ die u sneller toegekend krijgt en daarom een goede tijdelijke oplossing is als uw nieuwe visum op zich laat wachten.
Normaal gesproken zijn er bepaalde type visums die u tijdens een verblijf in Australië niet kunt aanvragen. Door de huidige situatie met het coronavirus kunt u daarvoor nu een uitzondering aanvragen bij de immigratiedienst. Verloopt u visum tijdens uw verblijf in Australië en komt u niet in aanmerking voor een ander visum? En kunt u het land vanwege de reisbeperkingen niet verlaten? Dan kunt u een COVID-19 Pandemic event visa aanvragen.
Wilt u wel terug naar huis? Dan adviseert de rijksoverheid u om u aan te melden en te registreren bij de ambassade. Dit kunt u doen via Nederland Wereldwijd website. Heeft u zich geregistreerd en het land inmiddels verlaten, vergeet u zich dan niet uit te schrijven. Voor hulp bij het registreren en eventuele andere vragen kunt u bellen met het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het telefoonnummer +31 247 247 247. Zij helpen u graag en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Wat zijn de coronaregels in Australië?
Als u al in Australië bent en niet terug kunt of wilt keren naar huis, dan gelden momenteel de volgende coronaregels:
-
Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen.
-
Vermijd sociale contacten, zeker met kwetsbare personen.
-
Was met grote regelmaat uw handen met zeep. Doe dit minimaal 20 seconden.
-
Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
-
Raak uw gezicht zo min mogelijk aan.
-
Heeft u klachten? Zoek medische hulp en laat u testen.
Coronatesten en behandelingen zijn gratis in Australië.
Waar kan ik de schade van COVID-19 verhalen?
Het is op dit moment niet duidelijk waar u de financiële schade kan verhalen. Sommige reisverzekeraars keren de schade die als gevolg van het coronavirus ontstaat uit. Ook zijn er verzekeraars die hebben gemeld dat ze niet in staat zijn om alle schade te vergoeden omdat hiervoor niet voldoende geld beschikbaar is. Visums die zijn uitgegeven en al zijn aangevraagd bij de overheid kunnen niet worden geannuleerd. De overheid van Australië neemt geen visums terug, restitueert het bedrag niet kan geen visums wijzigen.
Algemeen reisadvies Australie
Het doel van dit reisadvies is u te informeren over de veiligheid in Australië en daarnaast vindt u op deze pagina algemene- en praktische tips. We gaan in op de volgende onderwerpen:
- Natuurgeweld
- Gezondheidssituatie
- Visum
- Terrorisme
- Criminaliteit
- In geval van nood
Natuurgeweld
In de periode van oktober t/m maart is er een hoog risico op bosbranden. Hierdoor kan het zijn dat in sommige delen van het land de luchtkwaliteit slechter is. Voor jonge kinderen en mensen met longklachten kan de rooknevel zeer schadelijk zijn.
Helaas komen overstromingen jaarlijks voor in Australië. Het noodnummer van de staten Queensland, New South Wales en Victoria voor overstromingen, stormen of vloedgolven is: 132 500
Volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten op, houd de weerberichten in de gaten en volg het nieuws via de lokale radio AM666.
Gezondheidssituatie
Om verspreiding van het corona virus (COVID-19) tegen te gaan in Australië zijn alleen noodzakelijk reizen naar Australië toegestaan. De gezondheidssituatie is onder normale omstandigheden te vergelijken met die in Nederland.
Visum
Wanneer u noodzakelijkerwijs naar Australië wilt reizen, dan bent u verplicht een (e-)visum voor Australië aan te vragen.
Terrorisme
Op dit moment schat de overheid van Australië de terrorisme bedreiging in als: Waarschijnlijk.
Criminaliteit
In grote steden en gebieden in het binnenland komen vooral berovingen, straatcriminaliteit en autodiefstal voor.
In geval van nood
Algemeen alarmnummer in Australië is: 000
De Nederlandse ambassade in Canberra is 24 uur per dag 7 dagen in de week bereikbaar via onderstaande contactgegevens:
Telefoonnummer:+61262733386
E-mailadres: can@minbuza.nl