Verblijfsvergunning Turkije

Turkse verblijfsvergunningen

Indien u een werkvisum, studentenvisum of verblijfsvergunning voor Turkije aan wilt vragen dan dient u dat te doen binnen 30 dagen na uw aankomst in Turkije. De Turkse benaming voor een verblijfsvergunning is “ikamet tezkeresi”. Een verblijfsvergunning is tussen de een en vijf jaar geldig.

U kunt een verblijfsvergunning via de politie aanvragen. U zoekt het dichtstbijzijnde hoofdkwartier op waar u deze kan aanvragen. Wilt u een werkvisum aanvragen, dan kunt u het best naar het hoofdkantoor van uw bedrijf gaan. De Turkse autoriteiten kunnen dan eenvoudig met uw kantoor communiceren omtrent eventuele vragen voor het proces voor het verkrijgen van een werkvisum.

U heeft de volgende documenten nodig als u een Turkse verblijfsvergunning gaat aanvragen:

  • Een geldig paspoort.
  • Minimaal 5 pasfoto’s.
  • Indien u gaat werken in Turkije dan dient u de werkvergunning mee te nemen.
  • U dient in het bezit te zijn van een geldig visum. Dit kan zijn een studenten-, werk-, of verblijfsvisum.
  • Indien u werkt neem dan het bewijs van uw tewerkstelling mee.
  • Indien u werkzaam bent dient u alle belastingcommunicatie hiervan inzichtelijk te hebben.
  • Financieel dossier (bankafschriften etc.).
  • U dient aan te kunnen tonen dat u uzelf financieel kan onderhouden als u in Turkije bent.
  • Bent u een student? Neem dan een brief van uw opleidingsinstituut mee.

Er worden kosten gerekend voor het aanvragen van uw verblijfsvergunning.

Verblijfsvergunning stempel

Vernieuwen van uw verblijfsvergunning?

Bent u van plan om uw verblijfsvergunning te vernieuwen vergeet dan niet om uw huidige verblijfsvergunning mee te nemen bij uw aanvraag. Bij aankomst zal men u uitleggen welke formulieren en documenten er allemaal verplicht zijn. Helaas is het zo dat de ene ambtenaar de ander niet is en dat men er een eigen werkproces op nahoudt. Houd er rekening mee dat het aanvraagproces wat tijd in beslag kan nemen. Nadat u de aanvraag heeft voltooid dient u nog een keer terug te komen om uw nieuwe vergunning af te halen op het bureau.

Een verblijfsvergunning voor langere termijn in Turkije


Als u getrouwd bent met iemand van Turkse komaf komt u te allen tijde in aanmerking boor een verblijfsvergunning. Het is dan niet van belang welk type visum u op dat moment bezit. Bij het aanvragen van een verblijfsvergunning voor langere termijn dient u een huwelijksakte te overhandigen. U heeft daarna recht op een verblijfsvergunning van minimaal een jaar tot maximaal vijf jaar. Mocht u tijdens deze jaren gaan scheiden dan bestaat de kans dat uw verblijfsvergunning ongeldig wordt verklaard.