ESTA en Visum Amerika

ESTA en Visum Amerika

Als u plannen heeft om naar de Verenigde Staten te reizen, dan heeft u een reistoestemming (ESTA) of een visum nodig. Zowel een reistoestemming als een visum moet u al regelen voordat u vertrekt. De vliegmaatschappijen controleren namelijk vóór vertrek of u een geldige reistoestemming heeft. Zo niet, dan mag u niet mee. Welke van de twee u nodig heeft, een ESTA of een visum, hangt af van verschillende factoren. Het ESTA Amerika kunt u heel eenvoudig online aanvragen, een visum bemachtigen kost u meer moeite. Daarvoor moet u naar de Amerikaanse Ambassade.

Wat is een reistoestemming eigenlijk

Een reistoestemming is een toezegging dat men naar de VS mag reizen en heet een ESTA. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization. Het is iets anders dan een visum, want met een visum mag u het land ook echt betreden en er verblijven. Met een ESTA mag u naar de VS reizen waarna bij aankomst wordt gecontroleerd of u het land ook echt in mag. Bij de aanvraag van het ESTA wordt u natuurlijk ook al gecontroleerd dus in vrijwel alle gevallen wordt men met een ESTA gewoon toegelaten. Het ESTA is in het leven geroepen om de ambassade te ontlasten. Er hoeven nu veel minder visums te worden uitgegeven en dat scheelt een hoop werk. Een ESTA kan namelijk helemaal online worden aangevraagd.

Een ESTA kan worden aangevraagd door paspoorthouders uit bepaalde landen, landen uit het zogenaamde Visa Waiver Program (38 landen in totaal). Nederland en België horen daar ook bij.

Soms is een visum noodzakelijk

Niet iedereen komt onder alle omstandigheden in aanmerking voor het eenvoudiger aan te vragen, en goedkoper, ESTA Amerika. Er worden namelijk wel eisen aan gesteld.

Onder meer journalisten, investeerders in Amerikaanse bedrijven en mensen die een studie willen gaan volgen in Amerika dienen een visum aan te vragen. Ook de verblijfsduur is van belang. U mag met een ESTA maximaal 90 dagen in de VS verblijven. Wilt u dus langer dan 90 dagen achtereen in Amerika zijn, dan bent u verplicht een visum aan te vragen. Er zijn verschillende soorten visa waaronder een non-immigrant visum, immigratievisum, verschillende werkvisa, studievisa, het transitvisum (voor doorreizen) en andere visa. Welk visum u precies nodig heeft hangt af van uw persoonlijke omstandigheden. Op de speciale pagina over het visum Amerika kunt u hierover meer lezen.

Voorwaarden ESTA Amerika

Als het even kan wilt u natuurlijk liever gebruik maken van de mogelijkheid een ESTA Amerika aan te vragen. We zetten de voorwaarden voor het ESTA hieronder op een rijtje:

  • Uw nationaliteit: paspoorthouders uit Nederland en België komen in aanmerking voor het ESTA
  • Reisdoel: toerisme, zaken en familiebezoek
  • Paspoort: geldig gedurende uw gehele verblijf
  • U verblijft maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten.

Wat het reisdoel betreft merken we nog op dat u behalve voor een vakantie of familiebezoek ook voor zaken naar de States kunt reizen met een ESTA. Echter, u mag alleen klanten of leveranciers bezoeken of bijvoorbeeld een symposium bijwonen. U mag met het ESTA niet gaan werken in Amerika. Wat het paspoort betreft dient u er rekening mee te houden dat de gegevens in paspoort en ESTA volledig overeenstemmen. Indien uw paspoort voortijdig verloopt is dus ook uw ESTA niet meer geldig. Iedereen heeft een eigen ESTA nodig, ook kleine kinderen.

Meer over de aanvraag van het ESTA

De aanvraag voor een ESTA gaat middels een aanvraagformulier. Bij e-visums kunt u het formulier in het Nederlands invullen en er is uitgebreide informatie over het formulier beschikbaar, eveneens in het Nederlands. Invullen van het formulier kost een minuut of 5 en ook de betaling kan geheel online. Een creditcard is niet nodig; u kunt gebruik maken van onder meer Ideal en Mister Cash.

De kosten van het ESTA bedragen €29,95 per persoon.

Na ontvangst van uw aanvraag nemen wij deze in behandeling en meestal ontvangt u het ESTA -per e-mail- nog dezelfde dag. Maximaal duurt dat 72 uur. Heeft u haast met de aanvraag van het ESTA, kies dan voor de speciale spoedaanvraag. U neemt het ESTA uitgeprint mee op reis. Liefst in tweevoud.

Geldigheid ESTA Amerika

Een ESTA Amerika heeft een lange geldigheidsduur: 2 jaar vanaf het moment van uitgifte. Verloopt uw paspoort eerder, dan is ook de ESTA niet meer geldig.

U mag maximaal 2 maal 90 dagen per jaar met het ESTA in Amerika verblijven, in totaal dus 4 maal 90 dagen in een periode van 2 jaar. Uiteraard kunt u ook vaker kortere tijd naar Amerika met het ESTA.

Lees uitgebreide informatie over de geldigheid van het ESTA, de voorwaarden, meer informatie over de schillende visa Amerika en over het speciale Transit ESTA op onze website. De Transit ESTA is bedoeld voor reizigers die een tussenlanding maken op een Amerikaanse luchthaven of op een luchthaven in de VS overstappen op weg naar een andere bestemming.