Vietnam wil grenzen openen op 1 juli

Vietnam wil grenzen heropenen met vaccinatiepaspoort

De Vietnamese regering wil haar grenzen heropenen voor internationale reizigers naarmate COVID-19-vaccinaties toenemen en het werk aan digitale gezondheidspaspoorten doorgaat. Vorige week zei een commissie van de Vietnamese regering dat de IT-infrastructuur van het land ter ondersteuning van een nieuwe norm in internationaal reizen nu aanwezig is. Maar de vraag blijft wanneer en voor wie de grenzen van Vietnam moeten worden geopend.

Vietnam sloot vorig jaar zijn grenzen voor iedereen

Vietnam sloot vorig jaar zijn grenzen voor iedereen, behalve zijn eigen burgers en essentiële internationale reizigers. De grens sluitingen maakten deel uit van de succesvolle strijd van Vietnam om COVID-19 in te dammen. Nu moet het land een dunne lijn bewandelen tussen heropening en het buiten de deur houden van COVID-19. De Vietnamese regering beschouwt het gebruik van digitale gezondheidspaspoorten als de sleutel om dit te bereiken.

Na een turbulent 2020 doet de binnenlandse markt van Vietnam weer waar hij goed in is –  snel groeien. Volgens een analyse die vorige week door David Casey in Routes Online werd gerapporteerd, is de binnenlandse luchtvaartsector in Vietnam nu de snelst groeiende ter wereld wat betreft beschikbaarheid van stoelen. In de laatste week van maart had Vietnam 1,27 miljoen zitplaatsen voor binnenlandse luchtvaartmaatschappijen in de aanbieding, 50% meer dan in dezelfde week in 2019.

Maar het is een ander verhaal voor de internationale luchtvaartmarkt van Vietnam. Wat het aantal stoelen betreft, zijn Vietnam’s grootste luchtvaartmaatschappijen Vietnam Airlines, VietJet en Bamboo Airways. De luchtvaartmaatschappijen voeren weer slanke internationale dienstregelingen uit, voornamelijk gericht op Vietnamese burgers die naar huis terugkeren of het land moeten verlaten. VietJet heeft enkele vluchten naar Bangkok, Tokio, Seoul en Taipei hervat. Vietnam Airlines hervat vluchten naar Tokio, Seoul en Sydney.

De IT-infrastructuur van Vietnam kan omgaan met digitale gezondheidspaspoorten

De passagiers die worden toegelaten op de vluchten die teruggaan naar Vietnam, moeten zich allemaal onderwerpen aan een strenge COVID-19-screening voor en na de vlucht, waaronder een quarantaineperiode gevolgd door thuisisolatie. Ze moeten ook specifieke apps downloaden om bewegingen te volgen en bij te houden met wie ze in contact komen.

Volgens het Vietnamese nieuwscentrum VN Express wil de Vietnamese regering de toegangsdrempels voor Vietnam verlagen, maar het land veilig houden. Vrijdag vond een bijeenkomst plaats van de nationale stuurgroep van Vietnam voor preventie en bestrijding van COVID-19.

Tijdens de bijeenkomst bleek dat de IT-infrastructuur van Vietnam klaar was voor het verwerken van digitale gezondheidspaspoorten. Dat zou op zijn beurt in het vooruitzicht kunnen stellen dat Vietnam zijn grens beperkingen versoepelt.

Door gebruik te maken van de informatie die is ingebouwd in een digitaal gezondheidspaspoort, kunnen de Vietnamese luchtvaartmaatschappijen internationale diensten uitbreiden om gevaccineerde Vietnamese burgers naar huis te laten vliegen, zakenmensen naar binnen te laten vliegen en vervolgens toeristen opnieuw Vietnam binnen te laten komen.

Vaccinatiepaspoort voor Vietnam

Dit is er nog niet, maar het gaat de goede kant op. De commissie merkte op dat de uitrol van vaccinaties ongelijkmatig is en wees ook op de vooruitzichten om niet-gevaccineerde burgers uit veilige landen Vietnam binnen te laten. Deze reizigers kunnen mogelijk toegang krijgen tot bepaalde delen van Vietnam.

Het is een verleidelijk vooruitzicht dat zou kunnen helpen om een economie die sterk afhankelijk is van het toerisme weer op te starten. Maar er is geen tijdlijn en er is nog steeds een grote mate van onzekerheid.

Voor Vietnamese luchtvaartmaatschappijen met internationale netwerken kan een versoepeling van de grens beperkingen van Vietnam niet snel genoeg komen. Vietnam voegt zich bij een groeiende lijst van landen die grens afsluitingen willen versoepelen en tegelijkertijd de verspreiding van COVID-19 willen beperken. Ze wenden zich steeds meer tot een combinatie van vaccinatie, gezondheidsonderzoeken en digitale gezondheidspaspoorten om dit te doen. Hoewel het er nog niet is, is de trend in de goede richting.

Dien eenvoudig en online uw aanvraag voor een visum Vietnam in. Het invullen van het aanvraagformulier duurt slechts vijf minuten. Het visum Vietnam is al verkrijgbaar vanaf € 39,95 per persoon.