Nederlandse vrouw week in cel VS

Nederlandse vrouw week in cel VS

Het is al weer even geleden maar nog steeds goed om te weten dat de Immigratiedienst van de VS streng controleert op visa. Ruim een jaar geleden werd een Nederlandse vrouw uit Leusden opgepakt en opgesloten in een Amerikaanse cel. De vrouw van 35 is erg geschrokken van het gebeurde, het heeft een grote impact op haar gehad. Het betrof een administratieve fout maar wel eentje met grote gevolgen. De vrouw werd na een week weer vrijgelaten.

Strenge visum controles

Sinds Trump aan de macht is in de VS. is de controle aan de grens flink aangescherpt. Zonder geldig visum loopt u het risico te worden gearresteerd en vastgezet. Dit overkwam ook de vrouw uit Leusden die, zonder dat zij het wist, met een ongeldig visum reisde. De vrouw had daarvoor enige tijd in Amerika gewoond om te studeren. Op enig moment is er een kruisje door haar studentenvisum gehaald maar per ongeluk werd hierdoor ook haar ESTA ongeldig verklaard. Terwijl haar ESTA gewoon geldig was. De vrouw was enkele dagen naar buurland Mexico geweest toen zij op haar ESTA naar de VS wilde reizen. Zij ging de grens over bij de grenspost San Ysidro. Deze grenspost staat bekend als een van de strengste grensposten van de Verenigde Staten. Omdat er een fout was gemaakt met haar ESTA stak zij op dat moment illegaal de grens over. Volgens familie van de vrouw werd zij gearresteerd en in een cel geplaatst met elf andere vrouwen.

Na een week weer vrij

Hoewel een oud-sheriff de familie van de vrouw had verteld dat het wel zes tot acht weken kon duren voor ze weer vrij zou komen, duurde het gelukkig maar een week. Toch is een week in dergelijke gevallen erg lang. Na haar vrijlating is de vrouw uit Leusden direct via IJsland naar Nederland teruggereisd. Dit verhaal laat maar weer eens zien hoe goed u moet oppassen als u naar Amerika gaat en goed moet nagaan of u met een geldig visum reist. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat dit soort incidenten vaker voorkomen. Als gevolg van de strenge controles om mensensmokkel en drugssmokkel tegen te gaan zitten inmiddels honderden migranten in een Amerikaanse cel.

Reizen naar de VS met een ESTA

In sommige gevallen heeft u een fysiek visum nodig, in andere gevallen kunt u volstaan met het ESTA (Electronic System for Travel Authorisation). Het is zaak goed uit te zoeken wat voor visum u nodig heeft en wel vóór vertrek. De vliegmaatschappijen controleren voor vertrek of u met een geldig visum reist en indien dat niet het geval is, dan mag u niet mee op reis. Het aanvragen van een ESTA Amerika is veel eenvoudiger dan het aanvragen van een fysiek visum. U hoeft er namelijk niet voor naar de Ambassade. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het ESTA:

  • Alleen reizigers met een paspoort uit het zogenaamde Visa Waiver Program komen in aanmerking voor een ESTA. Dit zijn 38 landen waaronder Nederland en België
  • Het doel van uw reis moet zijn: toerisme, zaken of familiebezoek. Het reisdoel “zaken” betekent niet dat u in de VS mag gaan werken maar slechts dat u klanten en leveranciers mag bezoeken of een zakelijke bijeenkomst mag bijwonen
  • Een geldig paspoort (ook kinderen)
  • U overschrijft de maximale verblijfsduur niet (90 dagen).

Het ESTA is een reistoestemming en geeft u nog niet direct recht op verblijf in de USA. Of u het land in mag wordt besloten door de immigratiedienst. Uiteraard mag u in de meeste gevallen gewoon de USA binnen reizen want bij de aanvraag van uw ESTA bent u al gecontroleerd.

Paspoort visum Verenigde Staten

De geldigheid van het ESTA

Een ESTA is een zogenaamd multiple entry visum en dat betekent dat u er onbeperkt mee mag reizen naar de VS. Uiteraard wel binnen de geldigheidstermijn van 2 jaar. In deze 2 jaar mag u bij elk bezoek maximaal 90 dagen in het land blijven. Per jaar is het toegestaan maximaal tweemaal 90 dagen in de VS te zijn. U kunt daarom met een ESTA maximaal viermaal 90 dagen in de VS zijn. De geldigheid van 2 jaar gaat in op het moment van uitgifte van het ESTA.

Overigens dient u goed op de geldigheidsduur van uw paspoort te letten. Verloopt uw paspoort binnen de twee jaar dat uw ESTA geldig is, dan is het ESTA ongeldig geworden. U dient dan eerst een nieuw paspoort en vervolgens een nieuw ESTA aan te vragen.

De aanvraag van het ESTA

U kunt een ESTA Amerika geheel online aanvragen. U vult het aanvraagformulier in en dat kost u een minuut of vijf. U betaalt middels Ideal, Mister Cash, per overschrijving of met PayPal. Een creditcard is niet nodig. Prettig is dat het aanvraagformulier geheel in het Nederlands is en ook de uitleg bij het formulier is in het Nederlands. Er is op de website uitgebreide informatie beschikbaar over het ESTA waaronder informatie over de geldigheid, de voorwaarden en ook informatie over tal van andere soorten visa en wat u moet doen als u een ESTA wilt aanvragen met een verblijfsvergunning. De kosten van het ESTA zijn €29,95 per persoon. Lees ook onze informatie als u alleen wilt overstappen op een Amerikaanse luchthaven.