Reisadvies Australië

Reisadvies Australië

Belangrijk (laatste update 19-05-2020)

De overheid van Australië neemt maatregelen om verspreiding van het Coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. Deze maatregelen kunnen zeer snel wijzigen. Dit betekend dat er sancties kunnen zijn voor het in- of uitreizen of er kunnen in het dagelijkse leven beperkingen kunnen zijn.

 • In heel Australië geldt nu: Alleen noodzakelijke reizen;
 • Door de uitbraak van het corona virus zijn er medische controles op de luchthaven;
 • Alle inkomende reizigers moeten zichzelf 14 dagen isoleren vanaf het moment van aankomst;
 • Wanneer u op doorreis bent of u een tussenstop in Australië maakt, moet u in uw verblijf uzelf isoleren tot dat u de overstap maakt óf u moet op de luchthaven in de transitzone verblijven;
 • Wanneer u ondanks het reisadvies toch naar Australië afeist raden we u aan om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij. Het kan gevolgen hebben voor de dekking van uw verzekering;
 • Was regelmatig uw handen met zeep, snuit uw neus in papieren zakdoek, gooi het daarna weg en was u handen daarna goed; 
 • Raadpleeg onmiddellijk een arts wanneer u koorts (hoger dan 38 graden) in combinatie met luchtwegklachten heeft;
 • Ga alleen bij noodzaak naar buiten, houd dan gepaste afstand tot anderen (1,5 meter);
 • Lees altijd de laatste informatie over wijzigingen in het luchtvaartverkeer op International Air Transport Association (IATA).

Kan ik een visumaanvraag indienen voor Australie?

Op dit moment heeft de overheid van Australië besloten e-visa aanvragen tijdelijk niet in behandeling te nemen. Heeft u een reis naar Australië gepland op een later moment en verwacht u dan weer te kunnen reizen, dan kunt u natuurlijk wel alvast uw visum voor Australië aanvragen bij ons. Wij zorgen er dan voor dat, indien de overheid op dat moment aanvragen weer in behandeling neemt, uw visum tijdig wordt aangevraagd. Houdt u er wel rekening mee dat de verwerkingstijd van uw visumaanvraag straks mogelijk langer duurt dan u gewend bent, namelijk langer dan 72 uur vanaf het moment van indienen bij de overheid. Het visum voor Australië is één jaar geldig. Wanneer u Australië inreist gaat de geldigheid van uw visum in. Voor een reeds uitgegeven visum kan helaas geen restitutie plaatsvinden. Hetzelfde geldt voor een visumaanvraag die al ter controle ligt bij de overheid.

Kan ik het visum gebruiken ten tijde van de Corona maatregelen?

Australië laat momenteel geen reizigers meer toe. Dit geldt ook als u al een visum heeft aangeschaft. Er kunnen een aantal uitzonderingen zijn:

 • Mensen die Australische nationaliteit hebben of een tijdelijk verblijfsvergunning hebben.
 • Directe familie van personen met Australische nationaliteit of tijdelijke verblijfsvergunning.
 • Personen met een andere nationaliteit (bijv. Nieuw-Zeeland), maar wel in Australië woonachtig zijn en directe familie hiervan.
 • Geaccrediteerde diplomaten die momenteel in Australië wonen en hun directe familie.
 • Wettelijke voogden.

Is een tussenstop maken nog mogelijk?

Bij hoge uitzondering wordt er toestemming gegeven voor het maken van een overstap in Australië. Om een transit via Australië te regelen voor een intercontinentale vlucht, dient u contact op te nemen met CG Sydney.  Deze procedure duurt doorgaans twee werkdagen en er is geen garantie dat het lukt. Contacteer voor hulp naar SYD-CA@minbuza.nl. Tijdens een mogelijke overstap wordt er wel van u verlangt dat u in de transitzone blijft en niet de luchthaven verlaat.

Is reizen (met auto of vliegtuig) binnen Australië mogelijk?

Sommige deelstaten hebben aangekondigd dat hun binnengrenzen gesloten zijn voor niet-essentiële reizen. Het gaat hierbij om de volgende deelstaten:

 • Western Australia
 • South Australia
 • Tasmanië
 • Queensland

Reizigers die toch de grenzen met deze deelstaten betreden, worden voor 14 dagen in quarantaine geplaatst. De luchthavens van Sydney en Melbourne zijn nog geopend en bereikbaar voor binnenlandse vluchten.     

Bent u gestrand in Australië?   

Als u zich momenteel in het buitenland bevindt is het misschien niet mogelijk om terug te reizen naar Nederland. De rijksoverheid adviseert u om zich aan te melden en te registreren bij de ambassade. Dit kunt u doen via Nederland Wereldwijd website. Heeft u zich geregistreerd en het land inmiddels verlaten, vergeet u zich dan niet uit te schrijven. Voor hulp bij het registreren en eventuele andere vragen kunt u bellen met het callcenter van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het telefoonnummer +31 247 247 247. Zij helpen u graag en zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Waar kan ik de schade van COVID-19 verhalen?

Het is op dit moment niet duidelijk waar u financiële de schade kan verhalen. Sommige reisverzekeraars keren de schade die als gevolg van Coronavirus ontstaat uit. Ook zijn er verzekeraars die hebben gemeld dat ze niet in staat zijn om alle schade te vergoeden omdat hiervoor niet voldoende geld beschikbaar is. Visums die zijn uitgegeven en al zijn aangevraagd bij de overheid kunnen niet geannuleerd worden. De overheid van Australië neemt geen visums terug, restitueert het bedrag niet kan geen visums wijzigen.

Algemeen reisadvies Australie

Het doel van dit reisadvies is u te informeren over de veiligheid in Australië en daarnaast vindt u op deze pagina algemene- en praktische tips. We gaan in op de volgende onderwerpen:

 • Natuurgeweld
 • Gezondheidssituatie
 • Visum
 • Terrorisme
 • Criminaliteit
 • In geval van nood

Reisadvies Australië vliegtuig uitzicht

Natuurgeweld

In de periode van oktober t/m maart is er een hoog risico op bosbranden. Hierdoor kan het zijn dat in sommige delen van het land de luchtkwaliteit slechter is. Voor jonge kinderen en mensen met longklachten kan de rooknevel zeer schadelijk zijn.

Helaas komen overstromingen jaarlijks voor in Australië. Het noodnummer van de staten Queensland, New South Wales en Victoria voor overstromingen, stormen of vloedgolven is: 132 500

Volg altijd de adviezen van de lokale autoriteiten op, houd de weerberichten in de gaten en volg het nieuws via de lokale radio AM666.

Gezondheidssituatie

Om verspreiding van het corona virus (COVID-19) tegen te gaan in Australië zijn alleen noodzakelijk reizen naar Australië toegestaan. De gezondheidssituatie is onder normale omstandigheden te vergelijken met die in Nederland.

Visum

Wanneer u noodzakelijkerwijs naar Australië wilt reizen, dan bent u verplicht een (e-)visum voor Australië aan te vragen. 

Terrorisme

Op dit moment schat de overheid van Australië de terrorisme bedreiging in als: Waarschijnlijk.

Criminaliteit

In grote steden en gebieden in het binnenland komen vooral berovingen, straatcriminaliteit en autodiefstal voor.

In geval van nood

Algemeen alarmnummer in Australië is: 000

De Nederlandse ambassade in Canberra is 24 uur per dag 7 dagen in de week bereikbaar via onderstaande contactgegevens:

Telefoonnummer:+61262733386
E-mailadres: can@minbuza.nl

Visum Australië