Paspoort of identiteitskaart visum Turkije

Naar Turkije met paspoort of ID kaart?

Om naar Turkije te kunnen reizen heeft u een paspoort of een ID kaart nodig en een visum. Of u met een paspoort of een ID kaart kunt reizen is afhankelijk van uw natuionaliteit. Er zijn nationaliteiten die vrijgesteld zijn van de visumplicht, nationaliteiten die zowel met een paspoort en een ID kaart als een visum kunnen reizen en er zijn nationaliteiten die een paspoort en een visum nodig hebben.

In de gevallen kunt u volstaan met de aanvraag van een e-visum. Een e-visum Turkije kan volledig online worden aangevraagd. Indien u niet aan de voorwaarden van het e-visum voldoet heeft u een fysiek visum nodig, die u bij het Turkse consulaat aan kunt vragen.

Reizen kaart Turkije

Wanneer mag u naar Turkije reizen met een ID kaart?

Reizigers die in het bezit zijn van een identiteitskaart die is uitgegeven door een van de door Turkije geselecteerde landen, kunnen volstaan met deze identiteitskaart als zij naar Turkije willen reizen. Daarnaast is ook een visum nodig. De door Turkije geselecteerde landen zijn:

 • Nederland
 • België
 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Georgië
 • Spanje
 • Zwitserland
 • Italië
 • Luxemburg
 • Malta
 • Portugal
 • Oekraïne
 • Griekenland

Uw ID kaart dient bij aankomst in Turkije nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Naar Turkije reizen met een paspoort

Alle reizigers kunnen met een paspoort naar Turkije reizen. Het maakt daarbij niet uit door welk land het paspoort is afgegeven. De geldigheid van een paspoort is wel van belang: het paspoort moet namelijk nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat u aankomt in Turkije. Verloopt uw paspoort binnen 6 maanden na aankomst dan moet u een nieuw paspoort aanvragen voordat u naar Turkije reist. Of u een visum nodig heeft, of u in aanmerking komt voor een e-visum en wat de voorwaarden van het visum zijn, is afhankelijk van uw paspoortnationaliteit. Heeft u een visum nodig dan, is het belangrijk dat u het visum aanvraagt op het moment dat u in het bezit bent van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst. Dient u namelijk tussentijds een nieuw paspoort aan te vragen dan is een reeds aangevraagd visum ongeldig geworden. U zult dan een nieuw visum moeten aanvragen met de gegevens van een nieuw paspoort en dit brengt onnodige inspanningen en kosten met zich mee. 

U heeft een verblijfsvergunning of verblijfsdocument

Sommige mensen beschikken niet over een ID kaart of een paspoort; zij zijn asielzoeker vergunninghouder of statushouder. Heeft u een Nederlandse of Belgische verblijfsvergunning of verblijfsdocument, dan kunt u geen e-visum voor Turkije aanvragen maar moet u een fysiek visum aanvragen bij het Turkse consulaat.

Wanneer heeft u een visum Turkije nodig?

Houders van een paspoort uit door Turkije geselecteerde landen hebben geen visum nodig. In alle andere gevallen dient u wel een visum aan te vragen. Visum vrijgestelde landen zijn:

Albanië, Andorra, Argentinië, Azerbeidzjan, Belarus, Belize, Bolivia, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Brunei, Bulgarije, Chili, Colombia, Costa Rica, Tsjechië, Denemarken, Ecuador, El Salvador, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Duitsland, Griekenland, Guatemala, Honduras, Hongkong, Hongarije, IJsland, Iran, Israël, Italië, Japan, Jordanië, Kazachstan, Kosovo, Koeweit, Kyrgyzstan, Letland, Libanon, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malediven, Maleisië, Marokko, Monaco, Mongolië, Moldavië, Nieuw Zeeland, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Qatar, Roemenië, Rusland, Servië, Seychellen, Singapore, Slovenië, Slowakije, Zuid Korea, Zweden, Zwitserland, Thailand, Tunesië, Oekraïne, Uruguay, Oezbekistan en Venezuela.

Voor alle landen geldt wel dat de het paspoort nog voldoende lang geldig dient te zijn. Dat wil zeggen nog minimaal 6 maanden op het moment dat de reiziger voor het eerst Turkije binnen reist.

Meer over het e-visum Turkije

Reizigers met een ID kaart of paspoort dat door de Nederlandse of Belgische overheid is uitgegeven, kunnen volstaan met de aanvraag van een e-visum Turkije. Dit bespaart u een reis naar het Turkse consulaat want het e-visum kan geheel online worden aangevraagd. Ook de betaling geschiedt online en het aanvraagformulier is geheel in het Nederlands. De kosten van het e-visum Turkije bedragen € 24,95 per persoon en u kunt betalen met iDEAL, overboeking of Bancontact/Mister Cash. Ook kinderen hebben een eigen paspoort of ID kaart nodig en een eigen visum. Het aanvraagformulier voor een e-visum stelt u in staat direct een visum voor meerdere reizigers aan te vragen zodat u de algemene gegevens niet telkens opnieuw hoeft in te vullen. U ontvangt het e-visum per email, doorgaans nog dezelfde dag en altijd binnen 12 uur. Het is ook mogelijk een spoedaanvraag te doen voor een e-visum Turkije.

Geldigheid e-visum Turkije

Met een e-visum Turkije mag u voor zakelijke of toeristische doeleinden naar Turkije reizen. U mag met het e-visum niet gaan werken, studeren of wonen in Turkije. Het e-visum is 180 dagen geldig en binnen deze periode mag u maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Dit kan om een verblijf gaan van 90 dagen achtereen maar u kunt deze dagen ook verdelen over meerdere bezoeken. Wilt u langer dan 90 dagen in Turkije verblijven of wilt u wonen, werken of studeren in Turkije dan dient u een visum aan te vragen bij het Turkse consulaat. Let er op dat uw reisdocument nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in het land. Op deze website kunt u meer informatie vinden over uw reis naar Turkije. U kunt alles lezen over de geldigheid van het e-visum, over wonen en werken in Turkije, over de visumplicht, het Turkse consulaat en andere informatie. Kijk ook op de pagina veelgestelde vragen. Heeft u nog vragen dan kunt u altijd contact met ons opnemen.