Turkije: visum bij aankomst echt verleden tijd

Turkije: visum bij aankomst echt verleden tijd

We herhalen het nog maar eens: sinds vorig jaar, oktober 2018, is het niet meer mogelijk om een visum aan te vragen wanneer men aankomt in Turkije. Het visa-on-arrival, zoals het visum officieel heette, was niet alleen voor de Turkse overheid een lastig, tijdrovend en kostbaar iets. Ook voor de reizigers was het geen pretje. Vaak moest men uren in de rij staan op de luchthaven van aankomst om een visa-on-arrival aan te vragen. Geen leuk vooruitzicht na een urenlange vliegreis. Het aanvragen van een fysiek visum voor vertrek was echter ook niet echt eenvoudig en kostte vaak een of meer vrije dagen, reistijd en reisgeld. De Turkse overheid heeft daarom het elektronisch visum in het leven geroepen: het e-visum Turkije. Een elektronisch visum waarmee kan worden gereisd en het e-visum kan heel eenvoudig voor vertrek worden aangevraagd.

Visumplicht Turkije

Iedereen, behalve reizigers met een Turks paspoort en bezoekers uit visum vrijgestelde landen, moet een geldig visum hebben als men plannen heeft Turkije te bezoeken. Zonder visum wordt u niet toegelaten maar tegenhouden door de Turkse Immigratiedienst. Ook kinderen hebben een eigen visum nodig. Kinderen hebben ook een eigen paspoort of ID-kaart nodig. Om veiligheidsredenen is het ook niet (meer) toegestaan om een visum aan te vragen voor kinderen die staan bijgeschreven in het paspoort van een van de ouders. Gelukkig is het aanvragen van het e-visum heel eenvoudig en inmiddels bereikbaar voor inwoners van een groot aantal landen. Ook reizigers met een Nederlands of Belgisch identiteitsbewijs kunnen een e-visum voor een reis naar Turkije aanvragen. Mits zij voldoen aan de overige voorwaarden.

E-visum gemakkelijker en goedkoper

Het lijkt misschien eenvoudig; bij aankomst in Turkije even naar de kiosk om een visum aan te vragen. Zo werkte het echter niet. Er stonden vaak lange rijen voor de kiosken waar een visa-on-arrival sticker voor in het paspoort kon worden bemachtigd. De kosten van die sticker, ook wel stamping fee genoemd, waren flink hoger dan het huidige e-visum (dat is beschikbaar vanaf €24,95 per persoon). Ook de betaling van het e-visum is eenvoudig en kan online met behulp van Ideal, Mister Cash, PayPal of via een overboeking. Voor het visum bij aankomst moest vaak in Dollars worden betaald en kreeg u te maken met wisselkoersen en dergelijke.

Soms is helemaal geen visum nodig

Er zijn enkele uitzonderingen op de visumplicht in Turkije. Als u tijdens een cruise aanlegt in een Turkse havenplaats dan heeft u geen visum nodig. Althans, als u aan boord blijft van het schip. Ook is het toegestaan om zonder visum een kort bezoek te brengen aan de havenplaats waar u aanmeert met het schip. Dit bezoek mag maximaal 3 dagen duren en u heeft daarvoor toestemming nodig van de plaatselijke autoriteiten.

Voorwaarden en geldigheid e-visum Turkije

Een e-visum is 180 dagen geldig en u mag binnen die geldigheidsperiode maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Dit kan een aangesloten periode zijn maar het is ook toegestaan om meerdere keren naar Turkije te reizen met hetzelfde e-visum. Zolang uw reizen maar binnen de geldigheidstermijn van 180 dagen vallen en het totaal aantal dagen dat u in Turkije bent niet meer dan 90 is.

U dient aan een aantal voorwaarden te voldoen als u een e-visum wilt aanvragen. Allereerst moet u een identiteitsbewijs bezitten uit een van de landen die door de Turkse overheid zijn aangewezen. Nederland en België behoren tot die groep landen. Ook het reisdoel is van belang. Met het e-visum mag u naar Turkije voor een vakantie, familiebezoek of voor zaken. Voor zaken naar Turkije met het e-visum betekent niet dat u er mag gaan werken. U mag alleen klanten bezoeken, of leveranciers of zakelijke bijeenkomsten bijwonen zoals een symposium of ander zakelijk evenement.

Visum Turkije stempels paspoort

Aanvraag en levertijd e-visum Turkije

De aanvraag voor het e-visum kunt u doen door een formulier in te vullen. Dit kost u slechts een minuut of vijf en kan geheel in het Nederlands. Er is een uitgebreide toelichting beschikbaar die ook in het Nederlands is. Voor de betaling heeft u geen creditcard nodig, u betaalt simpelweg via Mister Cash, Ideal, PayPal of met een overschrijving.
U krijgt het e-visum per mail toegezonden en meestal binnen 24 uur. Indien u haast heeft met uw aanvraag dan kunt u gebruikmaken van de optie van een spoedaanvraag. Doorgaans heeft u het e-visum dan al binnen een kwartier in uw mailbox. Het e-visum kan 24 uur per dag, 7 dagen per week worden aangevraagd. Vergeet niet uw e-visum uit te printen en mee te nemen op reis!

Reisadvies Turkije

Enkele jaren geleden waren er een aantal terroristische aanslagen in Turkije met als gevolg dat het toerisme in het land enorm afnam. De laatste jaren trekt het toerisme weer aan en inmiddels is Turkije weer een heel populaire bestemming voor een vakantie. Het overgrote deel van de toeristen, meer dan driekwart, komt uit het buitenland. De toeristencentra zijn weer veilig, sommige delen van Turkije kunt u echter nog steeds beter vermijden. Dit geldt vooral voor de grensgebieden met Irak en Syrië. Lees ook ons reisadvies Turkije.