Bijzondere gebieden in India bezoeken

Bijzondere gebieden in India bezoeken

Als u naar India met vakantie gaat, dan wilt u misschien ook bepaalde, bijzondere regio’s gaan bezoeken. Voor sommige regio’s heeft u echter aan het gewone visum of het e-visum niet voldoende. Soms is een extra visum nodig om een bepaald gebied te bezoeken. Of u moet zich ergens melden voordat u het gebied in mag. We zetten in dit artikel op een rijtje om welke gebieden in India het gaat en wat u precies moet doen als u zo’n regio wilt bezoeken.

Wat zijn de bijzondere regio’s in India

De belangrijkste regio’s in India waar u niet heen mag zonder aanvullende maatregelen zijn:

  • Sikkim
  • Manipur
  • Arunachal Pradesh
  • Nagaland
  • Mizoram

Voor een bezoek aan deze gebieden geldt dat u over een gewoon visum moet beschikken (een fysiek visum of een e-visum) en daarnaast nog een extra maatregel moet treffen. Deze gebieden worden ook wel beschermde of cantonmentgebieden genoemd. Op onze website vindt u meer informatie over alle regio’s in India waar u niet zomaar heen mag reizen.

Bijzondere gebieden India uitzicht water

U wilt Sikkim bezoeken

Sikkim ligt in het noordoosten van India, tussen Nepal en Buthan. Het is een voormalig Himalaya-koninkrijkje dat pas in 1975 een deelstaat werd van India en heeft zijn authentieke en spirituele karakter weten te behouden. U vindt er een prachtig landschap en de natuur is zeer divers.

Om dit gebied te bezoeken heeft u een aanvullende Inner Line Permit (ILP) nodig. Daarmee kunt u nog steeds niet alle delen van Sikkim bezoeken. Wilt u het noorden of het centrale deel van Sikkim bezoeken, dan heeft u ook een Protected Area Permit (PAP) of een Restricted Area Permit (RAP) nodig. Deze laatste twee vergunningen kunnen alleen door een touroperator worden aangevraagd. De ILP kunt u zelf aanvragen. Reist u met een e-visum India dan kunt u het ILP aanvragen bij de grenspost van Sikkim in Rangpo. U heeft daarvoor een kleurenkopie van uw paspoort nodig, een extra kopie van uw e-visum en twee officiële pasfoto’s.

Als u met een fysiek visum naar India reist dan kunt u het ILP al aanvragen voor vertrek bij de ambassade van India in Nederland. U dient hiervoor wel een afspraak te maken.

U wilt Arunachal Pradesh bezoeken

Arunachal Pradesh ligt nog noordoostelijker dan Sikkim en is een weinig bezocht gebied. Het ligt in het overgangsgebied van de Himalaya tot de vlaktes van de Brahmaputra. Op de berghellingen vindt u een uitgestrekte jungle en in de bergen vindt u toppen van 7000 meter hoog. De vegetatie is bijzonder weelderig. Wilt u dit gebied bezoeken, dan heeft u een Protected Area Permit (PAP) nodig.

Reist u met een e-visum India, dan kunt u het PAP aanvragen na aankomst in India en wel bij het volgende kantoor:

Deputy Resident Commissioner Office van Arunachal Pradesh

R.G. Baruah Road, 781021

Guwahati (in de staat Assam)

Houd er rekening mee dat dit kantoor alleen is geopend op werkdagen tussen 10 en 17 uur

en het PAP alleen kan worden aangevraagd door groepen van minimaal twee personen. Het duurt ongeveer twee dagen voordat u het PAP ontvangt.

Als u met een fysiek visum reist dan kunt u het PAP al voor vertrek aanvragen bij de ambassade in Nederland. Ook hier geldt dat u daarvoor een afspraak dient te maken.

U wilt naar Manipur, Mizoram of Nagaland

Wilt u een van deze gebieden in India bezoeken? In dat geval dient u zich binnen 24 uur na aankomst te melden bij een zogenaamd “Foreigner Regional Registration Office” (FRRO). Op dit kantoor worden uw paspoortgegevens, aankomstdatum en geplande vertrekdatum geregistreerd. Voorheen was het ook voor deze regio’s nodig om een PAP aan te vragen. Dit is recent gewijzigd en momenteel volstaat dat u zich meldt bij het FRRO. Het maakt voor de verdere procedure niet uit of u met een fysiek visum of met een e-visum reist.

Naar India met een e-visum

Een e-visum is veel gemakkelijker aan te vragen dan een fysiek visum. U hoeft er namelijk niet voor naar de ambassade maar vraagt het visum online aan. Ook de betaling van het e-visum en de ontvangst gaan elektronisch. U ontvangt het e-visum India in uw mailbox. Dit duurt doorgaans enkele dagen, meestal 2 en maximaal 4 dagen. Vraag het e-visum daarom tijdig aan.

Het e-visum is beschikbaar vanaf €104,95 per persoon. Uw reisdoel moet toeristisch of zakelijk zijn, resp. het eTourist visum en het eBusiness visum. U mag alleen via bepaalde luchthavens het land binnen reizen (niet over land). Overigens dient u bij uw aanvraag voor het e-visum een scan van uw paspoort en van uw pasfoto mee te sturen. Ook dient u andere informatie aan te leveren waaronder informatie over de reis zelf en/of wie u wilt gaan bezoeken in India. Lees alle informatie over de aanvraag van het e-visum op onze website.

Er worden verschillende voorwaarden gesteld aan het e-visum India, onder meer voor wat betreft uw paspoort als uw verblijf. Zo dient uw paspoort bij aankomst in India nog minimaal 6 maanden geldig te zijn en hebben kinderen een eigen paspoort (en e-visum) nodig. U leest op onze speciale pagina’s alles over de voorwaarden en de geldigheid van het e-visum India.