Vaccinaties en inentingen Vietnam

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Vietnam?

Het is verstandig om voorafgaand aan uw reis te controleren welke vaccinaties u nodig heeft om naar Vietnam te kunnen reizen. Op deze pagina vindt u meer informatie over de (verplichte) vaccinaties voor Vietnam. Regel uw eventuele vaccinaties ruim voor vertrek.

Verplichte vaccinaties voor Vietnam

Voor een reis naar Vietnam hoeft u geen verplichte vaccinaties te halen. Wel beveelt het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (het LCR) een aantal vaccinaties aan voor uw reis en raden wij u aan om de algemene gezondheidsadviezen en het reisadvies goed door te lezen.

Aanbevolen vaccinaties voor Vietnam

Door het LCR worden de volgende vaccinaties aanbevolen wanneer u naar Vietnam reist:

DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
De DTP-vaccinatie is een inenting tegen de ziektes difterie, tetanus en polio. Het LCR beveelt alle reizigers naar Vietnam aan om de DTP-vaccinatie te halen voorafgaand aan de reis naar Vietnam.

Hepatitis A
Hepatitis A wordt ook wel besmettelijke geelzucht genoemd en is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis A-virus. De Hepatitis A-vaccinatie wordt door het LCR aanbevolen voor alle reizigers naar Vietnam.

Het gele vaccinatieboekje

Reist u vanuit een risicoland voor gele koorts naar Vietnam en bent u verplicht om de gele koorts vaccinatie te hebben gehaald? Vergeet dan niet om uw vaccinatieboekje mee te nemen op reis. In dit boekje staan uw vaccinaties geregistreerd. Het kan zijn dat de douane wilt weten of u gevaccineerd bent tegen gele koorts. Het vaccinatieboekje dient dan als inentingsbewijs.

Algemene gezondheidsadviezen voor Vietnam

Buiktyfus
Buiktyfus kan veroorzaakt worden door de bacterie salmonella typhi. Deze bacterie kan in water en voedsel voorkomen en wanneer u last heeft van buiktyfus krijgt u vooral darmklachten. Informeer bok een medisch deskundige of vaccinatie tegen buiktyfus zinvol voor u is wanneer u naar Vietnam reist. Kinderen kunnen vanaf de leeftijd van twee jaar een vaccinatie tegen buiktyfus krijgen. Ook voor uw kind(eren) geldt het advies om eerst een medisch deskundige te raadplegen of vaccinatie tegen buiktyfus zinvol is.

Japanse encefalitis
Japanse encefalitis is een virusinfectie die een ontsteking in de hersenen kan veroorzaken. Het virus dat Japanse encefalitis veroorzaakt komt (mogelijk) in Vietnam voor en wordt overgedragen door een bepaalde muggensoort, maar reizigers raken zeer zelden besmet. Bescherm uzelf zo goed mogelijk tegen muggen, bijvoorbeeld met een klamboe en anti muggen lotion. Bespreek voorafgaand aan uw reis met een medisch deskundige of vaccinatie tegen Japanse encefalitis zinvol voor u is wanneer u naar Vietnam reist. Laat u zich vaccineren tegen Japanse encefalitis dan is het goed om u te beseffen dat dit gaat om een twee vaccinaties. Het is dus belangrijk dat u tijdig nagaat of u dit vaccin nodig heeft.

Hepatitis B
Hepatitis B is een ernstige en zeer besmettelijk infectie van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het hepatitis B-virus wordt (vooral) overgedragen via besmet bloed en bloedproducten maar ook door (wisselend) seksueel contact.

Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen hepatitis B zinvol voor u is wanneer u naar Vietnam reist.

Malaria
Malaria kan In sommige gebieden van Vietnam voorkomen. Bescherm uzelf dus goed tegen muggenbeten. In sommige gevallen kunt u ook gebruik maken van malariatabletten. Informeer bij een medisch deskundige of het zinvol voor u is om malariatabletten te gebruiken wanneer u naar Vietnam reist.

Mazelen
Er bestaat een verhoogd risico op mazelen in Vietnam. Om deze reden beveelt het LCR de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond aan voor iedereen die in of na 1965 geboren is en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt is. Wanneer u gaat reizen met een kind ouder dan 6 maanden die (nog) geen BMR-vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma heeft gehad, raadt het LCR ook aan om deze vaccinatie voorafgaand aan uw reis naar Vietnam te halen.

Muggen
In Vietnam komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen. Denk hierbij aan ziekten als zika, dengue en/of chikungunya. Het is belangrijk om u overdag en ’s nachts goed te beschermen tegen muggenbeten.

Rabies
In Vietnam kan rabiës (hondsdolheid) bij zoogdieren voorkomen. Rabiës is een ernstige infectie van de hersenen. Het RNA-virus kan via een beet, lik of krab van een besmettelijk dier overgebracht worden. Het advies is om contact met zoogdieren te voorkomen. Bespreek met een medisch deskundige of vaccinatie tegen rabiës zinvol voor u is wanneer u naar Vietnam reist.

Schistosomiasis
Schistosomiasis is een parasitaire wormziekte die u kunt oplopen door contact met tropisch zoet oppervlaktewater. Het advies is om tijdens uw reis naar Vietnam contact met zoet oppervlaktewater te vermijden.

Tuberculose (TBC)
Tuberculose is een veelvoorkomende infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan in Vietnam voorkomen en wordt meestal overgedragen via de lucht. Het is belangrijk dat u tijdens uw reis voorkomt dat iemand in uw gezicht hoest. In gesprek met een medisch deskundige kunt u informeren of vaccinatie tegen tuberculose of controle op besmetting zinvol voor u is wanneer u naar Vietnam reist.

Waar kan ik mijn vaccinaties halen?

Als u zich voorafgaand aan uw reis naar Vietnam wilt laten vaccineren voor een of meerdere infectieziekten, neem dan op tijd contact op met uw huisarts, GGD of het vaccinatiebureau in uw woonplaats.

Wat zijn de kosten voor de (verplichte) vaccinaties en gezondheidsadviezen voor Vietnam?

De kosten voor een vaccinatie kunnen per aanbieder verschillen omdat er geen onderlinge prijsafspraken gemaakt mogen worden. Wilt u precies weten hoeveel uw reisvaccinatie(s) kost(en), neem dan contact op met uw huisarts, de GGD locatie in de buurt of het vaccinatiebureau in uw woonplaats. Online kunt u op websites van diverse aanbieders tarievenlijsten vinden zodat u gemakkelijk prijzen kunt vergelijken.   

Over het algemeen kunnen we stellen dat u rekening kunt houden met de volgende kosten:

 • Consult kosten
  Deze kosten betaalt u per persoon voor de tijd die een medisch deskundige voor u heeft gereserveerd. Tijdens dit consult geeft de arts of reizigersverpleegkundige u advies en voorlichting, ontvangt u indien van toepassing informatiemateriaal en wordt de vaccinatie gezet.
 • Vaccin kosten
  Een vaccin ontwikkelen brengt grote kosten met zich mee en zijn daarom niet goedkoop. U betaalt alleen de vaccins die u tijdens het consult krijgt.
 • Het vaccinatieboekje
  Het vaccinatieboekje is een internationaal bewijs van inenting. Sommige landen willen wanneer u het land binnenkomt uw vaccinatieboekje zien om zeker te weten dat u bepaalde vaccinaties heeft gehad. Ook kan een land al in een eerder stadium bij het aanvragen van een visum om uw vaccinatieboekje vragen. De prijzen voor het vaccinatieboekje kunnen per aanbieder verschillen.
 • Recepten
  Er worden kosten in rekening gebracht voor het verstrekken van een recept. Bij de apotheek betaalt u uw medicijnen. Afhankelijk van uw zorgverzekering kunt u mogelijk (een gedeelte van) de kosten van het medicijn vergoed krijgen.
 • Kosten extra producten 
  U kunt verschillende extra producten kopen, afhankelijk van uw reis. Denk hierbij aan producten als anti muggen lotion, een klamboe en diarree remmers. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze kosten vaak niet.

Kan ik mijn reisvaccinaties declareren bij mijn zorgverzekering?

Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten van een vaccinatie vanuit de aanvullende zorgverzekering. Het is aan te raden om vooraf bij uw zorgverzekering te informeren welke kosten voor reisvaccinatie(s) voor u persoonlijk worden vergoed.

Heeft mijn baby / kind extra vaccinaties nodig voor Vietnam?

In Nederland kan uw kind vanaf 2 maanden gevaccineerd worden volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Gaat u met een kind ouder dan 6 maanden die (nog) geen BMR-vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma heeft gehad op reis naar Vietnam, dan raadt het LCR aan om deze vaccinatie voorafgaand aan uw reis te halen.

Reist u met een kind en vraagt u zich af of hij of zij een extra of vervroegde vaccinatie nodig heeft? Neem dan contact op met uw huisarts of het consultatiebureau om specifiek voor uw kind te kijken naar het vaccinatieschema.

Disclaimer

De informatie op deze pagina is algemene informatie over de (verplichte) inentingen die u nodig heeft voor uw reis naar Vietnam. Wij raden u aan om u altijd voorafgaand aan uw reis persoonlijk te laten adviseren door een (huis)arts, reizigersverpleegkundige of andere medisch deskundige. Zo weet u welke vaccinaties u in uw persoonlijke situatie nodig heeft om uw reis te kunnen maken. Dit kan namelijk afhankelijk zijn van uw reisbestemming, verblijfsduur, het soort reis en de activiteiten die u gaat ondernemen, evenals uw gezondheid en leeftijd.

Regel uw zaken op tijd

Het is verstandig om niet alleen eventuele vaccinaties, maar ook overige belangrijke zaken, zoals het aanvragen van uw visum, ruim van tevoren te regelen. Zo kan de voorpret zo vroeg mogelijk beginnen en kunt u onbezorgd op reis.