Wanneer gaan de Australische grenzen weer open?

Wanneer kan ik weer naar Australië reizen? | Coronavirus (COVID-19)

Dit is een vraag die ons regelmatig wordt gesteld door studenten en andere visumhouders die buiten Australië vastzitten. Hieronder staan de antwoorden op basis van de informatie die we momenteel hebben.

Maar wanneer gaan de grenzen open?

In reactie op het coronavirus besloot de Australische regering de grenzen te sluiten voor niet-Australische staatsburgers of permanente ingezetenen. De grens is nog altijd dicht (voor elk land, met uitzondering van Nieuw-Zeeland). Gelukkig is de coronavirus-situatie in Australië dramatisch verbeterd en lijkt het erop dat er een vaccin in aantocht is. In Australië zijn veel beperkingen opgeheven. In de meeste staten van Australië zijn restaurants, pubs en sportscholen geopend.

Qantas opent internationale vluchten voor juli

Qantas (de nationale luchtvaartmaatschappij van Australië) begint het nieuwe jaar met een optimistisch tintje over de vooruitzichten van vaccinatie en coronavirus-tests (voorafgaand aan de vlucht) om het internationale reizen weer op gang te helpen. Voorheen bood Qantas alleen internationale vluchten naar Nieuw-Zeeland aan. Houd er rekening mee dat andere luchtvaartmaatschappijen momenteel beperkte vluchten uitvoeren van en naar Australië.

De luchtvaartmaatschappij heeft nu vanaf 1 juli 2021 boekingen voor haar hele overzeese netwerk heropend. Dit omvat vluchten naar de VS en Londen. Dit is zeker een veelbelovend teken voor iedereen die Australië wil binnenkomen.

Uitrol van vaccin in Australië vervroegd naar februari

De uitrol van een coronavirus vaccin in Australië wordt vervroegd naar volgende maand, waarbij de premier zegt dat de eerste groepen naar verwachting medio tot eind februari een prik zullen krijgen. Het doel is om eind maart vier miljoen mensen te laten inenten.

Het Operagebouw van Sydney - reis naar Australië zodra de grenzen weer openen

Wie mag er als eerste naar binnen?

De Australische regering heeft aangegeven dat internationale studenten als een van de eersten Australië mogen binnenkomen. De universiteiten zijn wanhopig op zoek naar het openen van de grenzen en oefenen veel druk uit op de regering om de grenzen te openen. Internationaal onderwijs is van cruciaal belang voor de Australische economie. De regering heeft echter geen duidelijke indicatie gegeven wanneer dit zal gebeuren.

Er zijn veel verschillende verhalen in het nieuws. Onlangs heeft de Australische regering aangekondigd dat verschillende universiteiten een pilot-programma mogen aanbieden, lees meer. Hierdoor kunnen universiteiten vluchten charteren vanuit landen met weinig coronavirus-gevallen (hoogstwaarschijnlijk in Azië) om deel te nemen aan de intake van juli.

Als deze proef programma's succesvol zijn, zal dit een veel duidelijke route bieden voor studenten om Australië binnen te komen. De regering zou zeker van plan zijn om in 2021 internationale studenten uit vele landen terug te laten komen naar Australië.

Hoe werkt het?

Toen het coronavirus begon, sloot Australië de grenzen voor bepaalde landen met hoge coronavirus-percentages. Ik denk dat Australië hoogstwaarschijnlijk ook zijn grenzen zal openen voor studenten uit landen met lage coronavirus-aantallen. Dit zal waarschijnlijk beginnen met landen als NZ, China, Japan en Korea. U zou verwachten dat dit wordt uitgebreid naar West-Europese landen, aangezien het aantal COVID-gevallen daar afneemt. Er is ook gesproken over het mogelijk sneller openen van de grenzen voor degenen die zijn gevaccineerd. Maar niets is in steen gebeiteld.

Let op, deze situatie is ongekend en kan duidelijk op elk moment veranderen. Er kunnen (meer) vaccins verschijnen, wat kan resulteren in een veel snellere opening van de grenzen.

Houd het actuele reisadvies van Australië in de gaten

We zullen ervoor zorgen dat we u op de hoogte houden zodra we updates verkrijgen. Lees ook het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over Australië voordat u een reis plant. Uitgebreide informatie kunt u ook terugvinden op onze E-visums.nl pagina reisadvies Australië.

Bent u in Australië of heeft u op korte termijn een reis gepland staan van of naar Australië? Dan raden wij u aan contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij of touroperator.

Zodra Australië weer de grenzen voor reizigers met de niet-Australische nationaliteit heropent kunt u bij E-visums.nl snel en eenvoudig een visum Australië aanvragen.

Visum Australië