Gevolgen strenger beleid ESTA Amerika

Gevolgen strenger beleid ESTA Amerika

Sinds enige tijd zijn de regels omtrent migratie in Amerika flink aangescherpt. Doel hiervan is de immigratie terug te dringen, met name ongewenste immigratie. Of de maatregelen doel treffen is nog maar de vraag. Uit een studie van het University College London volgt dat men juist van mening is dat de maatregelen ineffectief en zelfs contraproductief zijn. Daarnaast vragen strenge regels ook om meer handhaving. De intenties van iedere persoon die de VS binnen wil reizen moeten worden getoetst om op die manier illegale immigratie tegen te gaan. Zonder visum komt men de Verenigde staten niet in. Het ESTA is eenvoudig aan te vragen, dat is een groot voordeel. Echter, alleen voor díe reizigers die voldoen aan alle voorwaarden en dus in aanmerking komen voor deze gemakkelijke manier om aan een visum te komen.

Strenger beleid contraproductief?

Dr Cassile Schwartz is van mening dat maar liefst 20 procent van de immigranten naar Amerika bereid is hiervoor de wet te overtreden. Dat zal dan ook steeds vaker gebeuren als de regels te streng worden. Uit het hiervoor aangehaalde onderzoek blijkt dat vooral mensen met een lage opleiding en een grote familie de neiging hebben er alles voor over te hebben de VS binnen te komen. Desnoods illegaal. Belangrijk hierbij is dat wanneer het immigratiebeleid ten aanzien van de familieroute wordt afgesloten, dit grote impact zal hebben. Uit het rapport blijkt dat wanneer legale immigratie wordt ingeperkt, illegale immigratie zal toenemen. Uiteindelijk zal een en ander uitmonden in een nog strenger, vrijwel onhoudbare situatie wat de grenscontroles betreft, aldus een van de onderzoekers.

Bijna 260 miljoen potentiële migranten

Naar schatting zijn er wereldwijd maar liefst bijna 260 miljoen mensen die naar de VS willen emigreren. Dat is bijna 3,5 procent van de wereldbevolking. Het overgrote deel gaat, of wil, naar het Noorden van Amerika. Noord-Amerika mag dan ook in de periode van 2000 tot 2015 bijna de helft van de groei van de bevolking toerekenen aan immigratie. Een deel van deze immigranten is illegaal en leeft vaak “onder de radar”. Dat betekent dat deze mensen zich niet willen melden bij ziekenhuizen, daklozenopvang of de politie. Ze maken liever zo weinig mogelijk gebruik van voorzieningen in het land omdat zij dan het risico lopen dat hun aanwezigheid zal opvallen. Dit is natuurlijk een ongewenste situatie, zowel voor de persoon in kwestie als voor de autoriteiten.

U kunt wel een ESTA aanvragen

Als u wel aan alle voorwaarden voor een legaal bezoek aan de States voldoet, dan kunt u in veel gevallen een ESTA aanvragen. Dit kan 24 uur per dag en u krijgt het ESTA al dezelfde dag via de mail. Het kan tot maximaal 72 uur duren. Vraag daarom het ESTA tijdig aan. U kunt ook kiezen voor een spoedaanvraag voor het ESTA.

Paspoorthouders uit Nederland en België komen er in principe voor in aanmerking maar een en ander is ook afhankelijk van onder meer uw reisdoel. Het ESTA is bedoeld voor toeristische bezoeken, voor zakelijke bezoeken en voor familiebezoek. U mag met het ESTA niet gaan werken in Amerika. Het zakenvisum is bedoeld voor het bezoeken van leveranciers en klanten en om bijvoorbeeld een zakelijke bijeenkomst bij te wonen.

De voorwaarden voor de aanvraag ESTA

Naast het uw reisdoel dat toeristisch of zakelijk van karakter moet zijn, dient u nog aan andere voorwaarden te voldoen. Zo mag u met het ESTA, dat 2 jaar geldig is vanaf de datum van uitgifte, maximaal 90 dagen achtereen in Amerika verblijven. Dit mag u maximaal 2 maal per jaar. In totaal kunt u dus maximaal 4 maal 90 dagen in de VS verblijven, verdeeld over 2 jaar. Wanneer uw paspoort echter eerder verloopt is ook uw ESTA vervallen. U doet er daarom goed aan eerst de geldigheidsduur van uw paspoort te controleren alvorens een ESTA aan te vragen. U kunt dan eventueel tijdig een nieuw paspoort aanvragen. Het is daarnaast ook belangrijk om te weten dat wanneer u tijdens uw 90 dagen in de VS de landen Canada, Mexico of de Caribische Eilanden bezoekt, de tijd die u hier doorbrengt ook onder de 90 dagen vallen.

Wilt u langer dan 90 dagen achtereen naar de VS, dan dient u een fysiek visum bij de ambassade aan te vragen.

ESTA regelen vóór vertrek

Al voor vertrek dient u het ESTA aan te vragen en uit te printen. Op de luchthaven van vertrek wordt gecontroleerd of u een geldig document heeft. Heeft u geen ESTA of ander visum, dan kunt u niet mee op reis. ESTA staat overigens voor “Electronic System for Travel Authorization” en dit betekent dat u weliswaar een inreis toestemming heeft, maar nog geen verblijfstoestemming. Bij binnenkomst wordt besloten of u ook echt mag blijven. In veruit de meeste gevallen mag u uiteraard gewoon verder reizen. Denk er ook aan dat wanneer u alleen wilt overstappen in Amerika, u ook een ESTA moet hebben.

Aanvraagprocedure ESTA

De aanvraagprocedure voor het ESTA is eenvoudig. U kunt het ESTA Amerika online aanvragen en betalen en ontvangt het document in uw mailbox. Het aanvraagformulier is geheel in het Nederlands en u betaalt simpelweg met iDEAL of PayPal; een creditcard is niet nodig. Het ESTA is beschikbaar vanaf €29,95 per persoon. Alle reizigers hebben een eigen ESTA nodig (ook kinderen) en een eigen paspoort. Uw paspoort moet de gehele periode dat u in de VS verblijft geldig zijn. Kijk voor uitgebreide informatie over de voorwaarden van het ESTA op onze speciale pagina over dit onderwerp.