Turkije is weer populair

Turkije is weer populair

Eind april 2019 heeft Turkije cijfers gepresenteerd over het toerisme in het land. Uit die cijfers blijkt dat Turkije weer helemaal hot is als vakantieland. Maar liefst 4,3 miljard dollar werd er geboekt, in het eerste kwartaal van dit jaar. En dat is dan nog niet eens de meest gewilde periode. Turkije wordt dus weer een topjaar voor wat betreft het toerisme. De groei in het eerste kwartaal was 4,6 procent ten opzichte van het jaar ervoor en het overgrote deel van de inkomsten is afkomstig van buitenlandse toeristen. Zij hebben nog wel steeds een visum nodig voor een bezoek aan Turkije en voor Nederlanders en Belgen geldt dat zij nog steeds gebruik kunnen maken van het eenvoudiger aan te vragen e-visum Turkije.

Interessante toerisme cijfers

Voor Turkije zijn de inkomsten uit toerisme heel belangrijk. De terroristische aanslagen van een paar jaar geleden hebben een grote wissel getrokken op het toerisme. Veel buitenlandse reizigers bleven weg waardoor de toerismesector grote klappen kreeg te verwerken. Tegenwoordig is het weer rustig in het land, al een paar jaar, en durven reizigers het weer aan om met vakantie naar Turkije te gaan. Er geldt ook geen negatief reisadvies voor Turkije hoewel men bepaalde gebieden beter kan vermijden. De toeristencentra zijn echter veilig en men kan weer optimaal genieten van zon, zee, strand, cultuur en heerlijk eten in Turkije.

Ruim driekwart, zo’n 80%, uit de inkomsten in de toerismesector is afkomstig van buitenlandse reizigers. De rest wordt uitgegeven door toeristen uit eigen land en Turken die in andere landen wonen. Individueel toerisme is goed voor zo’n 4 miljard dollar, bijna 550 miljoen dollar werd verdiend aan pakketten die door reisbureaus werden aangeboden. Kortom, Turkije is populair en er is een duidelijke groei te zien. Daarmee is het land uiteraard heel blij.

Nog wel een paar waarschuwingen

Turkije mag dan weer veilig zijn, er zijn nog wel een paar zaken waar men rekening moet houden. Zo is het altijd oppassen geblazen in het verkeer. Dat geldt voor het hele land. Verder wordt aangeraden om na zonsondergang niet te rijden over de weg in Zuidoost-Turkije. Ook kan men beter de grensgebieden met Syrië en Irak vermijden. Hier is nog veel onrust. Op onze speciale pagina hierover leest u alles over het reisadvies voor Turkije.

Visumplicht Turkije

Nederlandse en Belgische paspoorthouders kunnen, mits zij voldoen aan alle voorwaarden, een elektronisch visum aanvragen voor een bezoek aan Turkije. Zo’n e-visum is veel gemakkelijker en sneller aan te vragen dan een fysiek visum. Men hoeft er de deur niet voor uit, de aanvraag, de betaling en de ontvangst van het e-visum gaan geheel online.

De voorwaarden voor een e-visum Turkije:

  • Reisdoel: toerisme of zaken. Onder toerisme valt ook familiebezoek. U kunt dus met het e-visum op vakantie naar Turkije, familie bezoeken of voor zakelijke doeleinden. Let op, u mag met het e-visum niet gaan werken in Turkije. Het zakenvisum is bedoeld voor het bezoeken van leveranciers, klanten of voor het bezoeken van bijvoorbeeld een symposium
  • Verblijfsduur: maximaal 90 dagen. De geldigheid van het e-visum Turkije is 180 dagen en binnen deze 180 dagen mag u maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Deze periode van 90 dagen mag u aaneengesloten in het land zijn maar ook verdelen over meerdere reizen
  • Identiteitsbewijs: paspoort of ID-kaart. Elke reiziger heeft een eigen paspoort of ID-kaart nodig en een eigen e-visum. Dit geldt ook voor kinderen. De gegevens in beide documenten moeten 100% overeenstemmen. Uw identiteitsbewijs moet bij binnenkomst in Turkije nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Verloopt uw identiteitsbewijs eerder vraag dan eerst een nieuw paspoort of een nieuwe ID-kaart aan voordat u een e-visum voor Turkije aanvraagt.

Informatie voor een cruise naar Turkije

Als u Turkije bezoekt tijdens een cruise dan heeft u niet altijd een visum of e-visum nodig. Vertrekt de cruise in Turkije en vliegt u om die reden naar een Turkse luchthaven, dan heeft u wel een visum nodig. Legt het cruiseschip tijdens de reis alleen aan in een Turkse haven en verlaat u de boot niet, dan heeft u geen visum nodig. Bent u van plan de boot te verlaten maar alleen de plaats waar de boot ligt te bezoeken, dan heeft u ook geen visum nodig. U dient dan wel toestemming te hebben van de lokale autoriteiten om de plaats te bezoeken. Verder het land inreizen zonder visum is niet toegestaan.

Het aanvragen van een e-visum

De aanvraag voor een e-visum Turkije is eenvoudig en kost slechts 5 minuten. De kosten bedragen vanaf €24,95 en kunnen worden betaald via Ideal, Mister Cash, per overboeking of met PayPal. Een creditcard is niet nodig. De aanvraag is geheel in het Nederlands en doorgaans heeft u het e-visum al binnen 24 uur in uw mailbox. Heeft u haast met de aanvraag dan kunt u een spoedvisum Turkije aanvragen.

Er is een uitgebreide uitleg -eveneens in het Nederlands- beschikbaar bij het aanvraagformulier en u kunt ons ook altijd bellen of mailen indien u vragen heeft. Wij zijn 24/7 beschikbaar voor het aanvragen van een e-visum Turkije.