Verblijfsvergunning

Turkse verblijfsvergunningen

Op deze pagina vindt u informatie over het aanvragen van een verblijfsvergunning voor Turkije.

Turkse verblijfsvergunning aanvragen

Indien u een werkvisum, studentenvisum of verblijfsvergunning wilt aanvragen voor Turkije dan dient u dat te doen binnen 30 dagen na uw aankomst in Turkije. De Turkse benaming voor een verblijfsvergunning is “ ikamet tezkeresi” Belangrijk om te weten is dat als u gehuwd bent met iemand die de Turkse nationaliteit heeft dat u dan in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning. Een verblijfsvergunning is tussen de een en vijf jaar geldig.

U kan een verblijfsvergunning via de politie aanvragen. U zoekt het dichtstbijzijnde hoofdkwartier op waar u deze kan aanvragen. Wilt u een werkvisum aanvragen dan kunt u het best naar het hoofdkantoor van uw bedrijf gaan. De Turkse autoriteiten kunnen dan eenvoudig met uw kantoor communiceren omtrent eventuele vragen voor het proces voor het verkrijgen van een werkvisum.

Vergeet niet om de volgende documenten mee te nemen als u een Turkse verblijfsvergunning gaat aanvragen:

  • Een paspoort welke nog geldig is.
  • U dient minimaal 5 pasfoto’s mee te nemen.
  • Indien u gaat werken in Turkije dan dient u de werkvergunning mee te nemen.
  • U dient in het bezit te zijn van een geldig visum. Dit kan zijn een studenten, werk of verblijfsvisum.
  • Indien u werkt neem dan het bewijs van uw tewerkstelling mee.
  • Indien u werkzaam bent dient u alle belastingcommunicatie hiervan inzichtelijk te hebben.
  • Financieel dossier (bankafschriften etc.).
  • U dient aan te kunnen tonen dat u uzelf financieel kan onderhouden als u in Turkije bent.
  • Bent u een student? Neem dan een brief van uw opleidingsinstituut mee.

Er worden kosten gerekend voor het aanvragen van uw verblijfsvergunning.

Vernieuwen van uw verblijfsvergunning?

Bent u van plan om uw verblijfsvergunning te vernieuwen vergeet dan niet om uw huidige verblijfsvergunning bij u te hebben als u een bezoek brengt aan het ‘ departement voor vreemdelingen’ Bij aankomst zal men u uitleggen welke formulieren en documenten er allemaal verplicht zijn. Helaas is het zo dat de ene ambtenaar de ander niet is en dat men er een eigen werkproces op nahoudt. Houdt er rekening mee dat het proces een tijdje kan duren. Nadat u door de ambtelijke molen bent gegaan zult u de dag erna nog een keer terug dienen te komen om uw nieuwe vergunning af te halen op het bureau.

Een verblijfsvergunning voor langere termijn in Turkije


Als u getrouwd bent met iemand van Turkse komaf dan komt u ten alle tijden in aanmerking boor een verblijfsvergunning. Het maakt dan niet uit wat voor soort visum u op dat moment bezit. Bij het aanvragen van een verblijfsvergunning voor langere termijn dient u een certificaat van trouw te overhandigen. U heeft daarna recht op een verblijfsvergunning van minimaal een jaar tot maximaal vijf jaar. Mocht u tijdens deze jaren gaan scheiden dan bestaat de kans dat uw verblijfsvergunning ongeldig wordt verklaard. Ook bij het aanvragen van uw verblijfsvergunning dient u de waarheid te spreken. Indien u de Turkse overheid een hak probeert te zetten en men komt hierachter dan kan dat resulteren in zware straffen.