Reisadvies India
Belangrijke corona informatie – India reisadvies negatief
Op 13 maart 2020 heeft de overheid van India maatregelen aangekondigd vanwege het coronavirus, ook wel Covid-19 genoemd. Hiermee nam India als één van de eerste landen het voortouw in het opleggen van reisbeperkingen aan reizigers. Ondertussen zijn er verschillende veranderingen doorgevoerd. Op dit moment is India deels oranje- en deels roodgekleurd. Het reisadvies India is hier dan ook op aangepast.
Na een bezoek aan India is een periode van 10 dagen in thuisquarantaine verplicht. Alleen in Arunachal Pradesh en Sikkim is momenteel een inreisverbod actief. Voor de andere provincies van India is inreizen mogelijk, maar alleen indien noodzakelijk.
De afgelopen twee maanden is het aantal besmettingen opgelopen, waardoor de Indiase overheid snel heeft ingegrepen door inreisbeperkingen op te leggen. Op dit moment zijn er in India dagelijks gemiddeld zo’n 33.000 besmettingen. Ook het aantal sterfgevallen is hierdoor sterk dalende. Momenteel overleiden er zo’n 500 mensen per dag aan de gevolgen van het coronavirus. Toch heeft ook India pieken gekend met meer dan 1250 sterfgevallen.
Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden er medische controles uitgevoerd bij grensposten en luchthavens. Worden er symptomen van COVID-19 geconstateerd, dan wordt de reiziger verplicht om 14 dagen in een lokaal ziekenhuis in quarantaine door te brengen. Dit is onafhankelijk van de nationaliteit.
(E-)visum India aanvragen – de procedure
Wilt u een nieuw visum India aanvragen, dan is dat mogelijk via onze website. Dit is al mogelijk vanaf €49,50. Op dit moment worden aanvragen door de immigratiedienst van India door de recente ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus, echter niet direct in behandeling genomen (opgeschort). Wij zullen uw aanvraag daarmee in de wacht zetten. Uw aanvraag wordt in behandeling genomen, zodra er meer duidelijkheid is omtrent het reizen in India.
Op dit moment geldt er een verbod op commerciële passagiersvluchten. Zeer beperkt zijn er vluchten in verband met zakenreizigers, doctoren of burgers van India.
Is uw reeds toegekende visum voor India verlopen en heeft u hier vanwege de inreisbeperkingen geen gebruik van kunnen maken, dan worden de kosten niet vergoedt door de immigratiedienst in India. Wij kunnen dan ook helaas de kosten voor reeds afgegeven visa niet restitueren.
Wilt u een fysiek visum voor India aanvragen, dan is dit niet mogelijk voor een toeristenvisum. Bij het indienen van een aanvraag voor een zakenvisum is een uitnodiging van een Indiase samenwerkingspartner vereist. Reist u het land in, dan dient er een quarantaineperiode van 14 dagen in acht genomen te worden. Beschikt u over een negatieve coronatest, dan kunt u deze uploaden op de website van het vliegveld van New Delhi. Bij een dergelijke negatieve coronatest bent u vrijgesteld van de quarantaineperiode.
India beschikt tevens over zogenaamde PAP (Protected Area Permit) of RAP (Restricted Area Permit) documenten. Deze documenten zijn verplicht om de regio’s te bezoeken die bekendstaan als Protected Area’s of Restricted Area’s. Het aanvragen en verwerken van deze documenten kan een aantal weken duren, dus hier dient als reiziger rekening mee gehouden te worden.
Algemeen reisadvies India – Code oranje actief
Op dit moment is het algemeen reisadvies India aangepast naar de kleur oranje. Zoals hierboven kort benoemd, zijn in het noorden van India ook twee gebieden die rood zijn gekleurd, te weten Arunachal Pradesh en Sikkim. Dit houdt in dat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aanraadt om alleen voor noodzakelijke gevallen naar het land af te reizen. Voor de rode gebieden wordt reizen afgeraden naar India tijdens corona afgeraden.
Veiligheid in India – Vermijd nachtelijke activiteiten
-
In de deelstaat Tripura is de veiligheidssituatie verbeterd. Voor dit gebied geldt nu het advies "let op, er zijn veiligheidsrisico’s". Let bij demonstraties op dat u niet ’s avonds of ’s nachts de straat op gaat.
-
In heel India geldt een verhoogde terrorismedreiging. In het verleden zijn publieke plaatsen het doelwit geweest van terroristische aanslagen. Wees alert op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals restaurants en hotels, stations, festivals, winkelcentra en markten.
-
Let ook op voor criminaliteit, die vooral optreedt bij toeristische trekpleisters. Oplichtersbendes hebben het daarbij vaak op buitenlanders gemunt.
-
In India komen regelmatig demonstraties en massale bijeenkomsten voor die kunnen leiden tot geweld. Er vallen hierbij soms doden, bijvoorbeeld door verdrukking in mensenmassa’s of door geweld. Vermijd daarom demonstraties en andere massale bijeenkomsten.
-
Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. U bent zelf verantwoordelijk voor uw veiligheid als u besluit naar India te reizen.
Verkeersveiligheid in India – Extreme drukte niet ongewoon
In India is het gedrag van andere weggebruikers onvoorspelbaar en u kunt dan ook terecht komen in onveilige situaties. Wees heel voorzichtig in het verkeer; het aantal verkeersslachtoffers ligt in India een stuk hoger dan in Europa.
Om diefstal te voorkomen is het belangrijk goed op uw persoonlijke bezittingen te letten, ook wanneer u zich in een taxi bevindt. Laat uw bezittingen dan ook niet onbeheerd achter. Bewaar daarnaast een kopie van uw paspoort, visum en vliegticket in een separaat stuk handbagage. Bij diefstal dient u onmiddellijk aangifte te doen bij de lokale politie. Bij ongevallen kunt u het noodnummer van de politie draaien (100).
Alleen reizen met het openbaar vervoer wordt afgeraden na zonsondergang. Maak dan ook geen gebruik van taxi’s of riksja’s. Moet u toch reizen, dan wordt aangeraden om te reizen met prepaid taxi’s. Deze kunt u eenvoudig bestellen en betalen met uw creditcard door middel van een smartphone-app.
Onveilige gebieden om te vermijden
Er zijn in India verschillende onveilige gebieden waar u niet mag reizen of het reisadvies "alleen reizen als dit noodzakelijk is" geldt. Daarnaast zijn er veiligheidsrisico’s voor de overige gebieden in India.
India reisadviezen voor onveilige gebieden:
-
De grens aan de Indiase zijde wordt sinds de terroristische aanslag van 1 juli 2016 in Dhaka (Bangladesh) extra bewaakt. Dit is om te voorkomen dat terroristen vanuit Bangladesh de grens oversteken.
-
Reis niet naar het grensgebied van India met Pakistan. Maak indien nodig gebruik van de officiële grensovergang Wagah, bij de plaats Amritsar in de deelstaat Punjab.
-
De grens tussen India en Pakistan is op sommige plekken niet gemarkeerd: in de Thar-woestijn en andere delen van Rajasthan en Gujarat bijvoorbeeld. Het benaderen en zeker het (illegaal) overgaan van deze grens kan levensgevaarlijk zijn.
-
Reis niet naar het gebied rond de bestandslijnen tussen India en Pakistan en tussen India en China omdat in deze zones het leger actief is en regelmatig schietincidenten voorkomen.
-
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaten Jammu en Kasjmir. Er is sprake van een onvoorspelbare veiligheidssituatie waarbij het vooral gaat om de Kasjmir-vallei en de directe omgeving. Er is een groeiend aantal toeristen dat naar de Kasjmir-vallei reist, hoewel de veiligheidssituatie kwetsbaar is.
-
Wees er alert op dat er regelmatig een avondklok wordt ingesteld en soms worden telefoon- en internetverbindingen geblokkeerd.
-
Reis alleen als het noodzakelijk is naar de deelstaten Tripura, Chattisgarh, Nagaland en Manipur. In deze gebieden zijn verschillende rebellengroepen actief die zorgen voor gewelddadigheden waaronder bomaanslagen en ontvoeringen.
-
Er gelden veiligheidsrisico’s voor reizen naar de gebieden buiten de steden in de deelstaten Bihar, Jharkhand, Odisha, Chattisgarh, West-Bengal, het uiterste noorden van Andhra Pradesh en het uiterste oosten van Maharashtra. In deze gebieden zijn rebellengroepen actief die aanslagen plegen op de politie, veiligheidstroepen en overheidsmedewerkers.
Er gelden veiligheidsrisico’s binnen de deelstaat Jammu en Kasjmir:
-
Binnen de steden Jammu en Srinagar, maar alleen als u hiernaartoe vliegt.
-
Tussen de steden Jammu en Srinagar, maar alleen via de nationale hoofdweg.
-
Binnen de regio Ladakh; maar alleen wanneer u per vliegtuig via de stad Leh aankomt, of anders over de weg via de stad Manali. Reis niet over de weg via de stad Srinagar.
-
Er gelden veiligheidsrisico’s voor de deelstaten Assam en Tripura. Hier komen vaak gewelddadige protesten voor die vooral gericht zijn op de nieuwe wet rondom het staatsburgerschap. Tevens kan het internet afgesloten worden wanneer de protesten uit de hand lopen. De straat op gaan wordt dan ook sterk afgeraden.
-
Er gelden veiligheidsrisico’s voor noordoost India. Deze hebben vooral betrekking op gevechten tussen het leger en rebellengroepen/smokkelaarsbendes.
-
Er zijn regelmatig veiligheidsincidenten bij de grenzen met Bangladesh, Myanmar en China.
Reisbeperkingen voor buitenlandse reizigers – PAP en RAP
De "protected areas" of "restricted areas" zijn regio’s in India waar extra eisen worden gesteld aan vergunningen voor buitenlandse toeristen. Als u deze regio’s wilt bezoeken dan heeft u een Protected Area Permit (PAP) of Restricted Area Permit (RAP) nodig. Deze vergunning kunt u aanvragen bij een ambassade of het consulaat van India in het buitenland of bij het Ministry of Home Affairs (Foreigners Division) Jaisalmer House, 26 Man Singh Road in New Delhi. De aanvraag van een PAP of RAP kan weken duren, houd hier rekening mee. Als u deze gebieden zonder vergunning bezoekt kan hierop een zware straf volgen.
In de volgende gebieden heeft u een PAP of RAP nodig:
-
De deelstaten Arunachal Pradesh en Sikkim;
-
Delen van de deelstaat Himachal Pradesh (bij de grens met China);
-
Delen van de deelstaat Uttarakhand (bij de grens met China);
-
Delen van de deelstaat Rajasthan (bij de grens met Pakistan);
-
Delen van de deelstaat Jammu & Kasjmir (bij de bestandslijn met Pakistan: het gebied waar het leger actief is en waar regelmatig schietincidenten voorkomen);
-
De Andaman & Nicobar Eilanden;
-
De Laccadive Eilanden (officiële naam Lakshadweep);
-
De deelstaten Manipur, Mizoram en Nagaland.
Het is ook mogelijk dat er nog andere gebieden zijn in India waar de lokale overheid beperkingen oplegt. Zorg dat u goed bent geïnformeerd voordat u op reis gaat.
Criminaliteit in India – opletten als toerist
In India wordt regelmatig melding gemaakt van berovingen waarbij ook toeristen zijn betrokken. In toeristische centra zijn oplichtersbendes actief die hun slachtoffers soms drogeren met voedsel of drank. Wees hierop bedacht als een hulpvaardig persoon u vriendelijk benadert en aanbiedt u rond te willen leiden. Om uzelf hiertegen te wapenen, kunt u onderstaande maatregelen nemen:
-
Vermijd na zonsondergang de straat op te gaan. Ook in de avond reizen wordt sterk afgeraden.
-
Vermijd de sloppenwijken. Loop hier ook overdag niet alleen over straat. Overdag vinden de meeste berovingen plaats.
-
Het dragen van kostbare items en documenten bij voorkeur uit het zicht.
-
Neem kostbare items die u niet nodig heeft, ook niet mee op pad. Denk hierbij aan geld, paspoort of vliegticket.
-
Wordt u overvallen, bied dan geen verzet. Verzet kan leiden tot meer geweld of ernstige verwondingen.
-
Verlies uw bezittingen in openbare gelegenheden niet uit het oog.
Daarnaast is het aan te raden om demonstraties te allen tijde te vermijden. In sommige gevallen kan het er gewelddadig aan toe gaan. Ook kunnen autoriteiten hard optreden wanneer de spanningen oplopen. Zelfs de wegen kunnen afgesloten worden, waardoor u rekening dient te houden met langere reistijden.
Terrorisme – Let op bij grote mensenmassa’s
In heel India geldt een verhoogde terrorismedreiging. Wees daarom extra alert op plaatsen waar veel mensen samenkomen zoals restaurants, hotels, stations, markten en winkelcentra. Voorheen heeft de nadruk gelegen op publieke plekken, waaronder ook plekken waar vaak veel westerlingen samenkomen of een bezoek aan brengen. Wees hierop met name alert rond dagen van nationale betekenis zoals de Dag van de Republiek (26 januari), Onafhankelijkheidsdag (15 augustus) en tijdens Diwali en Eid (data wisselen). Zorg dat u op de hoogte bent van de actuele ontwikkelingen, volg het nieuws via de lokale media en volg aanwijzingen van lokale autoriteiten op.
Lokale wetten, regels en gebruiken
Als u naar India reist dan krijgt u te maken met andere wetten, regels en gebruiken. U dient zich aan de wetten en regels te houden van het land dat u bezoekt. Zorg daarom dat u op de hoogte bent van algemeen geldende wetten en regels en houd in het bijzonder rekening met het volgende:
-
De rechtsgang in India wijkt af van die in Nederland. Over het algemeen duren (gerechtelijke) procedures bij de Indiase overheid en bij het Ministerie van Justitie vele jaren. Als u verdacht wordt van een misdrijf dan kunt u hiermee te maken krijgen en bijvoorbeeld zeer lang in voorarrest worden gehouden. Houdt u aan de in India geldende wetten.
-
Het is in India verboden foto's te maken van luchthavens, politieposten, legerposten of energiecentrales. Ook als u dit onbedoeld doet. U riskeert een arrestatie.
-
Homoseksualiteit wordt in India niet algemeen geaccepteerd en bepaalde handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht kunnen tot een veroordeling en eventueel gevangenisstraf leiden. Dit geldt ook voor buitenlanders.
-
In India wordt op een andere manier naar seksualiteit en intimiteit in het openbaar gekeken dan in Nederland. Ook al lijkt het gebeurde voor u onschuldig, het kan in India tot heftige reacties leiden. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit. Vrouwen die door India reizen moeten extra voorzichtig zijn. Er zijn meldingen van ongewilde aandacht en seksueel en verbaal geweld tegen vrouwen. Reist u als vrouw door India zorg dan dat uw lichaam is bedekt en vermijd afgelegen plaatsen. Loop na zonsondergang niet alleen over straat en reis niet met het openbaar vervoer of per taxi.
-
Sinds 8 november 2016 zijn alle bestaande bankbiljetten van 500 en 1.000 roepie ongeldig verklaard. Buitenlanders kunnen deze biljetten niet meer omwisselen. Kijk voor meer informatie in de FAQ op de Engelstalige website van de Reserve Bank of India.
-
Het is verboden om satelliettelefoons en iridiumtelefoons het land binnen te brengen.
-
Voor het gebruik van bepaalde apparatuur kan het nodig zijn vooraf toestemming te vragen: filmapparatuur, radiotransmitters, krachtige camera’s, drones en verrekijkers. Vraag indien nodig de ambassade van India in Den Haag om meer informatie.
-
U doet er verstandig aan in India goed te letten op wat u eet en drinkt. Dit geldt met name voor eten en drinken dat u op straat kunt kopen.
-
Als u op hooggelegen gebieden wilt reizen maar dan gebruik van een lokale gids en reis in groepen. Er zijn meldingen van buitenlanders die vermist raken op hooggelegen en afgelegen gebieden. Voor sommige bergtochten zijn speciale vergunningen nodig. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Indian Mountaineering Foundation.
-
Houd er rekening mee dat er geen reddingsdiensten actief zijn boven 3.000 meter. In sommige grensgebieden heeft alleen de Indiase luchtmacht toestemming om reddingsoperaties uit te voeren. Dit kan vertragend werken. Zorg ervoor dat uw verzekeringspolis dekking biedt voor bergtochten.
-
Als u in India wilt reizen met het openbaar vervoer dan dient u extra te letten op uw paspoort en bankpassen en u dient uw bagage niet onbeheerd achter te laten. Bewaar een kopie van uw paspoort, visum en vliegticket en doe onmiddellijk aangifte bij de politie bij diefstal of verlies van uw paspoort.
-
Na zonsondergang kunt u -als u alleen reist- het beste gebruik maken van prepaid taxi’s. Dit zijn de taxi’s die u kunt bestellen met een creditcard gekoppeld aan een smartphone-app.
Bereikbaarheid en noodsituaties
Laat uw gegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zodat u beter vindbaar bent. U ontvangt dan een e-mail als het reisadvies wijzigt of een sms indien zich een crisissituatie voordoet. Zorg dat u voortdurend op de hoogte bent van de ontwikkelingen. Via het reisadvies, maar ook via de media. U dient altijd een geldig legitimatiebewijs bij u te hebben. Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 100 (politie), 102 (ambulance), 101 (brandweer), 87 50 87 11 11 (toeristenhulplijn, alleen bereikbaar in New Delhi).
Ook kunt u contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken door gebruik te maken van een van de volgende mogelijkheden:
-
Ambassade: bereikbaar via +31 247 247 247
-
WhatsApp: bereikbaar via +31 682 387 796
-
Twitter: bereikbaar via @247BZ
Gezondheid – neem voorzorgsmaatregelen in Nederland
Ga na welke voorzorgsmaatregelen u voor uw gezondheid moet nemen. Denk aan vaccinaties. In India is ernstige luchtvervuiling in de grote steden. Als u met jonge kinderen reist of een aandoening heeft is het verstandig een arts te raadplegen voor uw vertrek naar India. De medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn en het kan nodig zijn u te evacueren als u ziek wordt of een ongeluk krijgt. De kosten hiervan zijn hoog en daarom dient u na te gaan of de kosten hiervan worden gedekt door uw zorgverzekeraar. Sluit indien nodig een extra reisverzekering af. Als u naar de dokter moet of in het ziekenhuis wordt opgenomen dan worden deze kosten doorgaans vergoed uit de basiszorgverzekering. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. Soms is het nodig u hiervoor extra te verzekeren. U kunt op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering informatie vinden over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen.
Neem daarnaast voldoende medicijnen mee, ook voor wat extra dagen. Voor sommige medicijnen heeft u een verklaring nodig. Zorg dan ook dat u deze bij de hand hebt. Via de GGD Reist Mee app kunt ook tevens handige informatie vinden wat u kunt doen in geval van ziekte, bijtwonden of diarree.
Reizen naar India corona – Alleen noodzakelijke reizen
Volg de lokale maatregelen van de overheid in India op, om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Voelt u zicht niet goed of heeft u medicatie nodig? Bezoekt u dan zo spoedig mogelijk de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis. Wanneer u vermoedt dat u symptomen van het COVID-19 virus vertoond, kan de lokale arts u doorverwijzen naar een overheidsziekenhuis. Ongeacht uw nationaliteit kunt u verplicht worden om gedurende 14 dagen in het ziekenhuis te verblijven. Daarnaast is het raadzaam contact op te nemen met uw reisverzekering in uw thuisland.
Komt u terug naar Nederland, dan dient u de quarantaineperiode van 10 dagen in acht te nemen om eventuele nieuwe besmettingen te voorkomen. Voor de regels omtrent thuisquarantaine verwijzen we u graag door naar de website van de Rijksoverheid.
Natuurgeweld – Let op in Juni tot Oktober
De moessonperiode loopt in India ongeveer van juni tot en met oktober. Houd in deze periode rekening met kans op overstromingen en/of aardverschuivingen. Deze start vaak in het oosten/zuidoosten en trekt langzamerhand richting het noorden en noordwesten. Hierdoor heeft de hoofdstad New Delhi een kortere moessonperiode, die doorgaans van begin augustus tot eind september loopt. Lokaal kan dit echter licht afwijken.
Bij de oostkust van India komen ook regelmatig cyclonen en tropische stromen voor. Houd daarom de weerinformatie in de gaten. Ook is het verstandig om de berichten van de lokale autoriteiten in de gaten te houden en deze op te volgen.
Verschillende delen van India zijn aardbevingsgevoelig en deze bevingen kunnen voor aardverschuivingen zorgen in bergachtig gebied. Door de bergachtige omgevingen kan het zijn dat hulpdiensten de plek des onheils slecht kunnen bereiken. Zorg ervoor voortdurend op de hoogte te zijn van de actuele situatie en volg -als zich een noodsituatie voordoet- de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op. Houd als u een georganiseerde reis maakt ook contact met uw reisorganisatie.