Turkije vakantieland

Turkije vakantieland

Na een dip in de toerismesector in verband met aanslagen is Turkije weer helemaal in zwang. Logisch, want het is een geweldig land waar u het hele jaar door naartoe kunt voor een heerlijke vakantie. Wanneer u het beste naar Turkije kan gaan, hangt af van wat u daar wilt gaan doen. Zonnen en zwemmen doet u het beste in de zomermaanden (en die zijn veel ruimer dan bij ons). U kunt echter ook naar Turkije voor een bezoek aan de grote steden en dan kunt u er het hele jaar door terecht. U kunt zelfs op wintersport in Turkije! In alle gevallen geldt overigens een visumplicht. Het visa on arrival, verkrijgbaar bij aankomst in Turkije is inmiddels afgeschaft. Daarvoor in de plaats kunt u in de meeste gevallen van het eenvoudig online te bestellen e-visum Turkije gebruik maken.

Turkije vakantieland zee

Beste reistijden vakantie Turkije

De beste reistijd voor een vakantie naar Turkije is afhankelijk van de bestemming. In alle gevallen, behalve voor wintersport, zijn de maanden april tot en met november erg goed. Er is dan een aangename tot (zeer) warme temperatuur in Turkije. Wilt u zwemmen in zeewater dan kunt u beter in het najaar dan in het voorjaar gaan, want in het voorjaar is het zeewater nog erg koud. In het najaar kan het zeewater tot 30 graden worden! De grote steden bezoekt u beter niet in de maanden juli en augustus want dan kan het te warm worden; meer dan 40 graden is heel gewoon in Turkije. Hieronder een kort overzicht van de beste reistijden (zonvakantie of stedentrip) in de meest bekende regio’s van Turkije:

  • Antalya: april t/m oktober
  • Alanya: februari t/m november
  • Bodrum: maart t/m november
  • Istanbul: april t/m oktober
  • Kusadasi: maart t/m novembe
  • Lara Beach: maart t/m november
  • Marmaris: maart t/m november
  • Side: april t/m oktober.

Een e-visum Turkije heeft een geldigheid van 90 dagen, ruim voldoende voor een fijne vakantie in een van de steden of badplaatsen in Turkije.

Wintersporten in Turkije

Er zijn maar liefst 36 skigebieden in Turkije. Bekende gebieden zijn Erciyes en Kayseri met 55 km piste en een hoogste top van 3360 meter. Het bekende wintersportgebied Kartalkaya is een sneeuwzeker gebied en het hoogste punt is Yedi Göller (Zeven Meren) dat op 2200 meter ligt. Het skigebied ligt op 250 km van het vliegveld van Istanbul. Er zijn stoeltjesliften en sleepliften en tal van skipistes in allerlei gradaties. Er is 20 km blauw, 7 km rood, 3 km zwart en er is meer dan 35 km ongeprepareerde pistes. Daarnaast ook een uitgebreid snowboard park. Wintersporten kan van december tot maart, afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook hier geldt dat het e-visum ruim voldoende lang geldig is voor een fijne vakantie.

e-Visum Turkije aanvragen

Een visum voor een zonvakantie, stedentrip of skivakantie kan tegenwoordig heel gemakkelijk online worden aangevraagd. Het e-visum staat open voor een groot aantal landen en ook paspoorthouders uit België en Nederland komen er voor in aanmerking. Tot voor kort werd ook veel gebruik gemaakt van het visa on arrival, een visum dat op het vliegveld in Turkije kon worden aangeschaft. Tegenwoordig is dat niet meer mogelijk. Het e-visum is alleen geschikt voor de reisdoelen toerisme, zaken en familiebezoek. U mag met het e-visum niet gaan werken in Turkije.
Voor de meeste vakanties, zakentrips en familiebezoeken is het e-visum voldoende lang geldig.  Binnen de totale geldigheidsduur van het visum van 180 dagen mag u maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Dit hoeft geen aaneengesloten periode te zijn. U mag die 90 dagen ook verdelen over meerdere reizen, zolang u maar binnen de 180 dagen geldigheidsduur van het visum blijft.

U bezoekt Turkije tijdens een cruise

Als u aanlegt in een Turkse haven tijdens een cruise, dan heeft u in sommige gevallen geen visum nodig. Als u aan boord blijft van het schip, dan heeft u geen visum nodig. Het is ook toegestaan om het schip te verlaten en enkele dagen in de havenplaats te vertoeven zonder visum. U mag dan echter niet langer dan 3 dagen blijven én u heeft toestemming nodig van de lokale autoriteiten.

Aanvraagformulier

Om een e-visum Turkije aan te vragen vult u een aanvraagformulier in, geheel in het Nederlands. Ook de toelichting op het formulier is in het Nederlands en u kunt op verschillende manieren betalen. Kies uit betalen via iDeal, Mister Cash of met PayPal. Een credit card is niet nodig. U hoeft de deur niet uit om naar de ambassade te gaan, geen dag vrij te nemen of ingewikkelde formulieren in het Engels in te vullen.
Het e-visum ontvangt u in uw mailbox, meestal nog dezelfde dag. Soms kan het wat langer duren dus vraag het e-visum tijdig aan. Gaat u onverwacht op zakenreis, boekt u een last minute of wilt u onverwacht familie bezoeken in Turkije? Kies dan voor de spoedaanvraag visum Turkije. Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Het e-visum print u thuis uit, liefst in tweevoud en neemt deze mee op reis. Fijne vakantie!