ESTA Amerika en drugsgebruik

ESTA Amerika en drugsgebruik

Sinds een Britse toeriste onlangs voor tien jaar de VS is uitgezet vragen veel mensen zich af of ze de VS wel in mogen als ze ooit drugs hebben gebruikt. Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Heeft u jaren geleden ooit eens een keer drugs gebruikt dan hoeft dat geen probleem te vormen. Echter, het is oppassen geblazen want de Amerikaanse autoriteiten hebben vergaande bevoegdheden om onderzoek te doen.
Daarbij komt dat het ESTA u nog geen toestemming geeft om in de VS te verblijven. Het ESTA is een reistoestemming en eenmaal in de Verenigde Staten aangekomen beslist de douane aldaar of u het land in mag. In veruit de meeste gevallen zal dat het geval zijn, maar u kunt ook pech hebben. Zelfs een “grapje” zoals een gekke SMS kan u al duur komen te staan.

Paspoort ESTA Amerika

Wat is de Britse toeriste precies overkomen

De Britse toeriste waarover het gaat was samen met een vriendin naar Los Angeles gereisd om er twee maanden te verblijven. De douane had vraagtekens bij hun visum en hield hen aan voor nader onderzoek. De bevoegdheden van de douane gaan zover dat ook hun telefoons werden onderzocht. Op de telefoon van de toeriste bleek een SMS te staan waarin zij toegaf cocaïne te hebben gebruikt. Dit was voor de douane reden genoeg om haar visum direct te annuleren en haar geen toegang tot Amerika te verschaffen. Beide toeristen werden ook ondervraagd over hun financiën en reisplannen. Het ene meisje mocht na een uur vertrekken, de andere toeriste had minder geluk en werd vastgezet in een cel met vier andere vrouwen. Ook werd zij volledig lichamelijk onderzocht en moest zij haar tas en telefoon inleveren. Behalve het intrekken van het visum kreeg zij uiteindelijk ook de straf opgelegd dat zij 10 jaar de VS niet meer in mocht.

Liegen bij aanvraag ESTA

Het is natuurlijk lastig om te bepalen wat wijsheid is. Vult u “ja” in bij de vraag of u ooit drugs heeft gebruikt, dan kunt u er vrij zeker van zijn dat uw aanvraag voor het ESTA zal worden afgekeurd. Vult u echter “nee” in terwijl dit niet klopt, dan loopt u het risico dat dit uitkomt als er nader onderzoek wordt gedaan. Liegen in een officieel document zoals de aanvraag voor het ESTA is strafbaar. Het is fraude en er staan zware straffen op. Het ligt natuurlijk helemaal aan uw persoonlijke omstandigheden waar u voor kiest. Jaren geleden in een dolle bui een keer drugs geprobeerd? De kans is uiterst klein dat de Amerikaanse overheid daar achter zal komen. Wees echter voorzichtig met wat u op social media en bijvoorbeeld per telefoon deelt met derden.

Vergaande bevoegdheden

De Amerikaanse overheid heeft vergaande bevoegdheden als het gaat om reizigers die de VS in willen. Niet alleen uw telefoon maar ook andere elektronische apparaten mogen worden doorzocht. Uw laptop bijvoorbeeld. Alle persoonlijke eigendommen van reizigers mogen sinds 2018 worden doorzocht. U bent zelfs verplicht wachtwoorden af te geven. Weigert u mee te werken dan zal uw ESTA worden ingetrokken en kunt u terug naar huis. Verwijdert u kort voor uw aankomst in de VS foto’s, appjes en sms’jes van uw telefoon of laptop, dan kan dit ook uitkomen en leiden tot intrekking van uw ESTA. Wees daarom steeds voorzichtig met hetgeen u deelt op social media. Zelfs onschuldige grapjes kunnen u, of anderen, in de problemen brengen.

ESTA Amerika aanvragen

Het ESTA Amerika vraagt u voor vertrek aan want al op het vliegveld van vertrek wordt gecontroleerd of u een geldig reisdocument heeft. De aanvraag van het ESTA is heel gemakkelijk en kan helemaal online. U hoeft er niet voor naar de ambassade. Alleen reizigers uit 38 geselecteerde landen kunnen het ESTA aanvragen. Nederland en België horen daar ook bij.

U kunt met het ESTA alleen naar de VS indien u voor vakantie, familiebezoek of zaken gaat. Werken in de VS is niet toegestaan. De maximale verblijfsduur is 90 dagen maar dat mag wel tweemaal per jaar dus u kunt maximaal 180 dagen in de VS verblijven per jaar. Het ESTA zelf is twee jaar geldig vanaf de datum van uitgifte. Lees alles over de voorwaarden voor het ESTA op onze pagina over dit onderwerp. Ook als u alleen wilt overstappen op een Amerikaanse luchthaven, op weg naar een andere bestemming heeft u doorgaans een ESTA nodig.

Paspoort en aanvraag

Uw paspoort moet voldoende lang geldig zijn. Verloopt uw paspoort tijdens de geldigheid van het ESTA, dan is ook uw ESTA niet meer geldig. Ook kinderen hebben een eigen paspoort en eigen ESTA nodig. De aanvraag van het ESTA is geheel in het Nederlands en u kunt direct voor alle reizigers uit uw reisgezelschap een ESTA aanvragen. Zorg dat u alle gegevens uit het paspoort volledig correct overneemt. Op onze website vindt u extra uitleg bij het invullen van het aanvraagformulier. Verder is uitgebreide informatie voorhanden over een groot aantal onderwerpen met betrekking tot het ESTA zoals een algemeen reisadvies, wat te doen als u recent in Iran of Irak bent geweest, informatie over verblijfsvergunning en aanvragen ESTA en uiteraard over de geldigheid en de voorwaarden van het ESTA.