Reisadvies Vietnam

Reisadvies Vietnam

Belangrijk (laatste update 14-04-20)

Sinds de uitbraak van het COVID-19 virus ook wel beter bekent als het Coronavirus is het per 15 maart 2020 niet meer mogelijk om Vietnam in te reizen. Dit inreisverbod geldt enkel voor mensen die de afgelopen 14 dagen in Schengenlanden (hieronder vallen Nederland, België, Duitsland en alle andere landen binnen Europa) of het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Wit-Rusland, Rusland, of Japan zijn geweest. Als bij aankomst blijkt dat u d.m.v. een medische test het Corona virus blijkt te hebben, zal u voor 14 dagen in quarantaine geplaatst worden.

Hulp bijzondere bijstand buitenland voor gestrande Nederlanders

De reisbranche, luchtvaartmaatschappijen en verzekeraars zijn een samenwerking aangegaan. Ze proberen samen alle Nederlanders die vast zitten in het buitenland door het Coronavirus weer veilig thuis te krijgen. In het verleden konden gestrande Nederlanders zich registreren op de website van Bijzonder Bijstand in het Buitenland. Registratie is vanaf 8 april 2020 niet meer mogelijk. Door middel van repatriëringsvluchten worden de geregistreerde Nederlanders nog steeds opgehaald, wanneer dat mogelijk is. U kunt het telefoonnummer +31 247 247 247 bellen wanneer u gestrand bent in het buitenland en hulp nodig heeft. Drukte kan ervoor zorgen dat de wachttijden oplopen.

Consulaire dienstverlening

Consulaire dienstverlening is uitsluitend op afspraak. Maak een afspraak bij de ambassade in Hanoi op dit nummer +84 24 3831 5650. Of bel +84 28 3823 5932 om een afspraak te maken met het Consulaat-Generaal in Ho Chi Minh City. In geval van nood buiten kantooruren is het ministerie van Buitenlandse Zaken bereikbaar via volgende telefoonnummer +31 247 247 247.

Is reizen naar Vietnam verstandig?

Er geldt code oranje wat inhoudt dat u uitsluitend naar of binnen Vietnam mag reizen in geval van nood. Wij raden aan om gebruik te maken van de beschikbare commerciële vluchten nu u het land nog kunt verlaten. Wanneer er besloten wordt dat de grenzen gesloten worden, kunnen maatregelen elkaar spoedig opvolgen en kunt u voor onbepaalde tijd vast komen te zitten in het buitenland.

Bent u van plan Vietnam te verlaten?

Denk vooruit, door de beperkte vertrekmogelijkheden is het verstandig om alvast naar HCMC (Ho Chi Minh City) of Hanoi af te reizen. Voor het geval het onmogelijk wordt om naar een internationaal vliegveld te kunnen afreizen. Let op: wanneer u onderweg bent naar het internationale vliegveld, kunnen de lokale autoriteiten u om bewijs vragen dat u werkelijk onderweg bent met als doel Vietnam te verlaten. Neem daarom contact op met de ambassade en vraag om een een laissez-passer, een brief die uw reis ondersteund. Mail naar HAN@minbuza.nl om de brief te ontvangen. Samen met de brief en uw vliegtickets zouden ze u door moeten laten.

Is een tussenstop in Vietnam nog mogelijk?

De commerciële vluchten die van of via Vietnam vliegen nemen in rap tempo af. Mocht u nu in Vietnam zijn of een tussenstop willen maken, raden wij u aan om weer zo spoedig mogelijk te vertrekken. Neem hiervoor contact op met uw luchtvaartmaatschappij en/of reisagent over de volgende vertrekmogelijkheden. Ook taxi diensten zijn minder beschikbaar, vraag aan personeel in het hotel waar u verblijft om meer informatie en eventuele hulp.

Is er een medische verklaring benodigd voor reizen in Vietnam?

Voor het reizen naar en binnen Vietnam moet u een medische verklaring invullen. Voor internationale vluchten en transits kunnen de regels verschillen per land. Lees daarom de reisadviezen van het desbetreffende land voor vertrek goed door.

Heeft u geld tekort?

Vraag familie of vrienden om een financiële gift of lening. U kunt nog steeds pinnen in Vietnam en via WesternUnion kan direct geld worden overgemaakt.

Woont u in Vietnam en wilt u terugreizen?

Beschikt u over een permanente verblijfsvergunning en woont u daar? Dan mag u enkel inreizen als u voldoet aan de volgende punten:

  • Na aankomst moet u eerst 14 dagen in quarantaine;
  • U dient te beschikken over een recente gezondheidsverklaring (negatief op Corona getest);
  • U bent als ‘high-level technical expert’ aangemerkt.

Wanneer u Vietnamees van nationaliteit bent, hoeft u alleen een brief van de ambassade te tonen, waarop een geldige reden staat om u toe te laten tot Vietnam.

Maatregelen in Vietnam

  • Blijf zo veel mogelijk thuis, ga alleen voor noodzakelijke dingen het huis uit, blijf dan altijd op 2 meter afstand van anderen;
  • Ziekenhuizen, apotheken, supermarkten en tankstations blijven open, alle andere niet-essentiële voorzieningen zijn gesloten;
  • Officiële bijeenkomsten boven de 20 personen zullen verzet moeten worden;
  • Bent u tussen 8 maart en 25 maart 2020 in Vietnam geweest? Dan kunnen de Vietnamese autoriteiten u vragen met wie u contact heeft gehad, deze mensen zullen dan medisch getest worden.
  • Vanaf 16 maart is het verplicht om in het openbaar een mondkapje te dragen in Vietnam.

Bent u in quarantaine geplaatst?

Volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Neem contact op met de Nederlandse Ambassade in Vietnam. Bereidt u zich er wel op voor dat de mogelijkheden om u te helpen zeer beperkt zijn. 

Mijn gezondheid

Als u koorts en luchtwegklachten krijgt raadpleeg zo spoedig mogelijk een arts. Houd 1,5 meter afstand van anderen. Ga alleen naar buiten als u ergens heen moet. Gebruik papieren zakdoeken, gooi deze na gebruik weg en was uw handen. Hoest of nies in uw elleboog.

Kosten voor een visum terug krijgen ?

Als u het visum reeds ontvangen heeft of ligt deze al onder beoordeling bij de overheid dan is het helaas niet mogelijk om de kosten hiervan terug te krijgen. Is uw aanvraag nog in behandeling en ligt deze nog niet bij de overheid, neem dan zo spoedig mogelijk contact met ons op om de aanvraag te annuleren en het geld terug te krijgen. Als wij bezig zijn geweest met uw aanvraag rekenen wij service kosten, zo niet dan krijgt u uiteraard het volledige bedrag terug.

Is het mogelijk om een visum aan te vragen ?

Het is mogelijk om een visumaanvraag voor Vietnam bij ons in te dienen, echter kunnen wij niet garanderen dat de overheid een visum zal afgeven. Dit in verband met de recente ontwikkelingen omtrent het Coronavirus. Reizigers die in uitzonderlijke gevallen wel een visum ontvangen en worden toegelaten tot Vietnam, zullen eerst 14 dagen in quarantaine geplaatst worden.

Is mijn visum nog geldig?

Op het visum dat u van ons heeft ontvangen staat altijd een verloop datum, tot deze datum kunt u gebruik maken van uw visum. Is de datum al verstreken? Dan is het visum helaas niet meer geldig en dient u Vietnam zo spoedig mogelijk te verlaten. Het is niet mogelijk om een reeds uitgegeven visum aan te passen of terug te sturen ter restitutie.   

Kust Thailand reisadvies

Niet ontplofte munitie   

In de voormalige oorlogsgebieden van Vietnam is er veel munitie die nog niet onklaar gemaakt is. Dit is vooral het geval in centraal Vietnam en langs de grens met Laos. Rellen en grensconflicten kunnen onverwacht losbarsten. Wilt u vlak langs de grens, stad of plaats bezoeken moet er vaak toestemming bij het provinciale politiebureau gevraagd worden. Laat u daar ook meer informeren over het gebied dat u wenst te bezoeken.

Crimineel gedrag

Let ten alle tijden goed op uw spullen en al helemaal op toeristische trekpleisters zoals stranden en grote steden. Er zijn veel tasjesdieven en zakkenrollers actief. Pas op met het laten zien van (grote) hoeveelheden geld en uw smartphone om de kans op beroving te verminderen. Ga absoluut niet in op uitnodigingen van vreemden om mee te gaan naar een bar. Het komt helaas vaak voor dat mensen die ingaan op de uitnodiging gedrogeerd worden en  daarna beroofd zijn. Wees dus altijd alert.

Protesten

Zoek geen protesten op en vermijd ze als u er een tegen komt. Vietnam is een communistisch land waarbij andere meningen niet worden gewaardeerd en al helemaal niet geaccepteerd. In de afgelopen jaren is er geweld gebruikt bij protesten. Wees op uw hoede en meng u hierin niet.

Niet stedelijke omgevingen

Wanneer u een wandeling gaat maken in de natuur van Vietnam is het wijselijk om op de hoofdroutes te blijven met een betrouwbare gids. Als er al reddingsdiensten zijn zijn deze vaak ver weg en kan het erg lang duren voor u uit een benarde situatie word gered. De veiligheidsnormen liggen onder die van ons dus houd u altijd aan de veiligheidsrichtlijnen van de Vietnamese autoriteiten.

Natuurrampen

Wilt u in de periode van mei tot november naar Vietnam reizen? Houd dan de berichten in de media goed in de gaten want rond deze periode is er vaak last van hevige tropische stormen. Als gevolg van de overmatige regenval zijn er regelmatig aardverschuivingen. Dit is vooral voorkomend in de berggebieden ten noorden van Vietnam (o.a. Dien Bien, Sapa, Ha Giang). Hulpverlening is vaak niet makkelijk bereikbaar.

Noodsituatie

Noodsituatie en heeft u direct hulp nodig, dit zijn de lokale hulpdiensten;

Politie: 113
Brandweer: 114
Ambulance: 115

Sla deze nummers op in uw telefoon zodat u ze altijd binnen handbereik heeft in een noodsituatie. Voor informatie over "hulp bij nood" raden wij u aan de website van het minesterie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Transport

Het verkeer in Vietnam is altijd hectisch en gevaarlijk. Er zijn vaak dodelijke ongevallen of ongelukken waarin mensen zwaar gewond raken. Rijd zelf niet als u niet bent gewend aan dit soort verkeer. Als u toch besluit deel te nemen aan het verkeer moet u niet alleen over een geldig Nederlands rijbewijs beschikken maar ook over een internationaal rijbewijs, deze kan in persoon in Nederland aangevraagd worden bij de ANWB. Een auto huren in Vietnam is soms nog moeilijk, of alleen verkrijgbaar met chauffeur. Taxi’s zijn er genoeg, maar er word wel eens met de taximeter gefraudeerd dus houd uw ogen op de meter.