Reisadvies India

Reisadvies India

Belangrijk (laatste update 27-03-20)

Op 13 maart 2020 heeft de overheid van India maatregelen aangekondigd vanwege het coronavirus, ook wel Covid-19 genoemd. Hiermee nam India als één van de eerste landen het voortouw in het opleggen van reisbeperkingen aan reizigers.

Reizen van en naar India

Tussen 22 maart 2020 en 29 maart 2020 is het niet mogelijk om van en naar India te vliegen. De overheid heeft alle vluchten voor deze periode geannuleerd. Uitzondering hierop zijn vrachtvluchten en vluchten voor het vervoeren van medewerkers van luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast hebben de autoriteiten aangekondigd dat het land vanaf 25 maart t/m 14 april in ‘lockdown’ gaat. De situatie in India veranderd van dag tot dag en ook iedere regio kan de gestelde maatregelen anders toepassen en handhaven. Wilt u binnen deze periode toch reizen binnen India? Houdt u dan het lokale nieuws nauwlettend in de gaten. Op dit moment is het nog niet bekend hoe lang deze maatregelen van kracht zullen zijn.

(E-)visum India

Beschikt u over een reeds goedgekeurd (e-)visum voor India en verloopt de geldigheidstermijn van uw visum voor India op korte termijn? Dan kunt u uw visum voor India verlengen tot 15 april 2020. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Wilt u een nieuw visum voor India aanvragen, dan is dat mogelijk via onze website. Op dit moment worden aanvragen door de immigratiedienst van India door de recente ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus, echter niet direct in behandeling genomen (opgeschort). Wij zullen uw aanvraag daarmee in de wacht zetten. Uw aanvraag wordt in behandeling genomen, zodra er meer duidelijkheid is omtrent het reizen in India.

Is uw reeds toegekende visum voor India verlopen en heeft u hier vanwege de inreisbeperkingen geen gebruik van kunnen maken, dan worden de kosten niet vergoedt door de immigratiedienst in India. Wij kunnen dan ook helaas de kosten voor reeds afgegeven visa niet restitueren.

Vlag reisadvies India

Algemeen reisadvies

Op dit moment is het algemeen reisadvies voor India aangepast naar de kleur oranje. Dit houdt in dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aanraadt om alleen voor noodzakelijke gevallen naar het land af te reizen.

Veiligheid

 • In de deelstaat Tripura is de veiligheidssituatie verbeterd. Voor dit gebied geldt nu het advies "let op, er zijn veiligheidsrisico’s".
 • In heel India geldt een verhoogde terrorismedreiging. In het verleden zijn publieke plaatsen het doelwit geweest van terroristische aanslagen. Wees alert op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals restaurants en hotels, stations, festivals, winkelcentra en markten.
 • In India komen regelmatig demonstraties en massale bijeenkomsten voor die kunnen leiden tot geweld. Er vallen hierbij soms doden, bijvoorbeeld door verdrukking in mensenmassa’s of door geweld. Vermijd daarom demonstraties en andere massale bijeenkomsten.
 • Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. U bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid als u besluit naar India te reizen.

Verkeersveiligheid

In India is het gedrag van andere weggebruikers onvoorspelbaar en u kunt dan ook terecht komen in onveilige situaties. Wees heel voorzichtig in het verkeer; het aantal verkeersslachtoffers ligt in India een stuk hoger dan in Europa. 

Onveilige gebieden

Er zijn in India verschillende onveilige gebieden waar u niet mag reizen of het reisadvies "alleen reizen als dit noodzakelijk is" geldt. Daarnaast zijn er veiligheidsrisico’s voor de overige gebieden in India.

Reisadviezen onveilige gebieden:

 • De grens aan de Indiase zijde wordt sinds de terroristische aanslag van 1 juli 2016 in Dhaka (Bangladesh) extra bewaakt. Dit is om te voorkomen dat terroristen vanuit Bangladesh de grens oversteken.
 • Reis niet naar het grensgebied van India met Pakistan. Maak indien nodig gebruik van de officiële grensovergang Wagah, bij de plaats Amritsar in de deelstaat Punjab.
 • De grens tussen India en Pakistan is op sommige plekken niet gemarkeerd: in de Thar-woestijn en andere delen van Rajasthan en Gujarat bijvoorbeeld. Het benaderen en zeker het (illegaal) overgaan van deze grens kan levensgevaarlijk zijn.
 • Reis niet naar het gebied rond de bestandslijnen tussen India en Pakistan en tussen India en China omdat in deze zones het leger actief is en regelmatig schietincidenten voorkomen.
 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaat Jammu en Kasjmir. Er is sprake van een onvoorspelbare veiligheidssituatie waarbij het vooral gaat om de Kasjmir-vallei en de directe omgeving. Er is een groeiend aantal toeristen dat naar de Kasjmir-vallei reist hoewel de veiligheidssituatie kwetsbaar is.
 • Wees er alert op dat er regelmatig een avondklok wordt ingesteld en soms worden telefoon- en internetverbindingen geblokkeerd.
 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaten Tripura, Nagaland en Manipur. In deze gebieden zijn verschillende rebellengroepen actief die zorgen voor gewelddadigheden waaronder bomaanslagen en ontvoeringen.
 • Er gelden veiligheidsrisico’s voor reizen naar de gebieden buiten de steden in de deelstaten Bihar, Jharkhand, Odisha, Chattisgarh, West-Bengal, het uiterste noorden van Andhra Pradesh en het uiterste oosten van Maharashtra. In deze gebieden zijn rebellengroepen actief die aanslagen plegen op de politie, veiligheidstroepen en overheidsmedewerkers.

Er gelden veiligheidsrisico’s binnen de deelstaat Jammu en Kasjmir:

 • Binnen de steden Jammu en Srinagar, maar alleen als u hiernaartoe vliegt.
 • Tussen de steden Jammu en Srinagar, maar alleen via de nationale hoofdweg.
 • Binnen de regio Ladakh; maar alleen wanneer u per vliegtuig via de stad Leh aankomt, of anders over de weg via de stad Manali. Reis niet over de weg via de stad Srinagar.
 • Er gelden veiligheidsrisico’s voor de deelstaat Assam.
 • Er gelden veiligheidsrisico’s voor noordoost India.
 • Er zijn regelmatig veiligheidsincidenten bij de grenzen met Bangladesh, Myanmar en China.

Reisbeperkingen

De "protected areas" of "restricted areas" zijn regio’s in India waar extra eisen worden gesteld aan vergunningen voor buitenlandse toeristen. Als u deze regio’s wilt bezoeken dan heeft u een Protected Area Permit (PAP) of Restricted Area Permit (RAP) nodig. Deze vergunning kunt u aanvragen bij een ambassade of het het consulaat van India in het buitenland of bij het Ministry of Home Affairs (Foreigners Division) Jaisalmer House, 26 Man Singh Road in New Delhi. De aanvraag van een PAP of RAP kan weken duren, houd hier rekening mee. Als u deze gebieden zonder vergunning bezoekt kan hierop een zware straf volgen.

In de volgende gebieden heeft u een PAP of RAP nodig:

 • De deelstaten Arunachal Pradesh en Sikkim;
 • Delen van de deelstaat Himachal Pradesh (bij de grens met China);
 • Delen van de deelstaat Uttarakhand (bij de grens met China);
 • Delen van de deelstaat Rajasthan (bij de grens met Pakistan);
 • Delen van de deelstaat Jammu & Kasjmir (bij de bestandslijn met Pakistan: het gebied waar het leger actief is en waar regelmatig schietincidenten voorkomen);
 • De Andaman & Nicobar Eilanden;
 • De Laccadive Eilanden (officiële naam Lakshadweep);
 • De deelstaten Manipur, Mizoram en Nagaland.

Het is ook mogelijk dat er nog andere gebieden zijn in India waar de lokale overheid beperkingen oplegt. Zorg dat u goed bent geïnformeerd voordat u op reis gaat.

Criminaliteit

In India wordt regelmatig melding gemaakt van berovingen waarbij ook toeristen zijn betrokken. In toeristische centra zijn oplichtersbendes actief die hun slachtoffers soms drogeren met voedsel of drank. Wees hierop bedacht als een hulpvaardig persoon u vriendelijk benadert en aanbiedt u rond te willen leiden.

Terrorisme

In heel India geldt een verhoogde terrorismedreiging. Wees daarom extra alert op plaatsen waar veel mensen samenkomen zoals restaurants, hotels, stations, markten en winkelcentra. Wees hierop met name alert rond dagen van nationale betekenis zoals de Dag van de Republiek (26 januari), Onafhankelijkheidsdag (15 augustus) en tijdens Diwali en Eid (data wisselen). Zorg dat u op de hoogte bent van de actuele ontwikkelingen, volg het nieuws via de lokale media en volg aanwijzingen van lokale autoriteiten op.

Lokale wetten, regels en gebruiken

Als u naar India reist dan krijgt u te maken met andere wetten, regels en gebruiken. U dient zich aan de wetten en regels te houden van het land dat u bezoekt. Zorg daarom dat u op de hoogte bent van algemeen geldende wetten en regels en houd in het bijzonder rekening met het volgende:

 • De rechtsgang in India wijkt af van die in Nederland. Over het algemeen duren (gerechtelijke) procedures bij de Indiase overheid en bij het Ministerie van Justitie vele jaren. Als u verdacht wordt van een misdrijf dan kunt u hiermee te maken krijgen en bijvoorbeeld zeer lang in voorarrest worden gehouden. Houd u aan de in India geldende wetten.
 • Het is in India verboden foto's te maken van luchthavens, politieposten, legerposten of energiecentrales. Ook als u dit onbedoeld doet. U riskeert een arrestatie.
 • Homoseksualiteit wordt in India niet algemeen geaccepteerd en bepaalde handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht kunnen tot een veroordeling en eventueel gevangenisstraf leiden. Dit geldt ook voor buitenlanders.
 • In India wordt op een andere manier naar seksualiteit en intimiteit in het openbaar gekeken dan in Nederland. Ook al lijkt het gebeurde voor u onschuldig, het kan in India tot heftige reacties leiden. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. Vrouwen die door India reizen moeten extra voorzichtig zijn. Er zijn meldingen van ongewilde aandacht en seksueel en verbaal geweld tegen vrouwen. Reist u als vrouw door India zorg dan dat uw lichaam is bedekt en vermijd afgelegen plaatsen. Loop na zonsondergang niet alleen over straat en reis niet met het openbaar vervoer of per taxi.
 • Sinds 8 november 2016 zijn alle bestaande bankbiljetten van 500 en 1.000 roepie ongeldig verklaard. Buitenlanders kunnen deze biljetten niet meer omwisselen. Kijk voor meer informatie in de FAQ op de Engelstalige website van de Reserve Bank of India.
 • Het is verboden om satelliettelefoons en iridiumtelefoons het land binnen te brengen.
 • Voor het gebruik van bepaalde apparatuur kan het nodig zijn vooraf toestemming te vragen: filmapparatuur, radiotransmitters, krachtige camera’s en verrekijkers. Vraag indien nodig de ambassade van India in Den Haag om meer informatie.
 • U doet er verstandig aan in India goed te letten op wat u eet en drinkt. Dit geldt met name voor eten en drinken dat u op straat kunt kopen.
 • Als u op hooggelegen gebieden wilt reizen maar dan gebruik van een lokale gids en reis in groepen. Er zijn meldingen van buitenlanders die vermist raken op hooggelegen en afgelegen gebieden. Voor sommige bergtochten zijn speciale vergunningen nodig. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Indian Mountaineering Foundation.
 • Houd er rekening mee dat er geen reddingsdiensten actief zijn boven 3.000 meter. In sommige grensgebieden heeft alleen de Indiase luchtmacht toestemming om reddingsoperaties uit te voeren. Dit kan vertragend werken. Zorg ervoor dat uw verzekeringspolisdekking biedt voor bergtochten.
 • Als u in India wilt reizen met het openbaar vervoer dan dient u extra te letten op uw paspoort en bankpassen en u dient u bagage niet onbeheerd achter te laten. Bewaar een kopie van uw paspoort, visum en vliegticket en doe onmiddellijk aangifte bij de politie bij diefstal of verlies van uw paspoort.
 • Na zonsondergang kunt u -als u alleen reist- het beste gebruik maken van prepaid taxi’s. Dit zijn de taxi’s die u kunt bestellen met een creditcard gekoppeld aan een smartphone-app.

Bereikbaarheid en noodsituaties

Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zodat u beter vindbaar bent. U ontvangt dan een e-mail als het reisadvies wijzigt of een sms indien zich een crisissituatie voordoet. Zorg dat u voortdurend op de hoogte bent van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. U dient altijd een geldig legitimatiebewijs bij u te hebben. Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 100 (politie), 102 (ambulance), 101 (brandweer), 87 50 87 11 11 (toeristenhulplijn, alleen bereikbaar in New Delhi).

Gezondheid

Ga na welke voorzorgsmaatregelen u voor uw gezondheid moet nemen. Denk aan vaccinaties. In India is ernstige luchtvervuiling in de grote steden. Als u met jonge kinderen reist of een aandoening heeft is het verstandig een arts te raadplegen voor uw vertrek naar India. De medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn en het kan nodig zijn u te evacueren als u ziek wordt of een ongeluk krijgt. De kosten hiervan zijn hoog en daarom dient u na te gaan of de kosten hiervan worden gedekt door uw zorgverzekeraar. Sluit indien nodig een extra reisverzekering af. Als u naar de dokter moet of in het ziekenhuis wordt opgenomen dan worden deze kosten doorgaans vergoed uit de basiszorgverzekering. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. Soms is het nodig u hiervoor extra te verzekeren. U kunt op de website van het Landelijk Coürdinatiecentrum Reizigersadvisering informatie vinden over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen.

Coronavirus (COVID-19)

Volg de lokale maatregelen van de overheid in India op, om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Voelt u zicht niet goed of heeft u medicatie nodig? Bezoekt u dan zo spoedig mogelijk de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis. Wanneer u vermoedt dat u symptomen van het COVID-19 virus vertoond, kan de lokale arts u doorverwijzen naar een overheidsziekenhuis. Daarnaast is het raadzaam contact op te nemen met uw reisverzekering in uw thuisland.

Natuurgeweld

De moessonperiode loopt in India ongeveer van juni tot en met oktober. Houd in deze periode rekening met kans op overstromingen en/of aardverschuivingen. Bij de oostkust van India komen ook regelmatig cyclonen en tropische stromen voor. Houd daarom de weerinformatie in de gaten. Verschillende delen van India zijn aardbevingsgevoelig en deze bevingen kunnen voor aardverschuivingen zorgen in bergachtig gebied. Zorg ervoor voortdurend op de hoogte te zijn van de actuele situatie en volg -als zich een noodsituatie voordoet- de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Houd als u een georganiseerde reis maakt ook contact met uw reisorganisatie.