Reisadvies Vietnam

Reisadvies Vietnam

Let op: belangrijke update coronavirus. Ook Vietnam heeft naar aanleiding van de wereldwijde corona-uitbraak maatregelen getroffen. Hoewel het aantal besmettingen in Vietnam relatief laag blijft is de Vietnamese overheid waakzaam. De geldende maatregelen hebben invloed op het reisadvies en uw visumaanvraag voor Vietnam. Bekijk de meest actuele informatie over de coronamaatregelen in Vietnam voordat u vertrekt.

In deze bijzondere tijd is het extra belangrijk om goed op de hoogte te zijn van het reisadvies voor Vietnam. E-visums.nl heeft de belangrijkste adviezen en informatie over reizen naar Vietnam voor u op een rijtje gezet.

Kan ik naar Vietnam vliegen in 2021?

Momenteel geldt er een algemeen inreisverbod voor bijna alle buitenlandse reizigers. Het is niet toegestaan om als toerist het land te bezoeken. Personen die wel mogen inreizen zijn onder andere diplomaten, investeerders, experts, hooggekwalificeerde werknemers, managers en hun familieleden en buitenlandse familieleden van Vietnamese onderdanen. Wanneer het inreisverbod in verband met het coronavirus (Covid-19) wordt opgeheven is niet bekend.

Geldt er momenteel een reisverbod voor Vietnam?

Ja, er geldt momenteel een inreisverbod voor Vietnam. Buitenlandse reizigers die een rondreis willen maken of Vietnam voor een vakantie willen bezoeken wordt de toegang geweigerd. Het is niet bekend wanneer het reisverbod voor Vietnam wordt opgeheven. Zodra er meer bekend is zullen wij ons reisadvies voor Vietnam updaten. Ook kunt u de website Nederland Wereldwijd raadplegen voor informatie.

Is het mogelijk om een visum voor Vietnam aan te vragen?

Het is mogelijk om een visumaanvraag voor Vietnam bij ons in te dienen. Echter kunnen wij niet garanderen dat de overheid een visum zal afgeven. Dit in verband met de recente ontwikkelingen omtrent het coronavirus (Covid-19). Reizigers die in uitzonderlijke gevallen wel een visum ontvangen en worden toegelaten tot Vietnam, zullen eerst 14 dagen in quarantaine geplaatst worden. De kosten van de quarantaine zijn voor uw eigen rekening.

Is mijn visum voor Vietnam nog geldig?

Op het visum dat u van ons heeft ontvangen staat altijd een vervaldatum Tot deze datum kunt u gebruik maken van uw visum. Is de datum al verstreken? Dan is het visum helaas niet meer geldig en dient u Vietnam zo spoedig mogelijk te verlaten. Het is niet mogelijk om een reeds afgegeven visum aan te passen of terug te sturen ter restitutie.

Disclaimer: uiteraard is er veel onduidelijkheid omwille van het coronavirus. Informatie kan zich te allen tijde veranderen. Houd er daarom rekening mee dat de door ons verstrekte informatie niet altijd actueel kan zijn. Op het moment is de door ons verstrekte informatie gebaseerd op beschikbare bronnen zoals het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Aan de door ons verstrekte informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Meer informatie over Vietnam en de coronamaatregelen leest u hier.

Algemeen reisadvies voor Vietnam

Let op: het reisadvies voor Vietnam in 2021 is zorgvuldig samengesteld. Wij baseren onze informatie op het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wij dragen echter geen verantwoordelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het opvolgen van het reisadvies. Het motto is en blijft dat u zelf verantwoordelijk bent voor uw eigen veiligheid. Zorg er dus voor dat u goed op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van het reisadvies voor Vietnam.

In de onderstaande hoofdstukken leest u een aantal opmerkelijke zaken die u informeren over de veiligheid van een bezoek aan Vietnam.

Risicogebieden in Vietnam

Reisadvies Vietnam van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Er zijn momenteel geen gebieden in Vietnam die worden aangemerkt als risicogebied. Voor geheel Vietnam geldt het reisadvies code oranje in verband met de uitbraak van het coronavirus. Bekijk hier meer informatie.

Veiligheidsrisico’s in Vietnam

Voor vertrek is het belangrijk dat u bewust bent van de veiligheidsrisico’s die gelden voor reizen naar en in Vietnam. De veiligheidsrisico’s in Vietnam behandelen wij hieronder:

  • Niet ontplofte munitie

  • Criminaliteit

  • Protesten

  • Niet stedelijke omgevingen

  • Natuurrampen

  • Transport

Niet ontplofte munitie

In de voormalige oorlogsgebieden van Vietnam is er veel munitie die nog niet onklaar gemaakt is. Dit is vooral het geval in centraal Vietnam en langs de grens met Laos. Rellen en grensconflicten kunnen onverwacht losbarsten. Wilt u vlak langs de grens, stad of plaats bezoeken moet er vaak toestemming bij het provinciale politiebureau gevraagd worden. Laat u daar ook meer informeren over het gebied dat u wenst te bezoeken.

Criminaliteit

Let ten alle tijden goed op uw spullen en al helemaal op toeristische trekpleisters zoals stranden en grote steden. Er zijn veel tasjesdieven en zakkenrollers actief. Pas op met het laten zien van (grote) hoeveelheden geld en uw smartphone om de kans op beroving te verminderen. Ga absoluut niet in op uitnodigingen van vreemden om mee te gaan naar een bar. Het komt helaas vaak voor dat mensen die ingaan op de uitnodiging gedrogeerd worden en daarna beroofd zijn. Wees dus altijd alert.

Protesten

Zoek geen protesten op en vermijd ze als u er een tegenkomt. Vietnam is een communistisch land waarbij andere meningen niet worden gewaardeerd en al helemaal niet geaccepteerd. In de afgelopen jaren is er geweld gebruikt bij protesten. Wees op uw hoede en meng u hierin niet.

Niet stedelijke omgevingen

Wanneer u een wandeling gaat maken in de natuur van Vietnam is het wijselijk om op de hoofdroutes te blijven met een betrouwbare gids. Als er al reddingsdiensten zijn zijn deze vaak ver weg en kan het erg lang duren voor u uit een benarde situatie word gered. De veiligheidsnormen liggen onder die van ons dus houd u altijd aan de veiligheidsrichtlijnen van de Vietnamese autoriteiten.

Natuurrampen

Wilt u in de periode van mei tot november naar Vietnam reizen? Houd dan de berichten in de media goed in de gaten want rond deze periode is er vaak last van hevige tropische stormen. Als gevolg van de overmatige regenval zijn er regelmatig aardverschuivingen. Dit is vooral voorkomend in de berggebieden ten noorden van Vietnam (o.a. Dien Bien, Sapa, Ha Giang). Hulpverlening is vaak niet makkelijk bereikbaar.

Transport

Het verkeer in Vietnam is altijd hectisch en gevaarlijk. Er zijn vaak dodelijke ongevallen of ongelukken waarin mensen zwaar gewond raken. Rijd niet zelf als u niet bent gewend aan dit soort verkeer. Als u toch besluit deel te nemen aan het verkeer moet u niet alleen over een geldig Nederlands rijbewijs beschikken maar ook over een internationaal rijbewijs, deze kan in persoon in Nederland aangevraagd worden bij de ANWB. Een auto huren in Vietnam is soms nog moeilijk, of alleen verkrijgbaar met chauffeur. Taxi’s zijn er genoeg, maar er wordt wel eens met de taximeter gefraudeerd dus houd uw ogen op de meter.

Noodnummers Vietnam

Bevindt u zich in een noodsituatie en heeft u direct hulp nodig? Dan kunt u bellen met de lokale hulpdiensten:

  • Ambulance: 115

  • Politie: 113

  • Brandweer: 114

Sla deze nummers op in uw telefoon zodat u ze altijd binnen handbereik heeft in een noodsituatie. Voor meer informatie over "hulp bij nood” raden wij u aan de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Uw eigen bereikbaarheid

Blijf altijd bereikbaar in crisissituaties. Laat uw contactgegevens achter bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ontvang een e-mail bij een gewijzigd reisadvies voor Vietnam en een sms bij een crisissituatie. Laat extra gegevens - zoals uw verblijfadres in Vietnam - achter zodat u beter vindbaar bent in een crisissituatie.

Een visum voor Vietnam aanvragen

Er zijn verschillende manieren waarop u een visum voor Vietnam kunt aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld via de Vietnamese overheid of via een visumbureau. De visumspecialisten van E-visums.nl helpen u graag bij uw visumaanvraag voor Vietnam. Door gebruik te maken van onze visumservice bent u verzekerd van een 24/7 Nederlandstalige klantenservice. Ook controleren wij uw aanvraag op juistheid en volledigheid. Bij eventuele fouten of onvolledigheden nemen wij contact met u op. Zo zorgen we samen voor een snelle en correcte visumaanvraag voor uw bezoek aan Vietnam. Houdt er rekening mee dat uw paspoort bij aankomst in Vietnam nog minimaal zes maanden geldig moet zijn. Lees voor vertrek het actuele reisadvies voor Vietnam goed door zodat u niet voor verrassingen komt te staan bij aankomst.