Waar kun je als Nederlander momenteel eigenlijk nog naartoe op vakantie?

Het Coronavirus houdt de reiziger in zijn greep. Waar het vorig jaar nog mogelijk was de hele wereld rond te reizen, worden we daar nu behoorlijk in beperkt. Het advies van de Nederlandse overheid luidt om zoveel mogelijk thuis te blijven, maar kunnen we dan echt helemaal nergens meer naartoe op vakantie?
Gelukkig wel! De rijksoverheid houdt de reisadviezen netjes up-to-date op de website Nederland Wereldwijd. Hoewel dat wereldwijd nu wel een erg bekrompen begrip is, want verder dan Europa komen we eigenlijk niet meer. Maar laat de moed niet in je schoenen zakken, Europa is prachtig en ook daar kun je volop reizen. Dus laten we eens kijken naar de mogelijkheden.

Reisadvies: Wat is dat precies

Reisadviezen worden opgesteld door de Nederlandse overheid in samenwerking met de ambassades van alle landen. Het geeft informatie over de veiligheid in een land. De reisadviezen zijn dus speciaal opgesteld voor Nederlanders die naar een ander land willen reizen. Een reisadvies kan vier kleuren hebben:

  • Groen: Geen bijzondere veiligheidsrisico’s
  • Geel: Let op, er gelden hier veiligheidsrisico’s
  • Oranje: Ernstige veiligheidsrisico's, plan alleen noodzakelijke reizen
  • Rood: Zeer ernstige veiligheidsrisico’s, reizen wordt ten zeerste afgeraden

Een reisadvies is echter niet bindend, zoals het woord zelf al aangeeft is het een advies. Dit wil zeggen dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor je veiligheid en dat er ook geen rechten aan een reisadvies kunnen worden ontleend. Het blijft dus jouw eigen verantwoordelijkheid of je wel of niet naar een land toe reist.
Download de Reisapp waar je de reisadviezen per land kunt bekijken: Download Reisapp.

Wat houdt een reisadvies in tijdens het Corona tijdperk?

Zo’n reisadvies vertelt je dus meer over de veiligheidsrisico’s in een land, maar in tijden van Corona staat de wereld op zijn kop en lijkt het overal onveilig.

  • Groen: Dit land heeft het corona virus onder controle, kans op besmetting is zeer laag.
  • Geel: De besmettingsgraad is vrij laag, je mag hier naartoe reizen. Er gelden wel veiligheidsmaatregelen.
  • Oranje: Kans op besmetting is hoog, plan alleen noodzakelijke reizen. Na terugkeer moet je 10 dagen in thuisquarantaine.
  • Rood: De kans op besmetting is zeer hoog, reizen wordt afgeraden. Na terugkeer moet je 10 dagen in thuisquarantaine.

Ook hier geldt dat het een advies is en je dus zelf verantwoordelijk bent voor je eigen veiligheid. Alleen de thuisquarantaine van 10 dagen, wanneer je terugkeert uit een oranje of rood gebied is wel verplicht.

Vakantie buiten Europa

De Nederlandse overheid adviseert alleen te reizen naar landen en gebieden binnen de Europese Unie (EU) of de Schengenzone met een 'geel' reisadvies. Alle landen buiten Europa zijn daardoor oranje gekleurd. Zoals eerder gezegd betekent dit niet dat je niet naar deze landen toe mag reizen, maar bij terugkeer moet je 10 dagen in thuisquarantaine.
Daarnaast moet je per land nagaan of er inreisbeperkingen gelden. Amerika laat bijvoorbeeld geen reizigers toe die de afgelopen 14 dagen nog in een EU-Schengenland waren. Dus wanneer je naar Amerika wil reizen moet je eerst 14 dagen overbruggen in een land buiten de EU, voordat je Amerika binnen kunt reizen. Daarbij heb je voor Amerika natuurlijk ook een geldige ESTA nodig. Hier kun je de ESTA aanvragen.

Vakantie binnen Europa

Binnen Europa zijn er op dit moment ook geen groene gebieden. Zelfs binnen Nederland wordt het sterk afgeraden om te reizen. Gelukkig zijn er wel een aantal landen geel gekleurd, waardoor je hier naartoe kunt reizen zonder dat je bij terugkeer in thuisquarantaine hoeft. Landen die op moment van schrijven geel zijn:

Duitsland

Sinds 17 oktober 2020 moeten alle reizigers uit Nederland en de Nederlandse Antillen bij inreis in Duitsland een negatieve Covid-19 test kunnen overleggen die niet langer dan 48 uur geleden is afgenomen.

Griekenland

Wanneer je naar Griekenland toe reist is het niet noodzakelijk om een negatieve Covid-19 test te overleggen. Let op, want alleen het vasteland van Griekenland en het schiereiland Peloponnesos zijn geel. Wanneer je naar dit gebied toe reist hoef je dus bij terugkeer niet in thuisquarantaine. Reis je echter naar een van de Griekse eilanden, die allen oranje zijn, is een thuisquarantaine wel verplicht.

Italië

Bij aankomst in Italië moet je de uitslag van een negatieve Covid-19 test kunnen laten zien die niet ouder is dan 72 uur. Dit geldt voor alle reizigers die vanuit Nederland naar Italië toe reizen, dus ook voor kinderen van alle leeftijden.

Oostenrijk

Let op, slechts delen van Oostenrijk zijn geel: deelstaten Karinthië, Burgenland, Steiermark en de regio Ost-Tirol. Wanneer je uit een van de andere gebieden in Oostenrijk terugkeert moet je dus 10 dagen in thuisquarantaine.

Bij aankomst in Oostenrijk hoef je geen negatieve Covid-19 test te laten zien. Kom je met de auto aan en ben je door een voor Oostenrijk oranje gebied heen gereden, dan moet je een doorreisverklaring bij je hebben.

Portugal

Bij een reis naar Portugal is het niet verplicht om een negatieve Covid-19 testuitslag te laten zien. Behalve wanneer je naar de eilandengroepen Azoren en Madeira reist. Dan moet je namelijk een document van een erkend gezondheidsinstituut kunnen overleggen waaruit blijkt dat je in de afgelopen 72 uur een Covid-19 test hebt ondergaan met een negatieve uitslag.
Porto en de AML (Area Metropolitana de Lisboa), waar Lissabon onderdeel van is, zijn oranje gekleurd. Bij terugkomst uit een van deze gebieden moet je dus 10 dagen in thuisquarantaine.

Zweden

Zweden is geheel geel gekleurd en je hoeft geen negatieve uitslag van een Covid-19 test te laten zien bij aankomst.

Vakantie naar het Caribisch gebied van ons Koninkrijk

Wie van de winterzon wil genieten, zal zich verheugen dat een van de eilanden van het Caribisch gebied van ons Koninkrijk geel gekleurd is, namelijk Curaçao. Je moet als reiziger wel een “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart invullen via www.gobiernu.cw en een geldige reisverzekering hebben. Daarbij moet je een negatief testresultaat kunnen overhandigen van een Covid-19 test die niet langer dan 72 uur voor vertrek is afgenomen.
De overige eilanden; Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, zijn oranje gekleurd. Bij terugkeer in Nederland vanaf een van deze eilanden dien je dus 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Waar ga jij naartoe op vakantie?

Hopelijk heeft bovenstaande informatie je meer inzicht gegeven in de mogelijkheden om op vakantie te gaan. Thuis blijven is natuurlijk het veiligste en het beste advies in de huidige corona situatie. Maar als je er toch even tussenuit wil kies dan voor een geel gebied binnen de EU-Schengenzone. Hier is de besmettingsgraad relatief laag en het voorkomt dat je na terugkomst 10 dagen in thuisquarantaine moet.