Door Corona vast in India? Wat nu?

Vast in India - Wat nu?

De kranten staan er vol mee, reizigers die omwille van het Coronavirus vast in het buitenland zitten. Lil’ Kleine en Anouk waren hier een goed voorbeeld van, maar tot op heden zitten ook veel andere Nederlanders nog vast in het buitenland. Dit geldt in het bijzonder voor India. Problematisch is dan ook, dat internationale commerciële vluchten veelal geschrapt zijn en de grenzen dicht zijn. Hierdoor is het een moeizaam proces, om reizigers terug te halen en komt dit mondjesmaat op gang. De ergernis is onder vele reizigers groot. “Wat wordt er überhaupt gedaan?” “Waar kan ik als reiziger op terugvallen?” “Waarom duurt alles zo verschrikkelijk lang?” Op onze reisadvies pagina voor India houden wij zo actueel mogelijk bij wat de stand van zaken is omtrent reizen en Corona in India.

India & Corona

Sinds 22 maart geldt een internationale lockdown voor India. Dit houdt in dat het (sowieso) tot 31 mei niet mogelijk is om een visum India aan te vragen, of naar India te reizen. Kortom, commerciële vluchten hebben geen toestemming om in India te landen. Dit maakt het problematisch voor reizigers, om terug naar Nederland te keren. Hoe komen deze reizigers terug naar huis? Hiervoor zijn speciale “reliefvluchten” ingevoerd. Met behulp van zulke vluchten kunnen reizigers terug naar huis keren. Maar hoe gaan deze in zijn werk en wat voor acties dienen gestrande reizigers zelf te ondernemen?

“Wat kan ik als gestrande reiziger doen?”

De vragen stromen binnen: “Kunnen online visum bureaus helpen?” “Ik zit vast, wie kan ik het beste benaderen?” Het is ontzettend belangrijk, om als gestrande reiziger contact met de ambassade en luchtvaartmaatschappijen op te nemen. Luchtvaartmaatschappijen beschikken over de meest actuele informatie wat betreft vluchten die van en naar Nederland/Europa gaan. Daarnaast werken zij nauw met de Nederlandse ambassade samen. Zij beschikken dan ook over de meest actuele reisinformatie. Op het moment organiseren KLM & Air France extra repatriëringsvluchten van India naar Europa. Gestrande reizigers kunnen zich gewoon voor de vluchten aanmelden door deze vluchten via de uitvoerende vliegtuigmaatschappijen te boeken. Wel dienen reizigers er rekening mee te houden, dat nog vele reizigers in India kunnen vastzitten en dat deze vluchten snel volgeboekt kunnen zijn. Daarnaast geldt voor deze vluchten een deadline. Met andere woorden, reizigers dienen hier als de kippen bij te zijn.

Verder zijn er een aantal extra aandachtspunten, waar rekening mee gehouden dien te worden. Zo zijn extra documenten voor deze vluchten noodzakelijk. Reizigers dienen naast een geldig vliegticket over een gezondheidsverklaring (APHO Health Screening Form, die direct via de Nederlandse overheid te downloaden is) te beschikken. Met name deze gezondheidsverklaring is een belangrijke om überhaupt tot een internationaal Indiaans vliegveld te worden toegelaten. De Nederlandse overheid raadt reizigers aan, deze gezondheidsverklaring in tweevoud uit te drukken om zo problemen of vertragingen bij het inchecken te voorkomen.

Vervoer binnen India en het dragen van mondkapjes

Op het moment zijn er genoeg vervoersmiddelen beschikbaar, om internationale luchthavens te bereiken. Houd er wel rekening mee, dat in het openbaar mondkapjes gedragen dienen te worden. Het is dan ook belangrijk, om je als gestrande reiziger aan de Indiaanse wetgeving te houden en hun ingevoerde maatregelen op te volgen.

“Maar ik wil helemaal niet naar huis…”

Er zijn ook vele reizigers, die helemaal niet naar Nederland zouden willen terugkeren. Wat voor opties zijn er voor deze groep reizigers? Deze vraag is ontzettend lastig te beantwoorden. Voor India kan in principe het visum verlengd worden. Wat betreft het doorreizen naar andere landen, is het moeilijk om te zeggen, wat daadwerkelijk de mogelijkheden zijn. Voor vele landen geldt een inreisverbod, en mag enkel uit noodzaak gereisd worden. Dit houdt o.a. in, dat reizigers het land enkel mogen binnenreizen mits ze doorreizen naar een ander land en dit mag dus ook enkel uit noodzaak mag zijn.

Amerika zou wellicht een optie zijn. Hier mag een ESTA voor aangevraagd worden, mits een reiziger de afgelopen 2 weken niet in China, Iran, Europa, Ierland of Brazilië geweest is. Wel kan het zijn, dat je in dit geval als reiziger over een extra gezondheidsverklaring dient te beschikken. Luchtvaartmaatschappijen verstrekken hier verdere informatie over.

Binnen Europa hebben enkele landen afgekondigd, dat zij de grenzen voor toeristen weer zullen openen. Portugal is het eerste Europese land, die dit gedaan heeft. Binnenkort zullen Italië, Griekenland, Spanje en Malta volgen. De Zuid-Europese landen zijn qua economie grotendeels afhankelijk van toerisme, dit zou dan ook nog een mogelijkheid kunnen zijn, voor verdere doorreizen. De vraag is echter, of het vliegverkeer hier meteen weer op zal inspelen. Op het moment zijn er enkel directe vluchten tussen India en Parijs/Amsterdam beschikbaar.

Je visum voor India verlengen

Mocht je visum voor India binnenkort verlopen, in dat geval kan een verlenging via het FRRO worden aangevraagd. Dit kan volledig digitaal. Het kan zijn, dat hier extra kosten voor in rekening gebracht worden. Mocht je daarnaast omwille van een ongeldig visum problemen met je hotel hebben, dan sta jij als reiziger nog altijd in je recht. Hotels hebben geen enkel recht, om reizigers zonder geldig visum te weigeren. Alle OYO hotels zullen in ieder geval openblijven en daar kunnen reizigers sowieso terecht.