Paspoort of identiteitskaart

Naar Turkije met paspoort of met ID kaart?

Om naar Turkije te kunnen reizen heeft u een paspoort of een ID kaart nodig en in veel gevallen ook een visum. Er zijn landen die vrijgesteld zijn van de visumplicht, er zijn landen waar u zowel een ID kaart als een visum nodig heeft en er zijn ook situaties waar u zowel een paspoort als een visum nodig heeft. Ook de aanvraag van het soort visum kan verschillen. Zo heeft u in bepaalde gevallen een fysiek visum nodig waarvoor u naar het consulaat moet, terwijl u een andere gevallen kunt volstaan met de aanvraag van een e-visum. Een e-visum Turkije kan volledig online worden aangevraagd.

Wanneer mag u naar Turkije reizen met een ID kaart?

Reizigers die in het bezit zijn van een identiteitskaart die is uitgegeven door een van de door Turkije geselecteerde landen, kunnen volstaan met deze identiteitskaart als zij naar Turkije willen reizen. In sommige gevallen hebben zij daarnaast ook een visum nodig. De door Turkije geselecteerde landen zijn:

 • Nederland
 • België
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Georgië
 • Spanje
 • Zwitserland
 • Italië
 • Luxemburg
 • Malta
 • Portugal
 • Oekraïne
 • Griekenland

De ID kaart moet voldoen aan de vereiste geldigheidsduur maar er worden minder strenge eisen gesteld aan de geldigheidsduur van een ID kaart dan aan die van een paspoort. Zo moet een ID kaart minimaal tijdens het gehele verblijf in Turkije geldig zijn. Een paspoort echter moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat u Turkije binnen reist. Ook als u met een ID kaart naar Turkije reist moet u voldoen aan de andere voorwaarden om naar Turkije te mogen reizen. Deze voorwaarden hebben onder meer betrekking op uw reisdoel en de verblijfsduur in Turkije.

Vraag hier uw visum aan met een ID kaart »

Naar Turkije reizen met een paspoort

Alle reizigers kunnen met een paspoort naar Turkije reizen. Het maakt daarbij niet uit door welk land het paspoort is afgegeven. De geldigheid van een paspoort is wel van belang: het paspoort moet namelijk nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat u aankomt in Turkije. Verloopt uw paspoort binnen 6 maanden na aankomst dan moet u een nieuw paspoort aanvragen voordat u naar Turkije reist. Heeft u na daarnaast ook nog een visum nodig dan is het belangrijk dat u het visum aanvraagt op het moment dat u in het bezit bent van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst. Dient u namelijk tussentijds een nieuw paspoort aan te vragen dan is een reeds aangevraagd visum ongeldig geworden. U zult dan een nieuw visum moeten aanvragen met de gegevens van een nieuw paspoort en dit brengt onnodige inspanningen en kosten met zich mee.

Vraag hier uw visum aan met een paspoort»

U heeft een verblijfsvergunning of verblijfsdocument

Sommige mensen beschikken niet over een ID kaart of een paspoort; zij zijn asielzoeker vergunninghouder of statushouder. Heeft u een Nederlandse of Belgische verblijfsvergunning of verblijfsdocument, dan kunt u geen e-visum voor Turkije aanvragen maar moet u een fysiek visum aanvragen bij het Turkse consulaat.

Wanneer heeft u een visum Turkije nodig?

Houders van een paspoort uit door Turkije geselecteerde landen hebben geen visum nodig. In alle andere gevallen dient u wel een visum aan te vragen. Visum vrijgestelde landen zijn:

Albanië, Andorra, Argentinië, Azerbeidzjan, Belarus, Belize, Bolivia, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Brunei, Bulgarije, Chili, Colombia, Costa Rica, Tsjechië, Denemarken, Ecuador, El Salvador, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Duitsland, Griekenland, Guatemala, Honduras, Hongkong, Hongarije, IJsland, Iran, Israël, Italië, Japan, Jordanië, Kazachstan, Kosovo, Koeweit, Kyrgyzstan, Letland, Libanon, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malediven, Maleisië, Marokko, Monaco, Mongolië, Moldavië, Nieuw Zeeland, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Qatar, Roemenië, Rusland, Servië, Seychellen, Singapore, Slovenië, Slowakije, Zuid Korea, Zweden, Zwitserland, Thailand, Tunesië, Oekraïne, Uruguay, Oezbekistan en Venezuela.

Voor alle landen geldt wel dat de het paspoort nog voldoende lang geldig is. Dat wil zeggen nog minimaal 6 maanden op het moment dat de reiziger voor het eerst Turkije binnen reist.

Meer over het e-visum Turkije

Reizigers met een ID kaart of paspoort dat door de Nederlandse of Belgische overheid is uitgegeven, kunnen volstaan met de aanvraag van een e-visum Turkije. Dit bespaart u een reis naar het Turkse consulaat want het e-visum kan geheel online worden aangevraagd. Ook de betaling geschiedt online en het aanvraagformulier is geheel in het Nederlands. De kosten van het e-visum Turkije bedragen €24,95 per persoon en u kunt betalen met iDEAL, overboeking of Bancontact/Mister Cash. Ook kinderen hebben een eigen paspoort of ID kaart nodig en een eigen visum. Het aanvraagformulier voor een e-visum stelt u in staat direct een visum voor meerdere reizigers aan te vragen zodat u de algemene gegevens niet telkens opnieuw hoeft in te vullen. U ontvangt het e-visum per email, doorgaans nog dezelfde dag en altijd binnen 12 uur. Het is ook mogelijk een spoedaanvraag te doen voor een e-visum Turkije.

Geldigheid e-visum Turkije

Met een e-visum Turkije mag u voor zakelijke of toeristische doeleinden naar Turkije reizen. U mag met het e-visum niet gaan werken, studeren of wonen in Turkije. Het e-visum is 180 dagen geldig en binnen deze periode mag u maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Dit kan om een verblijf gaan van 90 dagen achtereen maar u kunt deze dagen ook verdelen over meerdere bezoeken. Wilt u langer dan 90 dagen in Turkije verblijven of wilt u wonen, werken of studeren in Turkije dan dient u een visum aan te vragen bij het Turkse consulaat. Let er op dat wanneer u met een paspoort naar Turkije reist, deze nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in het land. Een ID kaart moet minimaal geldig zijn gedurende de gehele periode van uw verblijf in Turkije. Op de website kunt u een schat aan informatie vinden over uw reis naar Turkije. U kunt alles lezen over de geldigheid van het e-visum, over wonen en werken in Turkije, over de visumplicht, het Turkse consulaat en andere informatie. Kijk ook op de pagina veelgestelde vragen. Heeft u nog vragen dan kunt u altijd contact met ons opnemen.