Reisadvies Vietnam

Reisinformatie Vietnam

In het hiernavolgende kunt u enkele wetenswaardigheden lezen over Vietnam. Het is geen uitputtende verzameling van feiten meer een kleine inkijk in uw toekomstige vakantieland.

De ligging

Vietnam, officieel De Socialistische Republiek Vietnam,  is een staat in Zuidoost- Azië. Vietnam bevindt zich op het schiereiland Indochina en grenst in het noorden aan China en in het noordoosten aan de Golf van Tonkin en het daarin gelegen eiland Hainan. In het zuidoosten grenst het aan de Zuid-Chinese Zee en zuidwesten aan Cambodja. In het noordwesten grenst het aan Laos.

Politiek

Het is een land met een behoorlijke bevolkingsaantal. Er zijn nu 96.160.163 Vietnamezen althans volgens de laatste volkstelling in 2017 en in 1976 kwam de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam tot stand. Dit alles na een bloedige oorlog met de Verenigde Staten.

Het land werd na die oorlog een socialistische volksrepubliek waarbij de Communistische partij de macht heeft. Door de succesvolle economische hervormingen trad Vietnam toe de wereldhandelsorganisatie in 2007. De economische groei is één van de hoogste in de regio.

Vietnam heeft enkele bloedige oorlogen achter de rug. De Eerste Indochinese Oorlog woedde van 1946 tot 1954 en werd uitgevochten tussen de Franse Union Francaise en de Vietminh. Meer dan 400.000 doden waaronder 75.000 Fransen was het gevolg. Vietnam werd opgedeeld in een Noord- en Zuid- Vietnam waarbij het Zuiden werd gesteund door Amerika.

Dit leidde tot de Tweede Indochinese Oorlog, de Vietnamoorlog, die duurde van 1955 tot 1975 die het leven kostte aan miljoenen mensen. In 1975 verlieten de Amerikanen het land.

Daarna kende Vietnam nog een oorlog met Cambodja en een met China. Sinds 1992 heeft Amerika allerlei handelsbelemmeringen met Vietnam opgeheven en kon Vietnam zich ontwikkelen.

Munteenheid

De munteenheid is de Vietnamese Dong. Afgekort tot VND de Vietnamese Nationale Dong.

Het klimaat

Vietnam kent een drietal klimaten.

Klimaat in het noordenVooral in juli en augustus kan de temperatuur flink oplopen. Die twee maanden vormen ook precies het regenseizoen. De zomer niet de beste reistijd voor het noorden. De meeste reizigers zijn daardoor van mening dat een bezoek in oktober tot en met april het meest ideaal is. Kanttekening hierbij is dat het in de winter (vooral in januari en februari) erg koud kan worden.

Klimaat in het midden van het land. In het midden van het land begint het regenseizoen in september en duurt tot eind november.. Behalve regen heeft het centraal gelegen deel van het land ook te maken met orkanen en komen voor in juni tot oktober.

Klimaat in Zuid Vietnam. Het zuiden is tropisch met een gemiddelde temperatuur van 32 graden en een regenseizoen van juni tot en met september. Hierdoor is een bezoek aan het zuidelijk gelegen deel van het land vooral aan te raden van december tot en met april, omdat dat de droogste maanden zijn.

De bevolking

De samenstelling van de bevolking is vrij divers. De etnische Vietnamezen vertegenwoordigen 85% van de bevolking en spreken een Annamese Muongtaal en zijn verwant aan de HAN-Chinezen. Er bestaan wel 50 minderheidsgroepen waaronder de Muong, Tai, Dao, Sedong, Jarai Hmong, Bahnar. Ook zijn er Cambodjanen en Chinezen.

De Religie

De religie is een mengeling van boeddhisme, confucianisme en katholicisme. De communistische partij tolereert de diverse religies.

Erfgoed

Op de werelderfgoedlijst staan enkele Vietnamese pronkstukken:

  • De kustplaats Hội An: in 1999 is deze oude stad opgenomen op de werelderfgoed lijst als voorbeeld van een Zuidoost Aziatische handelsstad uit 15e tot de 19e eeuw
  • Het tempelcomplex  Mỹ Sơn: ligt in de provincie Quang Nam en is een hindoe heiligdom en bestaat uit 79 gebouwen met tempels en torens. Ook in 1999 opgenomen.
  • Het nationaal park Phong Nha-Kẻ Bàng : een kalksteenlandschap in de provincie Quang Binh. In 2003 opgenomen in de lijst.
  • De stad Huế : is de oude keizerlijke hoofdstad van Vietnam. Ligt in de provincie Thừa Thiên-Huế.
  • De Ha Longbaai: is een baai in het noorden van Vietnam. In 1984 opgenomen in de lijst.