Levertijd visum Vietnam

Levertijd van een e-visum of regulier visum voor Vietnam

Het is belangrijk om tijdig voor uw reis naar Vietnam uw visum te regelen. Reist u naar Vietnam, dan heeft u een visum nodig om het land in te kunnen reizen. Voor Vietnam kunt u kiezen voor een e-visum (een elektronisch visum dat digitaal wordt aangevraagd en geleverd) of een regulier visum. Dit laatste visum moet aangevraagd worden bij het Vietnamese consulaat. Op het moment dat u een regulier visum voor Vietnam bij ons aanvraagt gaan wij voor u naar de ambassade om uw visumaanvraag te regelen. U hoeft dus niet zelf naar de ambassade.

Voor het e-visum en voor het reguliere visum gelden andere levertijden. Dit is belangrijk om te weten, zodat u tijdig uw visum aan kunt vragen. Daarom beantwoorden wij op deze pagina al uw vragen omtrent de levertijd van een visum Vietnam.

Hoe lang van tevoren moet ik mijn visum aanvragen?

Wij raden u aan uw visum voor Vietnam op tijd aan te vragen en hierbij rekening te houden met de levertijd van uw visum. Voor een e-visum is het advies om minimaal 2 weken van tevoren uw visumaanvraag in te dienen. Voor reguliere visa adviseren we om dit minimaal 3 weken voor vertrek te doen. Zo heeft u genoeg tijd om, indien nodig, eventuele extra gegevens of nieuwe documenten aan te leveren.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn visum voor Vietnam heb?

E-visum
Wanneer u uw visumaanvraag bij ons indient zullen wij eerst de door u geüploade documenten handmatig controleren. Dit duurt gemiddeld 1-2 werkdagen. Zijn alle documenten correct, dan zullen wij uw aanvraag indienen bij de Vietnamese overheid. Vanaf het moment dat wij uw aanvraag hebben ingediend heeft de Vietnamese overheid gemiddeld 72 uur de tijd om uw aanvraag te beoordelen. Wij blijven hierbij afhankelijke van de Vietnamese overheid en kunnen niets doen om deze verwerkingstijd te bespoedigen.

Wanneer een van uw documenten niet aan de eisen voldoet ontvangt u bericht van ons. Houd er dan rekening mee dat het langer zal duren voordat uw visum wordt aangevraagd en de totale levertijd dus langer dan gemiddeld is.

Regulier visum
Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de duur van uw aanvraag. Nadat het indienen van uw aanvraag ontvangt u van ons een PDF-document. Hierin vindt u informatie en een overzicht van de benodigde documenten te lezen is. U zorgt er zelf voor dat uw documenten bij ons bezorgd worden.

Na ontvangst van uw documenten gaan wij met uw aanvraag naar de ambassade van Vietnam om daar uw visumaanvraag in te dienen. Vanaf het moment van indienen duurt het minimaal 4 werkdagen totdat wij uw documenten kunnen ophalen. Let op: Nederlandse én Vietnamese feestdagen tellen niet als een werkdag.

Heeft u er tijdens het aanvraagproces voor gekozen dat wij uw documenten naar u terugsturen, houd er dan rekening mee dat het nog één tot twee werkdagen - afhankelijk van de gekozen verzendmethode - extra duurt voordat u alles weer heeft ontvangen.

Belangrijk: elk land behoudt zich het recht om uw visumaanvraag af te wijzen. Ook dient u zich er bewust van te zijn dat een uitgegeven visum geen absolute garantie biedt dat u ook daadwerkelijk het land mag binnen reizen. De douane mag u ten alle tijden weigeren.

Langere levertijd rondom feestdagen
De Vietnamese overheid neemt geen nieuwe reguliere aanvragen aan of verwerkt ingediende  (e-)visumaanvragen tijdens feestdagen, zoals het Chinees nieuwjaar. Het Chinees nieuwjaar, ook wel lentefeest genoemd, wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Houd ook na deze periode rekening met een langere levertijd, omdat de Vietnamese overheid veel meer aanvragen in één keer moet verwerken wanneer ze de werkzaamheden weer hervat.

Kan ik mijn visum met spoed aanvragen?

Het is niet voor alle visa mogelijk om een spoedaanvraag te doen. Wij onderscheiden twee  categorieën spoedopties.

  1. Een spoed-verwerking voor het e-visum
    Deze optie heeft betrekking op de verwerkingsduur van uw aanvraag door ons. Wanneer u wilt dat wij uw aanvraag met spoed behandelen krijgt uw aanvraag voorrang op andere aanvragen en zullen wij de door u geüploade documenten binnen 1 werkdag beoordelen. Voldoen deze aan de eisen, dan zullen wij uw aanvraag direct indienen bij de overheid. Vanaf dat moment dient u rekening te houden met de gemiddelde verwerkingstijd door de Vietnamese overheid van ongeveer 72 uur.
  2. Een spoedaanvraag van het regulier visum
    Heeft u met spoed een regulier visum nodig, dan is dit mogelijk wanneer u een toerisme single entry visum of zakelijk single entry visum aanvraagt. In plaats van de standaard verwerkingstijd van minimaal 4 werkdagen wordt uw visum binnen maximaal 2 werkdagen uitgegeven. Houd er rekening mee dat hier een eventuele verzending naar uw adres niet bij inbegrepen is.

Op onze pagina over de kosten voor een visum Vietnam vindt u een overzicht van alle kosten, waaronder eventuele spoedkosten, voor uw (e-)visum.

Ik ga op korte termijn weg, kan ik ook een visum on arrival halen bij aankomst in Vietnam?

In principe is het mogelijk om een visum on arrival te halen op de luchthaven in Kathmandu of bij een van de grensovergangen van Vietnam met India of China. Echter wordt een visum on arrival door de ambassade van Vietnam sterk afgeraden, omdat het omslachtiger is en erg lang kan duren. Voor een visum on arrival moet van tevoren online een aanvraag worden gedaan, om vervolgens alles ter plaatse te moeten regelen op één van de computers op de luchthaven. De ambassade spreekt over wachttijden die fors kunnen oplopen, waardoor uw koffers al van de band kunnen zijn gehaald en uw bagage vervolgens onvindbaar is, en ook over overbelasting van de luchthaven waardoor computerstoringen voorkomen.

Dit zijn natuurlijk zaken waar u als reiziger niet op zit te wachten. Vraag daarom voor vertrek uw visum aan. Dan kunt u meestal zonder verder oponthoud doorlopen via de zogenaamde white visa balie.