Reis naar India tijdens corona: wat u moet weten voordat u vertrekt

Het aantal gevallen van het coronavirus blijft wereldwijd hoog. Gezondheids functionarissen waarschuwen dat reizen uw kansen op het krijgen en verspreiden van het virus vergroot. Thuisblijven is de beste manier om de overdracht tegen te gaan. Hieronder vind je informatie over wat je moet weten als je nog steeds van plan bent om te reizen, laatst bijgewerkt op 23 januari.

Als je een reis naar India plant, is dit wat je moet weten en verwachten als je een bezoek wilt brengen tijdens de wereldwijde coronavirus pandemie.

India sloot snel zijn grenzen aan het begin van de pandemie en verbood alle geplande internationale vluchten in maart 2020.

Toeristen zijn nog steeds verboden, hoewel degenen die reizen met andere visa van de continenten Europa, Afrika en Zuid-Amerika nu wel worden toegelaten, evenals reizigers van andere bestemmingen die aan strikte criteria voldoen.

Vliegverbod

Als gevolg van de tweede golf van infecties wordt in veel plaatsen het reizen van en naar India enorm verminderd, voor onbepaalde tijd opgeschort of verboden. Momenteel omvatten die bestemmingen Australië, Canada, China (inclusief Hong Kong), Nieuw-Zeeland, Saudi-Arabië, de VAE, het Verenigd Koninkrijk (dat India aan zijn "rode lijst" heeft toegevoegd) en de Verenigde Staten.

De waarschuwing van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken luidt gedeeltelijk: "Als je naar India moet reizen, moet je je volledig laten vaccineren voordat je op reis gaat. Alle reizigers dienen een masker te dragen, twee meter bij anderen vandaan te blijven, mensenmassa's te vermijden en hun handen te wassen."

Een geplande reis bubbel met Sri Lanka is uitgesteld

De vraag is: Wat wordt er niet aangeboden in India? Dit uitgestrekte land heeft een verbazingwekkende reeks landschappen, architectuur, culturen en religies. De meeste beginners houden vast aan de "gouden driehoek" van Delhi, Agra en Jaipur, maar andere grote treffers voor nieuwkomers zijn de Kerala-waterwegen, de stranden van Goa en Mumbai, een van 's werelds meest opwindende steden.

Wie kan gaan?

Toeristen worden nog niet toegelaten. Alleen Indiase staatsburgers, degenen die als ingezetenen naar het land verhuizen en degenen uit bepaalde landen die in aanmerking komen voor andere visa dan toeristenvisa, mogen gaan. Vanuit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada zijn de zaken beperkter: alleen diplomaten en degenen die in een regering memorandum staan, mogen reizen. Andere visumhouders uit de Europese Unie, Afrika en Zuid-Amerika mogen echter reizen -- zolang ze geen toeristenvisum hebben.

Wat zijn de beperkingen?

Internationale lijnvluchten worden opgeschort, hoewel de repatriëring vluchten van de Vande Bharat Mission worden uitgevoerd, evenals "luchttransport bellen" uit verschillende landen over de hele wereld - hoewel alleen diegenen die voldoen aan de visum criteria voor binnenkomst zijn toegestaan op deze vluchten.

Alle aankomsten worden gescreend. Iedereen die symptomen vertoont, wordt naar een medische instelling gebracht. De landgrenzen zijn gesloten, behalve voor terugkerende onderdanen van India.

Vanaf 22 februari moeten alle reizigers een zelfverklaring formulier uploaden op de Air Suvidha Portal, evenals een negatieve PCR-test die binnen 72 uur na de reis wordt afgenomen. Ook moeten ze via het portaal aangeven dat ze bij aankomst 14 dagen in quarantaine zullen blijven.

Reizigers die uit het VK of het Midden-Oosten komen, moeten hetzelfde formulier invullen, hun reisgeschiedenis van de afgelopen 14 dagen en eventuele aansluitende vluchten bij aankomst in India opgeven, en een negatieve PCR-test voorleggen. Ze worden tijdens de vlucht of bij het van boord gaan gescheiden en moeten bij aankomst op eigen kosten een nieuwe PCR-test ondergaan. Ze moeten op de luchthaven blijven totdat ze hun resultaten hebben ontvangen.

Transitpassagiers die uit deze landen komen en negatief testen, kunnen hun aansluitende vluchten halen. Ze moeten echter thuis zeven dagen in quarantaine blijven en aan het einde van de quarantaineperiode een test ondergaan.

Wat is de situatie rond corona?

India heeft op 21 april meer dan 15,6 miljoen gevallen en bijna 184.000 doden genoteerd, waarmee het Brazilië heeft ingehaald als het land met 's werelds op een na hoogste aantal gevallen, na de Verenigde Staten. De gezondheidsdiensten staan op instorten.

Op de eerste verjaardag van de eerste lockdown, registreerde India 50.000 nieuwe gevallen - een record sinds november. India meldde 295.041 gevallen van coronavirus en 2.023 sterfgevallen op 21 april, de hoogste stijging van het aantal gevallen en de hoogste sterfte toename binnen één dag sinds het begin van de pandemie, volgens een CNN-telling van cijfers van het Indiase ministerie van Volksgezondheid.

Hieruit volgt wat volgens deskundigen begin maart een versoepeling van het gedrag was, nadat de federale minister van Volksgezondheid had verklaard dat India "in het eindspel" van de pandemie zat.

Op 20 april waarschuwde de eerste minister van Delhi, Arvind Kejriwal, - die eerder had gewaarschuwd voor een "vierde golf" - dat sommige ziekenhuizen in Delhi nog maar "een paar uur zuurstof" over hadden.

Premier Narendra Modi heeft plannen aangekondigd voor de levering van 100.000 zuurstofcilinders in het hele land, nieuwe fabrieken voor zuurstofproductie en ziekenhuizen voor corona-patiënten.

Ondertussen doen gezinnen op sociale media een beroep op zuurstof en antivirale medicatie Remdesivir voor hun dierbaren.

Er zouden bijna 800 varianten in het land aanwezig zijn

Tot dusver zijn er bijna 130 miljoen vaccinatie doses afgegeven, waarvan meer dan 17 miljoen, of 1,29% van de bevolking, volledig zijn gevaccineerd. Gezondheids functionarissen van de staat Maharashtra, Odisha en Punjab hebben eerder vaccin tekorten gemeld.

Wat kunnen bezoekers verwachten?

India heeft in maart 2020 een van 's werelds strengste lockdowns opgelegd, hoewel de beperkingen in de loop van de maanden zijn versoepeld. Bruiloften en religieuze evenementen mogen nu plaatsvinden en binnenlandse reizen zijn toegestaan. Verschillende staten leggen echter verschillende regels op. Maharashtra -- waar Mumbai ligt -- heeft sinds 28 maart een avondklok. Winkelcentra moeten sluiten van 20.00 uur tot 07.00 uur en het is niet toegestaan om in treinen te staan. Op 13 april maakten de autoriteiten bekend dat ze plannen bespraken voor een op handen zijnde lockdown. Deze wordt naar verwachting eind 21 april aangekondigd.

Premier Narendra Modi, die in het hele land politieke bijeenkomsten heeft gehouden, sprak de natie op 20 april toe. Hij deed een beroep op staten om "een lockdown als hun laatste optie te gebruiken", zelfs toen de hoofdstad New Delhi zijn eerste volledige dag van een lockdown voor de duur van een week inging.

De Kumbh Mela, een belangrijk hindoefestival en een van de grootste bedevaarten op aarde, vindt plaats in april. Miljoenen indianen reizen vanuit het hele land naar Haridwar, een oude stad in de staat Uttarakhand, om ceremonies en gebeden bij te wonen en een heilige duik te nemen in de rivier de Ganges. Bezoekers moeten zich online registreren en negatief testen voordat ze gaan baden, maar experts hebben gewaarschuwd dat het "een van de grootste massa super verspreiding evenementen ooit zou kunnen worden".